İçeriğe atla

University Kolej, Oxford

University Kolej
The Master and Fellows of the College of the Great Hall of the University of Oxford
Harita
LatinceMagister et Socij Collegij Magnae Aulae Universitatis Oxon.
Kuruluş1249
BaşkanSir Ivon Crewe
Lisans öğrencileri374 (2011/2012)
Lisansüstü öğrencileri144
KonumHigh Street, Oxford, İngiltere, Birleşik Krallık
Web sitesiuniv.ox.ac.uk

University Kolej (kısa adıyla "Univ"[1]) Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. 1249 yılında Durham'lı William tarafından kurulan University Kolej, Oxford'un en eski koleji olduğunu iddia etmektedir.

2009 yılı itibarıyla kolejin mal varlığı 110 milyon £'dur.[2]

Kolejin pek çok ünlü mezununun arasında Clement Attlee, C. S. Lewis, Bill Clinton, V. S. Naipaul, Stephen Hawking ve Percy Bysshe Shelley bulunmaktadır.

Tarihçesi

14. yüzyılda kolejin 872 yılında Kral Alfred tarafından kurulduğu efsanesi yayılmıştır.[3] Buna rağmen pek çok kişi 1249 yılında Durham'lı William tarafından kurulduğunda hemfikirdir. İlahiyat okuyacak on ila on iki alime maddi destek olması için para bırakmış, bu parayla 1253'te alınan arazinin üzerine Aula Universitatis (University Hall) inşa edilmiştir.[4] Bu tarih Univ'in en eski Oxford koleji olduğu iddiasını doğrulasa da, Balliol ve Merton Kolej bu iddiaya karşı çıkmaktadır.[5]

Kolej 16. yüzyıla kadar yalnız ilahiyat okumak isteyen muallimlere açıktı. Univ genişledikten ve zenginleştikten sonra, Orta Çağ'dan kalma binaların yerine 17. yüzyılda bugünkü ana avlu inşa edildi. Temel taşı 1634 yılında yerleştirilse de, İngiliz İç Savaşı sebebiyle 1676 yılına kadar tamamlanamadı.[6] Radcliffe Quad 1719'da tamamlandı, kütüphane 1861'de eklendi.

University Kolej, kadın öğrencileri kabul etmeye 1979 itibarıyla başladı.

2016'da University Kolej, ayrıcalıklı olmayan ailelerden gelen öğrencilere okulu tanıtma amaçlı bir etkinliğe en pahalı yatılı okullardan biri olan Radley Kolej'den öğrencileri davet ederek tartışma yaratmıştır.[7]

Binaları

University Kolej'i ortadan ikiye bölen Logic Lane geçidi üzerindeki kapalı köprü.

Kolejin kapısı High Street'e bakmaktadır ve yerleşkesi Merton Sokağı ve Magpie Geçidi'ne uzanmaktadır. Koleji ortasından ikiye bölen meşhur geçidin adı "Logic Lane"dir. Kolejin batısında kütüphane, yemek salonu, şapel, öğrenci lojmanları ve kolej yazıhanelerinin olduğu iki bina bulunmaktadır. Kolejin doğusunda öğrenci lojmanları vardır; bunlar High Street dükkânlarının üstünde bulunan odalarda, Merton Sokağı'ndaki evlerde ya da Goodhart Binası'ndadır. Bu binaya kolejin eski müdürlerinden Arthur Lehman Goodhart'ın adı verilmiştir.

Kolej aynı zamanda öğrencileri ikinci seneden sonra ağırlayan kuzey Oxford'daki Staverton Yolu'nda bulunan bir binaya da sahiptir.

Kolejin diğer binalarından Shelley Anıtı, kolejin eski öğrencilerinden, Ateizmin Gerekliliği<meta />'ni yazdığı için kovulan şair Percy Bysshe Shelley'nin Edward Onslow Ford tarafından yapılmış bir heykelini barındırır. Heykel, Shelley'nin İtalya kıyılarına vurmuş ölü bedeninin bir temsilidir.

Kolej aynı zamanda Belsize Architects tarafından tasarlanmış ve 2007'de tamamlanmış bir kayıkhaneye, aynı zamanda Abingdon Yolu üzerinde bir spor sahasına da sahiptir.

Öğrenci hayatı

Dua

Üniversite Oxford (belki Cambridge) kolejleri arasında en uzun duaya sahiptir. Univ'de her salı, perşembe ve pazar gerçekleştirilen resmi yemekten önce bu dua okunur. Duayı kolejin "alim"lerinden biri, Büyük Masa'nın başında oturan kişiyle (müdür, olmadığı durumlarda ise en kıdemli öğretim üyesi) karşılıklı olarak okurlar. Alimin bu duayı ezberlemesi zorunlu değildir, bilinmesi de beklenmez.

