Panzerkampfwagen II, Alman yapımı II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış hafif tanktır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 121'dir.
Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.
Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.
Birleşik Krallık hafif tankları, Birleşik Krallık tarafından üretilen ve kullanılan hafif sınıf tanklardan oluşan bir seriydi. Bu serinin içerisine Mk II, Mk III, Mk IV ve Mk V tankları girmekteydi. Bu tanklar Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında üretilen hafif tank sınıfında zırhlı savaş araçlarıydı. Genellikle eğitim amaçlı kullanılan bu tanklar az da olsa cephe görevinde de kullanıldı. Birleşik Krallık tarafından 1941 yılında Doğu Afrika Harekatı sırasında kullanıldılar.
Mk VII Kruvazör Tank Cavalier (A24), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ancak başarısız olan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Tasarım ve üretim aşamasındaki telaş yüzünden üretilen araçlar motor gücü bakımından çok zayıf kaldı ve etkili olamadı.
M7 105 mm KMO Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Priest takma adını Birleşik Krallık servisinde almıştır. Bu süre zarfında İngilizler tarafından üretilen kundağı motorlu obüslerin tümüne dinle ilgili isimler verilmiştir. Bunlar Priest (Türkçe→Papaz), Bishop, Sexton (Türkçe→Zangoç) ve Abbot.
Kangaroo, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı ordular tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Yapımında tank şasesi kullanılmıştır.
T18 Boarhound ABD tarafından az sayıda üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ordusu tarafından kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.
Zırhlı araba, tarihsel keşif, iç güvenlik, silahlı eskort ve diğer alt savaş görevler için istihdam edilen hafif tekerlekli zırhlı savaş aracıdır.
Fehd, Mısır yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, Mısır Ordusu'nun ihtiyaçlarına göre Mercedes-Benz LAP 1117/32 kamyon şasisi temelinde geliştirilmiş olup önceki BTR-40 ve Velid zırhlı araçlarının yerini almıştır.
El-Fehd, Suudi Arabistan yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Aracın AF-40-8-1 zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracı ile AF-40-8-2 zırhlı savaş ve kurtarma aracı olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.
Boxer, Almanya ve Hollanda ortak yapımı bir zırhlı savaş aracıdır. Araç, gelecek nesil zırhlı araç üretmeyi amaçlayan, işbirliğine dayalı bir Avrupa tasarım projesi olup Almanya merkezli Krauss-Maffei Wegmann GmbH ve Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) ile Hollanda merkezli Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V. ortaklığındaki ARTEC GmbH şirketi tarafından üretilmektedir.
LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.
Patria AMV, Patria tarafından üretilen Finlandiya yapımı bir 8×8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır.
Light Tank Mk VI, Vickers-Armstrong tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir hafif tanktır. Tank, 1930'ların sonunda hizmete girmiş olup II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Hızı ve sessiz motoru sayesinde gözcü ve keşifçi araç olarak kullanılmıştır.
BTR-3, Ukrayna yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2000'lerin başında Harkov Morozov Makine İnşa Tasarım Bürosu tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Sovyet tasarımlarına benzese de BTR-80'in bir güncellemesi olmayıp tamamen yeni bir araçtır.
BTR-40, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcı ve keşif aracıdır. Sovyet hizmetinde genellikle Sorokovka olarak anılmaktaydı. Aynı zamanda ilk seri üretilen Sovyet ZPT'dır. Yerini BTR-152 ve BRDM-1'e bırakmıştır.
Refakat gemisi ya da refakat uçak gemisi, II. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması, Amerika Birleşik Devletleri Donanması, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ve Japon İmparatorluk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan küçük ve yavaş tipte bir uçak gemisiydi. Genellikle daha büyük filo gemilerinin yarısı uzunluğunda ve üçte biri deplasmanına sahip, daha yavaş, daha az uçak taşıma kapasitesi ile daha hafif silah ve zırha sahiptiler. Refakat gemileri çoğunlukla ticari bir gemi gövdesi üzerine inşa edilmeleri sebebiyle daha ucuzdu ve istenildiğinde hızlı bir şekilde inşa edilmeleri mümkündü. Bu, filo gemilerinin sayıca az olması durumunda, geçici olarak fazla sayıda görevlendirilebildikleri için bir avantajdı. Bununla birlikte, koruma eksikliği yaşanması refakat gemilerini savunmasız hale getirirdi ve bazıları bu nedenle battı. Hafif uçak gemisi, çoğu bakımdan refakat gemilerine benzer bir konseptti, ancak filo gemilerinin yanında görev yapmak için gerekli olan daha yüksek hızlara sahipti.
Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.