İçeriğe atla

Uluslararası Halter Federasyonu

Uluslararası Halter Federasyonu
Etki alanıDünya geneli
KısaltmaIWF
Kuruluş tarihi10 Haziran 1905
ÜyelikUluslararası Olimpiyat Komitesi
Genel merkezLozan, İsviçre
BaşkanMohammed Jalood
Resmî internet sitesi
iwf.net

Uluslararası Halter Federasyonu (İngilizceInternational Weightlifting Federation, kısaca IWF), halterin uluslararası alandaki en üst düzey yönetim organıdır. 1905'te Budapeşte, Macaristan'da kurulan federasyonunun merkezi Lozan şehrinde yer alır. Günümüzde başkanlık görevini Muhammed Hassan Jalood yürütmektedir.

Tarihi

Almanya'nın Duisburg şehrinde, 10-12 Haziran 1905 tarihleri arasında; Almanya, Danimarka, Hollanda ve İtalya'dan temsilcilerin katılımıyla Dünya Amatör Sporcular Birliği adıyla halter ve güreş federasyonu olarak kuruldu.[1] Halter branşları ilk defa detaylı olarak tanımlanırken hafif sıklet, orta sıklet ve ağır sıklet olmak üzere her iki spor için de üç sıklet oluşturuldu.[1] 18 Mayıs 1907'de federasyondaki son Alman'ın da üyelikten ayrılmasıyla kurumun varlığı de facto olarak sona erdi.[1]

1912 Yaz Olimpiyatları sırasında; Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Bohemya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Macaristan ve Rusya temsilcilerinin katılımıyla 9 Haziran 1912'de Berlin'de düzenlenen kongre sonucunda Uluslararası Amatör Ağır Sporlar Federasyonu (Internationaler Amateur Verband für Schwerathletik) kuruldu. Birlik halterin yanı sıra boks, halat çekme, güreş ve 10 kg'ın üzerindeki atmalardan da sorumluydu.[1] I. Dünya Savaşı'nın ardından Almanya ile Avusturya, 1920 Yaz Olimpiyatları'na davet edilmemiş ve uluslararası müsabakalardan men edilmişti.[1] Bunun üzerine Avusturya'nın girişimiyle Eylül 1920'de, Viyana'da düzenlenen kongreyle birlikte kuruluşun adı Uluslararası Güç Sporları Federasyonu (Internationaler Kraftsportverband) olarak değiştirildi. Ancak kongrede iki ülkenin yanı sıra sadece İsviçre ve Macaristan temsilcileri yer almış ve kuruluşun varlığı 1923 yılında sonlanmıştı.[1] Öte yandan 1920 Yaz Olimpiyatları sırasında, yalnızca halter sporuyla ilgilenecek olan Uluslararası Halter Federasyonu (Fédération Internationale Haltérophile) kuruldu.[1]

1928'de, tek elle yapılan kaldırmalar etkinlik programlarından çıkarılsa da 1961'e kadar dünya rekoru disiplinleri arasında yer almaya devam etti.[1] 1950'de, vücut geliştirmenin de federasyon bünyesine katılmasıyla kurumun adı Uluslararası Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu (Fédération Internationale Haltérophile et Culturiste) olarak değiştirildi.[1] 1968 Yaz Olimpiyatları nedeniyle yapılan kongrede vücut geliştirme federasyon bünyesinden çıkarılıp bir önceki adına dönüş yapsa da powerlifting federasyon çatısına girdi; ancak o da ertesi yıl federasyonun sorumluluğundan çıkarıldı.[1] 1972 itibarıyla baskılamanın kaldırılmasıyla yalnızca koparma ve silkme branşları kaldı.[1] 20 Ekim 1983 tarihinden itibaren kadınlar da müsabakalara dahil edilmeye başlandı.[1]

Günümüz itibarıyla Uluslararası Halter Federasyonuna; Afrika Halter Federasyonu, Asya Halter Federasyonu, Avrupa Halter Federasyonu, Okyanusya Halter Federasyonu ve Panamerikan Halter Federasyonu olmak üzere beş kıtasal halter federasyonunun yanı sıra 187 ulusal halter feerasyonu bağlıdır.

Başkanları

Uluslararası Halter Federasyonu başkanları şu şekildedir:[1]

  • 1905-1912 Başkansız bir komisyon
  • 1912-1920 Péter Tatics
  • 1920-1923 Péter Tatics (Uluslararası Güç Sporları Federasyonu)
  • 1920-1923 Jules Rosset (Uluslararası Halter Federasyonu)
  • 1923-1924 Willem J. M. Linden
  • 1924-1937 Jules Rosset
  • 1937-1941 Willem J. M. Linden
  • 1941-1946 Boş
  • 1946-1952 Jules Rosset
  • 1952-1952 Dietrich Wortmann
  • 1952-1960 Bruno Nyberg
  • 1960-1972 Clarence H. Johnson
  • 1972-2000 Gottfried Schödl
  • 2000-2020 Tamás Aján
  • 2020-günümüz Mohammed Jalood

Yarışmaları

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m "IWF - International Weightlifting Federation" (İngilizce). Sport-record.de. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Nurcan Taylan, Türk kadın halterci.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

FINA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından su sporları alanında uluslararası rekabeti yönettiği için tanınan uluslararası federasyondur. IOC ve uluslararası toplum için belirli bir spor veya disiplini yöneten birkaç uluslararası federasyondan biridir. Merkezi Lozan, İsviçre'de bulunmaktadır.

