İçeriğe atla

Uman Muharebesi

Uman Muharebesi
II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi

Uman Muharebesi sırasında Doğu Cephesi
Tarih15 Temmuz – 8 Ağustos 1941
Bölge
Uman, Batı Ukrayna
Sonuç Alman zaferi
Taraflar
 Sovyetler Birliği Almanya
Komutanlar ve liderler
Sovyetler Birliği Semyon Budyonni
Sovyetler Birliği Mikhail Kirponos
Sovyetler Birliği İvan Tyulenev
Nazi Almanyası Gerd von Rundstedt
Nazi Almanyası Carl-Heinrich von Stülpnagel
Güçler
300,000
317 tank ve 858 top
400,000
600 tank
Kayıplar
Toplam: 203,000
100,000 ölü veya yaralı
103,000 esir
317 tank imha veya esir
Toplam: 20,853
4,610 ölü
15,458 yaralı
785 esir veya kayıp

Uman Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 15 Temmuz - 8 Ağustos 1941 tarihleri arasında gerçekleşen bir muharebedir.[1][2] Muharebe, Barbarossa Harekâtı'nın başlarında, Mareşal von Rundstedt komutasındaki Alman Güney Ordular Grubu'nun, iki Sovyet ordusunu Uman güneyinde kuşatması ve imha edilmesiyle sonuçlanmıştır. Kuşatılan Sovyet orduları General İ. Muzirçenko komutasındaki 6. Ordu ve General P. Ponedelin'in 12. Ordu'sudur.

Bölgedeki Sovyet kuvvetlerinin tümü, General Mihail Kirponos'un Güneybatı Cephesi de dahil olmak üzere Güneybatı Askeri Bölgesi Komutanı Mareşal Semyon Budyonni komutası altındadır. Genel karargahlar ve 12. Ordu'nun birçok alt birimi, Alman piyade birliklerinin kuşatma çemberini tam olarak kapatmak konusunda yetersiz kalması nedeniyle kuşatılmaktan kurtuldular. Yine de her iki ordu, kuşatma çemberinden çıkarken dağıldı ve birlikler arasında irtibat kayboldu. Uman Muharebesi'yle Alman kuvvetlerinin gerçekleştirdiği kuşatma, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde savaşın ilk aşamasındaki en geniş kapsamlı kuşatmalardan biri olmuştur.

Harekât öncesi

Alman Güney Ordular Grubu, Barbarossa Harekâtı'nın ilk haftalarında, doğu yönünde hızla ilerleyerek Lvov'u, Ternopil'i ve Vinnitsa'yı ele geçirmiş, General Kirponos'un karşı taarruz için sevk ettiği dört Sovyet mekanize kolordusunu Brodi Muharebesi'nde imha etmişti. Alman ilerlemesi 29 Haziran'da geçici olarak durdu, fakat Sovyet kuvvetleri güçten düşmüşlerdi ve geri çekilmeye başladılar. Sovyet zırhlı birliklerinin 1. Panzer Grubu'na yönelik karşı taarruzu başarısızlığa uğramasıyla Güney Ordular Grubu, doğuya ilerlemeyi sürdürdü ve Temmuz ortalarına doğru Kiev önlerine ulaştı. Bu anda Mareşal Budyonni tarafından, 1. Panzer Grubu'nun ulaşım hatlarını kesmesini önlemek için Uman'ın kuzeyinden Berdiçev yönünde bir karşı taarruz başlatıldı. Ancak bu karşı taarruz başarılı olmadı. Çok sayıda Alman zırhlısı, Sovyet taarruzu sürerken onların yaklaşık 50 km. doğusuna geçmişti bile. Dahası bu karşı taarruz girişimi Kızıl Ordu birliklerinin, Alman taarruzunun gelişme hızından daha hızlı olarak geri çekilme yeterliliğini tüketmişti. Temmuz ayı ortalarında Alman birlikleri Talnoye demiryolu hattını ve Gorniy Tikiç üzerindeki köprübaşlarını, hemen sonra da Sinuça üzerindeki köprübaşını ele geçirdiler.

