İçeriğe atla

Unité d'Habitation

Koordinatlar: 43°15′41″N 5°23′47″E / 43.261323°K 5.396261°D / 43.261323; 5.396261
Le Corbusier'in Mimari Çalışmaları, Modern Hareket'e Üstün Bir Katkı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Almanya,  Arjantin,  Fransa,  Hindistan,   İsviçre, Japonya
KriterKültürel: i, ii, vi
Referans1321
Tescil2016 (40. oturum)
BölgeAsya-Pasifik
Le Corbusier'in tasarladığı Berlin Unité

Unité d'Habitation (Türkçe: Konut Üniteleri), İsviçreli mimar Le Corbusier tarafından, mimar ve ressam Nadir Afonso'nun da işbirliği ile geliştirilmiş toplu konut tasarım ilkesidir.

Kavram, Le Corbusier'in Avrupa'nın çeşitli yerlerinde tasarladığı bazı sitelerin temelini oluşturdu. İçlerinde en ünlüsü Fransa'nın Marsilya şehrinin güneyindeki Cité Radieuse (Türkçesi: Parlak Şehir) adlı yapıdır.

2016 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Cité Radieuse

Sosyal konut alanında cesur deneylerden biri olan Unité d'Habitation grubu içinde ilki ve en ünlüsü Cité Radieuse, Le Corbusier tarafından tasarlanmış; Shadrach Woods ile George Candilis'in katkılarıyla Marsilya'da 1947-1952 yıllarında hayata geçirilmiştir.

337 daireli, 18 katlı modernist bina 1800 kişiyi barından bir kasaba gibidir. Farklı zemin yüksekliğine sahip basamaklı odaları olan daireler boydan boya uzanan geniş koridorlara açılmaktadır. Binanın çatısında bahçe ve yüzme havuzunun yanı sıra çocuklar için tünel ve mağaraların bulunduğu bir oyun alanı yer almaktadır. Binada ayrıca dükkânlar, bir okul ve bir açık hava tiyatrosu bulunmaktadır.

Le Corbusier'in en tanınmış çalışmaları arasında yer alan bu tasarım Brutalist mimarlık stiline ve felsefesine oldukça önemli etkileri olmuştur.

Fransa’da Unité d'Habitation of Nantes-Rezé (1955)

Diğer binalar

Le Corbusier’in ütopik şehir yaşamı tasarımı, Unité d'Habitation, aynı adla ve çok benzere bir tasarımla dört farklı yerde tekrarlandı: 1955’te Nantes- Rezé’de (Unité d'Habitation of Nantes-Rezé ), 1957’de Berlin-Westend’de, 1963'te Briey’de, 1965'te Firminy'de.

İngiltere'de Londra'daki Alton Estate Belediye Evleri ile Sheffield'deki Park Hill Belediye Evleri, Cité Radieuse’dan esinlenmiş yapılardandır ve çok eleştiri almışlardır. Londra'da daha başarılı bulunan Unité d'Habitation evleri Barbican Estate (1982), Samuda Estate (1965), Balfron Kulesi (1967), Trellick Kulesi (1972) adlı yapılardır.

ABD'nin Ohio eyaletindeki Cleveland şehrinde bulunan Reserve Square adlı yapı kompleksi de Le Corbusier' in tasarımından esinlenmiş yapılardandır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Modern mimarlık</span>

Modern mimarlık, 19. yüzyıl'ın Eklektisist mimarlığına karşı çıkan özgün yaratma yanlısı tüm mimari akımların genel adıdır. Eklektisizmin geçmişten biçim aktarmaları yapan tutumuna karşıt olarak, tüm modern akımlar mimari biçimlerin çağa ve güncel koşullara göre oluştuğu görüşü doğrultusunda çalışmışlardır. Kabaca, Art Nouveau'nun ortadan kalkışından, 1910'dan sonra, 1970'lere dek gelişen tüm akımlar modern mimarlık kapsamı içinde değerlendirilebiler. Bunlar tasarım anlayışları açısından birbirlerinden çok farklı kutuplarda yer alsalar da temelde tarihten yararlanmayı yadsıyışlarıyla ortaklaşırlar. 1970'lerden bu yana modern mimarlık Postmodernizm karşısında sürekli gerileyerek, yerini tarihselci bir akıma terk etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Le Corbusier</span> İsviçre asıllı Fransız mimar, tasarımcı, şehirci ve yazar (1887-1965)

Le Corbusier olarak tanınan Charles-Edouard Jeanneret İsviçre asıllı Fransız mimar. Modernizm'e ve Uluslararası Uslüp'e yaptığı katkılar ile tanındı. Kariyeri uzun yıllar sürdü ve Avrupa'da, Hindistan'da ve Rusya'ya başlıca olmak üzere oldukça mühim binalar inşa etti. Aynı zamanda; şehir plancısı, ressam, heykeltıraş, yazar ve modern mobilya tasarımcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

Bu binalar ve bina olmayan yapıların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cleveland</span> Ohio eyaletine bağlı ABD şehri

Cleveland, resmi olarak Cleveland Şehri, ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Cuyahoga ilçesinin merkezi olan şehirdir. ABD deniz sınırı boyunca Erie Gölü güney kıyısında, Kanada ve yaklaşık olarak 60 mil Ohio-Pensilvanya eyalet sınırının batısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fonksiyonalizm (mimarlık)</span>

Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

Philip Cortelyou Johnson, dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Son derece kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasındaki en tanınmış kişilerin başında gelmektedir.