Orijinal dil

Gratiarum actio in collegio magnae aulae universitatis quotidie ante mensam dicenda.[8]

SCHOLARBenedictus sit Deus in donis suis.RESPONSEEt sanctus in omnibus operibus suis.SCHOLARAdiutorium nostrum in Nomine Domini.RESPONSEQui fecit coelum et terram.SCHOLARSit Nomen Domini benedictum.RESPONSEAb hoc tempore usque in saecula.SCHOLARDomine Deus, Resurrectio et Vita credentium, Qui semper es laudandus tam in viventibus quam in defunctis, gratias Tibi agimus pro omnibus Fundatoribus caeterisque Benefactoribus nostris, quorum beneficiis hic ad pietatem et ad studia literarum alimur: Te rogantes ut nos, hisce Tuis donis ad Tuam gloriam recte utentes, una cum iis ad vitam immortalem perducamur. Per Jesum Christum Dominum nostrum. Amen.

SCHOLARDeus det vivis gratiam, defunctis requiem: Ecclesiae, Reginae, Regnoque nostro, pacem et concordiam: et nobis peccatoribus vitam aeternam. Amen.

Çevirisi

University Kolej'de yemekten önce her gün bu dua okunmalıdır.[8]

ALİMRabbin nimetleri mübarek olsun.YANITTüm yaptıkları da mübarek olsun.ALİMRabbin ismi yardımcımızdır.YANITO ki cihanı ve âlemi yaratmıştır.ALİMRabbin adı mübarek olsun.YANITŞimdi ve ilelebet.ALİMYa Rab, tüm inananların Dirilişi ve Hayatının teminatı, sen ki merhumlar arasında olduğu kadar yaşayanlar arasında da övülmeye layıksın. İnancımız ve ilmimizi bağışlarıyla beslemiş kurucularımız ve diğer velinimetlerimiz için sana şükürler olsun. Verdiğin nimetleri senin şanına vakfeden bizlerin de onlar ile birlikte ahirete getirilmesini senden diliyoruz. Efendimiz İsa hazretlerinin adı ile, amin.

ALİMRabbimiz yaşayanlardan inayetini eksik etmesin, merhumların istirahatini daim kılsın; kilisemizi, kraliçemizi ve krallığımıza huzur ve birlik getirsin; biz kullarına ise ebedi yaşamı mümkün kılsın. Amin.

Kolejin meşhur üyeleri

Siyaset ve devlet işleri

1945-1951 arasında Birleşik Krallık başbakanlığı yapan Clement Attlee

Kolejin üyeleri arasında pek çok önemli devlet insanı bulunmaktadır. Beveridge Raporu'nun yazarı sosyal reformcu William Beveridge (University Kolej müdürü) ve iki Birleşik Krallık başbakanı Clement Attlee ve Harold Wilson (öğretim üyesi) bunların arasındadır. ABD Başkanı Bill Clinton ve Avustralya başbakanı Bob Hawke da kolej öğrencilerindendir. Univ mezunu diğer devlet insanları arasında Güney Rodezya başbakanı Edgar Whitehead, Gana başbakanı Kofi Abrefa Busia ve Botsvana devlet başkanı Festus Mogae bulunmaktadır. Nobel Barış Ödülü sahibi Robert Cecil kolejde hukuk okumuş, NATO Müffetik Yüksek Komutanı Bernard W. Rogers ise Rhodes bursiyeri olarak felsefe, siyaset ve ekonomi okumuştur.[9]

Edebiyat ve diğer sanatlar

Kolejde bir anıtı da bulunan şair Percy Bysshe Shelley

Sanatlara gelindiğinde üniversitenin üyeleri arasında, kolejde bir anıtı da bulunan şair Percy Bysshe Shelley bulunur. Millî şair Andrew Motion, Narnia kitaplarının yazarı C. S. Lewis ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Sir V. S. Naipaul da kolejin mezunları arasındadır. Kral James Onaylı Kitab-ı Mukaddes'in çevirmenlerinden George Abbot da kolejin eski müdürlerindendi. Aktör Michael York ve Warren Mitchell ve radyo-televizyoncu Paul Gambaccini de Univ mezunudur.