Muharebe düzeni

Sovyet birliklerinin büyük bir kısmı, Polonya sınırından geri çekilmeleri sırasında süregelen şiddetli Luftwaffe akınları altında ciddi biçimde hırpalanmıştı. Öte yandan mekanize birlikler, Brodi Muharebesi sırasında önemli ölçüde kuvvet kaybetmişlerdi. Bünyelerindeki mekanize piyade, artık sıradan piyade olarak muharebe etmek durumundaydı.

Harekât

Mareşal Budyonni emrindeki kuvvetler 1,5 milyondur. Bu birlikler Vinnitsa - Uman ve Kiev olmak üzere savunma cephesinin iki stratejik bölgesinde toplanmış durumdadır. Mareşal Budyonni'nin komutayı üstlendikten çok kısa bir süre sonra Güney Ordular Grubu'nun üç koldan devam eden taarruzları Kiev bölgesinin 26. Ordu'su ve güneyinde 6. Ordu arasında oluşan gedikte ilerledi. Aynı sırada General von Kleist'in 1. Panzer Grubu kama düzeninde iki Sovyet askeri bölgesi arasından ilerledi, 15 Temmuz'da Berdiçev'i, 16 Temmuz'da ise Koziatin'i ele geçirdi. General Carl-Heinrich von Stülpnagel'in 17. Orusu Uman'ın güneyi yönünde ve General Eugen von Schobert'in 11. Ordusu Romanya sınırından kuzey yönünde ilerledi. STAVKA ve Güney Cephesi komuta heyeti, Alman kuvvetlerinin Kiev ve Çerkasi arasından Dinyeper'i geçmeyi amaçladıkları yanılgısına düşmüştür. Bu bağlamda 6. ve 12. Sovyet ordularının kuşatılma tehlikesini doğru bir biçimde değerlendiremediler. Güney ve Güneybatı Cephe'lerine 28 Temmuz'da, geri çekilmemeleri ve Dinyeper geçişlerinde Alman kuvvetlerini durdurmak emri verilmiştir. Sonuç olarak güneydoğu yönünde çekilerek tehlikeli bir kuşatmadan kaçınma fırsatı elden kaçırılmış oldu. Mihver kuvvetlerin oluşturduğu kıskaçların kapanışının etkisi, Kızıl Ordu kuvvetlerinin giderek daralan bir alanda yığılmaları oldu. Ayrıca iki Sovyet ordusunun karargahları da Podvisokoye'de iç içe geçti.

Alman 17. Ordu'sunun ve 1. Panzer Grubu'nun öncü müfrezelerinin temasıyla 2 Ağustos'ta çember tamamlandı. Kuşatma ertesi gün, Macar Mekanize Kolordusu il 16. Panzer Tümeni'nin bir araya gelmesiyle oluşan ek kuvvetlerce takviye edildi. Kızıl Ordu birliklerinin direnci 8 Ağustos'ta büyük ölçüde kesilmiştir. Sovyet 6. ve 12. Ordu'suna bağlı 20 tümen kuşatılmıştı. Alman kaynakları çatışmaların sonunda 103 bin Sovyet askerinin tutsak alınmış olduğunu ifade etmektedir. Tutsak alınan subaylar arasında her iki ordunun komutanları, dört kolordu komutanı ve 11 tümen komutanı bulunmaktadır.

Kuşatma sonrası

Buradaki kuşatma çemberi daraltılırken 1. Panzer Grubu'nun tankları, alınan emir üzerine 2. Panzer Grubu'nun Kiev bölgesindeki bir başka kuşatmasına destek olmak üzere kuzeye hareket ettiler. Hitler, Kırım'ı bir süreliğine sahra ordularına bıraktı. Doğu Seferi boyunca ordu gruplarının hedeflerini zaman zaman değiştirecektir. STAVKA, Almanların 1. Panzer Ordusu'na ağırlık vermesinin kendilerine sağladığı ek süreyi, cephelerini yeniden düzenlemek için kullandılar. Bunun için 9. Sahil Ordusunu ve imha edilmiş orduları yeniden oluşturmak, iç askeri bölgelerden 37. ve 56. orduları ihtiyat hattına getirmek, ayrıca 38. Ordu'yu, cephenin Harkov kesiminde fazlasıyla yayılmış cephe hattını sonunda kadar tutmak için getireceklerdir.

