İçeriğe atla

Uluslararası Yatırım Zirvesi

Uluslararası Yatırım Zirvesi veya İngilizce adıyla International Investment Summit, İstanbul Yatırım Derneği ve Ortadoğu Ekonomi Platformu tarafından organize edilen, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı'nın desteklediği, ilki 2014 yılında yapılacak, özellikle Rusya, Çin, Brezilya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Tunus, Fas, Cezayir, Somali, Sudan, Irak, İran, Katar ve Bahreyn'den bakanlık düzeyinde katılım alan zirvedir. Zirvenin, her yıl yapılması planlanmaktadır.[1][2][3][4]

İlk zirve, 10-11 Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul'da, Shangri-La Bosphorus Hotel'de yapılacaktır.[1] Körfez ülkelerinden yatırımcılar ile yatırım yapmak isteyen kişi veya kuruluşların, karşılıklı görüşme imkânı bulacağı bir platform olarak hazırlanan zirvede; özellikle inşaat ve enerji alanlarında olanak sunulacaktır.[5] Zirvenin hazırlıkları ise yaklaşık olarak bir buçuk yıl kadar önce başlamıştır.[6] Hazırlık aşamalarında, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan körfez ülkelerini ziyaretleri esnasında yanında bulunan milletvekilleri ile de, zirveye katılım sağlanması için çalışmalarda bulunmuştur.[7]

Zirve ile ilgili olarak, Türkiye'deki bakanlar, milletvekilleri ve koordinatörler destek yazıları yayınlamışlardır.[8] İstanbul Yatırım Derneği başkanı Mehmet Ulusoy'da çeşitli medya organlarında, zirvenin tanıtımını yapmıştır.[6]

Hedefler ve ele alınacak konular

İki gün sürecek olan zirvenin, Körfez ülkeleri, Asya, Uzak Doğu ve Arap Yarımadası ülkelerindeki yatırımları bir milyar doların üzerinde olan şirket CEOlarını bir araya getirmek ve yatırımcılar arasında geleceğe dönük projelere önayak olmanın yanı sıra İstanbul'u bir yatırım merkezi haline getirebilmek ve Türkiye'nin marka bilinirliğini artırmak gibi ana hedefleri bulunmaktadır. Bu kapsamda; zirvenin ilk gününün ana konusu mega projeler ve inşaat olarak, ikinci günün konusu ise enerji ve enerji transferi olarak belirlenmiştir.[9][10][11]

Kaynakça

  1. ^ a b "Uluslararası Yatırım Zirvesi 19-20 Nisan 2014 tarihinde düzenlenecek". yatirimlar. 14 Ekim 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  2. ^ "Körfez yatırımcıları İstanbul'da buluşacak". haber7. 25 Şubat 2014. 19 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  3. ^ "İstanbul'da körfez buluşması". aksam. 26 Şubat 2014. 11 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  4. ^ "Körfez sermayesi İstanbul'a akın ediyor". turkiyegazetesi. 26 Şubat 2014. 19 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  5. ^ "Körfez yatırımcıları İstanbul'da buluşacak". dunya.com. 25 Şubat 2014. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  6. ^ a b "Uluslararası Yatırım Zirvesi (Bloomberg HT)". youtube. 18 Mart 2014. 13 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  7. ^ "'Halktan yetkiyi alan hesabını halka verir'". haberturk. 19 Ocak 2014. 19 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 19-20 Nisan’da İstanbul’da yapılacak “1. Uluslararası Yatırım Zirvesi”ne Ortadoğu ve Arap ülkelerinden yatırımcıları davet etmek üzere gittiğim Dubai, Katar ve Suudi Arabistan’da buna bizzat tanık oldum. Sayın Başbakan’ın İslam ülkeleri arasında müthiş bir popülaritesi ve saygınlığı var. 
  8. ^ "Destek Yazıları". uluslararasiyatirimzirvesi. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  9. ^ "Uluslararası Yatırım Zirvesi Körfez yatırımcılarını buluşturacak!". emlakkulisi. 4 Mart 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  10. ^ "Körfez yatırımcıları İstanbul'da buluşacak". memleket. 25 Şubat 2014. 19 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  11. ^ "Körfez yatırımcıları İstanbul'da buluşacak". enerjienstitusu. 26 Şubat 2014. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Katar</span> Arap Yarımadasının doğusunda bir ülke

