İçeriğe atla

Uluslararası Kriket Konseyi

Uluslararası Kriket Konseyi
SloganGreat Sport Great Spirit
TürkçeYüce Spor, Yüce Ruh
Kuruluş15 Haziran 1909
TürSpor federasyonu
MerkezDubai, Birleşik Arap Emirlikleri
Üyeler107 üye ülke
LiderAlan Isaac
David Richardson
Resmî siteicc-cricket.com/

Uluslararası Kriket Konseyi (ICC), (İngilizceInternational Cricket Council), kriket sporunun uluslararası spor yönetim teşkilatı. İmparatorluk Kriket Konferansı adı altında İngiltere, Avustralya ve Güney Afrika temsilcileri tarafından 1909 yılında kuruldu, Uluslararası Kriket Konferansı olarak 1965'te isim değiştirdi ve 1989'da Uluslararası Kriket Konseyi şeklindeki şimdiki ismini aldı.

ICC 107 adet üyeye sahiptir. Bunlardan 10 tanesi test maçları da yapan tam üyelerdir, 37 tanesi ortak üyedir[1] ve 60 tanesi bağlı üyelerdir.[2] ICC, özellikle Kriket Dünya Kupası olmak üzere, ana uluslararası turnuvaları, düzenlemekten ve yönetmekten sorumludur. Aynı zamanda resmi test maçları, ODİ ve Twenty20 International müsabakalarında görev alan, kriket kurallarına göre kararlar veren Umpire'ler ve hakemleri atamaktadır. Uluslararası kriket için profesyonel disiplin standardı getiren, ICC Etik Kuralları'nı uygular[3] ve aynı zamanda Yolsuzlukla Mücadele ve Güvenlik Birimi (ASCU) sayesinde yolsuzluk ve şikeye karşı gösterilecek tepkiyi koordine eder. ICC üye ülkeler arasındaki (test maçlarını da kapsayan) ikili anlaşmaları kontrol etmez, üye ülkelerdeki kriketi yönetmez ve kriket kuralları koymaz, bunlar Marylebone Kriket Kulübü'nün kontrolü altında bulunmaktadır.

Hindistan Kriket Kontrol Kurulu eski başkanı Sharad Pawar 'a karşı kazanan, Yeni Zelanda Kriketi'nin eski başkanı Alan Isaac, Konsey'in başkanıdır.[4] Haroon Lorgat'a karşı kazanan David Richardson, şimdiki CEO'dur.

Kaynakça

  1. ^ "Outcomes from ICC Annual Conference week in London". ICC Conference 2013 announcement. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2013. 
  3. ^ "International Cricket Council – ICC Events, ICC Cricket Rankings, Live Cricket Scores" (PDF). Icc-cricket.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2011. 
  4. ^ "Alan Isaac". 20 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

ICC Kriket Dünya Kupası, Uluslararası Kriket Konseyi olan ICC tarafından dört yılda bir düzenlenen kriket organizasyonu ve dünyadaki en itibarlı kriket şampiyonasıdır. İlk Dünya Kupası, 1975 yılında İngiltere'de düzenlenmiştir.

Kenya millî kriket takımı, Kenya'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım, Uluslararası Kriket Konseyi'nin ortak üyelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan millî kriket takımı</span> Afganistanın uluslararası kriket maçlarını yapan takım

Afganistan millî kriket takımı, Afganistan'ın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Afganistan, 19. yüzyıl ortalarından beri kriket oynamaktadır. Bu takım Afganistan Kriket Kurulu tarafından idare edilmektedir. 2013'te Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)'nin ortak üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nepal millî kriket takımı</span>

Nepal Millî Kriket Takımı, Nepal'in uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Takım 1988'den 1996'ya kadar Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'ne bağlı üyeydi. 1996'da ICC'nin ortak üyesi oldu. 16 Mart 2014 ile 17 Temmuz 2015 tarihleri arasında Twenty20 formatındaki maçlara çıkmıştır. Nepal ayrıca Kriket Dünya Kupası Elemeleri'ne iki kez katıldı.

Zimbabve millî kriket takımı, Zimbabve'nin uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Zimbabve Kriket [Eski adıyla Zimbabve Kriket Birliği (ZCU)], tarafından idare edilmektedir. Zimbabve, Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesidir.

ICC Dünya Kupası Elemeleri, Uluslararası Kriket Konseyi olan ICC tarafından 1 veya 2 yıl sonra düzenlenecek olan Kriket Dünya Kupası için düzenlenen kriket organizasyonudur. İlk elemeler, 1979 yılında İngiltere'de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya millî kriket takımı</span>

Avustralya millî kriket takımı, Avustralya'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Avustralya Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesidir.