Kaynakça

  1. ^ Wells, Anne (2013). Historical Dictionary of World War II. Scarecrow Press. ISBN 978-0810854574. 
  2. ^ Wistrich, Robert S. (2016). Who's who in nazi germany. Londra: Routledge. ISBN 978-1138171558. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moskova Muharebesi</span> Nazi Ordularının Moskova üzerine başlattıkları genel taaruzlar

Moskova Muharebesi veya Moskova Meydan Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 1941 yılında Alman ordularının, bir duraklamanın ardından Moskova yönünde yeniden başlattıkları genel taarruzlarıdır. Moskova Muharebesi bazı tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Sovyet savunması, Hitler'in Barbarossa Operasyonu'nun önemli stratejik hedeflerinden biri olan Moskova'nın ele geçirilmesini engelleyerek savaşın uzamasına ve Barbarossa harekâtının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Durum</span>

Mavi Durum Mihver kuvvetlerin II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1942 genel taarruzunun esas kısmıdır. Bu genel taarruz, cephenin güney kesiminde 28 Haziran - 19 Ağustos 1942 tarihleri arasında yer almıştır. Wehrmacht'ın harekâta verdiği kapalı ad olan Mavi Durum, taarruzun bu şekilde adlandırılmasının nedeni Alman askeri planlarının, "durumlar" ya da sorunlara getirilen çözümler olarak görülmesidir. Esasen "Mavi Durum" 48 saat geçmeden yeni bir kapalı ad almıştır, Braunschweig Harekâtı Mihver kuvvetlerin 1942 genel taarruzunun daha dar kapsamlı bölümü kuzeyde Leningrad'ın düşürülmesini hedef almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Satürn Harekâtı</span>

Küçük Satürn Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stavka'nın gerçekleştirdiği bir karşı taarruzdur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Muharebesi (1941)</span>

Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekâttır. Askeri tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı'nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmî tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir ve daha değişik tarihler arasında ele alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper-Karpatlar Taarruzu</span>

Dinyeper-Karpat Taarruzu, 24 Aralık 1943 - 14 Nisan 1944 tarihleri arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1., 2., 3. ve 4 Ukrayna Cepheleri ile 1. Belarus Cephesi tarafından yürütülen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Bu harekât, Alman Merkez ve Güney ordu gruplarına karşı, Ukrayna'nın tümünü ve Moldova'yı Alman işgalinden geri almayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamenets-Podolski kuşatma halkası</span>

Kamenets-Podolski kuşatma halkası veya Hube Halkası, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki bir dizi muharebedir. Sovyet 1. Ukrayna Cephesi ve 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, 1944 yılının Mart ve Nisan aylarında giriştikleri Proskurov-Çernovtsi ve Uman-Botoşani Taarruzları sırasında Hans-Valentin Hube komutasındaki 1. Panzer Ordusu'nu Dinyester nehrinin kuzey kesiminde kuşatma altına almışlardı. 1. Panzer Ordusu personelinin büyük kısmı, Nisan ayında kuşatmadan kurtulmayı başarmıştır.

II. Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen üç stratejik harekâtı ve bir Wehmacht karşı taarruz harekâtını ifade etmektedir. Tüm bu harekâtlar, Wehmacht'ın Kursk'a yönelik başarısız Hisar Harekâtı ardından, 3 Ekim - 22 Aralık 1943 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Savaşın, Kızıl Ordu tarafından başlatılan yaz taarruzu, Dinyeper gerisine çekilmiş olan Mareşal Manstein'in Güney Ordular Grubu'na yöneldi. Bu hatta Manstein, kayıplarını gidermek ve güç kazanmak niyetindeydi fakat gelişmeler buna fırsat vermedi. STAVKA, Merkez Cephesi'ne ve Voronej Cephesi'ne, Almanların kendilerini toparlamalarından önce Dinyeper geçişlerini zorlamaları yönünde emir verdi. Bu girişim, Ekim ayında başarısız olunca, harekâta katılan güçler, 2. Ukrayna Cephesi'nin bazı birlikleriyle de takviye edilerek 1. Ukrayna Cephesi emrine verildi. General Vatutin komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi, Kiev'in kuzey ve güneyinde sağlam dayanaklar oluşturdu. Alman tarafında ise General Hermann Hoth komutasındaki deneyimli 4. Panzer Ordusu bulunmaktadır.

