İçeriğe atla

Uluslararası Kongo Birliği

Koordinatlar: 2°52′48″S 23°39′22″E / 2.88°G 23.656°D / -2.88; 23.656
Fransızca: Association internationale du Congo
Uluslararası Kongo Birliği
1879-1885
bayrağı
BaşkentBoma
Tarihçe 
• Kuruluşu
1879
• Bayrak Tanındı
10 Nisan 1884
• Egemenlik Tanındı
8 Kasım 1884
• Kongo Bağımsız Devletinin kuruluşu
1 Temmuz 1885
• Dağılışı
1885
Öncüller
Ardıllar
Uluslararası Afrika Birliği
Kongo Krallığı
Kongo Bağımsız Devleti

Uluslararası Kongo Birliği ya da Uluslararası Kongo Derneği, (Fransızca: Association internationale du Congo) 17 Kasım 1879'da Kongo'daki çıkarlarını daha çok artırmak isteyen Belçika Kralı II. Leopold tarafından kurulmuş bir dernektir.[1] Belçika hükûmetine Kongo Araştırma Komitesi'nin yerini aldı,[2] Kongo'nun keşfi için oluşturulan Uluslararası Afrika Birliği kuruluşunun bir parçasıydı. Uluslararası Kongo Derneğinin hedefleri Kongo Havzasının kontrolünü sağlamak ve ekonomik kaynaklarını ele geçirmekti.[3] Berlin Konferansı, Birliği kontrol ettiği bölgeler üzerinde egemen olarak kabul etti ve 1 Ağustos 1885'te, yani Berlin Konferansı'nın bitirilmesinden dört buçuk ay sonra, Bölgede Kongo Bağımsız Devleti adında yeni bir devlet kuruldu. Birliğin kurucusu II. Léopold yeni devletin kralı ilan edildi. Böylece, Birlik işlevini kaybetti.[4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Association Internationale du Congo". Encyclopædia Britannica. 22 Mart 2007. 4 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  2. ^ Memo from Belgium (İngilizce). 1978. s. 210. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  3. ^ Congo: Democratic Republic - Republic (İngilizce). Bradt Travel Guides. 20 Temmuz 2012. s. 63. ISBN 9781841623917. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  4. ^ Cornelis (1991). "Stanley au service de Léopold II: La fondation de l'Etat Indépendant du Congo (1878-1885)". In Cornelis, S. (Ed.), H.M. Stanley: Explorateur au service du Roi. pp. 41-60. Tervuren: Royal Museum for Central Africa.: 53-54. 
  5. ^ Legal problems arising from the United Nations military operations in the Congo (İngilizce). Springer. 6 Aralık 2012. s. 26. ISBN 9789401192675. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  6. ^ Katzenellenbogen (1996). "It didn't happen at Berlin: Politics, economics and ignorance in the setting of Africa's colonial boundaries". In Nugent, P. and Asiwaju, A. I. (Eds.), African boundaries: Barriers, conduits and opportunities. pp. 21-34. London: Pinter. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zaire</span> 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo DC sınırları içerisinde kurulan devlet

Zaire veya resmî adıyla Zaire Cumhuriyeti, 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">II. Leopold (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (1865–1909)

II. Leopold 1865'ten 1909'a kadar Belçika Kralı'ydı. Brüksel'de I. Leopold ve Orléans Prensesi Louise'nin ikinci oğlu olarak doğdu, 1865'te babasının yerine Belçika tahtına çıktı ve ölümüne kadar 44 yıl hüküm sürerek, saltanatı en uzun Belçika hükûmdarı oldu. Hayatta kalan oğlu olmadan öldü. Şu anki Belçika kralı, yeğeni ve halefi olan I. Albert'in soyundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kinşasa</span> Demokratik Kongo Cumhuriyetinin başkenti

Kinşasa veya eski ismi ile Léopoldville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük kentidir. 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 15 milyonluk nüfusuyla Afrika kıtasının da en büyük şehridir. Kinşasa aynı zamanda ülkenin on bir bölgesinden biri konumunda olup, Başkent Bölgesi statüsüne sahiptir. Şehir Kongo Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Kongo Nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Kongosu</span> Afrika kıtasının orta bölümünde 1908 yılından 1960 yılına kadar kurulu olan Belçika koloni bölgesiydi

Belçika Kongosu, Afrika kıtasının orta bölümünde 1908 yılından 1960 yılına kadar kurulu olan Belçika koloni bölgesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Belçika sömürge imparatorluğu</span> 1841den 1962e kadar Belçika Krallığı tarafından yönetilen bölgeler

