İçeriğe atla

Uluslararası Etnospor Forumu

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından her sene düzenlenen "Geleneksel Sporlar İhyası" adı altında katılımcı ülkelerden akademisyenler, bakanlar, devlet yetkilileri ve federasyon temsilcilerinin katılımı ile "Uluslararası Etnospor Forumu" düzenlenmektedir. Dünya Etnospor Konfederasyonu bünyesinde bulunan kurumların faaliyet gösterdiği ülkelerde düzenlenen forum, 2018 yılında ilk olarak Antalya'da düzenlenmiştir. Uluslararası Etnospor Forumu, geleneksel sporların ve oyunların belirlenen hedeflerini gerçekleştirmek için istişare, iş birliği ve kolektif akıl platformu görevi görmektedir.

1. Uluslararası Etnospor Forumu

1. Uluslararası Etnospor Forumu, 56 farklı ülkeden bakanlar, hükûmet yetkilileri, federasyon temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla 17-18 Şubat 2018 tarihlerinde Antalya'da düzenlenmiştir.[1]

2. Uluslararası Etnospor Forumu

2. Uluslararası Etnospor Forumu, 30 farklı ülkeden 200'ün üzerinde alanında uzman katılımcı ile 20-21 Nisan 2019 tarihlerinde, Dünya Etnospor Konfederasyonu üyelerinden Kazakistan Etnospor Derneğinin ev sahipliğinde Almatı'da düzenlenmiştir.[2]

3. Uluslararası Etnospor Forumu

3. Uluslararası Etnospor Forumu, 49 ülkede 200'ün üzerinde bakanlar, devlet yetkilileri, akademisyenler ve federasyon temsilcilerinin katılımı ile 22-23 Şubat 2020 tarihlerinde Antalya'da düzenlenmiştir.[3][4]

4. Uluslararası Etnospor Forumu

4. Uluslararası Etnospor Forumu, 2021 yılında yaşanan küresel salgın dolayısıyla çevrimiçi olarak 10 Nisan 2021'de düzenlenmiştir.[5] Foruma devlet yetkilileri, akademisyenler ve federasyon temsilcileri olmak üzere toplamda 60 ülkeden katılım gerçekleşmiştir.[6]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu "Türkiye Her Zaman Geleneksel Spor Dallarının Destekçisidir"". Anadolu Ajansı. 
  2. ^ "İkinci Geleneksel Sporların İhyası Forumu Kazakistan'da Yapılacak". Anadolu Ajansı. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "3. Uluslararası Etnospor Forumu Sona Erdi". Anadolu Ajansı. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "3. Uluslararası Etnospor Forumu Başladı". TRT Spor. 
  5. ^ "4. Etnospor Forumu yarın çevrimiçi yapılacak". Anadolu Ajansı. 5 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2022. 
  6. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4'üncü Etnospor Forumu'na videolu mesaj gönderdi". Ensonhaber. 5 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay İşbirliği Örgütü</span> uluslararası işbirliği örgütü

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) veya bilinen adlarıyla Şanghay Beşlisi ve Şanghay Paktı, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları uluslararası bir örgüt. 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkarttı. 9 Haziran 2017'de Astana'da gerçekleştiren zirvede Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılması ile üye sayısı sekize çıktı. Gözlemci statüsünde olan İran'ın 17 Eylül 2021'de Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye olarak kabul edilmesi ile üye sayısı dokuza çıktı.

Türk Kurultayı, Türk devlet ve toplulukları arasındaki dostluk, kardeşlik ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla, 1993'ten beri düzenlenen etkinliklerdir.

Dünya Atletizm Birliği, eski adıyla Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği [International Association of Athletics Federations (IAAF)] atletizmin uluslararası yönetim birimi. 1912 yılında Stokholm'de 17 ülke tarafından Uluslararası Amatör Atletizm Federasyon adıyla kurulmuştur. Ekim 1993'ten beri federasyonun merkezi Monako'dur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Voleybol Federasyonu</span>

Uluslararası Voleybol Federasyonu, dünya voleybolunu yönetmek ve geliştirmek amacıyla ulusal federasyonların bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Merkezi İsviçre'nin Lozan (Lausanne) kentindedir. Başkanı Wei Jizhong'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

<i>Türkvizyon Şarkı Yarışması</i>

Türkvizyon Şarkı Yarışması, TMB TV, TÜRKSOY ve o yılın Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin işbirliğiyle her yıl Türk dünyası ülkeleri arasında düzenlenen ilk ve tek şarkı yarışması. 2013 yılında ilk kez Eskişehir kentindeki Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu'nda düzenlenmeye başlayan yarışmaya yirmi dört ülke katılmıştır. Gecenin birincisi Ferid Hasanov'un söylediği Yaşa şarkısı ile Azerbaycan olmuştur.