Jitomir - Berdiçev Taarruz Operasyonu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna'nın batı yarısında yürüttüğü stratejik taarruz harekâtlarından biridir. Taarruz harekâtı, General Vatutin'in komutasındaki Voronej Cephesi kuvvetleri tarafından, 24 Aralık 1943 - 14 Ocak 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Harekâtın amacı, Alman Güney Ordular Grubu'nun 4. Panzer Ordusu'nu yenilgiye uğratarak Bug Nehri'nin güneyine ilerlemek ve Kiev'i tekrar geri almayı amaçlayan Alman girişimine engel olmaktır. Kızıl Ordu birlikleri, 700 km.lik bir cephe hattından başlattıkları taarruzda, 80 – 200 km'lik ilerlemeler sağladılar. Sonuçta tüm Kiev ve Jitomir Oblastları ile Vinnitsya, Rivne bölgelerinin bir kısmını geri almış oldular ve 6 Alman tümenini imha ettiler. Ayrıca 1. Ukrayna Cephesi, Alman Güney Ordular Grubu ana kuvvetlerinin kuzey kesiminde, üstünlük sağlayan bir durum elde etmiş oldu. Cephenin sol kanat orduları Alman birliklerini, Dinyeper'in batı tarafındaki Kaniv bölgesinde derin bir kuşatmayla sardı. Harekâtın sonlarına doğru 11 Ocak'ta, Alman birliklerinin güçlü bir karşı saldırısı sonuç getirmedi. Kızıl Ordu birliklerinin yanı sıra 1. Çek Tugayı da harekâta katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uman-Botoşani Taarruzu</span>

Uman-Botoşani Taarruzu, Kızıl Ordu'nun, Doğu Cephesi'nin güney kesiminde 1944 yılı başlarında gerçekleştirdiği Dinyeper-Karpatlar Taarruzu'nun bir bölümüdür. Harekât, Ukrayna'nın batısında, Alman Güney Ordular Grubu'na karşı yürütülmüştür. Yaklaşık 1,5 ay süren muharebelerle Kızıl Ordu kuvvetleri, Güney Ordular Grubu'nu ikiye bölerek Romanya'nın doğusunda Dinyester ve Prut'a ulaştı.

Şyaulyay Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1. Baltık Cephesi kuvvetlerince girişilmiş bir taarruzdur ve genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. Taarruz, Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın üçüncü evresinde girişilen bir harekâttır ve ana taktik hedefi Şyaulyay kenti olarak, Alman kuvvetlerinin Litvanya'dan çıkarılmasını amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen Muharebesi</span> 1944 yılında SSCBnin Alman-Macar ordularına yaptığı taarruz

Debrecen Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde, Sovyet 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince 6 - 28 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilen Debrecen Taarruz Harekâtı'dır. Sovyetler'in Macaristan'a yönelen genel taarruzu Debrecen bölgesini hedef almış, Mareşal Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi, General Maximilian Fretter-Pico'nun Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu cephesine yönelmiştir. Bu mevzilerde, müttefiki Macaristan'ın 7. Kolordusu da mevzi almıştı. Sovyet taarruzu, bu mevzileri atmış ve Alman - Macar kuvvetlerini yer yer 160 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

Oder-Neisse Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın son yılında Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen Merkezi Avrupa Seferi içinde yer alan son iki stratejik taarruzdan birinin ilk evresine Alman kaynaklarında verilen addır. İlk taarruz evresinde dört gün süren çatışmalar, Berlin Muharebesi'nin daha geniş çerçevesi içinde ele alınır. Sovyet askeri plancıları, Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı'nı üç cephe taarruz harekâtı ve bir kıskaç harekâtı olarak dört bölüm olarak planladılar.

