İçeriğe atla

Uluslararası Ticari Sözleşmeler İçin UNIDROIT İlkeleri

Maria Chiara Malaguti, UNIDROIT Başkanı
Maria Chiara Malaguti, UNIDROIT Başkanı

Uluslararası Ticari Sözleşmeler İçin UNIDROIT İlkeleri, UNIDROIT’nın uluslararası ticaret hukukuna yapmış olduğu en önemli katkılardandır. 1971 yılında, UNIDROIT Yönetim Konseyi, uluslararası ticaret hukukunun aşamalı bir şekilde kodifikasyonunu yapmak amacıyla Fransız Prof. Dr. Rene David, İngiliz Prof. Dr. Clive M. Schmitthof ve Romen Prof. Dr. Tudor Popescu’dan oluşan bir komite kurmuştur. Komitenin hazırlamış olduğu rapor doğrultusunda, 1980 tarihinde Prof. Dr. Michael Joachim Bonell başkanlığında bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Mukayeseli hukuk açısından, Kıta Avrupası Hukuku, Anglosakson Hukuku ve Sosyalist Hukuk sistemlerinin ortak ilkeleri dikkate alınarak uluslararası sözleşmeler hukukunun temel ilkelerini ortaya koyan bir metin oluşturma çalışmaları, çalışma grubu tarafından yapılmış ve hazırlanan taslak metin 1994 yılında UNIDROIT Yönetim Konseyince onaylanmıştır.[1] İngilizce ve Fransızca olarak yayınlanan ilk Uluslararası Ticari Sözleşmelere İlişkin UNIDROIT ilkeleri 1994 tarihlidir.[2]

Genişletilmiş baskıları 2004, 2010'da ve en son 2016'da (uzun vadeli sözleşmelerle ilgili konular dahil) yayınlandı.[3] Uluslararası bir düşünce yapısıyla oluşturulan bu ilkeler, döviz takası veya döviz sıkıntısı gibi ulusal yasa koyucuların üzerinde yoğunlaşmadığı pek çok konuyu ele alıyor. İlkeleri kullanan uygulayıcılar, bunları özellikle farklı hukuk sistemlerinden tarafların tarafsız bir sözleşme rejimi üzerinde anlaşmaya varmak istediklerinde yararlı olan son teknoloji ürünü bir araç olarak tanımlamaktadır. Uluslararası hukuk firması ağları, UNIDROIT İlkelerinin uygulamada kullanımını teşvik etmeye odaklanan, giderek artan sayıda komiteye sahiptir.

2020 yılına kadar Türkçe dahil 17 farklı dile çevrilmiştir.[4] 2020 yılında Türkçe sürümü ayrıca bir kitap halinde basılmıştır.[5]

İçindekiler

  • Önsöz (Başlangıç)
  • Bölüm 1, Genel Hükümler
  • Bölüm 2, Temsilcilerin Oluşumu ve Yetkisi
  • Bölüm 3, Geçerlilik
  • Bölüm 4, Yorumlama
  • Bölüm 5, İçerik ve Üçüncü Taraf Hakları
  • Bölüm 6, Performans
  • Bölüm 7, Performanssızlık
  • Bölüm 8, Yola Çıkış
  • Bölüm 9, Hakların devri, yükümlülüklerin devri, sözleşmelerin devri
  • Bölüm 10, Sınırlama süreleri
  • Bölüm 11, Tarafların Çokluğu

Uluslararası Ticari Sözleşmeler İçin UNIDROIT İlkelerinin Türkçe sürümüne UNIDROIT resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz: [1]

