İçeriğe atla

Uncanny Magazine


Uncanny MagazineUrbana, çevrimiçi yayımlanan bir bilimkurgu ve fantezi edebiyatı dergisidir.[1] ABD'de Urbana, Illinois merkezli yayımlanan editörlüğü Lynne M. Thomas ve Michael Damian Thomas ikilisine aittir. Derginin maskotu tek boynuzlu bir uzay atıdır.[2]

2012-2013 yılları arasında bir başka spekülatif kurgu dergisi Apex Magazine'i hazırlayan editörler, derginin adını Uncanny (tekinsiz) kelimesini, sözcüğün hissettirdikleri ve beklenmeyen çağrışımları nedeniyle tercih ettiler.[3] Ekip, dergiyi 1960 ve 1970'lerin popüler ucuz (pulp) bilimkurgu dergilerinin ruhuyla yarattılar.[1]

Uncanny finansmanını kitle fonlama aracı olan Kickstarter üzerinden sağlamaktadır. Dergi Kasım 2014'teki ilk sayısından beri iki ayda bir olmak üzere yayımlanmaya devam etmektedir.[4][5] Kitle fonlama aracı ve 2017'de toplam 4.000'e ulaşan abonelikler, yayının kendini finanse etmesini sağlamayı sürdürmektedir.[6][1]

Dergi bu zamana kadar Neil Gaiman, Elizabeth Bear, Paul Cornell, Catherynne M. Valente, Charlie Jane Anders, Seanan McGuire, Mary Robinette Kowal, Javier Grillo-Marxuach, Alex Bledsoe, Nalo Hopkinson, Jane Yolen ve Naomi Novik gibi yazarların eserlerini yayımlamıştır. Ayrıca NK Jemisin, G. Willow Wilson, Carmen Maria Machado, Amal El-Mohtar, Ursula Vernon, Kameron Hurley ve Ken Liu ve Alyssa Wong ve Brooke Bolander'ın ilk öykülerine de yer vermiştir.[7][1]

Derginin her sayısı, yeni kısa öyküler, "yeniden baskılar", yeni şiirler, kurgu dışı denemeler ve röportajlar içerir.[6] Dergi yazarlarına ve sanatçılarına telif ödemesi yapmaktadır.[6] Ayrıca Uncanny içeriğinin bir kısmının sesli okunduğu bir podcast serisi de üretmektedir.[8] Toplamda 10 editörden oluşan bir kadroya sahip olan mecmuaya, her ay dünya çapından 1.000 ila 2.000 arasında içerik başvurusu yapılmaktadır.[1]

2018 yılında yalnızca engelli bireylerin gönderdiği içeriklerden oluşacak şekilde Disabled People Destroy Science Fiction adlı "engellilik" temalı bir sayı yayıma hazırlamışlardır.[9] Bu, bir başka spekülatif kurgu dergisi olan Lightspeed'in başlattığı Destroy serisinin bir devamı niteliği taşıyordu. Bu tematik sayıda yazar ve çizerler, "gerçekten erişilebilir bir gelecek, engelli zihni ve bedeni silmekten ziyade öne çıkaran bir gelecektir" misyonuyla yola çıktılar.[9] Bu sayı, 2019 yılında Aurora Award for Best Related Work'te ödül kazandı.[10][11]

Ödüller

Uncanny, 2017 yılında En İyi Semiprozine dalında 2016 Hugo Ödülü'nü kazandı. Dergide yayımlanan öykülerden Hao Jingfang imzalı "Folding Beijing " adlı öykü (çeviri: Ken Liu), Novelette dalında Hugo Ödülü'nü kazandı.[12] Dergi 2016 yılından 2020'ye kadar her yıl en iyi Semiprozine için Hugo Ödülü'nü kazanmayı sürdürdü.

