İçeriğe atla

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği
International Telecommunication Union (İngilizce)
Union Internationale des Télécommunications (Fransızca)
Cenevre'deki genel merkezi
KısaltmasıITU (İngilizce)
UIT (Fransızca) (İspanyolca)
Kuruluşu17 Mayıs 1865
TürüBM kuruluşu
Yasal durumuEtkin
Merkeziİsviçre Cenevre, İsviçre
BaşkanıÇin Houlin Zhao
WebsitesiUluslararası Telekomünikasyon Birliği

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (İngilizceInternational Telecommunication Union, ITU; FransızcaUnion internationale des télécommunications, İspanyolcaUnión Internacional de Telecomunicaciones, UIT) merkezi Cenevre'de bulunan ve telekomünikasyon dalında birçok standardı belirleyen bir kurumdur. 17 Mayıs 1865 tarihinde kurulmuştur.

Dış bağlantılar

ITU web sitesi15 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eşgüdümlü Evrensel Zaman</span> medeni ve bilimsel zaman

Eşgüdümlü Evrensel Zaman ya da özgün kısaltmasıyla UTC, dünya genelinde saatleri ve zamanı düzenlemek için kullanılan temel zaman standardıdır. Mevcut zaman için bir referans noktası oluşturarak günlük zaman ve zaman dilimlerinin temelini oluşturur. UTC, uluslararası iletişimi, navigasyonu, bilimsel araştırmaları ve ticareti kolaylaştırır.

Telekomünikasyon ve bilgisayar ağlarında, Abstract Syntax Notation One (ASN.1) verilerin nasıl gösterildiği, kodlandığı, yollandığı, alındığı ve okunduğunu anlatmaya yarayan standart ama genişletilebilir bir dildir.

International Telecommunications Union Telecommunication Standardization Sector, ITU'nun belirlenen standartları koordine etmekle sorumlu birimidir. Birçok ITU belgesinin adı ITU-T kod adı ile başlar.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">ADSL2+</span>

ADSL2+ ITU'nun (International Telecommunication Union=Uluslararası Telekominikasyon Birliği) geliştirdiği bir standarttır. ITU G.992.5 olarak da bilinir. 24 Mbit/s hızında veri almaya olanak sağlar. Türkiye'de ilk olarak ticari satışı Koç.Net'in ADSL operatörü olarak faaliyet gösteren şirketi BİRİ tarafından Şubat 2009'da başlamıştır.

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, elektrik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği ve robotik ve otonom sistemler mühendisliği bölümlerini barındırmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde bulunur. Fakülte programları ABET sürecinden geçmiştir ve 2005 yılında akreditasyon almıştır. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir. Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla Arıba, Arıba2, ARIBA3(ITURA), ARIBA4, HydroBee gibi projeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İTÜRO robot olimpiyatları etkinliği de fakülte öğrencilerinin kurduğu İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PSTN</span>

PSTN yani Public Switched Telephone Network 'dir. PSTN, dünya genelinde kullanılan devre aktarmalı telefon ağıdır. Başlangıçta sabit analog telefon şebekesi olarak kurulan bu ağ günümüzde neredeyse tamamen sayısal(dijital)dır ve sabit telefonların yanı sıra mobil telefon hatlarını da içermektedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yayın Birliği</span> Avrupada bir yayıncı birliği

Avrupa Yayın Birliği (AYB), Avrupa kamu televizyon ve radyo yayıncıları birliğidir. Birlik, 12 Şubat 1950 tarihinde kurulmuş olup 56 ülkeden 112 üyeye ve 20 ülkeden 31 ortak üyeye sahiptir. Merkezi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de telekomünikasyon</span>

Türkiye'de telekomünikasyonun sektörünün tarihi Osmanlı döneminde, 23 Ekim 1840 tarihinde Sultan Abdülmecid tarafından Postahane-i Amirane’nin kurulması ile başlamaktadır. Telgraf Nezaretinin 1855 yılında kurulmasından sonra 1871'de Posta ve Telgraf nezaretleri birleştirilerek, Posta ve Telgraf Nezaretine dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı</span> Türkiyedeki telefon numaralandırma sistemi ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlar

Türkiye Ulusal Numaralandırma Planı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki telefon numaralandırma planı ve belirli hizmetlere tahsis edilmiş numara ve kodlarına denir. Düzenlemeler Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından ITU-T E.164 ve ITU tavsiye kararlarına uygun olarak yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki telefon numaraları</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'daki telefon numaraları ITU Telekomünikasyon Standardizasyon Sektörü E.164'ü telefon numaralandırma planını takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">ZTE</span>

ZTE, Çin merkezli bir elektronik üretim firması olup, Çin'de telekomünikasyon ekipmanı ve cep telefonlarının ikinci büyük üreticisidir. 1985 yılında kuruldu. Merkezi Shenzhen şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">ITUR</span>

ITUR veya İtalya - Türkiye - Ukrayna - Rusya yanda belirtilen ülkeleri birbirine bağlayan bir denizaltı telekomünikasyon kablo sistemidir.

Telekomünikasyonda Radyo spektrum radyo frekans bandında iletişim yapılabilen bölgedir. Atmosfer radyo frekans bandının büyük bölümüne geçirgen değildir. Ancak üç frekans bölgesi atmosferde iletişim için uygundur. Bunlar görünür ışık bölgesi, kızılötesi bölgesi ve radyo bölgesi veya radyo penceresi denilen yaklaşık 3 cm-10 km arasındaki bölgedir. Bununla birlikte yansıma vb. ile iletişim bölgesi daha da genişletilebilir. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) radyo frekans bandını çeşitli alt bantlara ayırmıştır.

Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küresel İnternet kullanımı</span>

Küresel internet kullanımı, internet'i dünya çapında kullanan kişi sayısıdır.

International Mobile Telecommunications-Advanced Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) ITU Radyokomünikasyon Sektörü (ITU-R) tarafından 2008 yılında yayınlanan gereksinimlerdir. 4G cep telefonu ve İnternet erişimi olarak pazarlanmaktadır.

Paraguay'da telekomünikasyon yetersizdir. Paraguay, Bolivya'da 100 kişi başına 8,7, Brezilya'da 21,9 ve Arjantin'de 24,9 ile karşılaştırıldığında, 100 kişi başına 5,6 hat ile Güney Amerika'da en düşük sabit hatlı telefon yoğunluğuna sahiptir.