İçeriğe atla

Uluslararası Deniz Seyir Yardımcıları ve Fener Otoriteleri Birliği

Uluslararası Deniz Seyir Yardımcıları ve Fener Otoriteleri Birliği ya da kısa adıyla IALA, 1957 yılında kurulan ve denizcilik alanında kâr amacı gütmeyen teknik bir birliktir. Merkezi Paris yakınlarında, Fransa'nın Saint-Germain-en-Laye şehrinde bulunmaktadır.[1]

Görevleri

  • Denizcilik Yardımcıları yetkililerini, üreticilerini, danışmanlarını ve bilim ve eğitim enstitülerini bir araya getirir.
  • Deniz Yardımlarının dünya çapında uyumlu hale getirilmesini ve çevreyi korurken gemilerin hareketlerinin güvenli, hızlı ve uygun maliyetli olmasını sağlar.
  • Denizcilerin ihtiyaçlarını, teknolojideki gelişmeleri ve seyrüsefer yetkililerine yapılacak yardımların gereklilikleri ve kısıtlamalarını dikkate alır.
  • Dünyanın dört bir yanından uzmanların bir araya geldiği çok sayıda teknik komite oluşturmuştur.
  • IALA Standartları, Tavsiyeleri, Yönergeleri ve Model kursları yayınlar.
  • Denizcilerin hem şimdiki hem de gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayacak Denizcilik Seyrüsefer Yardımcılarına sahip olmalarını sağlar.
  • Deniz kazalarının azaltılmasına, denizde can ve mal güvenliğinin arttırılmasına ve ayrıca deniz ortamının korunmasına katkıda bulunur.
  • Gelişmekte olan ülkelere, ilgili su yolu için risk derecesine uygun olarak navigasyon ağlarına yardım oluşturma konusunda yardımcı olmak amacıyla ülkeler arasındaki işbirliğini teşvik eder.

Özetle, IALA denizcilik seyrüseferinin güvenliğini ve verimliliğini sağlamak için çalışan önemli bir kuruluştur. Birlik; gemi trafik sistemleri, e-seyir ve deniz fenerleri konusunda yapılan uluslararası düzenlemelerin eşgüdümü amacını gütmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Contact". IALA AISM (İngilizce). 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  2. ^ "IALA resmî sitesi". 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Seyir</span> navigasyon, seyrüsefer

Seyir, yolbul, seyrüsefer ya da navigasyon, bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en elverişli yolu tayin etme ve planlanan rota üzerinde yolculuğu gerçekleştirme anlamına gelir. Genellikle bir denizcilik terimi olarak kullanılsa da, iki nokta arasındaki yolun önceden belirlenmiş olmadığı kara ve hava yolculuklarında da seyir yapılır. Denizcilikte seyir, havacılıkta ise seyrüsefer terimi daha yaygın kullanılır. Yön bulma terimi, seyir işinin önemli bir kısmını oluşturan, yakından bağlantılı bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">STCW</span>

Standards of Training Certification and Watchkeeping, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün yayımladığı, gemi adamlarının denizde güvenliğini esas alan ve üyesi olan ülkelerce gerçekleştirilen bir konvansiyon ile 1978 yılında hayata geçirdiği, 1995 yılında da gözden geçirdiği uluslararası bir denizcilik kodudur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

<span class="mw-page-title-main">Amatör Denizcilik Federasyonu</span>

Amatör Denizcilik Federasyonu, 4 Şubat 2003 tarihinde 8 kurucu dernek tarafından kurulan su üstü ve sualtında yapılan tüm spor ve spor dışı etkinlikleri bir araya getiren bir kuruluştur. Federasyon, deniz, göl ve akarsularda, kısaca su ortamlarında herhangi bir maddi karşılık beklemeden faaliyette bulunan amatör denizcilere hizmeti amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemici Henrique</span>

Viseu dükü küçük Henrique, daha yaygın bilinen adıyla Gemici Henrique, , Portekiz Prensi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Deniz Akademisi</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek eğitim kurumu

Azerbaycan Devlet Denizcilik Akademisi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Denizcilik Örgütü</span>

Uluslararası Denizcilik Örgütü, 1948 yılında Birleşmiş Milletler denizcilik konferansında kurulması öngörülen ve on yıl sonra Hükûmetler Arası Deniz Danışma Örgütü adıyla kurulan ve 1982 yılına kadar bu isimle, Birleşmiş Milletler bünyesinde bir "danışmanlık" birimi olarak faaliyet gösteren ajanstır.

