İçeriğe atla

Umut Vakfı

Vakıf logosu

Umut Onurlu Önderler Yetiştirme Vakfı, 1993 yılında, Türkiye'de bireysel silahsızlanma' temelinde kurulmuş bir vakıftır.

Vakfın kuruluşuna neden olan olay, Dedeman oteller zinciri sahibi Dedeman ve Önal ailelerinden, Nazire Dedeman'ın oğlu, 17 yaşındaki Umut Önal'ın, 28 Eylül 1993 günü, arkadaşının silahından çıkan kurşunlarla hayatını kaybetmesidir.[1]

Vakfın kurucu üyeleri, Vakfı ailelerinden yitirdikleri kişinin anısına, "gençlere Atatürk'ün izinde önderlik yapacak kişilik ve becerileri kazandırarak, onları Türkiye'nin gelişmesine yardımcı ve insanlığa yararlı bireyler olarak yetiştirmek" amacıyla kurulduğunu açıklamıştır.

Vakıf, kuruluşundan itibaren ağırlıklı olarak bireysel silahsızlanma hakkındaki faaliyette bulundu. Özellikle her 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü'nde düzenledikleri ilginç ve ses getiren eylemlerle basında yer alıp kamuoyunun ilgisini çekti. "Bireysel silahlanmaya hayır” diyenler ve duyarlı kişilerin katılımı ile Taksim Meydanı'nda yaptığı “sessiz ayakkabılar” ile yürüme eylemleri, ilgi çeken eylemleri arasındadır.[2]

2004 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından Danışman Üye statüsünde bir kuruluş olarak kabul edildi.[3] 2009'da Bakanları Kurulu kararıyla Vakıf'a vergi muafiyeti tanındı.

Vakıf, kuruluşundan itibaren birçok ulusal ve uluslararası etkinlik, eğitim çalışması, seminer ve organizasyon gerçekleştirmiş; Ankara, İstanbul ve Antalya'da, "Umut Ormanları" adıyla büyük kapsamlı alanlarda ağaçlandırma çalışmalarında bulunmuş, silahsızlanma konulu ödüllü yarışmalar düzenlemiş, onbinlerce imzadan oluşan kampanyaları sonuçlandırmıştır. 1995 yılından itibaren her sene kompozisyon, haber, karikatür, fotoğraf, film öyküsü, afiş gibi farklı bir dalda Bireysel Silahsızlanma Ödülü vermektedir.

Vakıf bünyesinde kurulan yayınevi, aralarında kriminoloji, ceza hukuku ve ilköğretim için insan hakları eğitimi kitaplarının bulunduğu eserler yayınladı. "Yurttaş Olmak İçin...” eğiticinin el kitabı ve öğrenci kitabı Milli Eğitim’e bağlı okullarda yardımcı ders kitabı olarak okutuldu.[4]

"Yurttaşlık Enstitüsü" adlı oluşuma önderlik eden vakıf, ihtiyacı olan öğrencilere maddi yardımda da bulunur. Umut Vakfı'nın 25 yılda çeşitli resmi ve sivil kurum ve kuruluşlardan aldığı 46 plaket ve ödülü bulunur.[5]

Kaynakça

  1. ^ Serbest, Eyüp (6 Şubat 2019). "2'si ölen, 1'i öldürülen oğullarının yanında... Acıları bitti". Hürriyet. 22 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 
  2. ^ "Sessiz Ayakkabılar Çok Ses Çıkarsın!". bianet.org. 26 Eylül 2011. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 
  3. ^ "Committee on Non-Governmental Organizations 2013 regular session" (PDF). ECOSOC. []
  4. ^ ""Yurttaş Olmak için..." Eğiticinin El Kitabı". Umut Vakfı sitesi. 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 
  5. ^ "Rakamlarla Umut Vakfı". www.umut.org.tr. 6 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye'de devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı</span> kadın yazarların eserlerine özel kütüphane

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, 1990 yılında İstanbul'da kurulan, Osmanlı döneminden itibaren Türkiye'de üretilmiş kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili eserleri, belgeleri barındıran kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmetçik Vakfı</span> Ölen veya yaralanan askerlere yardım eden bir kurum

Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, 1982 yılında Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulmuş sosyal yardım vakfı.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 1993 yılında İstanbul'da kurulan ve erken yaştaki her çocuğun güvende, sağlıklı, mutlu olması amacı için çalışan vakıftır.

