Emek Partisi, 25 Kasım 1996 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren Marksist-Leninist bir siyasi parti. Parti, işçi sınıfının (proletarya) iktidarıyla kurulacak proletarya diktatörlüğünü ve halk demokrasisini savunmaktadır. TBMM'de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Seyit Aslan'dır.
Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.
Merkez komitesi, sol siyasal örgütlerin yönetim organıdır.
Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.
Türkiye Komünist Partisi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:
- Türkiye Komünist Partisi (1920) (1920-1987)
- Türkiye Komünist Partisi (2001) (2001-günümüz)
- Halkın Türkiye Komünist Partisi (2014-2017)
- Türkiye Komünist Partisi/Birlik (1980-1992)
- Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (1972-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi (1978-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi/Kıvılcım (1974-günümüz)
- Türkiye Komünist Partisi-Devrimci Kanat
- Türkiye Komünist Partisi-Reorganizasyon (illegal sol grup)
- Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist 1987'de kurulan gizli bir siyasi parti
- TKP/ML Hareketi (1976-1994)
- TKP/ML Yeniden İnşa Örgütü (1978-1995)
- Türkiye Komünist Emek Partisi (1980-1990'lar)
- Marksist-Leninist Komünist Parti (1994-günümüz)
- Türkiye Komünist Fırkası (1920-1921)
- Türkiye Birleşik Komünist Partisi (1990-1991)
- Toplumcu Kurtuluş Partisi (Türkiye) (2012-günümüz)
- Komünist Parti (2014-günümüz)
Sosyal bilimlerde, siyasi ideoloji, belirli bir toplumsal hareketin, kurumun, sınıfın veya büyük bir grubun etik ideallerini, prensiplerini, doktrinlerini, mitlerini veya sembollerini açıklayan ve toplumun nasıl çalışması gerektiğini ve belirli bir toplumsal düzen için bazı siyasi ve kültürel bir plan sunan bir dizi fikirler bütünüdür. Siyasi ideoloji, gücün nasıl dağıtılması gerektiği ve hangi amaçlar için kullanılması gerektiği konularıyla ilgilenir. Bazı siyasi partiler belirli bir ideolojiyi sıkı bir şekilde takip ederken diğerleri genel olarak ilgili ideolojiler grubundan ilham alabilir, ancak belirli bir ideolojiyi açıkça benimsemezler. Bir ideolojinin popülaritesi, bazen çıkarları doğrultusunda hareket eden ahlaki girişimcilerin etkisiyle de ilgilidir. Siyasi ideolojilerin iki boyutu vardır: (1) hedefler: toplumun nasıl organize edilmesi gerektiği; ve (2) yöntemler: bu hedefe ulaşmanın en uygun yolu.
Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı dünyanın çeşitli ülkelerinden Maoist partilerin katıldığı iki ya da üç yılda bir düzenlenen uluslararası toplantıdır.
Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu dünyanın çeşitli bölgelerin faaliyet gösteren devrimci, komünist ve Marksist-Leninist partiler ve örgütler arasında koordanisyonu sağlamak ve ortak mücadele geliştirmek amacıyla 2010 yılında kurulan organizasyondur.
Almanya Komünist Partisi Almanya'da var olan küçük bir siyasi parti. Komünizm, Anti-Revizyonizm, Marksizm-Leninizm ve Hocaizm ideolojilerini kabul etmiştir.
Volta Devrimci Komünist Partisi, Burkina Faso olarak adlandırılan "Yukarı Volta"'da yer alan komünist parti. Partide hocaizm ilkeleri hakimdir.
Demokratik merkeziyetçilik, siyasi bir partide çeşitli kararların alınması amacıyla yapılan tartışmalar sırasında, her konunun herhangi kısıtlama olmaksızın tartışılabileceğini fakat çoğunlukça hemfikir olunan bir kararın alınmasından sonra bu kararın uygulanmasında birlik sağlanması gerektiğini savunan Marksist-Leninist ilkeyi ifade eden terimdir. Bu ilke, dünyadaki pek çok komünist partinin parti genel çizgisi olarak kabul görmüştür.
Meksika Komünist Partisi (Marksist-Leninist), Meksika'da yer alan komünist bir partidir. Partinin politikalarında başta antirevizyonizm olmak üzere birçok Hocaist ilkeler hakimdir.
Enternasyonalist Özgürlük Taburu (EÖT), Rojava Savaşı'nda Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı YPG'ye destek için kurulan 10 Haziran 2015'te Resulayn'nde kurulan Suriye dışından gelen Marksist-Leninist, Hocaist, Maocu ve anarşist savaşçıları barındıran paramiliter milis gücü. İspanya İç Savaşı'ndaki Uluslararası Tugaylar'dan ilham alan grubun bünyesinde Türk, İspanyol, Alman, Arnavut, Çerkes, Arap, Ermeni ve Laz kökenli savaşçılar bulunur. Milis grupların çoğu Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun kurulmasından önce YPG çatısı altında diğer gruplarla ilişkili olmadan savaşmaktaydı.
Bolşevik Parti/Kuzey Kürdistan-Türkiye (BP/KK-T) Türkiye'de faaliyet gösteren Marksist-Leninist çizgiye sahip komünist parti. Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist'ten 1981 yılında kopan bir grubun oluşturduğu partidir. İlk kurulduğunda ismi Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (Bolşevik)'ti. Parti isminde geçen Kürdistan kelimesiyle ayrılıkçı bir Kürt partisi değil, halkların kardeşliği ilkesini savunan bir parti olduğunu söylemektedir.
Almanya Marksist-Leninist Partisi Almanya'daki anti-revizyonist ve Marksist-Leninist bir siyasi partidir. 1982'de Almanya Komünist İşçi Birliği üyeleri tarafından kuruldu.
Fildişi Sahili Devrimci Komünist Partisi Fildişi Sahili içinde faaliyet gösteren bir komünist partidir.
Brezilya Devrimci Komünist Partisi Brezilya'da güçlü Stalinist eğilimleri olan komünist ve anti-revizyonist Marksist-Leninist bir siyasi partidir. 1966'da Brezilya Komünist Partisi'nden ayrılarak kurulmuştur. Daha sonra 1981'de 8 Ekim Devrimci Hareketi ile birleşmiştir, ama 1995'te ayrılmıştır. Uluslararası alanda, yer aldığı Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı, Enver Hoca ve Arnavutluk Emek Partisi çizgisinde yer alan anti-revizyonist komünist partilerin bulunduğu uluslararası bir ağdır.
Kolombiya Komünist Partisi (Marksist–Leninist), 1965'te Kolombiya Komünist Partisinden ayrılan bir siyasi partidir.
Türkiye'deki yasa dışı siyasi partiler, esas olarak eylemlerinde Türkiye'yi hedefleyen, (a) kendilerini kendi kendilerine verdikleri adlarında belirtildiği şekilde siyasi parti olarak kabul eden, (b) yasalar uyarınca kurulmayan veya kurulamayan örgütleri listeler.