İçeriğe atla

Uluslararası Sanal Otorite Dosyası

Virtual International Authority File
VIAF Screenshot 2012
2012 yılı ekran görüntüsü
KısaltmaVIAF
OrganizasyonOCLC
Başlangıcı6 Ağustos 2003 (2003-08-06)
Örnek106965171
WebsitesiResmî site Vikiveri ögesini düzenle

Virtual International Authority File (VIAF), uluslararası sanal otorite dosyası. Çeşitli ulusal kütüphanelerin ortaklaşa oluşturduğu ve OCLC tarafından yönetilen bir projedir. Alman Ulusal Kütüphanesi ve Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından başlatılmıştır.[1][2]

Amaç ulusal otorite dosyalarını (örneğin Alman İsim Otorite Dosyası) tek bir sanal otorite dosyasına bağlamaktır.

Bu numaralar Vikipedi'de yer alan biyografi maddelerinde kişileri tanımlama amaçlı kullanılmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Kelley, Michael; Schwartz, Meredith (2012). "VIAF service transitions to OCLC". Library Journal. 137 (8). Media Source. s. 16. 
  2. ^ VIAF, OCLC, 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Nisan 2015 .
  3. ^ VIAFbot Edits 250,000 Wikipedia Articles to Reciprocate All Links from VIAF into Wikipedia, OCLC, 7 Aralık 2012, 11 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Nisan 2015 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CSS</span> web tabanlı stil programlama dili

Cascading Style Sheets, HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Erfurt</span> Almanyada Thüringen eyaletinin başkenti

Erfurt, Almanya'nın Türingiya eyaletinin başkentidir ve Almanya'nin coğrafik merkezine en yakın olan şehirdir. Coğrafik olarak Erfurt "Thüringen Havzası"'nın güney kısmında ve "Unstrut Irmağı"'nın bir kolu olan "Gera Irmağı"'nın geniş vadisi içinde konumlanmıştır. Şehrin güneyinde "Steigerwald" ormanları bulunur. Şehrin 100 km kuzeydoğusunda Leipzig, 113 km kuzeybatısında Kassel, 150 km güneyinde Nürnberg ve 180 km kuzeybatısında Hannover şehirleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Urduca Vikipedi</span> Vikipedinin Urduca sürümü

Urduca Vikipedi Ocak 2004'te başlamış Vikipedi'nin Urdu dilindeki sürümüdür. Haziran 2014 itibarıyla madde sayısı 53.114'ü geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lena Meyer-Landrut</span> Alman şarkıcı

Lena Johanna Therese Meyer-Landrut, Alman şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Satellite" adlı şarkıyla temsil etmiş ve 246 puanla Almanya'yı 28 yıl sonra ikinci kez birinciliğe taşımıştır. Lena, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkesini "Taken by a Stranger" isimli şarkıyla tekrar temsil ederek, Düsseldorf'ta yapılan yarışmayı 101 puanla, 10. olarak tamamlamıştır.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">OCLC</span> kütüphane konsorsiyum kaynak paylaşımı ve araştırma organizasyonu

OCLC Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) (Türkçe: Çevrimiçi Bilgisayar Kütüphanesi Merkezi), kâr amacı gütmeyen, üyelikli bir bilgisayar kütüphanesi hizmeti ve dünyadaki daha fazla bilgiye daha ucuza ulaşmayı hedefleyen bir araştırma kuruluşudur. 1967 yılında Ohio College Library Center (Ohio Üniversitesi Kütüphane Merkezi) adıyla kurulan OCLC ve üye kütüphaneleri dünyadaki en büyük çevrimiçi kamu erişim kataloğu olan WorldCat'i üretmekte ve geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'daki kütüphaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kütüphanesi</span>

British Library, Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesi ve dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir. Önemli bir araştırma kütüphanesi olan kurum değişik ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, videolar, patentler, veritabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapar. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap ve MÖ 2000'lere kadar geçmişe uzanan birçok el yazması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Stockton-on-Tees (borough)</span>