Belçika sömürge imparatorluğu, Belçika'nın yurt dışındaki kolonileri ve imtiyazlarını kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Belçika sömürgeciliği altında Kongo katliamları</span> II. Léopold hükümdarlığındaki Belçikanın geçmişteki sömürgelerinden olan Kongo Demokratik Cumhuriyetinde meydana gelen ve 10 milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlanan katliamlardır

Kongo katliamları, II. Léopold hükümdarlığındaki Belçika'nın geçmişteki sömürgelerinden olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde meydana gelen ve 10 milyondan fazla insanın ölümüyle sonuçlanan katliamlardır. Ölümlerin büyük kısmının salgın hastalıklardan meydana geldiğini, bir ırkı yok etmeye yönelik olmadığını savunan bazı tarihçilere göre olayın soykırım olarak tanımlanamayacağı savunulmaktadır. Ne devlet ne de hanedan tarafından herhangi bir özrün dilenmediği katliamlar, Hristiyan misyonerler tarafından gizlice çekilen, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu elleri kesilmiş köle fotoğraflarıyla sembolleşti.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Bağımsız Devleti</span> Eski Bir Afrika Devleti

Kongo Bağımsız Devleti, Bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bulunduğu topraklarda yer alan ve Kongo Nehri havzasının tamamına yakın bölümünü kapsayan eski Afrika devleti. 1 Temmuz 1885'te Belçika Kralı II. Léopold önderliğindeki bir grup Avrupalı yatırımcının özel mülkü olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti (Léopoldville)</span>

Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika'da 1960 yılında Belçika Kongosu'nun bağımsızlığını kazanmasıyla kurulmuş bir egemen devletti. 1960'tan 1966'ya kadar, aynı ismi olan kuzeybatıdaki sınır komşusu Kongo'dan ayırt edilmek için başkentinin ismi eklenmesiye Kongo-Léopoldville olarak bilindi. 1964'te devletin resmi adı Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak değiştirildi , ancak iki ülke başkentleri ile ayırt edilmeye devam edildi; başkent Léopoldville'nin isminin Kinşasa olarak değiştirilmesiyle Kongo-Kinşasa olarak tanındı. Ulusal ordunun komutanı Joseph Désiré Mobutu, ülkenin kontrolünü ele geçirdikten sonra ülkenin resmi adı 1971'de Zaire Cumhuriyeti oldu. Böylece Kongo-Kinsaşa son buldu. 1960-1965 arasındaki döneme İlk Kongo Cumhuriyeti de denir.

Odzala-Kokoua Ulusal Parkı, Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan bir milli parktır. Park ilk olarak 1935'te koruma altına alındı, 1977'de bir biyosfer rezervi ilan edildi ve 2001'de cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle resmi olarak tanımlandı. Odzala-Kokoua, yaklaşık 100 memeli türüne ve kıtanın en çeşitli primat popülasyonlarından birine sahiptir. Kâr amacı gütmeyen koruma organizasyonu Afrika Parkları, 2010 yılında Kongo Cumhuriyeti Orman Ekonomisi, Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde parkı yönetmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Agadir Krizi</span>

Agadir Krizi ya da İkinci Fas Bunalımı Nisan 1911'de önemli bir Fransız askerî gücünün Fas'ın iç kesimlerine konuşlandırılmasıyla tetiklenen kısa bir uluslararası krizdir. Almanya, Fransa'nın genişlemesine itiraz etmedi, ancak kendisi için toprak tazminatı istedi. Berlin savaşla tehdit etti, bir savaş gemisi gönderdi ve öfkeli Alman milliyetçilerini harekete geçirdi. Berlin ve Paris arasındaki müzakereler krizi çözdü: Fransa, toprak imtiyazları karşılığında Fransa'yı koruyucusu olarak Fransız Kongosu'ndan Almanya'ya devrederken, İspanya, Fas'la olan sınırındaki değişiklikten memnun kaldı. Ancak İngiliz kabinesi, Almanya'nın Fransa'ya yönelik saldırganlığından alarma geçti. David Lloyd George, Alman hareketini tahammül edilemez bir aşağılama olarak kınayan dramatik bir "Mansion House" konuşması yaptı. Savaştan söz edildi ve Almanya geri adım attı. Berlin ile Londra arasındaki ilişkiler bozuldu.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kongosu</span> Orta Afrikada eski Fransız kolonisi

Fransız Kongosu ya da Orta Kongo Bir zamanlar Kongo Cumhuriyeti'nin bugünkü bölgesini ve Gabon'un bazı kısımlarını ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan bir Fransız kolonisiydi. 1910'da, daha büyük Fransız Ekvatoral Afrikası'sının bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Demokratik Kongo Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Demokratik Kongo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1974'ten beri Kinşasa'da büyükelçiliği vardır ve Demokratik Kongo, Ankara'daki büyükelçiliğini 2011 yılında açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Angola ve KDC sarıhumma salgını</span>

