Trinidad ve Tobago, Karayipler'de yer alan, Trinidad ve Tobago adlı iki farklı adadan oluşan ülke. Ülkenin para birimi Trinidad ve Tobago dolarıdır.
İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.
Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.
Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinin bir Romen dilidir. Tüm Romen dillerinde olduğu gibi, Roma İmparatorluğu'nun Halk Latincesinden türemiştir. Fransızca, Gallo-Romen dillerinden, Galya'da konuşulan Latinceden ve özellikle Kuzey Galya'da gelişmiştir. En yakın akrabası Oïl dilleridir. Fransızca, Gallia Belgica gibi Kuzey Roma Galyası'nın yerli Kelt dillerinden ve Roma sonrası Frank işgalcilerin (Cermen) Frank dilinden de etkilenmiştir. Bugün, Fransız sömürge imparatorluğu sayesinde, en önemlisi Haiti Kreolü olmak üzere, Fransız kökenli çok sayıda kreol dili vardır. Fransızca konuşan bir kişi veya ulus, Frankofon olarak anılır.
Katar, resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.
1973 CONCACAF Şampiyonası, altıncı CONCACAF Şampiyonası'dır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. 29 Kasım-18 Aralık 1973 tarihleri arasında Haiti'de düzenlenen turnuvadır. Tüm maçlar başkent Port-au-Prince'teki Stade Sylvio Cator'da oynanmıştır. Şampiyonayı kazanan Haiti, futbol tarihinde ilk kez CONCACAF bölgesinden 1974 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etmiştir.
Dünya çapında yaz saati uygulaması kullanan ülkelerin listesi.
Trinidad ve Tobago pasaportu, Trinidad ve Tobago vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Normal bir Trinidad ve Tobago pasaportunun geçerlilik süresi 5 yıldır.
1989 CONCACAF Şampiyonası, onuncu ve son düzenlenen CONCACAF Şampiyonası'dır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. 19 Mart-19 Kasım 1989 tarihleri arasında sabit bir ülkede düzenlenmeyen turnuvadır. Şampiyonayı kazanan Kosta Rika tarihinde ilk kez, şampiyona ikincisi ABD ise tarihinde 4. kez CONCACAF bölgesinden 1990 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etmiştir.
Trinidad, Trinidad ve Tobago adalarından en büyük ve en fazla nüfusa sahip olanıdır. Yerel halk adanın daha önceki adının Awarak dilinden gelen ve "vızıldayan kuşlar toprağı" anlamına gelen "Iëre" kelimesinden geldiğini varsayar. Kristof Kolomb adaya "La Isla de la Trinidad" demiştir. Adanın adı günümüzde hala bu şekilde kabul edilmektedir.
Tobago, Trinidad ve Tobago'yu oluşturan ada topluluğundan ana iki adasından biridir ve ülkenin Trinidad'dan sonra ikinci büyük adasıdır. Güney Karayipler'de bulunan ada, Trinidad'ın kuzeydoğusunda ve Grenada'nın ise güneydoğusundadır. Ada "kasırga şeridi" olarak adlandırılan Atlas Okyanusu'ndaki bölgenin dışında yer alır. Eski İngilizce kaynakları arasında yer alan Oxford Sözlüğüne göre, Tobago ismini İngilizce tütün anlamına gelen tobaccodan almıştır.
Batı Hint Adaları Federasyonu, 1958-1962 yılları arasında Karayiplerdeki Britanya Denizaşırı Topraklarına dâhil adalarda hüküm sürmüş kısa ömürlü politik birliktir. Federasyon, Trinidad ve Tobago, Barbados, Jamaika, Rüzgâraltı ve Rüzgârüstü adalarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu. Başkenti bugün Trinidad ve Tobago'nun da başkenti olan Port of Spain kentiydi. Federasyon fikrinde asıl amaç adaların tek bir ülke halinde Britanya'dan bağımsızlığını ilan etmesiydi ancak bağımsızlık ilanından önce iç politik çekişmeler nedeniyle bu birliktelik çöktü. Neticede federasyon toprakları, hâlen Britanya Denizaşırı Toprakları bünyesinde olan Anguilla, Montserrat, Cayman Adaları ve Turks ve Caicos Adaları haricinde, Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago olmak üzere Birleşik Krallık'tan ayrılarak dokuz ayrı bağımsız ülke haline gelmiştir.
Yabancı uyruklu çoğu ülke vatandaşlarına Trinidad ve Tobago ziyaretlerinde vizesiz erişim imkânı verilir.
Batı Hint Adaları millî kriket takımı, aynı zamanda Windies de denir, birçok ülkenin birleşmesiyle oluşan ve uluslararası maçlar yapan kriket takımıdır. Bu takımı Batı Hint Adaları Kriket Kurulu idare etmektedir. Bu takım 15 Karayip ülkesinden oluşuyor. Bunların içinde İngiltere'ye bağımlı ya da bağımlı olmayan takımlar vardır. Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesidir. 1970 ve 1990 yılları arasında Batı Hint Adaları, Test ve ODİ kriketinde en güçlü takımdı. Batı Hint Adaları; iki kez Kriket Dünya Kupası (1975,1979), iki kez Kriket Dünya Twenty20 Kupası (2012,2016) kazanmıştır. 5 Ekim 2016 tarihi itibarıyla Batı Hint Adaları, Test'te sekizinci, ODİ'de dokuzuncu ve Twenty20'de dördüncüdür. Batı Hint Adaları 2007 Kriket Dünya Kupası ve 2010 Kriket Dünya Twenty20 Kupası turnuvaları için ev sahipliği yapmıştır.
2015 Dünya Güreş Şampiyonası, 7-12 Eylül günleri arasında, Amerika Birleşik Devletleri'nin Las Vegas şehrindeki Orleans Arena'da düzenlenen 12. kombine Dünya Güreş Şampiyonası etkinliğidir. Takım sıralaması baz alındığında erkekler serbest ve grekoromende Rusya birinci olurken kadınlar serbestte Japonya ilk sırada yer aldı. Bireysel anlamda ise 4 altın, 2 gümüş ve 8 bronz madalyayla Rusya birinci sırada yer alırken onu 4 altın ve 3 bronz madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri ile 3 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalyalı Türkiye izledi.
Trinidad ve Tobago kadın millî ragbi birliği takımı, Trinidad ve Tobago'yu ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Takım ilk maçını 2003'te oynadı. Dünya sıralamasında 46,65 puanla 26. sıradadır.
Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.
Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki ilişkiler yakın geçmişe kadar oldukça sınırlı düzeyde kalmıştır. Küçük bir ada ülkesi olan Trinidad ve Tobago’nun coğrafi ve kültürel açıdan Türkiye’ye uzak oluşu bu durumda etkili olmuştur. Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasında bugüne kadar başkanlık düzeyinde bir ziyaret gerçekleşmemiştir. İki ülkenin büyükelçilik düzeyinde diplomatik misyonu da bulunmamaktadır. Buna mukabil Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki resmî süreçler İstanbul’daki fahri konsolosluk aracılığıyla yürütülmektedir.
Trinidad ve Tobago'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Trinidad ve Tobago'da ilk vaka 52 yaşındaki bir erkekte 12 Mart 2020'de tespit edildi.