Stockton-on-Tees Kuzey Doğu İngiltere, Tees Valley'de bulunan, 2011 nüfus sayımı sonuçlarına göre 191,600 kişinin yaşadığı ilçe ve bir "birimsel " otoritedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Millî Kütüphanesi</span>

Avustralya Ulusal Kütüphanesi, Avustralya'nın en büyük kütüphanesidir. Canberra'da bulunan yapı 9 milyonu aşkın kitap barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği</span> Vikipedi topluluğunun büyük kısmının erkek olmasıyla sistematik ön yargıya neden olan durum

Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği, Vikipedi topluluğuna mensup kişilerin %84 veya %91'inin erkek olması sonucunda ortaya çıkan ve sistematik önyargıya neden olan bir durumdur. Cinsiyet dengesizliği, Vikipedi'ye yönelik eleştirilerin en önemlilerinden biridir. Bu yüzden, Vikipedi topluluğundaki cinsiyet uçurumunu azaltmak için çeşitli girişimler ortaya çıktı. Vikipedi'nin kurucularından Jimmy Wales, Ağustos 2014'te BBC'ye verdiği bir röportajda, Wikimedia Vakfı'nın Vikipedi'deki cinsiyet dengesizliğini azaltmayı hedeflediğinden bahsetti. Wales, vakfın daha fazla sosyalleşmeye ve daha fazla yazılım değişimine açık olduğundan da bahsetti.

LIBRIS, İsveç ulusal eşsiz katalogu. İsveç Ulusal Kütüphanesi tarafında yönetilmektedir. Sistem 6.5 milyon içerik arasında özgürce arama yapmaya izin veriyor.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">ORCID</span>

ORCID, bilim insanları ve akademik otoriteleri benzersiz olarak tanımlamak için kullanılan tescilsiz alfanümerik kod.

<span class="mw-page-title-main">Tümleşik Otorite Dosyası</span>

Tümleşik Otorite Dosyası kısaca GND, uluslararası otorite dosyası. GND Alman Ulusal Kütüphanesi tarafından Almanca konuşan Avrupa ülkeleri ve partnerleri ile beraber yönetilmektedir. GND, Creative Commons Sıfır (CC0) ile yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dalvik (yazılım)</span> Google tarafından yazılmış android için programlama dili

Dalvik yazılımı Google tarafından geliştirilmiş, Android için yazılmış uygulamaları yürüten ve şu an durdurulan sanal makine (VM) 'dir. Dalvik, Android 4.4 "KitKat" ve önceki Android sürümlerinin yazılım yığınının ayrılmaz bir parçasıdır; tipik olarak cep telefonları ve tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlarda ve daha yakınlarda Smart TV'ler ve giyilebilir bilgisayar gibi cihazlarda kullanılırdı. Dalvik, açık kaynaklı yazılım, Dan Bornstein tarafından yazılmıştır ve ismini Eyjafjörður, İzlanda da yerleşen Dalvik balıkçı köyünden almıştır. Android için programlar yaygın olarak Java ile yazılmış ve Java sanal makinesi için baytkodu derlemiştir. Daha sonra Dalvik bytecodeye çevrilmiş ve .dex ve .odex dosyalarında saklanır. Kompakt Dalvik yürütülebilir biçimi sistemleri için tasarlanmış, bellek ve işlemci hızı açısından sınırlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi topluluğu</span> çevrimiçi ansiklopedi Vikipediyi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğu

Vikipedi topluluğu, çevrimiçi ansiklopedi Vikipedi'yi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğudur. Bireysel katkıda bulunanlar "Vikipedist" olarak bilinir. OxfordDictionaries.com Ağustos 2012'de "Wikipedian" kelimesini sözlüğüne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Min-Nan Vikipedi</span> Vikipedinin Min-Nan dili sürümü

Min-Nan Vikipedi, Vikipedi'nin Min-Nan dili sürümüdür. 23 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Min-Nan Vikipedi'nin 433.387 maddesi ve 295 dosyası bulunmaktadır. Min-Nan dili Vikipedi'nin, 64.704 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:86 ) ve 4 hizmetlisi vardır. Açıldığı günden beri 3.217.092 kez katkıda bulunulmuştur.