Kaynakça

  1. ^ Tahkim, Uluslararası (25 Şubat 2023). "UNIDROIT İlkeleri ve Uluslararası Ticari Tahkim • Tahkim". Uluslararası Tahkim. 3 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  2. ^ "UNIDROIT'nın Özel Hukuka Ilişkin Çalışmalarına Genel Bir Bakış". Yusuf Çalışkan. İstanbul Üniversitesi Yayınevi. 2 Eylül 2021. 10 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  3. ^ "UNIDROIT Principles 2016 - UNIDROIT" (İngilizce). 14 Haziran 2021. 11 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Turkish Translation" (PDF). UNIDROIT. 2020. 10 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Mayıs 2024. 
  5. ^ International Institute for the Unification of Private Law (2020). Unidroit ilkeleri 2016. 1. Baskı. Özsunay, Ergun; Özsunay, Murat R. tarafından çevrildi. İstanbul: On İki Levha. ISBN 978-625-7293-43-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

Ticaret hukuku, hukukun, ticaretle ilişkili tüm mevzuatı kapsayan bir alt dalıdır. İşletmeler, tacirler, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların haklarını düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi</span> Uluslararası bir antlaşma

Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ya da CEDAW, 1979'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve taraf devletlere kadınlara karşı ayrımcılığın tüm biçimlerini ortadan kaldırma yükümlülüğü getiren uluslararası bir sözleşmedir.

Şirket, Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir.

Tacir ya da tüccar, başkası tarafından üretilen malların ticaretini yapan kimse.

Ahmet Rona Serozan, Türk medeni hukuk profesörü, hukukçu ve avukat. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 42 yıl Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü</span> 1997de kurulan demokrasi ve ekonomik kalkınma örgütü

GUAM Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü; Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova gibi ülkelerin bulunduğu örgüttür. 10 Ekim 1997 yılında kurulmuştur. 1999-2005 yıllarında Özbekistan da örgüte katılmıştır. Örgütün adı, üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur. Özbekistan'ın üye olduğu dönemde örgüt GUUAM adını taşıyordu. Örgüte üye ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldovadır, örgüte sonradan Özbekistan'da katılmıştır. Türkiye ve Letonya ise gözlemci ülkeler arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span> fakülte

OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 14 Kasım 1995 tarih ve 95/7515 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuştur. 2007-2008 öğretim yılında İktisat Bölümü'nün öğrenci almaya başlaması ile birlikte faaliyete geçmiştir. Fakülte bünyesinde yer alan İşletme ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümleri ise 2009-2010 öğretim yılında öğrenci alarak faaliyete geçmişlerdir. 2016 yılı itibarıyla iktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ve uluslararası ticaret ve lojistik bölümleri lisans düzeyinde öğretim faaliyetlerine devam etmektedirler. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü ise 2014-2015 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span>

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi ya da kısaca İTİCÜHF İstanbul'da bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren hukuk fakültesidir. 2001 yılında, Türkiye'deki ilk hukuk fakültelerinden biri olarak öğrenime başlayan fakültenin dekanı halihazırda Prof. Dr. Kayıhan İçel'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sözleşmesi</span> kadına karşı ve aile içi şiddetin önlenmesiyle ilgili uluslararası sözleşme

İstanbul Sözleşmesi ya da tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

Uluslararası ticaret hukuku, uluslararası ticaret faaliyetlerinde işlem ve sözleşmeleri etkileyen ulusal ve uluslararası düzenlemeler ile teamül hukuku ve hukukun genel ilkelerinden oluşan kurallar bütünü.

Bahattin Bahadır Erdem, Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçidir. Üyesi olduğu dönemde İYİ Parti'de Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı olarak üç yılı aşkın süre görev yapmış, 7 Mayıs 2024 tarihinde CHP'ye katılmıştır.

UNIDROIT, amacı uluslararası özel hukuku, model yasaların, ilkelerin, kılavuzların üretilmesi yöntemiyle, tek tip kurallar haline getirmek ve ülkeler arasında yapılan uluslararası sözleşmelerle uyumlu hale getirmek olan uluslararası bir kuruluştur.

İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesi için tahkim ve arabuluculuk hizmeti sunan, bağımsız, tarafsız ve özerk bir kurumdur. İstanbul Tahkim Merkezi, herhangi bir üyelik şartı aramaksızın uyuşmazlık çözümü konusunda tüm taraflara hizmet vermektedir.