Fen ve doğa bilimleri

Ünlü fizikçi Stephen Hawking

Kolejde (o dönem) matematik öğretim üyesi olmadığı için Stephen Hawking doğa bilimleri derecesi almış ve fizikte uzmanlaşmıştır.[10] Diğer eski öğrenciler arasında doktor John Radcliffe, filolog William Jones bulunmaktadır. 1992 Nobel Kimya Ödüllü Kanadalı kimyager Rudolph A. Marcus, 1975-76 yıllarında Univ'de profesörlük yapmıştır. Rasputin'i öldüren Prens Felix Yusupov da mezunlardan biridir.[11]

Univ, 2007'de %27'lik bir rakamla Oxbridge içinde koleje en çok yardımda bulunan kolejdir.[12]

Diğer bağlantılar

University Kolej üyesi olmasalar da, bilim insanları Robert Boyle (günümüzde "ilk modern kimyager" olarak da bilinir) ve yardımcısı (Robert Hooke, mimar, biyolog, hücreleri keşfeden bilim adamı) Deep Hall'da yaşıyordu. Bina o dönem Christ Church'e aitti, şimdi de Shelley Anıtı'nı barındırmaktadır. Boyle, 17. yüzyıl ortasında University Kolej'in bugünkü yemek salonunun tamamlanması için bağışta bulunmuştur.[6]

Boyle ve Hooke'un başarılarını öven bir plaket

İlk İngilizce sözlüğün yazarı, Pembroke Kolej mezunu Samuel Johnson da 18. yüzyılda University Kolej'in büyük ortak salonunu sık sık ziyaret ederdi.[6]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "University College, Oxford website". 4 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2016. 
  2. ^ "College Financial Statement" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2016. 
  3. ^ "Official College Web-site". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2013. 
  4. ^ "Oxford History". 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2013. 
  5. ^ "University College - University of Oxford". 14 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2016. 
  6. ^ a b c Darwall-Smith, Robin, A History of University College, Oxford. Oxford University Press, 2008. ISBN 978-0-19-928429-0.
  7. ^ "Oxford college criticised for hosting pupils from Radley College at 'access' event". The Telegraph. 7 Nisan 2016. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2016. 
  8. ^ a b "College Grace, University College, Oxford". 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2016. 
  9. ^ Famous Univites 11 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  10. ^ O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. "Stephen William Hawking". MacTutor History of Mathematics archive. University of St Andrews. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2009. 
  11. ^ The History of Univ 5 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., University College, Oxford.
  12. ^ Lord Adonis, Education Minister, 2008

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<i>Frankenstein</i> 1818 Mary Shelley romanı

Frankenstein ya da Modern Prometheus, İngiliz yazar Mary Shelley (1797–1851) tarafından yazılan ve genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein'ın yarattığı alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikâyesini ele alan romandır. Shelley, hikâyeyi 18 yaşındayken yazmaya başladı ve romanın ilk baskısı, 1 Ocak 1818'de yazar 20 yaşındayken Londra'da isimsiz olarak yayımlandı. Yazarın adı ilk kez 1823'te Fransa'da yayımlanan romanın ikinci baskısında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Londra Üniversitesi</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

Londra Üniversitesi, Birleşik Krallık'ın en eski ve önemli üniversitelerinden biridir. Oxford ve Cambridge'in ardından üniversite eğitimini diğer şehirlere de yaymak için 1836'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Leicester Üniversitesi</span>

Leicester Üniversitesi Leicester, İngiltere'de kurulu bir araştırma üniversitesidir. Ana kampüsü Leicester şehrinin güneyinde bulunan "Victoria Parkı" yanındadır.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Balliol Koleji</span>

Balliol Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1263 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brasenose Kolej, Oxford</span>

Brasenose Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1509 tarihinde kurulmuş, Kolej kütüphanesi ve günümüzdeki şapel 17. yüzyıl ortasında eklenmiştir. Kolejdeki New Quadrangle 19.yy. sonu, 20.yy. başında tamamlanmış, 1960'lar ve 70'lerde yeni konaklama binaları inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Corpus Christi Kolej, Oxford</span>

Corpus Christi Kolej Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1517 yılında kurulan Corpus Christi, Oxford'un en eski 12. kolejidir ve 2015 itibarıyla 112,6 milyon £ mal varlığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Green Templeton Kolej, Oxford</span>

Green Templeton Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Üniversitenin en yeni koleji olan Green Templeton, 1 Ekim 2008 tarihinde Green Kolej ve Templeton Kolej'in birleşmesiyle oluşmuştur. İki kolejin birleşmesi Oxford tarihinde bir ilk oldu. Birleşme, üniversite konseyinin ve her iki kolejin yönetim kurulunun onayından geçtikten sonra Temmuz 2007'de ilan edildi. Green Templeton Kolej, 1 Ekim 2008 gününde resmen açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Worcester Kolej, Oxford</span>

