İçeriğe atla

Uluslararası Otomobil Federasyonu

Fédération Internationale de l'Automobile
Kuruluş20 Haziran 1904 (120 yıl önce) (1904-06-20) (as AIACR)
TürOtomobil yarışı için Spor federasyonu
Yasal statüDernek
[]
MerkezConcorde Meydanı
Konum
  • Paris, Fransa
Hizmet bölgesiUluslararası
Üyeler240 ulusal organizasyon
Resmî dillerİngilizce
Fransızca
İspanyolca[1]
BaşkanMohammed bin Sulayem
ÜyelikFIA Institute
FIA Foundation
Uluslararası Olimpiyat Komitesi
Dünya Sağlık Örgütü
OECD
Dünya Turizm Örgütü
Birleşmiş Milletler Çevre Programı
Resmî sitehttps://www.fia.com/

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FransızcaFédération Internationale de l'Automobile), otomobil yarışma ve rekorlarını teşvik etme ve düzenleme amaçlı yönetmelikleri hazırlamak ve uygulatmak, Uluslararası Şampiyonalar düzenlemek için oluşturulmuş yetkili tek uluslararası spor kurumudur.

Uygulamadan doğan anlaşmazlıklarda son karar noktasıdır, uygulamalar sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıklara karar vermekle yükümlüdür. Uluslararası Temyiz Mahkemesi hüviyetine de sahiptir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ 2020 FIA Statutes, Article 38.1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Formula 1</span> Tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzey organizasyonu

Formula 1 ; Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından onaylanmış, tek koltuklu açık tekerlekli araba'lar için en yüksek uluslararası yarışlar dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Ticaret Örgütü</span> DTOnun 100 Grupu 10 oyun Botu ve herkesin rahatlikla kullana bilecegi Userbotu var

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. WTO, hükûmetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koymakta olup toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirildiği bir platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Ralli</span>

Ralli önceden belirlenen ortalama bir hızda, kısmen veya tamamen normal trafiğe açık yol üzerinde yapılan otomobil yarışıdır. Bir ralli, ya tüm otomobillerin izleyeceği tek bir güzergâhtan ya da ortak bir güzergâh izlenmeden, önceden saptanan ve sonrasında ortak bir güzergâh bulunmayabilen bir toplanma noktasında buluşulan, birden fazla güzergâhtan oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Otomobil yarışı</span>

Otomobil Yarışları, 1894 yılında Fransa'da başlamıştır. Bugün en popüler izleyici sporlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">FIA Grup 4</span> FIAnın spor otomobil yarışları ve ralliler için kullandığı düzenlemeler

FIA Grup 4 yarış sınıfı, Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA'nın spor otomobil yarışları ve ralliler için kullandığı düzenlemelerdir. 1983 yılında Grup B düzenlemesi ile kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">FIA Grup 5</span>

FIA Grup 5 yarış sınıfı, Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA'nın spor otomobil yarışları için kullandığı düzenlemelerdir. İlk düzenlemede yarışacak araçtan 50, daha sonra ise 25 kopya üretilmesi şart koşulmasına rağmen 1970'lerin ortasından itibaren düzenlemeler daha serbest olmuş, Grup 5 araçlar Grup 1 ile Grup 4 arasındaki araçların daha büyük gövde kitleri ve daha güçlü motorları olan versiyonları haline gelmiştir.

Mümtaz Tahincioğlu iş insanı, eski otomobil yarışçısı ve spor yöneticisidir. 1997 yılından itibaren beri Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanlığı yapan Mümtaz Tahincioğlu, FIA konsey üyesi ve Galatasaray Spor Kulübü'nün genel sekreteridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu</span>

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Otomobil Federasyonu tarafından tanınan ve Türkiye'deki otomobil sporlarıyla ilgili yönetici konumunda bulunan resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Max Mosley</span>

Max Rufus Mosley, Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun (FIA) eski başkanıdır. Tüm dünyadaki araba kullanıcılarını ve motor sporları organizasyonlarına ilgiyi temsil hedefiyle kâr amacı gütmeden kurulmuş olan FIA ayrıca Formula 1'in ve diğer uluslararası motor sporları organizasyonlarının yönetim birimi konumundadır.

Make Cars Green Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından başlatılmış, arabaların çevre üzerindeki etkilerini azaltmayı amaçlayan bir kampanyadır. Araba kullanıcılarının karbondioksit emisyonlarını azaltıcı yöntemler kullanmaya ve daha çevre dostu araçlar satın almaya yönlendirilmesi, kampanyanın içeriğini oluşturmaktadır.