Thom Mayne Los Angeles’ta yaşayan Amerikalı bir mimardır.

Uluslararası üslup veya uluslararası tarz veya Enternasyonal Stil 1920'li ve 1930'lu yılarda popüler olmuş bir modern mimari akımıdır.

Mehmet Melih Birsel, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Brütalist mimari</span>

Brütalist mimari, 1950'lerde Birleşik Krallık'ta savaş sonrası yeniden yapılanma projeleri arasında ortaya çıkan bir mimari tarzdır. Brütalist binalar, dekoratif tasarımın üzerine yapı malzemeleri ve yapısal unsurları öne çıkaran minimalist yapılarla karakterizedir. Bu tarz, genellikle boyasız beton veya tuğla, açısal geometrik şekiller ve ağırlıklı olarak tek renkli bir renk paleti kullanır; çelik, ahşap ve cam gibi diğer malzemeler de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Konut yapı serisi</span>

Bir konut yapı serisi, bir dizi standart projeye göre inşa edilmiş, bir dizi içine entegre edilmiş konut binalarıdır. Bu, seri içinde kat sayısı, bölüm sayısı, yönlendirme ve mimari dekorasyonun küçük ayrıntıları bakımından farklılık gösterebilir. Kural olarak, bir dizi konut binasının sınırlı sayıda apartman yerleşimi, ortak bir mimari üslup ve inşaat teknolojisi vardır. Seri tasarımın kullanımı, inşaatın sanayileşmesine odaklanır ve yüksek bina inşaatı hızlarında, metrekare başına asgari maliyetin elde edilmesini sağlar. Ancak çoğu zaman mimari duyarsızlaşma ve konut mahallelerinin bütünlüğüne yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Cinnah 19</span> Ankarada bir apartman

Cinnah 19; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzyıl Ortası Modern</span>

Yüzyıl ortası modern kabaca 1945'ten 1969'a kadar popüler olan iç mekan, ürün, grafik tasarım, mimari ve kentsel gelişim alanlarında bir Amerikan tasarım hareketidir ve Amerika'nın 2. Dünya Savaşı sonrası dönemini kapsar. 1950'lerin ortalarında bir stil tanımlayıcı olarak kullanılan terim, 1983 yılında Cara Greenberg tarafından Mid-Century Modern: 1950'lerin Mobilyaları adlı kitabının başlığında yeniden onaylandı ve şu anda dünya çapında akademisyenler ve müzeler tarafından önemli bir tasarım hareketi olarak tanınmaktadır. Yüzyıl ortası modern tasarım estetiği, dönemin Modernizm hareketi ile uyumlu, stil ve yapı bakımından moderndir. Tipik olarak temiz, basit çizgiler, malzemelerin dürüst kullanımı ile karakterize edilir ve genellikle dekoratif süslemeler içermez.

<span class="mw-page-title-main">Case Western Reserve Üniversitesi</span>

Case Western Reserve Üniversitesi (CWRU), Cleveland, Ohio'da bir özel araştırma üniversitesidir. 1967'de uzun süredir devam eden iki bitişik kurumun federasyonu aracılığıyla oluşturuldu: 1826'da kurulan ve adı Connecticut Western Reserve'de bulunduğu için adı Western Reserve University olan ve 1880'de Leonard Case, Jr. tarafından kurulan Case Institute of Technology ’nin birleşmesini Time dergisi "Cleveland'ın Büyük Leaguer" üniversitesinin yaratılması olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mimarisi</span>

İtalya, 1861 yılına kadar çeşitli küçük devletlere bölünmesi nedeniyle, döneme veya bölgeye göre basitçe sınıflandırılamayacak kadar geniş ve çeşitli bir mimari tarza sahiptir. Bu, mimari tasarımlarda oldukça çeşitli ve eklektik bir yelpaze yaratmıştır. İtalya, antik Roma döneminde su kemerleri, tapınaklar ve benzeri yapıların inşası, 14. yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Rönesans mimari hareketinin kurulması; Neoklasik mimari gibi hareketlere ilham veren 17. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında başta Birleşik Krallık, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere tüm dünyada soyluların kır evlerini inşa ettikleri tasarımları etkileyen bir inşaat tarzı olan Palladyanizm'in anavatanı olması gibi önemli mimari başarıları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">900 Stewart Avenue (Ithaca, New York)</span>

900 Stewart Avenue, Ithaca, New York'ta benzersiz Mısır Uyanış mimarisi ile, bir uçurumun aşağısında dramatik yerleşimi ve gök bilimci Carl Sagan'ın ikametgâhı olmasıyla dikkat çeken bir binadır. Bina, Fall Creek ve Ithaca Şelaleleri'ne bakan, sokak seviyesinden yaklaşık 15 metre (49 ft) aşağıda bir çıkıntı üzerinde yer almaktadır.