Türk-Japon Vakfı, Türkiye ile Japonya arasında dostluk ve iş birliğini geliştirmek üzere, 1993 yılında Ankara'da kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Tarih Vakfı</span>

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı</span> İzmirde bulunan bir sivil toplum kuruluşu

Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİT-VAK) Merkezi İzmir'de bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kanserli Çocuklara Umut Vakfı</span>

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Eğitim Vakfı</span>

Galatasaray Eğitim Vakfı, Galatasaray Lisesi'nde 1970'lerde meydana gelen maddi hasarların giderilmesini ve lisedeki eğitim seviyesinin en üst seviyede tutulmasını amaçlayan vakıf. 1981 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Acıbadem Üniversitesi 18 Mayıs 2007'de kurulan, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesidir. Ana amacı sağlık bilimleri alanındaki tüm bilim dallarını bir araya getirmek olan üniversite sağlık dışı alanlarda da eğitim vermeyi amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heal the World Vakfı</span>

Heal the World Vakfı ya da Heal the World Foundation, 1992 yılında Michael Jackson tarafından kurulan bir hayır vakfı. Vakfın kurulum ilhamı aynı isimdeki şarkıdır. Jackson'un vakıfta etkin olduğu zamanlarda, Saraybosna'da ki enstütiye kötü alışkanlıklara karşı kullanılacak 46 tonluk ilaç, malzeme ve milyon dolarlarca nakit yardımı yapılmıştır. Ayrıca bir Macar çocuğun karaciğer nakli ameliyatının tüm masrafı karşılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

500. Yıl Vakfı, Sefaradların 1492 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na gelişini kutlamak için 1989 yılında İstanbul'da kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Salih İşgören</span>

Salih Recep İşgören, Türk sanayici ve iş insanı.

Ensar Vakfı tecavüz skandalı, Karaman'da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'ne (KAİMDER) ait evlerde kalan çocukların cinsel istismara ve tecavüze maruz kalması olayı. 2012-2015 yılları arasında, 9-10 yaşlarında çok sayıda çocuğa tecavüz ettiği polis raporuyla belgelenen 54 yaşındaki Muharrem Büyüktürk adlı öğretmen 4 Mart 2016 tarihinde tutuklandı. Kabul edilen iddianameyle beraber Muharrem Büyüktürk'ün "çocuğa nitelikli cinsel istismar, hürriyeti tahdit, kasten yaralama ve müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından hâkim karşısına çıkarılmasına karar verildi. Olayın ortaya çıkması üzerine 29 Mart 2016'da Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen Muharrem Büyüktürk'ün meslekten ihraç edildiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Hayrat Vakfı</span> Nur Cemaatinin Yazıcılar Grubuna mensup bir sivil toplum kuruluşu

Hayrat Vakfı, ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yapan, Nur Cemaati'nin Yazıcılar Grubu'na mensup bir sivil toplum kuruluşudur. Ahmet Hüsrev Altınbaşak tarafından 1974'te Isparta'da kurulmuştur. Merkez binası İstanbul Küçükçekmece'dedir. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'na (TGTV) ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'ne (İDSB) üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Masumiyet Müzesi (müze)</span> Müze

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.

Nazire Dedeman Çağatay, Türk girişimci, aktivist ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Emin Paşa</span> Osmanlı siyasetçi

Hamdullah Emin Paşa, Osmanlı siyasetçi.