İçeriğe atla

Union Française

Union Française (Fransız Birliği), İstanbul'da yaşayan Fransızlar tarafından 1894 yılında kurulan dernek ve bu derneğin Tepebaşı'ndaki binasının adı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul’daki Fransızlar için bir buluşma noktası ve bir dayanışma ortamı sağlamayı, işsiz Fransızlara iş bulmayı, Fransızların Osmanlı topraklarındaki nüfuzlarını artımayı amaçlayan bir örgütlenme idi. Fransa hükümetinin ve Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın himayesinde olan birlik, 1896'dan sonra mimar Alexandre Vallaury' in inşa ettiği binaya taşınmış ve düzenlediği etkinliklerle Pera semtinin sosyal yaşamınını zenginleştirmiştir.

Birlik

Fransa’nın eski askeri ataşesi Léon Berger tarafından kurulan derneğin kuruluşunda başkanlığını Fransa Büyükelçisi Paul Cambon üstlenmiştir.[1] Berger, kurulan birliğe katılmaları için İstanbul’da ikamet eden Fransızlara bir davet mektubu yazmış, 9 Şubat 1894 tarihli mektubunda şehirdeki diğer yabancı toplulukların toplanma mekanlarının olduğunu, gerekli kaynaklar toplanabilirse Fransızlar için bir yeni binanın inşasına başlanacağını bildirmişti.[1]

Dernek, Misk Sokak No:1 adresinde kuruldu.1896’dan sonra Tepebaşı'nda mimar Alexandre Vallaury'nin inşa ettiği binaya taşındı. Aynı yıl Sultan’ın imparatorluk iradesiyle Union Française’in kurulduğu yapının mülkiyeti birliğe geçti. Kurum, 1901'de Fransız hükûmeti tarafından “kamu yararı” statüsü kazandı.[1] Union Française’in işleyişi ve bünyesinde düzenlenen sosyal etkinliklerin bağlı olduğu kurallar iç tüzükle belirlendi. Union Française salonlarında konserler, düğünler ve diğer sosyal etkinliklerin yanı sıra çeşitli Fransız okullarının ödül törenleri düzenlenmiş, fakirlere yemek dağıtımı yapılmış; okuma salonu ve kütüphanesi üyeleri tarafından kullanılmıştır. Salı Kahvaltıları Dostluk Cemiyeti adlı topluluk her hafta Salı günü gerçekleşen buluşmalarını Union Française'de yapardı.[1]

Birlik binası

Meşrutiyet Caddesi üzerinde bulunan Union Française adlı yapı, yüksek bir bodrum kat üzerine üç katlı, kagir bir yapıdır. Meşrutiyet Caddesi cephesi neoklasik üslup özellikleri gösterir.[2] Bina üzerindeki madalyonlardan birinin üzerinde Fransızca ‘Industrie’ (sanayi) diğerinde ise ‘Commerce’ (ticaret) yazmaktadır. Bina, 2018-2023 arasında geçici olarak İstanbul Modern sergilerine ev sahipliği yapmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Yaman, Zeynep (1 Kasım 2019). "Belgelerde Union Française ve İstanbul Kent Yaşamındaki Yeri". MSGSÜ Sosyal Bilimler. 3 (20): 379-392. ISSN 1309-4815. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  2. ^ "www.partners.com.tr Union Francaise". www.partners.com.tr. 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Tarihçe". İstanbul Modern Sanat. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek Pasajı</span>

Çiçek Pasajı, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan, Büyük Beyoğlu Yangını sonucu yok olan Naum Tiyatrosu'nun arsasına 1876'da kurulmuş tarihi bir pasaj.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Düyûn-ı Umûmiye</span> 1881-1923 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğunun iç ve dış borçlarını denetleyen kurum

Düyun-u Umumiye, 1881-1923 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun iç ve dış borçlarını denetleyen kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Joseph Fransız Lisesi</span> Kadıköy, İstanbulda bir özel okul

Saint-Joseph Fransız Lisesi, Kadıköy'de bulunan Fransa menşeli özel bir lisedir.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Pera Palas</span> İstanbulda bir otel

Pera Palace Hotel; İstanbul, Beyoğlu, Tepebaşı'nda, Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alan müze otel.

<span class="mw-page-title-main">Tokatlıyan Oteli</span>

Hotel M. Tokatlıyan, İstanbul, Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde hizmet vermiş tarihî otel. 1909'da hizmete giren Tokatlıyan Oteli, o dönemde Avrupa ve Ortadoğu'nun en lüks otellerinden birisi ve İstanbul'un Pera Palas'tan sonra en büyük oteliydi. Tarabya'da da bir yazlık şubesi bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı Tiyatrosu</span>

Tepebaşı Tiyatrosu, İstanbul'daki en eski tiyatro yapılarından biri. 1890-1983 yılları arasında hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Topçu Kışlası</span> 1806-1940 yıllarında Taksim Meydanında bulunan kışla

Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1806 - 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan yapı. Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanıldı. 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye başkanı sıfatıyla Lütfi Kırdar'ın isteği ve Avrupalı şehir planlamacılarından Henri Prost'un tavsiyesi üzerine yıkılan kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırıldı, fakat planlanan düzenlemelerin pek azı yapılabildi. Şimdi yapının yerinde Taksim Gezi Parkı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Meşrutiyet Binası</span>

Tebriz Meşrutiyet Binası, Tebriz Çarşısı'nın karşısında, Tebriz, İran'da Motahari Caddesi üzerinde tarihî büyük bir yapıdır. Meşrutiyet Devrimi sıralarında devrimle alakalı liderlerin, aktivistlerin ve sempatizanların toplanma yeri olarak kullanıldı. Aralarında en meşhurları Settar Han, Bakır Han, Sigat-ül İslam Tebrizî ve Hacı Mirza Ağa Farisî'dir. İki katlı olan bu bina Hacı Vali Mimar Tebrizî tarafından 1868'de inşa edildi. Birçok odası ve salonu vardır. Binanın en güzel yeri tavan penceresi ve renkli camlarla süslenmiş koridorudur.

<span class="mw-page-title-main">Istituto Italiano di Cultura</span> organizasyon

Istituto Italiano di Cultura veya İtalyan Kültür Enstitüsü, İtalyan hükûmeti tarafından kurulan kâr amacı gütmeyen kuruluş.

Haydarpaşa Lisesi, İstanbul'un Altunizade mahallesinde bulunan bir lisedir. Türkiye'nin en eski ve en köklü eğitim kurumlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Odakule</span>

Odakule, İstanbul'da, İstiklal Caddesi'ne bağlanan Perukar Çıkmazı ile Saka Salim Çıkmazı arasında yükselen, 1976 yılında inşa edilmiş iş merkezi.

Guglielmo Semprini, İtalyan müteahhit.

<span class="mw-page-title-main">Taş Mektep (Büyükada)</span>

Taş Mektep, İstanbul'a bağlı Büyükada'da bulunan tarihi bir yapıdır.