Yeni Zelanda millî kriket takımı, , Yeni Zelanda'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. İlk test zaferi, Batı Hint Adaları'na karşı oldu. Bu takım Yeni Zelanda Kriket tarafından idare edilmektedir. 1930'da ilk test maçını İngiltere'ye karşı oynayarak Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesi olmaya hak kazandı.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere millî kriket takımı</span>

İngiltere millî kriket takımı, İngiltere ve Galler(ve 1992 yılına kadar da İskoçya)'in uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. 1 Ocak 1997 yılından bu yana İngiltere ve Galler Kriket Yönetim Kurulu (ECB) tarafından idare edilmektedir. Daha önceden yani 1903 ile 1996 yılları arasında Maryelebone Kriket Kulübü tarafından idare edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Test kriket</span>

Test kriket, kriket sporunun en uzun süreni ve bu sporun en yüksek standardı olarak kabul edilen kriket formatı. Test maçları Test statüsünde olan takımlar tarafından oynanmaktadır ve bu takımlar Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) tarafından belirlenmektedir. Takımların elde ettiği skorlar run/wicket şeklinde gösterilmektedir. Maçı yapan bu iki takımın ikişer innings hakkı vardır ve toplam dört innings maçı oynanır. Bu inningsler içinde over sınırlaması yoktur. Son inningste vurucu konumdaki takım, rakibinin toplan runına ulaşamamışsa aradaki run farkına bakılır ve daha fazla runı olan takım, aradaki fark kadar runla kazanmış olur. Maçın sonunda vurucu konumundaki takım, rakip takımın run sayısını geçmişse, on sayısından maç genelinde elde ettiği wicket çıkarılır ve kalan sonuç kadar wicketla maçı kazanmış olur. Bu beş gün sürebilir. Yetenek ve dayanıklılık açısından takımlar teftiş edilir. Adının Test olması uzun, zorlu bir eşleşme olduğundan kaynaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan millî kriket takımı</span>

Pakistan millî kriket takımı Pakistan'ın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Pakistan Kriket Yönetim Kurulu (PCB) tarafından idare edilmektedir. Takım Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesi olmakla beraber Test, ODİ ve Twenty20 formatındaki maçlara da çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika millî kriket takımı</span>

Güney Afrika millî kriket takımı, Güney Afrika'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Kriket Güney Afrika tarafından idare edilmektedir. Güney Afrika Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)'nin tam üyesi olmakla beraber Test ve ODİ statülerindedir.

<span class="mw-page-title-main">ODİ</span>

ODİ veya Uluslararası Bir Günlük Kriket, iki takım arasında oynanan over sınırlı bir kriket formatının uluslararası oynanan hali. Her takım genellikle 50'şer over gerçekleştirir. Kriket Dünya Kupası bu formatta düzenlenir. ODİ, Uluslararası Over Sınırlı Kriket olarak da adlandırılır ancak bu genel bir terim olabilir çünkü Twenty20 International turnuvaları da buna dahil olabilir. Bunlar majör maçlardır ve over sınırlı kriketin en yüksek standartlı yarışması olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kriket Dünya Twenty20 Kupası</span> Uluslararası kriket turnuvası

Kriket Dünya Twenty20 Kupası, Twenty20 formatındaki oynanan maçların uluslararası şampiyonası. Organizasyonu kriketin yönetim organı olan Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) tarafından belirlenmektedir. Turnuva şu anda 16 takımdan oluşmaktadır. On tanesi ICC'nin tam üyesidir. Diğer altısı da ortak veya bağlı üyelerden seçilmekle beraber bu seçim Kriket Dünya Twenty20 Kupası Elemeleri turnuvalarında belirlenmektedir. Tüm maçlar Twenty20 International statüsünde olan takımlar tarafından oynanmaktadır.

Raisuddin Ahmed, Bangladeşli kriketçi, spor yöneticisi ve iş adamı.

<span class="mw-page-title-main">Esad Rauf</span>

Esad Rauf, Pakistanlı kriket oyuncusu ve hakemi.

Japonya millî kriket takımı, Japonya'yı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden erkek kriket takımıdır. Japonya Kriket Federasyonu tarafından yönetilmekte olup Uluslararası Kriket Konseyi üyesidir.

Amerika Birleşik Devletleri millî kriket takımı, Amerika Birleşik Devletleri'ni uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden erkek kriket takımıdır. USA Cricket tarafından yönetilmekte olup Uluslararası Kriket Konseyi üyesidir.

2019 Kriket Dünya Kupası, Kriket Dünya Kupası'nın 12. turnuvasıdır. Turnuva, 30 Mayıs ile 14 Temmuz tarihleri arasında İngiltere'de 10, Galler'de ise tek bir mekanda düzenlendi. Bu, İngiltere'nin Dünya Kupası'na beşinci kez, Galler'in ise üçüncü kez ev sahipliği yapmasıydı.

Türkiye kadın millî kriket takımı, Türkiye'yi uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden kadın kriket takımıdır. Türkiye Kriket tarafından yönetilmekte olup Uluslararası Kriket Konseyi üyesidir.