Tekerlekli sandalye basketbolu, engelli sporları içindeki lokomotif branştır. Ancak Amerika ve İngiltere gibi bazı ülkelerde engelsiz atletlerin de tekerlekli sandalye kullanma şartıyla katılıp oynayabildiği karışık takımlar da mevcuttur. Basketbolun, temel kurallara uyarak, engelliler için uyarlanmış halidir.
Engelli futbolu, engellilerin oynayabileceği biçimde uyarlanan, futbolun değişik bir biçimidir. Genelde FIFA tarafından belirlenen kurallarla kullanılmakla beraber, oyuncu sayısı, malzemeler ve bazı diğer kurallar engelli atletler için değiştirilmiştir.
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, 2000 yılında kurulan ve bedensel engelli insanları spor ile tanıştırmayı amaçlayan federasyondur. TBESF çatısı altında 18 spor branşı bulunmaktadır. Bunlardan Ampute Futbol, Badminton ve Bilek Güreşi paralimpik spor dalı değildir. Tüm branşlarda ulusal ve uluslararası spor faaliyeti yapılmaktadır.
Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması'na göre engelli olma hâli için yeti yitimi terimi kullanılır. Engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; toplumsal veya yönetimsel tutum ve tercihler sonucu, yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Birçok toplumlarda en yaygın ayrımcılık türlerinden biridir.
Türkiye millî ampute futbol takımı, Türkiye'yi ampute futbol müsabakalarında temsil eden takımdır.
Türkiye'deki spor federasyonları, Türkiye'de 60'a yakın amatör spor federasyonu mevcut. Bunları daha verimli ve tertipli sunabilmek için 5 kategori altında sıralanmıştır. Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları başta olmak üzere, paralimpik sporları federasyonları, uluslararası spor oyunları olan spor federasyonları ve diğer federasyonlar olarak sıralanmıştır. Her ne kadar beyzbol ve softbol branşları IOC, yani Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2012 Londra Olimpiyat Oyunları için dahil edilmemişse de, olimpik spor branşları oldukları için listeye dahil edilmişlerdir. Daha başka olarak ilk defa Golf sporu 2016 Rio Olimpiyat Oyunları spor listesine dahil edilmesiyle birlikte bu branş da listeye eklenmiştir. 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarında beyzbol ve softbol branşlarının iptaliyle birlikte yerini Golf ve Rugby Sevens spor branşları alacaktır.
Türkiye Erkek Milli Goalball Takımı, Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararası arenada temsil eden erkek Goalball takımıdır.
Türkiye kadın millî golbol takımı Türkiye'yi millî takımlar düzeyinde golbolde temsil eden takımdır. Golbol, görme engelli sporcular için özel olarak tasarlanmış bir takım sporudur. Spor, uluslararası organizasyonlarda yer almaktadır.
1896'dan beri her dört yılda bir düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'ndaki atletizm etkinliklerinde kırılan Olimpiyat rekorları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedilir. Oyunlarda yer alan atletizm yarışmaları; pist (koşular), saha, yol ve kombine olmak üzere dört gruba ayrılır. 24 kategori erkek ve kadınlar olmak üzere ikiye ayrılırken kadınlar heptatlona karşılık erkekler dekatlonda, kadınlar 100 metre engelliye karşılık erkekler 110 metre engellide mücadele verirler. İki etkinlik ise, eşit sayıda erkek ve kadından oluşan takımların mücadelesine sahne olan karma kategorilerdir.
Ecem Çavdar Taşın −48 kg kategorisinde mücadele eden Türk görme engelli kadın judocudur. 2016 ve 2024 Yaz Paralimpik Oyunları'nda bronz madalya kazanmıştır.
Uluslararası Espor Federasyonu, Güney Kore'de bulunan ve elektronik sporları meşru bir spor olarak tanıtma misyonu olan küresel bir organizasyondur.
IBSA Dünya Golbol Şampiyonası, Paralimpik Oyunları destinasyon turnuvaları arasında 1978'den beri her dört yılda bir düzenlenen uluslararası bir Golbol turnuvasıdır. Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) Golbol Alt Komitesi tarafından organize edilmektedir.
Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı genel müdürlük. Mevcut genel müdür, 2024 yılında bu göreve atanan Veli Ozan Çakır'dır. Spor Genel Müdürlüğünün 81 ilde il müdürlüğü bulunmaktadır. Amacı Türk sporunun gelişmesi, gençleri spora teşvik olan müdürlük tüm branşlarda spor faaliyetlerini desteklemektedir.
Necdet Turhan, Türk görme engelli dağcı ve millî atlettir. Turhan, Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısısıdır. 2002 yılında başladığı "5 Kıtada 5 Maraton 5 Zirve" adlı projesini 2017 yılında tamamlamıştır.
Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu, Türkiye'de görme engelliler için sporu teşvik eden ve geliştiren yönetim organıdır. Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) ve Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin (IPC) üyesidir.
İşitme Engelli Basketbolu, işitme engelli bireylerin oynadığı basketboldur. Oyuncular, kendi aralarında iletişim kurabilmek için işaret dili ve düdük kullanır.
THF Spor Salonu, Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan kapalı hentbol spor salonu. Salon 2012 yılında açılmıştır. Ankara'da deplasmanlı liglerde oynayan tüm takımlar maçlarını bu salonda oynamaktadırlar.
Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV), çoğu engelli yakınları olan 41 kurucu üye tarafından 1999 yılında kuruldu. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı'nın başkanlığını Yavuz Kocaömer yapmaktadır.
Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Türkiye’de işitme engelliler spor organizasyonlarını düzenleyen spor federasyondur.Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun başkanlığını Kerim Vural yapmaktadır.
Cahide Eke, +48 kg kategorisinde mücadele eden Türk görme engelli judocudur. Paris'de düzenlenen 2024 Yaz Paralimpik Oyunları'nda bronz madalya kazanmıştır.