2004 Yaz Olimpiyatları'nda halter erkekler 77 kg Atina'daki ağırlık kategorilerinden biriydi. Bu müsabakaya toplam 25 halterci katıldı ve haltercilerin vücut ağırlıkları 77 kilogramdan az olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Kızak (spor)</span>

Kızak küçük bir veya iki kişilik kızağa verilen isimdir. Oyuncular sırtüstü şekilde kızağın üstüne ve ayakları başa gelmektedir. Kızak ayrıca bu kızaklarla yapılan spor dalıdır. Bu kızakların zamana karşı yarışlarının mücadelesini içerir. Kaynaklar bu terimin ilk kez 1905 yılında kullanıldığını göstermektedir. Kelime Savoy / İsviçre diyalekti olan Fransızca "luge (küçük kıyı çizgisi kızağı)" kelimesinden gelmektedir ve muhtemelen bir Galyaca dil köküdür.

Dünya Halter Şampiyonası, Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) tarafından gerçekleştirilen bir bir organizasyondur. İlk kez 1891 yılında müsabakalar yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyatları'nda halter</span>

1920'den itibaren tüm Yaz Olimpiyat Oyunları'na dahil olan halter, bu tarihten önce yalnızca 1896 ve 1904 yıllarında olimpiyatlarda yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Norbert Schemansky</span> Amerikalı halterci (1924 – 2016)

Norbert Schemansky, Olimpiyat Şampiyonluğu bulunan Amerikalı eski halterci. 1948, 1952, 1960 ve 1964'teki Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ülkesini halter klasmanında temsil etti.

Ayşegül Çoban, Türk milli halter sporcusu.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Schmidt (halterci)</span> Eston halterci

Alfred Schmidt, Eston halterci. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele eden sporcu, gümüş madalya kazanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kürek Federasyonu</span>

Uluslararası Kürek Federasyonu, küreğin uluslararası alandaki en üst düzey yönetim organıdır. 1892'de kurulmuş olan kurumun merkezi Lozan, İsviçre'de yer alır. Günümüzde başkanlık görevini Jean-Christophe Rolland yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Powerlifting</span> bir güç sporu

Powerlifting, squat (çömelme), bench press ve deadlift hareketlerinden oluşan bir güç sporudur. Yarışmalarda amaç sporcuların bu üç harekette en yüksek ağırlığı kaldırmaya çalışmasıdır. Sporcunun her hareket için üç deneme hakkı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gor Minasyan</span> Ermeni halterci

Gor Minasyan, Bahreyn adına yarışan Ermenistan asıllı halterci. Ermenistan adına yarıştığı dönemde 2016 Yaz Olimpiyatları'nda +105 kg kategorisinde gümüş madalya kazanmıştır. Süper ağır sıklet kategorisinde 2018 yılına kadar +105 kg'da yarışan Minasyan, Uluslararası Halter Federasyonu'nun kategorileri yeniden düzenlenmesinin ardından +109 kg'da yarışmaya başladı.

Kahi Kahiaşvili ya da Akakios Kakiasvilis, Gürcü-Yunan halterci. Olimpiyat Oyunları'nda arka arkaya üç altın madalya kazanan yalnızca dört halterciden biridir. İlkini Barselona 1992'de Birleşik Takım ile yarışarak daha sonraki iki madalyayı ise Atlanta 1996 ve Sidney 2000'de Yunanistan vatandaşı olarak kazandı. Üç kere dünya şampiyonu oldu, dünya şampiyonalarında iki kez gümüş madalya kazandı ve kariyeri boyunca ikisi koparma, dördü silkme ve biri de toplam olmak üzere yedi dünya rekoru kırdı.

Hafız Süleymanoğlu, Azerbaycan asıllı Horoz sıklet ve tüy sıklet Türk halterci. Dünya ve Avrupa şampiyonu.

<span class="mw-page-title-main">2017 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2017 Dünya Halter Şampiyonası, 28 Kasım - 5 Aralık 2017 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya kentinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2022 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2022 Dünya Halter Şampiyonası, 5-16 Aralık 2022 tarihleri arasında Kolombiya'nın Bogotá kentinde düzenlenmiştir. İlk olarak Çin'in Çongçing kentinde yapılması planlanıştı; fakat Çin'deki COVID-19 önlemlerinin bir sonucu olarak Mart 2022 tarihinde yeri değiştirildi. Yeni ev sahibi Nisan 2022'de açıklandı. Turnuvanın Kolombiya'nın Bogotá kentinde yapılması kararlaştırıldı.

Bu liste halterdeki dünya rekorlarıdır. Rekorlar her sıklette; koparma, silkme ve toplam olarak kaydedilir

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda halter</span>

2024 Yaz Olimpiyatlarındaki halter etkinlikleri 7-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Fransa'nın Paris kentindeki Paris Expo Porte de Versailles'te düzenlenmiştir. Paris 2024 için halter programında birkaç önemli değişiklik yapıldı ve Tokyo'da on dört olan sıklet sayısı ona düşürüldü. Ayrıca, erkekler ve kadınlar arasında eşit bir dağılımla toplam 120 halterci on ağırlık sınıfının her birinde yarışacak ve bu sayı bir önceki Oyunlarda 196 olan tam kota sayısından büyük bir düşüş olacağı anlamına gelmektedir. Her Ulusal Olimpiyat Komitesinin sıklet başına bir ve tüm sıkletlerde cinsiyet başına üç halterciyi yarışmaya katılmasına izin verilmektedir.

Bu madde 2024 Yaz Olimpiyatları'nda halter için eleme sürecini detaylandırmaktadır. Bu Oyunlardaki yarışma, farklı ülkelerden gelen toplam 120 halterciden oluşmaktadır; her bir ülkenin cinsiyet başına en fazla üç, sıklet başına ise en fazla bir halterci ile katılmasına izin verilmektedir.