Dostluk İçin Futbol, PJSC Gazprom tarafından her yıl gerçekleştirilen çocuklar için uluslararası bir sosyal programdır. Programın amacı, futbol aracılığıyla genç nesillere temel değerleri aşılamak ve onların sağlıklı bir yaşam tarzına ilgi duymaya teşvik etmektir. Program kapsamında her yıl düzenlenen uluslararası çocuk forumunda, farklı ülkelerden gelen 12 yaşındaki futbolcular, Uluslararası Futbol ve Dostluk Gününde "Dostluk İçin Futbol" Dünya Kupasına katılır. İşbu Program, - FIFA, UEFA, BM, Olimpiyat ve Paralimpik Komiteleri, çeşitli ülkelerin devlet başkanları, hükûmet ve futbol federasyonları, uluslararası hayır kurumları, kamu kuruluşları ve dünyanın önde gelen futbol kulüpleri tarafından desteklenmektedir. Program tüm dünyada AGT Communications Group (Rusya) tarafından organize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Göçebe Oyunları</span> Uluslararası Yarışma

Dünya Göçebe Oyunları, Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürü'nün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası yarışmadır. Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu organizasyon; 2012'de Bişkek'te gerçekleşen 2. Türk Keneşi Zirvesi'nde Kırgızistan'ın önerisiyle ilk kez 2014'te gerçekleşmiştir. Katılan ülkeler: Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tacikistan ve Rusya, Afganistan, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri.

<span class="mw-page-title-main">53. Uluslararası Antalya Film Festivali</span>

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 53.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen festival, 16 Ekim ve 23 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin bu yılki jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu yaptı. Jüri üyeleri arasında ise oyuncu Mehmet Özgür, Altın Portakallı oyuncu Beste Bereket, Duvara Karşı, Üç Maymun ve Mustang gibi filmlerdeki çalışmalarıyla tanınan casting direktörü Harika Uygur, aralarında Faize Hücum, Bir Avuç Cennet ve Ağır Roman'ın da bulunduğu filmlerin yapımcısı Sabahattin Çetin, müzisyen Orhan Topçuoğlu ve Tromsø Uluslararası Film Festivali’nin direktörü Martha Otte yer aldı. Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümün jüri başkanlığını ise İngiliz film yönetmeni Hugh Hudson yaptı.

Almanya, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Alman yayıncı Norddeutscher Rundfunk (NDR) kanalı tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Almanya'yı temsil eden katılımcı Unser Lied für Israel yarışması'nın kazananı "Sister" adlı şarkısıyla S!sters olmuşturr.

Letonya, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Letonya'yı temsil edecek katılımcı Supernova 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Etnospor Konfederasyonu</span>

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), milletlere mâl olmuş geleneksel sporların ve oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için çalışan bir kurumdur. Konfederasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.

Dünya Etnospor Konfederasyonu, 2016 yılından bu yana her yıl onlarca ülkeden yüzbinlerce ziyaretçinin katılımı ile İstanbul’da Etnospor Kültür Festivali düzenlemektedir. Geleneksel sporlar ve oyunlar kapsamında dünyanın en geniş̧ katılımlı festivali olan Etnospor Kültür Festivali, geleneksel spor müsabakalarının yanı sıra tarihi el sanatları atölyelerinden geleneksel lezzetlere, sanatsal gösterilerden geleneksel ritüellerin sergilenmesine kadar birçok aktiviteye sahne olmaktadır. Farklı milletlerden pek çok katılımcının olduğu festivalde katılımcı ülkeler kültürel ve sportif etkinliklerini sergileme fırsatı bulmaktadır.

Geleneksel Sporlar Ödülleri, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından 2019 yılından itibaren verilen bir ödüldür. Geleneksel sporlara ve oyunlara katkı sağlayan kişilerin, kurumların ve kuruluşların onurlandırılması ve tüm ülkelerde duyurulmasını amacıyla her yıl "Geleneksel Sporlar Ödülleri" organize edilir. Bu ödüller, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından seçilen, alanında uzman jüriler tarafından verilmektedir.

Türkiye Satranç Federasyonu ya da kısaltmasıyla TSF, Türkiye’de bulunan resmî satranç organizasyonudur. 1954'te kurulan TSF, 1962'de FIDE'nin üyesi oldu. Federasyon, 1991 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile birleşti ve ülke çapında resmi olarak tanındı. 2024 yılı itibarıyla federasyonun başkanı Fethi Apaydın'dır. 800.000'in üzerinde lisanslı sporcuya sahip olan TSF, Türkiye'nin en büyük spor federasyonu olma unvanını elinde bulundurmaktadır. TSF aynı zamanda Avrupa Satranç Birliği ve Akdeniz Satranç Birliği üyesidir.

Letonya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Letonya'yı temsil eden katılımcı Supernova 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2022 Dünya Göçebe Oyunları</span>

2022 Dünya Göçebe Oyunları, Dünya Göçebe Oyunları Komitesi tarafından 29 Eylül-2 Ekim 2022 tarihleri arasında 4.kez Türkiye'nin İznik kentinde 37 sporun yer aldığı oyunlarda düzenlendi.