Manfred Osman Korfmann, Alman arkeolog.
Bienal, Fransızca "her bir diğer yıl" anlamına gelen ve iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen addır. Çoğunlukla kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terimdir. En eski bienal 1895'ten beri düzenlenen Venedik Bienali'dir.
Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.
Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.
Heinrich Schliemann,, Alman tüccar ve amatör arkeologdur.
Çanakkale, Türkiye'nin Çanakkale ilinin merkezi olan şehirdir. Anadolu'nun kuzeybatısında, Çanakkale Boğazı'nın güneydoğusunda yer alır. Nüfusu 2021 yılına göre 195.439 kişidir.
Eceabat, Çanakkale ilinin bir ilçesidir. Çanakkale Boğazı'nda sahil kenarında kurulu ilçenin eski adı Maydos'tur. Çanakkale Savaşı Eceabat sınırları içinde gerçekleşmiştir.
Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) 1964 yılından 1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla 1995 yılında kuruldu.
Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.
Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.
Kuzey Lefkoşa, Lefkoşa şehrinin Kuzey Kıbrıs kısmında kalan ve ülkeye başkentlik yapan bölümüdür. Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından yönetilen şehrin belediye başkanı Mehmet Harmancı'dır. Ayrıca Lefkoşa ilçesinin şehir merkezi konumundadır.
Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali; her yıl Eylül ayında, Ankara'nın Çubuk ilçesinde gerçekleştirilen gastronomi ve kültür festivalidir. İlk olarak 2005 yılında, Çubuk Belediyesi tarafından düzenlenmiştir. Adını ilçenin meşhur yiyeceği olan Çubuk Turşusundan alan festival, bölge ekonomisine ve ilçenin tanıtımına katkıda bulunmaktadır. Başlarda şehir merkezindeki ana cadde ve sokaklarda kurulan festival son birkaç yıldır bu tarz etkinlikler için özel olarak inşa edilen Çubukâbad Parkı'nda düzenlenmektedir. Festival etkinlikleri kapsamında 2018 yılında kurulan 1.5 tonluk turşu, "dünyanın en büyük turşusu" sıfatıyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmiştir.
Kültürel miras veya kültür mirası daha önceki kuşaklar tarafından oluşturulmuş ve evrensel değerlere sahip olduğuna inanılan eserlere verilen genel bir isimdir. Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi kültür mirasını üç sınıfta gruplandırmaktadır:
- Anıtlar: Bu gruba mimari yapılar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, mağaralar ve eleman birleşimleri girmektedir. Bu grupta yer alan eserler tarihi veya sanatsal veya bilimsel olarak evrensel değerlere sahiptirler.
- Yapı toplulukları: Bu gruba giren yapı toplulukları bulundukları konum nedeniyle tarihi veya sanatsal veya bilimsel olarak evrensel değerlere sahiptirler.
- Sitler: Bu gruba giren sit alanları ya insan ürünüdür ya da doğal bir şekilde oluşmuştur. Ya da bu ikisinin kombinasyonudur. Bu gruba giren sit alanları ya estetik, ya etnolojik ya da antropolojik bakımdan evrensel değerlere sahiptirler.
Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.
Floransa'nın tarihi merkezi, İtalya'nın Floransa ilinin tarihi bölgesidir. Bu alan, 1982'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Umman, Arap Yarımadası'nda bir ülkedir. Umman'da turizm 2000'li yıllarda önemli ölçüde büyüdü ve 2013 raporunda ülkenin en büyük endüstrilerinden biri olacağı öngörülüyordu. 2018 yılında Umman, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 4.2 milyon turist çekti, bunun 898.000'i diğer Arap ülkelerinden geldi, 2017'de 2.1 milyon ziyaretçiyle büyük bir artış meydan geldi.
