İçeriğe atla

Umut (film, 2009)

Umut
YönetmenMurat Aslan
YapımcıBülent Helvacı,
Mehmet Soyarslan
SenaristMurat Aslan
MüzikMazlum Çimen
StüdyoÖzen Film, Hermes Film
DağıtıcıÖzen Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Duygusal
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)i27 Şubat 2009 (2009-02-27) ( Türkiye)
Süre105 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Hasılat1.548.661 TL

Umut, 2009 yılı Türk yapımı, yönetmenliğini Murat Aslan'ın yaptığı dram filmidir.[1]

Konusu

Yılmaz, köyünden ayrılarak uzun yıllar önce gurbete gitmiş ve bulunduğu ülkede hapis hayatı yaşamıştır. Uzun süre geçtikten sonra sınırdışı edilerek Türkiye'ye gönderilir. Köyüne geldiğinde eşi Suna'nın yatalak hasta olduğunu ve oğlu Umut'un ise büyüdüğünü ve kendisine yabancılaştığını görür. Onun yokluğunda ailesi dağılmıştır. Eşi Suna bu esnada vefat eder, kendisi ise Umut ile yakınlaşma çabası içerisindedir. Ancak Umut'un ani rahatsızlığı nedeniyle İstanbul iline tedavi amacıyla gitmek zorunda kalır.

Oyuncular

Kaynakça

  1. ^ "Umut". ntvmsnbc. 27 Şubat 2009. 13 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nesimi Çimen</span> Türkmen halk ozanı

Nesimi Çimen, Türk halk ozanı.

Kuruntu Ailesi, 1985-1990 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. 7, 14 ve 21 Temmuz 1985'te "Hüsnü Kuruntu" adlı tiyatro oyunu 3 bölüm hâlinde TRT'de yayınlanınca çok beğenildi ve dizisinin yapılması için teklifte bulunuldu. Yönetmenliğini Uğur Erkır'ın yaptığı dizi, 10 Ekim 1985 tarihinde TRT'de yayın hayatına başladı ve 2 Mayıs 1988'de yayımlanan 96. bölümün ardından yayından kaldırıldı. 8 Nisan 1990 tarihinde ekranlara dönen dizi, 29 Aralık 1990'da yayımlanan 121. bölümüyle bir süreliğine ekranlara veda etti. Toplam 5 sezon'dan oluşmaktadır. Bu süreçte Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü "Ben Olsaydım" (1991), "Burnumu Kesermisiniz" (1992) gibi farklı yapımlarda rol aldı. Dizi, sonraki yıllarda Hüsnü Bey Amca ve Bizim Kuruntu Ailesi adı altında yayımlanmaya devam etti. Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü, Doğu Erkan, Gazanfer Ündüz ve Fulya Özcan (Ündüz) başrolleri paylaştı. Adile Naşit ölene kadar kadroda yer aldı. Adile Naşit öldükten sonra dizide oynadığı son 2 bölümü televizyonda yayınlanmıştır. 26 Aralık 1987 tarihinde dizinin 77. bölümü ve de 2 Ocak 1988 tarihinde ise dizinin 78. bölümü televizyonda yayınlandı. Adile Naşit öldüğü için Kuruntu Ailesi'nin 31 Aralık 1987 tarihindeki yılbaşı özel bölümünde oynayamamıştır. Adile Naşit öldükten sonra dizinin Youtube'da yayınlanan 95. yani numaralandırılmaya göre dizinin 96. bölümüne kadar jeneriğinde Adile Naşit'in adı geçmektedir. Dizi, Türkiye'deki sitcom çalışmalarının öncülerinden sayılır.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<i>Korkusuz Korkak</i> Natuk Baytan filmi

Korkusuz Korkak, 1979 yapımı komedi türündeki Türk filmi. Başrolünde Kemal Sunal'ın oynadığı filmin yönetmenliğini Natuk Baytan yapmıştır

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Erdoğan</span> Türk oyuncu, senarist, yönetmen ve şair

Yılmaz Erdoğan, Kürt asıllı Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı ve şair'dir. Sadri Alışık Ödülleri en iyi erkek oyuncu, Altın Kelebek Ödülleri en iyi komedi dizisi, AACTA en iyi yardımcı erkek oyuncu, Afife Tiyatro Ödülleri Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü sahibidir.

Mazlum Çimen, Türk besteci, keman sanatçısı, balet ve oyuncu.

<i>Organize İşler</i> 2005 yapımı Türk filmi

Organize İşler, Yılmaz Erdoğan'ın 2005 yılında hem yönetip hem de başrolünü oynadığı, İstanbul'da çekilen dolandırıcılık hikâyesinin anlatıldığı aksiyon, komedi filmi.

Yılmaz Zafer, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı.

Belçim Bilgin, Kürt asıllı Türk sinema ve dizi oyuncusu.

<i>Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak</i>

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, yönetmenliğini Ahmet Uluçay'ın yaptığı 2004 yapımı uzun metrajlı sinema filmidir.

<i>Dul Bir Kadın</i>

Dul Bir Kadın, 1985 yılı yapımı, bir sinema filmi.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Yılmaz</span> Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Cevdet Yılmaz, Zaza asıllı Türk bürokrat ve siyasetçi.

<i>Eşrefpaşalı</i>

Eşrefpaşalı, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre'nin oynadığı yönetmenliğini ise Erdoğan Tokatlı'nın yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir. Filmin konusu İzmir'in Eşrefpaşa semtinde geçmektedir.

<i>Şeytanın Oğlu</i>

Şeytanın Oğlu, başrolünü Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Mehmet Aslan'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">DMC</span> Türk müzik şirketi

Doğan Music Company ya da bilinen adıyla DMC, 2000 yılında İstanbul'da kurulmuş Doğan Holding'e bağlı bir albüm yapım şirketidir. 2017 yılsonu verileriyle, müzik sektöründe CD satışlarında %25, radyo ve televizyon müzik listelerinde %42 ve dijital satışlarda %48 pazar payına sahip olan DMC, Türkiye'nin en çok kazanan müzik şirketlerinden biridir.

<i>Beyaz Ölüm</i>

Beyaz Ölüm, Halit Refiğ'in yönettiği, Erdoğan Tünaş'ın senaryosunu yazdığı 1983 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Türker İnanoğlu'dur. Filmin başrol oyuncuları Tarık Akan, Ahu Tuğba ve Yaprak Özdemiroğlu'dur.

Bu liste; kayda değer Türk mucit, bilgin, kâşif ve bilim insanlarının isim ve uzmanlık alanlarını içermektedir.

Özlem Balcı, Türk yapımcı, dizi ve sinema oyuncusu.

<i>Kuruluş Osman</i> Türk televizyon dizisi

Kuruluş Osman, Bozdağ Film imzalı, ilk bölümü 20 Kasım 2019 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini ilk olarak Metin Günay'ın, daha sonra ise Ahmet Yılmaz'ın üstlendiği, senaryosunu ise Mehmet Bozdağ'ın kaleme aldığı tarihî, aksiyon, macera, kurgu ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 2014-2019 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin devamı niteliğindedir.