İçeriğe atla

Uluslararası Kadınlar Konseyi

Uluslararası Kadınlar Konseyi
KısaltmaICW
Kuruluş1888 (135 yıl önce) (1888)
TürUluslararası sivil toplum örügütü
AmaçKadınların özgürleşmesi ve güçlenmesi
MerkezParis, Fransa
BaşkanMartine Marandel
Resmî siteicw-cif.com

Uluslararası Kadınlar Konseyi (International Council of Women -ICW), tüm dünyada kadınların özgürleşmesi için mücadele etmek üzere 1888 yılında kurulmuş ulus ötesi bir sivil toplum kuruluşudur.

Kadın Hareketi'nin uluslararasılaşması, ulusal kadın hareketleri arasında kurumsal bir mekanizma yoluyla iletişim kurulması amacı ile kurulmuştur. Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri, Asya ve Pasifik ülkeleri, Afrika ülkeleri, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde örgütlenmiştir. Sağlık, refah, barış, eşitlik, eğitim, çevre, göç, şiddet, ayrımcılık, insan ticareti, yoksulluk ve kadınların, çocukların, mültecilerin ve azınlıkların hakları konularında Birleşmiş Milletler ile yakın işbirliği içinde çalışmalar sürdürür.

Tarihçe

Uluslararası Kadınlar Konseyi’nin kurulması fikri, ABD'deki kadınlara oy hakkı hareketinin liderleri Elizabeth Cady Stanton ve Susan B. Anthony'nin 1882 ve 1883 yıllarındaki Avrupa seyahatleri sırasında yaptıkları görüşmelerde ortaya çıkmıştır.[1] Stanton ve Anthony ABD'ye dönüşlerinin ardından yalnızca oy hakkı mücadelesine odaklanmayıp sosyal reformları da içerecek şekilde kapsamlı bir programı olan bir bir organizasyon kurmak üzere harekete geçtiler. Uluslararası Kadınlar Konseyi, 1888 yılında Washington D.C’de 9 ülkeden 53 kadın kuruluşunu temsil edildiği bir toplantıda resmî olarak kuruldu.[2]

1915 Lahey Uluslararası Kadın Konseyi Kongresi

Henüz yeni kurulduğu sırada konsey içindeki bir grup; yardım faaliyetleri, eğitim, kadınların kariyerleri gibi alanlarda reform talebine öncelik verilmesi gerektiğini; diğer bir grup ise oy hakkı mücadelesine öncelik verilmesi gerektiğini savunmuştur.[1] Bu görüş ayrılığı sonucunda oy hakkı mücadelesine öncelik verenler tarafından 1904'te Uluslararası Kadınlar Oy Hakkı Birliği (IWSA) adlı ayrı bir uluslararası kadın örgütü kurulmuştur.[1] I. Dünya Savaşı sırasında ise yeni bir tartışma başladı; Uluslararası Kadınlar Konseyi'nin 1915'te Lahey'de gerçekleşen kongresi sırasında, oy hakkı mücadelesi ile barış konuları arasındaki bağa öncelik veren ve liderliğini ABD'deki Kadınların Barış Partisi'nin kurucusu Jane Addams'ın yaptığı bir grup tarafından Kadınların Uluslararası Barış ve Özgürlük Birliği (WILPF) kuruldu. Bu üç organizasyon birbirlerinin doğumlarını sağlamış olduklarından "büyükanne, anne ve kız" metaforu ile ele alınır.[1]

1945 yılında Birleşmiş Milletler'in kurulmasının ardından ICW, çeşitli BM kuruluşları nezdinde istişari statüye sahip ilk sivil toplum kuruluşlarından biri oldu Konsey, 1975 yılının BM tarafından Uluslararası Kadın Yılı ilan edilmesinde önemli bir rol oynadı.[2] BM'in düzenlediği Mexico City (1975), Kopenhag (1980), Nairobi (1985) ve Pekin (1995) Dünya Kadın Konferansları'nda aktif rol aldı.