Kadro

Güncel Kadro

Julia Rios ve Michi Trota, 2017 yılında Helsinki'de düzenlenen Worldcon etkinliğinde en iyi semiprozin için Hugo Ödülü'nü alırken.
  • Lynne M. Thomas, Yayıncı / Genel Yayın Yönetmeni
  • Michael Damian Thomas, Yayıncı/Genel Yayın Yönetmeni
  • Chimedum Ohaegbu, Şef Editör / Şiir Editörü
  • Elsa Sjunneson, Kurgu Dışı Editörü
  • Erika Ensign, Podcast Yapımcısı
  • Steven Schapansky, Podcast Yapımcısı
  • Joy Piedmont, Podcast Seslendirmeni
  • Matt Peters, Podcast Seslendirmeni
  • Caroline M. Yoachim, Muhabir
  • Naomi Day, Yardımcı Editör

Eski Çalışanlar

  • Angel Cruz - Editör Yardımcısı
  • Michi Trota - Yönetim/Kurgu Dışı Editörü
  • Stephanie Malia Morris - Podcast Seslendirmeni
  • Mimi Mondal - Şiir/Yeni Baskı Editörü
  • Julia Rios - Şiir/Yeni Baskı Editörü
  • Amal El-Mohtar - Podcast Seslendirmeni
  • ÖAM Cooney - Podcast Seslendirmeni
  • Deborah Stanish - Muhabir
  • Shana DuBois - Muhabir

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Sci-fi-focused Uncanny Magazine takes up residence in Urbana". The News-Gazette. 8 Şubat 2021. 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "The News-Gazette 2021" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "A Space Unicorn Tale: The REAL Story Behind the Creation of Uncanny Magazine". Tor.com. 28 Temmuz 2016. 29 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  3. ^ "Why We're Creating Uncanny, a Real Magazine with a Fake History (and a Space Unicorn)". Tor.com. 27 Ağustos 2014. 17 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  4. ^ "Uncanny Magazine Year One". Kickstarter. 31 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Short Fiction Spotlight: Uncanny Magazine #1". Tor.com. 11 Kasım 2014. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c "Uncanny Magazine Launches Kickstarter For Year Seven". Tor.com. 6 Ağustos 2020. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Liptak 2020" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  7. ^ "Authors Archive". Uncanny Magazine. 20 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Podcasts Archives". Uncanny Magazine. 20 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  9. ^ a b Holder (2020). "Imagining Accessibility: Theorizing Disability in Disabled People Destroy Science Fiction". Disability Studies Quarterly. 40 (3). doi:10.18061/dsq.v40i3.6685. ISSN 2159-8371. 8 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  10. ^ "2019 Aurora Awards Winners". Locus Online – The Magazine of the Science Fiction and Fantasy Field. 20 Ekim 2019. 20 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  11. ^ "Fight On, Space Unicorns: Disabled People Destroy Science Fiction – Chuck Wendig: Terribleminds". Chuck Wendig. 15 Ağustos 2017. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  12. ^ "2016 Hugo Awards Announced". 21 Ağustos 2016. 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yekta Kopan</span> Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunucusu

Ethem Yekta Kopan, Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve sunucudur.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Ödülü</span> Bilim kurgu ve fantezi türlerinde verilen bir edebiyat ödülü

Hugo Ödülü, her sene bir önceki yıl ortaya konan en iyi bilimkurgu ve fantezi çalışmalarına çeşitli kategorilerde verilen ödül. Ödülün ismi, öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten gelir. İlk olarak 1953 yılında verilen ödül, 1955'ten beri aralıksız her yıl sahiplerini bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Tamer</span> Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen

Ülkü Tamer, Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Duru</span> Türk yazar ve gazeteci (1933-2009)

Mehmet Orhan Duru, Türk öykücü, yazar, gazeteci ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Sawyer</span> Kanadalı bilimkurgu yazarı

Robert James Sawyer bir Kanadalı bilimkurgu yazarıdır. 18 tane basılmış romanı ve Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec, Nature ve birçok antolojisi bulunmaktadır. Sawyer yazdığı eserlerle 40'ın üzerinde ödül almıştır. Nebula Ödülü (1995), Hugo Ödülü (2003), ve John W. Campbell Onur Ödülü(2006). bunlardan önemli olanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Bacigalupi</span>

Paolo Bacigalupi, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 2 tane basılmış romanı ve Salon.com, The Magazine of Fantasy and Science Fiction, and Asimov’s Science Fiction Magazine gibi dergilerde ve çeşitli antolojilerde yayınlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Bacigalupi yazdığı eserlerle Hugo ve Nebula ödülleri başta olmak üzere 10 ödül aldı. Çıkış romanı Kurma Kız, TIME dergisi tarafından 2009 yılının en iyi 10 romanından biri olarak gösterildi.