Dünya Etnospor Konfederasyonu, 2016 yılından bu yana her yıl onlarca ülkeden yüzbinlerce ziyaretçinin katılımı ile İstanbul’da Etnospor Kültür Festivali düzenlemektedir. Geleneksel sporlar ve oyunlar kapsamında dünyanın en geniş̧ katılımlı festivali olan Etnospor Kültür Festivali, geleneksel spor müsabakalarının yanı sıra tarihi el sanatları atölyelerinden geleneksel lezzetlere, sanatsal gösterilerden geleneksel ritüellerin sergilenmesine kadar birçok aktiviteye sahne olmaktadır. Farklı milletlerden pek çok katılımcının olduğu festivalde katılımcı ülkeler kültürel ve sportif etkinliklerini sergileme fırsatı bulmaktadır.
Truva Sonatı, Fazıl Say'ın op. 78 eser sayılı piyano sonatı.
Troya, Tevfik Akbaşlı'nın bestelediği, librettosu Işık Noyan'a ait tek perdelik opera eseridir.
Naminara Cumhuriyeti, 2006 yılında bir turizm şirketi olan Nami Island inc. tarafından Güney Kore'nin Chuncheon kentinde Han Nehri'nde bulunan özel mülkiyete ait Nami adasında gelir elde etmek için kurulmuş olan bir mikro ulustur. Naminara Cumhuriyeti, yalnızca kâr amacıyla kurulduğundan ve hiçbir şekilde bağımsızlık iddiasında bulunmadığından Kore'deki diğer mikro uluslar tarafından tanınmıyor. Nami, Cheongpyeong Barajı'nın yukarısındaki Han vadisinin sular altında kalması sonucu 1944'te oluşturulan insan yapımı bir adadır. İsmini Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın yedinci hükümdarı olan Kral Sejo'nun hükümdarlığı sırasında haksız yere ihanetle suçlandıktan sonra idam edilen bir askeri komutan olan General Nami'den almıştır. Ada, Nami'nin mezarının bulunduğu yerdir. Ada, 1965 yılında, Nami'yi bir tatil beldesi ve eğlence parkına dönüştürmek için Gyeongchun Turizm Geliştirme A.Ş.'yi kuran Min Byungdo tarafından 1965'te satın alındı. Şirketin adı 2000 yılında Namisum Inc olarak değiştirildi ve 2001 yılında Kang Woo Hyon yeni genel müdürü oldu. Göreve gelmeden önce Kang, bir tasarımcı, çocuk kitabı yazarı ve illüstratör olarak çalışıyordu. Kang, Nami'nin kontrolünü devraldığında, tatil köyünün geleneksel hedonistik yönlerini vurgulamaya başladı ve aynı zamanda bir çevre ve kültür turizmi destinasyonu olarak adaya daha fazla vurgu yaptı. 2001 yılında başlayan Namisum, çevresel, sanatsal ve kültürel etkinliklere büyük yatırımlar yapmaya başladı. Nami'yi geri dönüşüm kampanyaları, çevre izleme ve eko-turizmle ilgili faaliyetler için odak noktası olarak kullanmaya davet etti. Şirket ayrıca, genellikle UNICEF ve UNESCO gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, güzel sanatlar, edebiyat ve benzeri kültürel odaklı etkinliklerden oluşan düzenli bir takvimi desteklemeye başladı. Bu etkinlikler, Kang Woo Hyon'un iyi huylu başkanlık yönetimi altında Nami Adası'nın Naminara Cumhuriyeti olarak 1 Mart 2006'da kültürel bağımsızlığını ilan etmesiyle sonuçlandı. Şimdi Nami'de her yıl bir dizi uluslararası festival düzenleniyor; Uluslararası (çocuk) Kitap Festivali ve dünyanın her yerinden gençler için geleneksel dans festivali YoPeFe de bunlara dahildir. 2011 yılı itibarıyla, Naminara Cumhuriyeti'ni her yıl tahmini olarak 1,5 milyon turist ziyaret etmektedir.