İçeriğe atla

Uluslararası Karadeniz Günü

Dünya fiziki haritasında Karadeniz

Uluslararası Karadeniz Günü, her yıl 31 Ekim'de kutlanan bir gündür.

Günün hikayesi

Uluslararası Karadeniz Günü'nün düzenlenmesinin nedeni, 31 Ekim 1996'da Bulgaristan, Romanya, Rusya, Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna devlet kurumlarının "Karadeniz'in Restorasyonu ve Korunmasına Yönelik Stratejik Eylem Planı"nı imzalamasıdır.[1]

Notlar

  1. ^ "Cайт НУБІП". 8 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2024. 

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

Haziran; Jülyen ve Gregoryen takvimlerine göre yılın altıncı ayıdır. 30 gün çeken ayların ikincisi ve 31 günden az olan beş aydan üçüncüsüdür. Kuzey yarımkürede yılın en uzun gündüzünün yaşandığı yaz gündönümü ve güney yarımkürede yılın en uzun gecesinin yaşandığı kış gündönümü bu ayda gerçekleşir. 1 Haziran tarihi meteorolojik olarak yerkürenin kuzeyi için Kasım ayına kadar devam edecek olan yaz mevsiminin, güneyi içinse kış mevsiminin başlangıcı sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Bolu (il)</span> Türkiyenin Doğu Marmara Bölgesinde bir il

Bolu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Andriy Şevçenko</span> Ukraynalı eski futbolcu

Andriy Mıkolayovıç Şevçenko, , Ukraynalı siyasetçi, eski futbolcu ve teknik direktördür. Shevchenko, 17 Kasım 2022'de Ukrayna Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı oldu Yeni Başkan Vadym Gutzeit'in seçim sonuçlarıyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle Ocak 2023'te Ulusal Olimpiyat Komitesinden ayrıldı. Ocak 2024'te Shevchenko, Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<span class="mw-page-title-main">Ormanlı, Karadeniz Ereğli (köy)</span>

Ormanlı, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Cemaller, Karadeniz Ereğli</span>

Cemaller, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Başören, Karadeniz Ereğli</span>

Başören, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Başörendoğancılar, Karadeniz Ereğli</span>

Başörendoğancılar, Zonguldak ilinin Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E95</span>

Avrupa E-yolu E95 kuzey-güney referanslı 1790 km uzunlukta kuzeyde Sankt-Peterburg, Rusya'da başlayan ve Merzifon, Türkiye'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Rusya, Belarus, Ukrayna üzerinden Odessa'ya geçmekte ve Odessa - Samsun arasında Karadeniz geçilmesi gerekmekte ve Merzifon'da son bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.

<span class="mw-page-title-main">NATO'nun genişlemesi</span>

NATO'nun genişlemesi, NATO'ya yeni üyeler dahil etme sürecidir. NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin oluşturduğu ve kolektif savunma temeline dayanan bir askerî ittifaktır. İttifaka katılma süreci Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 10. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre bir ülkenin ittifaka katılması veya ittifaka davet edilmesi için mevcut bütün üye ülkelerin onayı gerekmektedir.

Rusya Hükûmeti, belirli ülkelerin/bölgelerin sakinleri veya vatandaşlarına ikili veya çok taraflı anlaşmalara dayalı bir vize alarak Rusya'ya girmesine izin verir. Diğer ülkelerin vatandaşlarının Rus Büyükelçiliğinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

2022 (MMXXII) cumartesi günü başlayan yıl. Gregoryen takvimindeki Milat ve Rab'bin Yılı'nın 3. milenyumunun 22. yılı ve 21. yüzyılının, 2020'lerinin 3. yılı.

<span class="mw-page-title-main">Kırım</span> Karadenizdeki bir yarımada

Kırım, Doğu Avrupa'da, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan ve Karadeniz ile Azak Denizi tarafından çevrelenen Ukrayna’da bulunan bir yarımada. Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E97</span> A sınıfı uluslararası bir e-yol

Avrupa E-yolu E97, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine bağlayan A sınıfı bir e-yoldur. Karayolu toplam 1.360 kilometre (850 mi) uzunluğundadır. Yol Kuzey Karadeniz bölgesini denizin doğu kıyılarındaki Güney Karadeniz bölgesine bağlar.

Türkiye-Ukrayna Dostluk Antlaşması, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye arasında imzalanan 1922 tarihli antlaşmadır.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da COVID-19 pandemisi</span>

İlk vakanın 3 Mart 2020'de Çernivtsi Oblastı'nda hastaneye kaldırıldığı bildirildikten sonra COVID-19 pandemisinin Ukrayna'ya yayıldığı doğrulandı. Bu kişi, İtalya'dan Romanya'ya uçakla seyahat etti ve daha sonra araba ile Ukrayna'ya geldi.