İçeriğe atla

Umbu Landu Paranggi

Umbu Landu Paranggi
DoğumUmbu Wulang Landu Paranggi
10 Ağustos 1943
Kananggar, Doğu Nusa Tenggara, Hollanda Doğu Hint Adaları
Ölüm06 Nisan 2021 (77 yaşında)
Sanur, Bali, Endonezya
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetEndonezyalı
MeslekSanatçı, şair ve yazar

Umbu Wulang Landu Paranggi (d. 10 Ağustos 1943 - ö. 6 Nisan 2021), Endonezyalı sanatçı ve yazar. 1960'lı yıllardan itibaren Endonezya Edebiyatı'nda gizemli bir figür olarak yer aldı.

Yaşamı

Umbu, 10 Ağustos 1943'te Kananggar, Doğu Nusa Tenggara, Hollanda Doğu Hint Adaları'nda doğdu. Basın yayın organlarında yer alan deneme ve şiir tarzında eserleriyle tanınıyordu. 1970'li yıllarda Emha Ainun Nadjib, Eko Tunas, Linus Suryadi AG ve Ebiet G. Ade gibi dönemin şair ve sanatçılarıyla çalıştı.[1][2][3][4]

Eserleriyle 2020 yılında Bani Jali Festivali'nde Edebiyat Ödülü ile mükafatlandırıldı.[5]

Ölümü

Umbu, 6 Nisan 2021'de COVID-19 nedeniyle Sanur, Bali, Endonezya'da 76 yaşında öldü.[6]

Kaynaklar

  1. ^ "Presiden Malioboro • CakNun.com". CakNun.com (Endonezce). 17 Aralık 2012. 31 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020. 
  2. ^ "Perpustakaan dan Sadar Dokumentasi • CakNun.com". CakNun.com (Endonezce). 7 Nisan 2013. 9 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020. 
  3. ^ "Peringatan 45 Tahun Persada Studi Klub • CakNun.com". CakNun.com (Endonezce). 14 Mart 2013. 16 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020. 
  4. ^ "Milad NM ke-3 dan Relaunching Majalah Sabana • CakNun.com". CakNun.com (Endonezce). 4 Ağustos 2014. 20 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020. 
  5. ^ "BALI JANI NUGRAHA : UMBU LANDU PARANGGI BIDANG SASTRA - YouTube". www.youtube.com. 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2020. 
  6. ^ Penyair Umbu Landu Paranggi Meninggal Akibat COVID-19, Sempat Dirawat di ICU 3 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Endonezce)

İlgili Araştırma Makaleleri

6 Nisan, Miladi takvime göre yılın 96. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 269 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezce</span> Endonezyanın resmî ve en çok konuşulan dili.

Endonezce ya da Endonezya dili, Endonezya ve çevresinde yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulan Avustronezya dil ailesine bağlı bir dil. Malaycanın standartlaştırılmış bir değişkesi olan Endonezce Endonezya'nın dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olmasına bağlı olarak dünyanın en çok konuşulan dillerinden biridir. Tarih boyuncaGüneydoğu Asya takımadaları üzerinde lingua franca olarak kullanılmıştır. 700'den fazla yerel dilin konuşulduğu Endonezya'nı resmî dilidir. 1976-1999 yılları arasında Endonezya hakimiyetine bağlı olarak Doğu Timor'da resmî dil olarak kullanılmış olup daha sonra İngilizce ile birlikte çalışma dili olarak kabul edilmiştir. Kasım 2023'te UNESCO'nun resmî dillerinden biri olarak kabul edilmiştir. Endonezya'nın 1945'te bağımsızlığını ilan etmesinden sonra standartlaştırılmış bir Malayca şivesi olmasına bağlı olarak Endonezce ve Malayca farklı diller olarak kabul edilmelerine rağmen neredeyse aynıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Malayca</span>

Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borneo</span> ada

Borneo yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. Güneydoğu Asya'da bulunur ve Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından paylaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">AK-101</span>

AK-101, Rusya yapımı bir 5.56 mm'lik saldırı tüfeğidir. 1994 yılında Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanmıştır. Silaha ayrıca optik nişangah, lazer veya GP-30 bombaatar takılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bangka-Belitung</span>

Bangka-Belitung Adaları, Endonezya'da, Sumatra Adası'nın güneydoğusundaki Bangka ve Belitung adaları ile çevrelerindeki küçük adaları kapsayan yönetim birimi. Merkezi Pangkal Pinang'dır.

Lukman Niode, Endonezyalı yüzücü.

<span class="mw-page-title-main">Zomato</span> Hindistan yemek servisi platformu

Zomato, kullanıcılarına restoranlar hakkında menü, fiyat, müşteri yorumları gibi bilgileri mobil uygulama ve internet üzerinden sağlayan bir girişimdir. Kullanıcıların bu bilgilerle yeni restoranlar keşfetmesini de sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gerakan Pramuka Indonesia</span>

Gerakan Pramuka Indonesia, Endonezya'nın ulusal izcilik örgütüdür. Endonezya'da İzcilik, 1912'de Hollanda Doğu Hint Adaları'nda kurulmuş ve Endonezya, 1953'te Dünya İzcilik Teşikatı'na (WOSM) üye olmuştur. Üyeliği öğrenciler için zorunludur. 2011 itibarıyla 21.599.748 üyesi vardır, bu da onu dünyanın en büyük izci derneği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Muladi (siyasetçi)</span>

Prof. Dr. H. "Muladi",S.H., Endonezyalı akademisyen, yargıç ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bahrum Daido</span> Endonezyalı siyasetçi

Bahrum Daido, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Subiakto Tjakrawerdaya</span> Endonezyalı politikacı

Subiakto Tjakrawerdaya, Endonezyalı siyasetçi ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Rachmawati Sukarnoputri</span>

Diah Permana Rachmawati Sukarno ya da Rachmawati Sukarnoputri, Endonezyalı kadın siyasetçi ve hukukçu. Babası Endonezya'nın kurucu başkanı Sukarno ve ablası Endonezya'nın beşinci cumhurbaşkanı olan Megawati Sukarnoputri'dir.

<span class="mw-page-title-main">John Siffy Mirin</span>

John Siffy Mirin, Papua doğumlu Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Klemen Tinal</span>

Klemen Tinal, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Celal Mirzayev</span> Diplomat, Azerbaycan Cumhuriyetinin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi.

Mirzayev Celal Sabir oğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Sri Lanka İlişkileri</span>

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor. Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.

Bu liste Endonezya'da raporlanan UFO görülmelerini içermektedir.