20 Ocak 2016'da Angola sağlık bakanı, başkent Luanda'nın bir banliyösü olan Viana belediyesine bağlı Angola'da yaşayan Eritre ve Kongo vatandaşları arasında 23 sarıhumma vakası ve 7 ölüm bildirdi. İlk vakalar 5 Aralık 2015'ten itibaren Eritreli ziyaretçilerde rapor edilmiş ve Ocak ayında Senegal Dakar'daki Pasteur WHO referans laboratuvarı tarafından doğrulanmıştır. Salgın, hızla yayılabilen kentsel sarıhumma bulaşma döngüsü olarak sınıflandırıldı. Sarıhumma virüsünün türünün Angola'daki 1971 salgınında tanımlanan bir türle yakından ilişkili olduğuna dair bir ön bulgu, Ağustos 2016'da doğrulandı. ProMED-mail'den moderatörler, daha fazla yayılmayı önlemek için hemen bir aşı kampanyası başlatmanın önemini vurguladılar. CDC, 7 Nisan 2016'da salgını İzleme Seviyesi 2 olarak sınıflandırdı. DSÖ, orta düzeyde halk sağlığı sonuçları olan acil durum müdahale çerçevesinde bunu 2. derece bir olay olarak ilan etti.

Kivu Ebola salgını, 2018'den 2020'ye kadar Orta Afrika'daki Doğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) ortaya çıkan bir Ebola virüsü salgınıdır 1 Ağustos 2018 ile 25 Haziran 2020 arasında 3.470 bildirilen vaka ile sonuçlandı. Kivu salgını, ilk vakası 13 Ağustos 2018'de doğrulanan Ituri Eyaletini de etkiledi. Kasım 2018'de salgın, DRC tarihindeki en büyük, ve 2013–2016 Batı Afrika salgını'ndan sonra dünya çapında kaydedilen tarihteki ikinci en büyük Ebola salgını oldu, Haziran 2019'da virüs, ailesiyle birlikte Uganda'ya giren 5 yaşındaki Kongolu bir çocuğa bulaşarak Uganda'ya ulaştı, ancak kontrol altına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Savorgnan de Brazza</span> Fransız kaşif (1852-1905)

Pietro Paolo Savorgnan di Brazzà, daha sonra bilinen ismiyle Pierre Paul François Camille Savorgnan de Brazza, İtalyan asıllı Fransız kâşiftir.

<span class="mw-page-title-main">Dragutin Lerman</span> Hırvat kâşif

Dragutin Lerman, bir Hırvat kaşif.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Afrika Derneği</span>

Uluslararası Afrika Derneği, veya tam adıyla Uluslararası Orta Afrika Keşif ve Medenileştirme Derneği Belçika Kralı II. Leopold ve onun girişimleriyle düzenlenen 1876 yılında Brüksel Coğrafya Konferansı'nın katılımcıları tarafından kurulmuş bir ön kuruluştu. Dernek kurulduğunda görünüşteki amacı Kongo havzasını keşfedip bilinirliğini artırmak ve bölge insanlarını uygar toplum ile tanıştırmaktı. Esas hedef ise II. Leopold'ün özel olarak ilgilendiği Kongo havzasında bir koloni tesis etmekti. Kral Leopold, Uluslararası Afrika Derneği'nin genel merkezi olarak Brüksel'de gönüllü bir yer açtı ve derneğin tüm katılımcılarının kendi ülkelerini ulusal komiteler adıyla temsil edebileceklerini ve bu ulusal komitelerin birleşimiyle derneğin uluslararası bir hâlde yönetileceğini belirtti. II. Leopold, uluslararası komitenin ilk başkanı olarak seçilmiştir ancak başkanlığın farklı ülkelerden insanlar arasında dönüşümlü olarak yapılabilmesi için yalnızca bir yıl görev yapacağını söylemiştir.

Gaston-François de Witte, en az 24 farklı sürüngen türünü keşfeden ve tanımlayan Belçikalı herpetolog. Kariyeri boyunca Tervuren'deki Orta Afrika Kraliyet Müzesi ve Brüksel'deki Doğa Bilimleri Müzesi ile ilişkilendirildi. Kendisi en çok, binlerce örnek topladığı Belçika Kongosu'nda bulunan amfibiler ve sürüngenler üzerine yaptığı araştırmayla tanınır. Orta Afrika'dayken botanik örnekler de topladı.