<span class="mw-page-title-main">Bialistok-Minsk Muharebesi</span> Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Barbarossa Harekâtı sırasında yapılan muharebe

Bialistok-Minsk Muharebesi Alman Merkez Ordular Grubu'nun, Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, Sovyet sınırından ileri hareket sırasında icra ettiği bir operasyondur. Operasyon, 22 - 29 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Alman harekâtının bu kesimdeki operatif hedefi, Kızıl Ordu kuvvetlerinin Minsk civarında kuşatılmasıydı. Alman kuvvetleri, bölgedeki Kızıl Ordu birliklerini kuşatmayı başardı. Fakat bir hafta boyunca giriştikleri taarruzlar püskürtüldü. Bu durum Alman Üst Komutanlığı'nda, ileri harekâtın momentini yitireceği endişesi yaratmıştır. Ancak tüm Sovyet karşı taarruzları ve yarma girişimleri başarısız oldu ve bozguna uğrayan bu birliklerden çok sayıda esir alındı. Bundan sonraki günlerde Alman ileri hareketi öylesine hızlı gelişti ki birçok Alman, Sovyetler Birliği'nin daha şimdiden yenilgiye uğratılmış olduğuna inanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Brodi Muharebesi (1941)</span>

Brodi Muharebesi, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Alman genel taarruzunun hemen ardından yaşanan bir tank muharebesidir. Alman 1. Panzer Grubu ve 48. Motorize Kolordu ile Sovyet 5. Ordusu ve Sovyet 6. Ordusu'na ait beş Sovyet mekanize kolordusu arasında, Ukrayna'daki Dubno, Lustk ve Brodi kentleri arasındaki üçgen alanda gerçekleşmiştir. Muharebeler 23 ve 30 Haziran 1941 tarihlerinde, Sovyet resmî tarihinde Sınır Savunma Muharebeleri olarak bilinen çatışmalar kapsamında olmuştur. Kızıl Ordu Alman kuvvetlerine büyük kayıp verdirmiş olmasına karşın taktik olarak yenildiler ve çok sayıda tank kaybettiler. Bu çatışmaları Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, zırhlı kuvvetler arasındaki en şiddetli çatışmalardandı ve iki yıl sonraki Kursk Muharebesi'ne kadar II. Dünya Savaşı'nın en büyük çaplı tank muharebesi olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk Muharebesi (1941)</span> 2. Dünya Savaşında bir muharebe

Smolensk Muharebesi, Alman Merkez Ordular Grubu emrindeki, General Heinz Guderian komutasındaki 2. Panzer Grubu ile General Hermann Hoth'un 3. Panzer Grubu'nun Sovyet kuvvetlerine karşı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde giriştiği başarılı bir kuşatma operasyonudur. Alman birliklerinin kuşatmaya aldığı Sovyet birlikleri dört Sovyet Cephesine bağlı bazı kuvvetlerdir. Bu muharebe içinde yer alan Sovyet kuvvetleri, Mareşal Semyon Timoşenko'nun Batı Cephesi, General Georgi Jukov'un Sovyet İhtiyat Cephesi, General Fyodor Kuznetsov'un Merkez Cephesi ve General Andrey Yeryomenko'nun Bryansk Cephesi kuvvetleridir. Harekâtın devamında Sovyet 16. Ordu'su, 19. Ordu'su ve 20. Ordu'su Smolensk'in hemen güneyinde kuşatıldı. Ancak 19. Ordu'nun büyük bir kısmı kuşatmadan sıyrılmayı başarmıştır. Sovyet askerlerinin büyük bir bölümünün çemberden kurtulması nedeniyle Hitler, Sovyetler Birliği'ni yenilgiye uğratmanın esas yönetimi olarak yürütülen kuşatma harekâtını durdurmuştur. Bunun yerine Sovyetler Birliği'ne ekonomik yönden ağır bir darbe vurmayı daha uygun bulmuştur.