2015 yılında İzmir'de düzenlenen 34. ICW Genel Kurulunda "Kadının Güçlendirilmesi Yoluyla Toplumun Dönüştürülmesi" temasını benimsenmesi sonucu ICW ulusal konseyleri, kadınları birçok yönden güçlendirmek için çeşitli projeler üstlenmiştir.[2]

Üç yılda bir uluslararası toplantı düzenleyen Uluslararası Kadınlar Konseyi'nin merkezi Paris'tedir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d Ünlü, Adviye Damla (21 Aralık 2020). "Uluslararası Ilişkilerde Kadınların Barış Hareketi: Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Birliği". İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi (20): 107-128. doi:10.26650/iukad.2020.783439. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 
  2. ^ a b c "International Council of Women (ICW)". www.icw-cif.com. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kadınlar Günü</span> uluslararası kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barış</span> toplumlar, küçük zümreler ve insanlar arasındaki ilişkilerin uyumlu ve iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde olması durumu, huzur içinde yaşanılması

Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükûnet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kadın hakları</span>

Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Jeannette Rankin</span> Montanayı temsil eden ABD Temsilciler Meclisi üyesi (1880 – 1973)

Jeannette Rankin, ABD Kongresi'nin ilk kadın üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Susan B. Anthony</span> Amerikalı kadın hakları savunucusu

Susan Brownell Anthony, ABD'de kadınlara oy hakkı tanınması için verilen mücadelenin ilk öncülerinden. 1892-1900 arasında Amerika Kadınlara Oy Hakkı Ulusal Derneği'nin başkanlığını yürütmüş, kadınlara oy hakkı tanıyan, Anayasanın 19. Ek Maddesi'ni (1920) sağlayan ortamın hazırlanmasına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi</span>

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 15 Mart 2006 tarihinde 60/251 sayılı kararıyla kurumsal statü kazanmıştır.

Kadın hareketi, kadın haklarını desteklemeye yönelik evrensel nitelikteki sosyal harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi</span>

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC), Birleşmiş Milletler'in ana organlarından biridir. 14 BM ajansı, işlevsel komisyon ve beş bölgesel komisyonun, ekonomik, sosyal ve ilgili çalışmaların koordinesinden sorumlu konseydir. 54 üyesi bulunmaktadır. 1998 yılından bu yana, aynı zamanda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) kilit komiteleri, maliye bakanları ile bir toplantı yapar.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Ulusal Konseyi</span>

Suriye Ulusal Konseyi, kısaca SUK, Beşar Esad hükûmetine karşı 2011 Suriye ayaklanması sırasında oluşturulan bir Suriyeli muhalif koalisyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kadınlara oy hakkı</span>

Kadınlara oy hakkı, kadınların seçimlerde oy kullanma hakkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kampuçya Halk Cumhuriyeti</span> 1979 - 1993 yılları arasında var olan devlet

Kampuçya Halk Cumhuriyeti (1979-1989), Kampuçya Devleti (1989-1993), Demokratik Kampuçya'nın yıkılışı ve Pol Pot hükûmetinin devrilişinden sonra Vietnam'ın desteğiyle kurulan, 1979 - 1989 yılları arasında var olan devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-10/L.22 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-10/L.22 sayılı kararı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Amerikan büyükelçiliğini Tel-Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı ve Kudüs'ün statüsü üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 21 Aralık 2017 tarihinde aldığı ES-10/L.22 sayılı karar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Reformu</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Reformu beş temel konuyu kapsamaktadır: üyelik kategorileri, beş daimi üyenin sahip olduğu veto sorunu, bölgesel temsil, genişletilmiş bir Konseyin büyüklüğü ve çalışma yöntemleri ve Güvenlik Konseyi-Genel Kurul ilişkisi. Üye Devletler, bölgesel gruplar ve diğer Üye Devlet çıkar grupları, bu tartışmalı konuda nasıl ilerleneceği konusunda farklı pozisyonlar ve öneriler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BM Kadın Birimi</span> BM kuruluşu

BM Kadın Birimi olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler ve Kazakistan</span>

Kazakistan Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de Birleşmiş Milletler'e üye oldu. Kazakistan, 2017-2018 dönemi için BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapmak üzere seçildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, BMGK'ye yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın dünyayı kitle imha silahlarından ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarından kurtarma çalışmalarını tanıdı.