İçeriğe atla

Umut Sarıkaya

Kontrol Edilmiş
Umut Sarıkaya
Doğum26 Nisan 1980 (44 yaşında)
Divriği, Sivas
İkametİstanbul
Vatandaşlık Türkiye
EğitimGemi inşaat mühendisliği
Mezun olduğu okul(lar)İstanbul Teknik Üniversitesi
MeslekKarikatürist · yazar · gemi inşaat mühendisi
EtkilendikleriAhmet Yılmaz
Cem Yılmaz

Umut Sarıkaya (26 Nisan 1980, Divriği), Türk karikatürist, yazar ve gemi inşaat mühendisi.

Yaşamı

26 Nisan 1980 tarihinde Sivas'ın Divriği ilçesinde ilkokul öğretmeni bir baba ve işçi annenin çocuğu olarak doğan[1] Umut Sarıkaya 1 yaşındayken ailesiyle birlikte Sarıyer'in Çayırbaşı mahallesine taşındı.[2][3] Lise hayatını ticaret lisesine gitmek istemesine rağmen babasının isteğiyle Yeni Levent Lisesi'nde fen bilimleri üzerine tamamlayan[1] Sarıkaya, bu dönemde abisinin okuduğu Leman sayesinde mizah dergileriyle tanışarak dergiyi takip etmeye başladı ve karikatür çizmeye yöneldi.[2] Umut Sarıkaya, lisenin ardından 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nin gemi inşaat mühendisliği bölümüne girdi ve bu dönemde Ahmet Yılmaz ile Cem Yılmaz'dan etkilenerek çizdiği karikatürler ilk defa Leman'ın amatör çizerler köşesinde yayınlanmışsa da Kaan Ertem'den özgün olmadığı eleştirisini aldı.[1][4] Lisans eğitimi süresince[5] amatör olarak Leman'ın yanı sıra HBR Maymun, Aksak Kurbağa, Soytarı, Solak ve Atom'da da çizimleri yayınlandı.[6] 2001 yılında Gemi Kökenli Deniz Kirlenmesi başlıklı bitirme teziyle mezun oldu,[1] mezuniyetinin ardından kısa dönem askerlik[2] ve terhis olmasını takiben dört ay Tuzla'da gemi mühendisliği yaptı.[1]

2002 yılında "işini sevmesine rağmen sosyal olma zorunluluğu" nedeniyle[5] mühendisliği bırakan ve Kemik dergisinde çeşitli köşeler hazırlayan çizer ardından Penguen'de Bülent Üstün'ün isim babası olduğu[5] "İşimdeyim Gücümdeyim" adlı karikatür köşesi ve "Benim de Söyleyeceklerim Var" başlıklı yazılarıyla ismini duyurdu. Bu dönemde aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünde yüksek lisans yapmaya devam etti.[6] 2007'de bir grup arkadaşıyla birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz'un kurucularından oldu[7] ve yüksek lisans eğitimini yarıda bıraktı.[5] 2014'ün sonlarına doğru Uykusuz'dan ayrılarak çizmeye ara veren Sarıkaya 26 Şubat 2015 tarihinde tek başına hazırladığı Naber adlı üç aylık dergiyi yayınladı.[8] Sarıkaya hâlen bu dergiyi çıkarmaktadır.

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Bengi, Derya, (Ed.) (Ağustos 2008). "Umut Sarıkaya: Anarşist, punk, tırt". Roll, 132. ss. 57-61. ISSN 1307-4628. 
  2. ^ a b c Bengi, Derya, (Ed.) (Ağustos 2008). "Umut Sarıkaya: Anarşist, punk, tırt". Roll, 132. s. 8. ISSN 1307-4628. 
  3. ^ Karakaş, Berrin (25 Ekim 2009). "Solu birleştirecek karikatürist!". sabah.com.tr. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2016. 
  4. ^ Ekinci, Elif (11 Aralık 2010). "İnsanlar bir yaştan sonra gülmüyor". radikal.com.tr. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2016. 
  5. ^ a b c d Evren, Şebnem (Kasım 2009). "Umut Sarıkaya: Bir Uykusuz". fotoritim.com. 9 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2016. 
  6. ^ a b Yazıcı, Müjde (5 Ocak 2006). "Onun söyleyecekleri var". radikal.com.tr. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2016. 
  7. ^ "Sessiz, sakin ve komik". Blue Jean, 21. Ağustos 2008. s. 54, 55. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  8. ^ "Naber dergi hazır ve bayilerde". instagram.com. 26 Şubat 2015. 18 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

Erdil Yaşaroğlu, Türk karikatüristtir.