Hugo Ödülü her yıl, Dünya Bilimkurgu Derneği tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu veya fantezi çalışmalarına verilir. Ödül, ismini öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten almıştır ve bir zamanlar resmî olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak biliniyordu. Ödül, "spekülatif kurgu için iyi bir vitrin" ve "bilimkurgu yazanlar için en iyi edebiyat ödülü" olarak tanımlanmıştır. En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülü her yıl, bir önceki yılın tiyatral film, dizi bölümü veya bilimkurgu ve fantezi ile ilgili diğer dramatik çalışmalarına verilir.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

Locus Ödülleri Oakland, California kaynaklı aylık Locus (magazine) dergisinin bilimkurgu ve fantezi türünde her yıl verdiği edebi ödüllerdir. Ödülü kazananlar dergi okurlarının anketleriyle belirlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gardner Dozois</span>

Gardner Raymond Dozois, Amerikalı bilimkurgu yazarı ve editördür. 1984'ten 2004'e kadar “Asimov Bilimkurgu” dergisinin editörü olarak görev yaptı. Çalışmalarıyla Hugo Ödülü ve Nebula Ödülü kazandı. Editör ve bilimkurgu yazarı olarak eserler kaleme aldı. Amerikalı yazar ve editör Gardner Dozois 27 Mayıs 2018'de 70 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin bibliyografyası</span> Amerikan yazar ve eleştirmen

Ursula K. Le Guin (1929–2018) spekülatif kurgu, gerçekçi kurgu, kurgu dışı, senaryo, libretto, deneme, şiir, konuşma, çeviri, chapbook ve çocuk edebiyatı dallarında eser vermiş bir Amerikalı yazar ve edebiyat eleştirmenidir. Eserlerinin arasında kurgusal Yerdeniz dünyasında ve Hain Evreni'nde geçen kısa ve uzun öyküler ile romanların yanı sıra, diğer roman ve öyküler de sayılabilir. Her ne kadar genellikle bilimkurgu yazarı olarak sınıflandırılsa da eleştirmenler eserlerinin gerçekten sınıflandırılmasının zor olduğunu belirtmiştir.

Isaac Asimov'un romanlarında kullandığı Frankenstein kompleksi insanların insansı robotlara olan korkusu için kullanılan bir ifadedir. Kavram birçok yönden Masahiro Mori'nin tekinsiz vadi hipotezine benzemektedir. "Frankenstein kompleksi" adını Mary Shelley'in 1818'de basılan Frankenstein adlı romanından almaktadır. Romanda Frankenstein insana benzeyen, zeki bir canavar yaratmış ancak bu canavarı çok korkunç bulduğu için onu terk etmiş ve canavar da yaratıcısını öldürmüştür.

Zübeyde Seven Turan, Türk yazar, şair ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">The Strand Magazine</span>

The Strand Magazine, George Newnes tarafından Birleşik Krallık'ta çıkartılan aylık dergi. 1891 yılı Ocak ayından 1950 yılı Mart ayına kadar 711 sayı çıkan dergi genel olarak kurgu öyküler ve makaleler içermekteydi. Derginin çıkışıyla beraber yayınlanan Sherlock Holmes maceralarıyla popülerliği artmış, aylık ortalama 500 bin satış rakamlarına ulaşılmıştır. Derginin merkezi Londra'daki Burleigh Caddesindeydi.

Strange Horizons, çevrimiçi olarak yayımlanan bir spekülatif kurgu dergisidir. Dergide incelemeler, denemeler, röportajlar ve tartışmalar yer alır.

Mithila Review Hindistan'ın tek uluslararası bilimkurgu ve fantezi dergisidir. Dergi, Güney Asya'nın ve dünyanın dört bir yanından yazarların spekülatif kurgu türündeki öykü ve şiirlerini yayımlamaktadır. Mithila Review, öykü ve şiirlerin yanı sıra inceleme ve röportajlara da yer vermektedir.

FIYAH Magazine of Black Speculative Fiction, siyah bireyler tarafından yayımlanan Amerika merkezli spekülatif kurgu dergisidir. FIYAH olarak da anılan derginin temelleri Eylül 2016 tarihinde atıldı. İlhamını ise Wallace Thurman tarafından yaratılan 1920'li yılların deneysel süreli dergisi FIRE!'dan aldı. FIYAH, Troy L. Wiggins, LD Lewis ve Justina Ireland tarafından yönetilen bir grup yazar tarafından hazırlandı. Derginin ilk sayısı ise 2017 yılında yayımlandı.