<span class="mw-page-title-main">Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü</span> Devlet kurumu

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı olarak 12 Mayıs 1997 tarihinde Türk denizleri ve karasularında seyreden Türk ve yabancı bayraklı gemilerin seyir güvenliğine yardımcı olmak, kıyı emniyeti ve gemi kurtarma hizmetleri ile kılavuzluk, römorkör hizmetlerini yapmak ve bunlarla ilgili cihaz ve tesislerini kurmak, işletmek, can, mal ve gemi kurtarmak, yardım, çeki, batık çıkarmak ve bunlarla ilgili römork ve dalgıçlık hizmetlerini yürütmek, güvenli seyre yönelik kurulmuş ve kurulacak olan sahil telsiz istasyonları, Otomatik Tanımlama Sistemi, dGPS ve benzeri sistemlerle ilgili her türlü yatırımı yapmak ve tekel şeklinde işleterek seyir emniyetini artırmak amacıyla kurulmuş denizcilik teşkilatıdır. Türk boğazları olarak bilinen İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'ndan yapılan geçişleri kontrolünü yapmaktadır. Genel müdürlük, boğazlardaki koşullar uygun değilse boğazları kapatma yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

INS, ivmeölçer ve açıölçer sensörleri kullanarak, hareket halindeki bir aracın mutlak konumunu belirler. Tamamen bağımsız olma özelliğine sahip olup, herhangi bir elektromanyetik yayın oluşturmadan çalışır. Çalışma prensibi, referans olan bir başlangıç noktasından itibaren sürekli hız, ivme ve açı hareketlerini ölçerek ulaşılan noktadaki konumu belirler. Genelde konumlama (GPS) sistemini destekleme amaçlı kullanılır. Oldukça doğru sonuçlar verir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">16.kanal VHF</span>

16.kanal VHF, (156.8 MHz) marine frekans bandındaki 16. kanaldır. Denizciler arasında tehlike, aciliyet, seyir emniyeti ve rutin kanalı olarak uluslarası olarak tahsis edilmiştir. Denizcilerin bu frekansta sürekli dinleme halinde olmaları beklenmektedir. Birbirliyle iletişime giren 2 istasyon 16. kanal üzerinden çağrılarını farklı bir kanala taşır ve 16. kanalı fazla meşgul etmez. 16.Kanalda deniz-kıyı-hava üçgeninde iletişimler gerçekleşebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hayatta kalma kiti</span>

Hayatta kalma kiti, beklenmedik acil durumlarda bireylerin hayatta kalmasını sağlamak amacıyla önceden hazırlanmış, temel araçlar ve malzemelerden oluşan bir pakettir. Bu kitler, doğal afetler, kazalar, savaş durumları, doğada kaybolma gibi birçok farklı senaryoda hayati bir rol oynar. Kitlerin temel amacı, bireylere en zor koşullarda bile hayatta kalmaları için gerekli olan barınma, ısınma, sağlık, yiyecek, su ve iletişim gibi ihtiyaçlarını karşılayacak araçlar sunmaktır.

Akdeniz Bölgesel Deniz Kirliliği Acil Müdahale Merkezi veya kısaca REMPEC deniz taşıtlarından kaynaklanan deniz kirliliğinin önlenmesi, deniz kirliliğine hazırlıklı olunması ve buna müdahale edilmesiyle ilgili uluslararası denizcilik sözleşmelerinin onaylanması, iç hukuka aktarılması, uygulanması ve icra edilmesi konusunda Akdeniz'e kıyısı olan devletlere yardımcı olmayı amaçlayan bir uluslararası kuruluştur.