Katar, resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Ekonomik İşbirliği</span> uluslararası bir kuruluş

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ), 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da düzenlenen zirvede imzalanan anlaşma ile kurulan ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin ekonomik iş birliğini amaçlayan uluslararası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Doha</span> Katarın başkenti

Doha, Katar'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, ülkenin doğusunda Basra Körfezi kıyısında yer almaktadır. Doha'nın nüfusu 2015 yılı itibarı ile 956,460 olup ülke nüfusunun %40'ı şehir ve banliyölerinde yaşamaktadır ve aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezidir. Doha, Katar'ın yedi belediyesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür.

<span class="mw-page-title-main">BRICS</span> ekonomik birlik

BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz için Birlik</span> Akdeniz havzası ülkelerini kapsayan kuruluş

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Berat Albayrak</span> Türk iş insanı ve siyasetçi

Berat Albayrak, Türk iş insanı ve siyasetçidir. 2015'ten 2018'e kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve 2018'den 2020'ye kadar Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul milletvekili oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan ile evlidir.

Katar ziyaretçilerinin vize almaları gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin enerji politikası</span>

Türkiye'nin enerji politikası, kaynak ülke ve güzergâh çeşitliliğine gidilmesini, Türkiye'de enerji karışımında yenilenebilir enerjinin payını arttırırken, nükleer enerjiden de yararlanılmaya başlanılmasını, enerji verimliliğinin arttırılmasına yönelik çalışmalarda bulunulmasını ve Avrupa’nın enerji güvenliğine katkıda bulunulmasını amaçlamaktadır. 2019 itibarıyla, Türkiye'nin elektrik enerjisi toplam kurulu gücü 91 gigawatt'tır (GW). Bunun %31'ini hidroelektrik, %29'unu doğal gaz, %22'sini kömür, %8'ini rüzgâr, %6'unu güneş ve %2'sini jeotermal enerjisi oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katar-Türkiye ilişkileri</span>

Katar-Türkiye ilişkileri, Katar ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Bu iki devlet günümüzde stratejik müttefiklik çerçevesinde birçok alanda işbirliklerini artırarak sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğrudan yabancı yatırım</span>

Doğrudan yabancı yatırım ya da doğrudan yabancı sermaye yatırımı, portföy yatırımları dışında kalan, bir veya birden fazla uluslararası yatırımcının tamamına sahip olarak veya yerli bir veya birkaç firma ile ortaklık hâlinde gerçekleştirdiği yatırılabilir kaynakların bir başka ülkeye taşınmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Azerbaycan'da bağımsızlığın yeniden sağlanmasından sonra ekonomik olarak bağımsızlıktan sonraki yıllar iki ana döneme ayrılabilir. 1991-1995 dönemi ekonomik kaos ve gerileme ile tanımlanabilir. 1996 sonrası dönem, makroekonomik istikrarın artması ve dinamik ekonomik kalkınmayla bilinir. Azerbaycan, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2009-2010 Küresel Rekabet Raporu'nda 18 puan yükselmiş ve 133 ülke arasında 51. sırada yer almış ve BDT ülkeleri arasındaydı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) raporunda belirtildiği gibi, Azerbaycan'ın 2016 yılında yurt dışına doğrudan yatırımları, 2010 yılında 232 milyon dolardan önemli ölçüde fazla olan 533 milyon dolardı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 4 kurucu üyesinden birisidir. Teşkilatın genel sekreterliği İstanbul'da yer almaktadır. Bu zamana kadar 8 zirve ve 1 toplantı Türkiye'de yapılmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı bayrağı'nın üstünde yer alan beyaz hilâl, Türkiye'nin bayrağında yer alan hilâldir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yeşil Burun Adaları ilişkileri</span> Karşılıklı ilişkiler

Türkiye Cumhuriyeti ile Yeşil Burun Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkiler 1979 yılında tesis edilmiştir. Öte yandan, Yeşil Burun ile Türkiye arasında bugüne dek yüksek düzeyde resmi ziyaret gerçekleşmemiştir.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.