Worcester College, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Kolej bir Worcestershire baroneti olan Sir Thomas Cookes'un bağışıyla 1714 yılında kurulmuştur. Kolejin bir önceki ismi olan Gloucester Kolej aynı mekânda 13. yüzyıl sonundan itibaren, 1539'da manastırların feshedilmesine kadar eğitim vermeyi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Wolfson Kolej, Oxford</span>

Wolfson Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Oxford'un kuzeyinde, Cherwell Nehri kıyısında yer alan Wolfson, yönetim kurulunda görev yapan altmışın üzerinde öğretim üyesine, ayrıca araştırma üyeleri ve öğrencilerine sahiptir. 75 farklı ülkeden lisansüstü ve doktora programlarına katılan öğrencileriyle Wolfson aynı zamanda Oxford'un en uluslararası ve disiplinlerarası bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kellogg Kolej, Oxford</span>

Kellogg Kolej, Oxford Üniversitesi'nin yüksek lisans öğrencilerine açık kolejlerinden bir tanesidir. 1990 yılında Rewley House adıyla eğitim faaliyetine başlayan Kellogg, üniversiteye bağlı 36. kolej olup ve öğrenci sayısına göre en büyüğüdür. Nüfus Yaşlanması Enstitüsü ve Yaratıcı Yazarlık Merkezi gibi araştırma merkezlerine ev sahipliği yapan kolej, Oxford'un hayat boyu öğrenme programıyla yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">St. Catherine's Kolej, Oxford</span> Oxford Üniversitesinin koleji

St. Catherine's Kolej, Oxford Üniversitesi kolejlerinden bir tanesidir. Sloganı, "yeni ve eski" anlamına gelen "Nova et Vetera"dır.

<span class="mw-page-title-main">St. John's Kolej, Oxford</span>

St. John's Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. 1555 yılında tüccar Sir Thomas White tarafından kurulmuş olan kolej, Kraliçe Mary tarafından sürdürülmekte olan karşı reformu desteklemek üzere eğitimli Katolik din adamları yetiştirmek üzere eğitime başlamıştır. 2015 itibarıyla 442,2 milyon £ malvarlığıyla St. John's Oxford'un en zengin kolejidir; bunun sebebi büyük ölçüde Oxford şehrinin on dokuzuncu yüzyılda banliyölere doğru genişlemesi esnasında St. John's'un sahip olduğu arazilerin satın alınmış ve kiralanmış olmasıdır. St. Giles Caddesi üzerinde merkezi bir konumda bulunan kolejde 390 lisans ve 250 yüksek lisans öğrencisi eğitim görmektedir. 100 kişilik akademik kadrosunun yanı sıra, kolejde diğer personel de çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pembroke Kolej, Oxford</span> Oxford Üniversitesinin kolejlerinden birisi

Pembroke Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1624 yılında Kral I. James tarafından kurulan kolej tüccar Thomas Tesdale'in bağışlarıyla mümkün olmuş, Pembroke Kontu ve Oxford rektörü William Herbert'in adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">St. Hilda's Kolej, Oxford</span>

St Hilda's Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Anglosakson azize Whitby'li Hilda'nın adı verilen kolej 1893 yılında bir kız koleji olarak kurulmuş, 2008 tarihine kadar da karma eğitime geçmemiştir. Kolej bugün hem lisans hem lisans üstü seviyesinde neredeyse eşit sayıda erkek ve kız öğrenciye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">St. Anne's Kolej, Oxford</span>

St. Anne's Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesidir. Başta kız koleji olarak kurulmuş olup, 1979'dan beri karma eğitim vermektedir. 1879 yılında Oxford Ev Öğrencileri Cemiyeti adıyla kurulan müessese 1952 yılında kolej ismini almış; bugün neredeyse eşit sayıda erkek ve kadından oluşan 450 lisans ve 200 lisans üstü öğrencisiyle Oxford'un en büyük kolejlerinden biri olmuştur. Kolej ilerici fikirleri savunması, hem beşeri bilimler, hem fen bilimlerindeki başarısı, farklı üsluplardaki mimarisi ve Oxford'un en büyük kolej kitaplığı olan kütüphanesi ile bilinir.

Diane Purkiss, Oxford'daki Keble Koleji'nde bir İngilizce Öğretmeni ve Öğretim Üyesi. Rönesans ve kadın edebiyatı, büyücülük ve İngiliz İç Savaşı konularında uzmanlaşmıştır.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.