Grand Prix Drivers' Association (GPDA) Formula 1 sürücülerinin oluşturduğu sendika.

<span class="mw-page-title-main">FIA Avrupa Kamyon Yarışı Şampiyonası</span>

FIA Avrupa Kamyon Yarışı Şampiyonası, Uluslararası Otomobil Federasyonu onaylanan ve ETRA Promotion GmbH tarafından organize edilen çekiciler için bir motor sporları kamyon yarışı serisidir.

Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF), Türkiye'de motosiklet sporları faaliyetlerini yürütmek, bu alandaki faaliyetlerin gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur.

Formula 2, kısaltması F2 olan, Formula Two ; tek kişilik ve açık tekerlekli formula araçları ile yapılan otomobil yarışlarından biridir. Formula 1 yarışlarından farklı olarak, daha küçük ve daha az güce sahip arabalar için düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ford RS200</span>

Ford RS200, Ford tarafından 1984-1986 yılları arasında üretilen bir spor otomobil modelidir. Araç, Ford'un B Grubu ralli otomobiline dayanıyordu ve FIA homologasyon yönetmelikleri gereği 200 adet yol versiyonu olarak üretildi.

Dünya Motor Sporları Konseyi, Uluslararası Otomobil Federasyonunun (FIA) en güçlü organlarından biri. Konsey, kartingden Formula 1'e kadar FIA'nın organize ettiği birçok farklı yarışın kural ve düzenlemelerini belirler. Üyeleri, dünya genelinden ülke otomobil kulüplerinin temsilcilerinden oluşan FIA Genel Kurulu tarafından seçilir. Motor Sporları Konseyi FIA'nın iki konseyinden biridir; diğeri turizm, çevre vb. spor dışı konularla ilgilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2006 Türkiye Grand Prix</span>

2006 Türkiye Grand Prix 27 Ağustos 2006'da düzenlenen bir Formula 1 motor yarışıydı. 2006 Formula 1 sezonunun on dördüncü yarışı olan 58 turluk yarış, ikinci Türkiye Grand Prix'si ise Tuzla, Türkiye'deki İstanbul Park'ta yapıldı. Ferrari takımı adına yarışan Felipe Massa ilk pole pozisyonunu ve ardından ilk yarış zaferini aldı. Renault adına yarışan Fernando Alonso yarışı ikinci sırada tamamladı ve Massa'nın takım arkadaşı Michael Schumacher podyumda son sırayı aldı. Yarış aynı zamanda, BMW Sauber ekibi için Cuma günü test sürücüsü rolüne atanan, geleceğin dörtlü dünya şampiyonu Sebastian Vettel'in ilk Grand Prix toplantısıydı. Vettel, piste çıktıktan sadece 6 saniye sonra pit alanında hız yaptığı için 1000 dolar para cezası aldı.

<span class="mw-page-title-main">FIA Formula 2 Şampiyonası</span>

FIA Formula 2 Championship veya Türkçe FIA Formula 2 Şampiyonası Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından düzenlenen bir Formula 2 kategorisidir. Şampiyona 2017 yılında kurulup GP2'nin yerini almıştır. Serinin kurucuları Flavio Briatore ve şu anki yönetici Bruno Michel'dir. Takımların yarışları maddi olarak karşılayabilmesi ve Formula 1 için bir antrenman sahası oluşturmak adına FIA, Formula 2'deki tüm takımlara aynı şasi, motor ve lastik üreticisini kullanma zorunluluğu getirdi. Bu sayede gerçek pilot yeteneğini öne çıkarmayı amaçladı. Formula 1 araçlarına göre yavaş olmasına rağmen Formula 2 araçları diğer yarış araçlarına kıyasla oldukça hızlıdır. 2022 itibarıyla Imola tur rekoru tur başına 15 saniye olmak üzere Formula 1'den daha yavaştı ancak Le Mans araçlarından tur başı 5 saniye, TCR Touring araçlarından ise tur başına 20 saniye daha hızlıdır. FIA Formula 2'de iyi bir sezon, sürücünün Formula 1'e yükselmesini sağlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">FIA ​​Formula 3 Şampiyonası</span>

FIA Formula 3 Championship veya Türkçe FIA Formula 3 Şampiyonası Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından düzenlenen bir Formula 3 kategorisidir. Şampiyona 2019 yılında GP3 ve FIA European Formula 3 Championship'in birleşmesi ile oluşturulmuştur. Şampiyonada iyi bir sezon geçiren sürücüler çoğunlukla FIA Formula 2 Şampiyonası'na geçiş yapar.