Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.
Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.
Solaklık, sağ el yerine sol eli kullanmak, sola yatkınlık. Solaklar günlük aktivitelerde özellikle el yazısı ve yazı yazmada sol ellerini kullanırlar. Eski zamanlarda, özellikle Orta Çağ Avrupası'nda, solaklık kötülüğün, cadılığın ve şeytanın simgesi olarak görülmüş ve solaklar ayrımcılığa maruz bırakılmıştır. Genellikle el kullanımı ile ilişkilendirilse de ayaklarda ve görme, duyma gibi süreçlerde de sola yatkınlık gözlemlenmektedir. Dünyanın yaklaşık % 10'u solaktır.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.
Uluslararası Bira Günü her yıl Ağustos'un birinci Cuma gününde kutlanan ve 2007 yılında Santa Cruz, Kaliforniya'da başlatılmış bir etkinliktir. ABD'nin Batı eyaletlerinde, küçük gruplar arasında başlamış olan bu kutlama günümüzde 207 şehir, 50 ülke ve 6 kıtayı kapsayan uluslararası bir etkinlik haline gelmiştir. Uluslararası Bira Festivali şu üç amaç doğrultusunda kutlanır:
- Arkadaşlarla toplanıp biranın tadını çıkarmak.
- Birayı üreten ve servis eden kişileri kutlamak.
- Dünya'yı bira adında toplayıp tüm ülkelerin biralarını kutlamak.
Kozmonotluk Günü Rusya ve diğer bazı ülkelerde 12 Nisan gününde kutlanılan önemli bir gündür. Polonya'da "Uluslararası Havacılık ve Kozmonotluk Günü" (Lehçe: Międzynarodowy Dzień Lotnictwa i Kosmonautyki yine 12 Nisan'da, aynı günde kutlanır. 2011 yılında 12 Nisan Uluslararası İnsan Uzay Uçuşu Günü olarak kabul edildi. Bu gün önemini 27 yaşındaki Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in 12 Nisan 1961 tarihinde ilk defa uzaya çıkmasından alır. Gagarin Dünya üzerinde 1 saat 48 dakika Vostok 1 uzay aracında tur atmıştı.
Siyasi yelpaze, siyasi pozisyon veya politik spektrum, farklı siyasi pozisyonları birbirine göre tanımlamak ve sınıflandırmak amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu pozisyonlar, bağımsız siyasi boyutları temsil eden bir veya daha fazla geometrik eksende yer alır. "Siyasi pusula" ve "siyasi harita" ifadeleri, özellikle popüler iki boyutlu modellerine atıfta bulunmak üzere, siyasi yelpazeyi ifade etmek için kullanılan terimlerdir.
Discordian veya Erisian takvimi, bazı Discordianizm taraftarları tarafından kullanılan alternatif bir takvimdir. Principia Discordia'nın 00034. sayfasında belirtilmiştir.
Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.
Dünya Diyabet Günü, şeker hastalığına odaklanan küresel farkındalık kampanyasıdır ve her yıl 14 Kasım'da düzenlenmektedir.
Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü, BM'nin kadın sünnetini ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olarak 6 Şubat'ta düzenlenen, Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki yıllık farkındalık günüdür. İlk olarak 2003 yılında tanıtıldı.
Dağ Günü, dağ sorunları hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan uluslararası bir etkinliktir.
Solaklara karşı önyargı, solaklara karşı duyulan olumsuz tavır veya tasarımlardır. Bu önyargının büyük bir kısmı nesnelerin sağ elini kullanan insanlara göre (sağak) üretilmiş olmasıdır. El yazısı da solakların önüne çıkan zorluklardan biridir. Dünya nüfusunun yaklaşık %90'ı sağ elini kullanmaktadır. Bu nedenle çoğu gereç solakları göz ardı ederek tasarlanmıştır. Bunların arasında okul sıraları, makaslar ve kullanımı ölüme kadar giden aletler de vardır.
Genellikle Uluslararası Kaplan Günü olarak adlandırılan Küresel Kaplan Günü, her yıl 29 Temmuz'da düzenlenen ve kaplanları koruma konusunda farkındalığı artırmak için yapılan yıllık bir kutlamadır. 2010 yılında Sankt-Peterburg Kaplan Zirvesi'nde oluşturuldu. Günün amacı, kaplanların doğal yaşam alanlarını korumak için küresel bir sistemi teşvik etmek ve kaplanın korunması konularında kamu bilincini ve desteği artırmaktır.
Dünya Kanser Günü, kansere olan farkındalığı yükseltmek ve kanserin tanı, erken tedavi ve engellenmesine teşvik için her yıl 4 Şubat'ta düzenlenen uluslararası bir gündür. Gün, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü tarafından 2000'de icat edilmiştir. Asıl amaç, kanserin ne olduğunu anlatmak ve bu yolla kanser ölümlerinin önüne geçmektir. Birleşmiş Milletler de bu günde etkinlikler düzenlemektedir.
Uluslararası Müzeler Günü, her yıl 18 Mayıs'ta müzelerin toplumdaki işlevi ve önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmakta olan uluslararası bir günüdür.
Dünya İstatistik Günü, istatistikleri kutlamak için uluslararası bir gündür. Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu tarafından oluşturulan bu gün ilk olarak 20 Ekim 2010'da kutlanmıştır. Her beş yılda bir kutlanmaktadır. 2010 itibarıyla 103 ülke, her yıl 18 Kasım'da Afrika İstatistik Günü'nü ortaklaşa kutlayan 51 Afrika ülkesi de dahil olmak üzere ulusal İstatistik Günü'nü kutlamaktadır. Hindistan, istatistikçi Prasanta Chandra Mahalanobis'in doğum günü olan 29 Haziran'da istatistik gününü kutlamaktadır. İngiltere Kraliyet İstatistik Kurumu da aynı gün saat 20:10'da (20.10.2010) istatistik okuryazarlığı kampanyasını başlatmıştır.
Dünya Günleri veya UNESCO tarafından kutlanan Uluslararası Günler BM Genel Kurulu tarafından "insan yaşamının ve tarihinin önemli yönlerini" işaretlemek ve anmak için belirlenen günlerdir.
20 Aralık 2013 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 68. oturumunda aldığı UN 68/205 sayılı kararla, 1973 yılında kabul edilen Gezegendeki Nesli Tükenmekte Olan Yabani Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'nin (CITES) uluslararası kabul günü olan 3 Mart'ı, fauna ve floraya fayda sağlamak ve farkındalık oluşturmak adına Dünya Yaban Hayatı Günü olarak ilan etmeye karar verdi. Bu anma gübü Tayland tarafından dünyanın vahşi fauna ve florasını kutlamak ve farkındalık yaratmak için önerildi. Böylece ilk kez 2014 yılında Dünya Yaban Hayatı Günü kutlanmıştır.
Uluslararası Çay Günü, Birleşmiş Milletler'e göre her yıl 21 Mayıs'ta kutlanmaktadır. İlgili karar 21 Aralık 2019'da kabul edildi ve Birleşmiş Milletler, Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) Çay Günü'nün kutlanmasına liderlik etme çağrısında bulundu.