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbîh, Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi mânâsına gelmektedir.

Bülent Arabacıoğlu karikatürist, harita mühendisi.

<i>Akbaba</i> (dergi) haftalık siyasi mizah dergisi

Akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

Bülent Üstün, Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Benim de Söyleyeceklerim Var</span>

"Benim de Söyleyeceklerim Var!", Umut Sarıkaya'nın Penguen ve Uykusuz dergilerinde yazdığı yazıların genel başlığıdır.

Ersin Karabulut, Türk çizgi romancı, mizah yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Otisabi</span>

Otisabi, Yılmaz Aslantürk'ün 1990'larda Pişmiş Kelle adlı mizah dergisinde çizmeye başladığı karakter. Uzun favorileri, pardösüsü ile 1950'li yılların atmosferini yansıtmaktadır. İlk öykülerde bir üniversite öğrencisinin bekâr evinde yaşananlar anlatılırken arka planda İstanbul'da yaşamanın zorlukları görülürdü.

Yılmaz Aslantürk, Türk karikatürist, çizgi romancı, illüstratör ve grafiker.

Dava konusu olmuş Recep Tayyip Erdoğan karikatürleri, 12. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel tazminat davası açmış olduğu karikatürlerdir. Açılan davalar medyada önemli ölçüde yankı bulmuş ve beraat ile sonuçlanmıştır.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<i>Koala</i> (dergi)

Koala, Mayıs 2008 tarihinde yayımlanmaya başlayan aylık mizah dergisi. Daha önce Leman dergisi bünyesinde çıkarılan O-HAA dergisinin Leman'la yaşadığı sıkıntılardan dolayı, aynı kadro aralarına yeni isimler de alarak Koala isimli dergiyi bağımsız olarak çıkarmışlardır. İçerisinde Gürcan Yurt'un yaklaşık olarak 10 yıldır çizdiği Robinson Crouse ve Cuma tiplemesi, Aynı evde yaşayan 3 hayvan, Atinanın Çakalları, Balondakiler gibi çizgi öykülerin yanı sıra Fakebook, Abesle İştigal, Art Niyet, Das İst Garpuz gibi tek kare karikatürlerden oluşan köşeler de mevcuttur.

Uğur Gürsoy, Türk karikatürist ve düşünce adamı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri</span>

Türkiye'de yayımlanmış mizah dergileri

Ahmet Yılmaz, Türk karikatürist.

<i>Naber</i> Türk mizah dergisi

Naber, 2015'te yayın hayatına başlayan mizah dergisi. Türkçe olarak Türkiye'de yayımlanmaktadır.

Mizah dergisi, okurlarına mizahi içerik sunmak için özel olarak tasarlanmış bir dergidir. Bu tür yayımlar genelde hiciv ve parodiden oluşmaktadır ancak bir kısmı karikatür, absürtlük, sürrealizm, nevrotizm, gelotoloji, esprili özdeyişler, duygu düzenleyici mizah ve/ya espri denemeleri üzerinde durmaktadır. Mizah dergileri ilk kez Fransa'da Le Charivari (1832-1937), Birleşik Krallık'ta Punch (1841-2002) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Vanity Fair (1859-1863) gibi örneklerle 19. yüzyılın başında popüler hale geldi. İlk Türk mizah dergisi Teodor Kasap tarafından 1870 yılında çıkarılan Diyojen olarak kabul edilmektedir.

Cem Güventürk, Türk karikatürist ve yazar.