İçeriğe atla

Uluslararası Demiryolları Birliği

UDB üyeleri
  aktif
  associated
  affiliated

UDB (FransızcaUnion Internationale des Chemins de fer) veya Uluslararası Demiryolları Birliği bir uluslararası demiryolu taşımacılığı sanayi kurumudur.

Kısa tarihçesi

Avrupa demiryolları pek çok ayrı meseleler sonucunda oluşmuş olup, Birinci Dünya SavaşıVersailles Antlaşması'ndan sonra birçok sınır değişikliği meydana gelmişti. Sömürge ülkelerdeki demiryolları bağlı bulunduğu ana ülkenin sorumluluğundaydı. Böyle bir ortamda UDB, 20 Ekim 1922 [1] 'de demiryolu sanayi uygulamalarını standartlaştırma amacıyla kurulmuştur.

Bilet hasılat paylaşımı UDB Frangı eşdeğerince taahhüt edilmişti. UDB sınıflandırma ve UDB Ülke Kodları ile, vagonlara atanmış eşsiz UDB vagon numaraları ile demiryolları katarlarının yetenekleri ve mülkiyetlerinin kesin belirlenmesi sağlanır. 90'lardaki GSM-R radyo telekomünikasyon sistemi UDB projesi olan ERTMS tarafından spesifikasyonları belirlenen, uluslararası birlikte çalışan demiryolu iletişimi için ses ve sinyalleri ileten bir sistemdi.

Görev

UDB'nin misyonu demiryolu taşımacılığı dünya genelinde teşvik, hareketliliğin ve sürdürülebilir kalkınmanın getirdiği zorluklara göğüs germektir.[2]

Hedefleri

UDB'nin ana hedefleri[2] şunlardır:

  • Üyeler arasındaki en iyi uygulamaları paylaşmayı kolaylaştırmak
  • Üyelerinin yeni iş ve faaliyet sahalarındaki gayretlerini desteklemek
  • Çevresel ve teknik performansı artırmak için yeni yollar teklif etmek
  • Demiryolları için yeni dünya standartları yaratmayı, müşterek çalışmayı teşvik etmek
  • Rekabet merkezleri geliştirmek

Üyeler

UDB 1922 yılında kurulduğunda 29 ülkeden Japonya ve Çin'i kapsamak üzere 51 üyesi vardı. Daha sonra SSCB, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri katıldı. Bugün, UDB'nin 5 kıtada[2] 195 üyesi bulunmaktadır. Üyelerin:

Standart terminoloji

UDB markası bir EPAL palet üzerinde

Ortak bir anlayış sağlamak ve olası karışıklığı azaltmak amacıyla, UDB standart uluslararası demiryolu terminolojisi ve üç dilli (İngilizce-Fransızca-Almanca) kavramlar dizinini hazırlamıştır. Bu kavramlar dizini  Avrupa Konferansı Bakanlar Taşıma (ECMT) ile olan işbirliği neticesinde oluşmuş olup, 1995 yılında yayınlanmıştır.[4]

Demiryolu taşıtlarının sınıflandırılması

UDB lokomotifler ve aks düzenlemeleri, yolcu ve posta arabaları ve yük vagonları sınıflandırmaları için sistemler kurmuştur.

Bazı UDB regülasyonları

UDB demiryolu parçaları, veri ve terminoloji standardizasyonunda önemli bir rol oynar. Bu nedenle, UDB kodları (UDB broşürü) UDB'e işe başladığından beri geliştirilmektedir. Daha iyi anlaşılırlık için,  IRS (International Railway Standard) UDB broşürleri için kullanılan yeni terimdir.

Aşağıda UDB kodları'nın bir kısmı bulunmaktadır:

  • UMB 568 13-kablolu standart bağlantı kablo ile bağlayıcı için kullanılan veri iletimi ve komutları arasında lokomotif ve vagonları bir yolcu treni.
  • Vagonlarla taşıma için UMB 592-2 Büyük konteyner büyük konteyner tarafından yerine getirilmesi gereken Teknik şartlar, uluslararası trafikte kullanmak için kabul etti. Açıklar sınıflar ve kategorileri, büyük kaplar, kullanım özellikleri, kimlik işaretleri ve özel koşulları uygulamak için büyük tank konteyner.
  • Kabul testleri (CA) yatay aktarma için (CT) UMB 592-3 Büyük konteynerler (CM) kasalar ve taşıma çerçeve - Standart rapor.
  • Sürükleyici alın işleme için UMB 592-4 kasalar ve yayıcı - Teknik koşullar. Takas ceset çıkarılabilir üst kara nakil vasıtaları. Onların boyutları ve bunların Bağlantı Parçaları standart, özellikle boyutları, güç parametreleri ve emniyet cihazları, taşıt, vagon ve aktarma düzenlemeleri (al-işleme oluklar, alt sabitleme parçaları ve özel durumlar, üst sabitleme parçaları).
  • P kodlama veya N ile römork Ara vagonlar üzerinde kodlama yarı vagonlarla yol araçların UMB 596-5 Taşıma - Teknik organizasyon - Taşıma. Bu broşürü ortaya koyuyor düzenlemeler ve hükümler için yarı römork ile normal karayolu taşımacılığı için taşıma özellikleri üzerinde sabit-Ara taşıyıcı vagonlar. Bu hükümler geçerli bir yarı römork, gantry ekipmanları/endüstriyel kamyonlar ile tutma kolları, Ara vagon tip 1a ve 1b maddesi uyarınca UMB Broşür 571-4.
  • Vagonlarda yol araçların UMB 596-6 Taşıma - Teknik organizasyon - kombine-taşımacılık yük birimleri kodlama için Koşulları ve kombine taşımacılık hatları. Broşürü ortaya koyuyor kodlama ve organizasyon yükleme birimleri saygı yol araçlarda vagonlar, tasarlanmış uyumluluk sağlamak için yükleme birim (LU) ile caiz profil için kombine taşımacılık hatları. Hükümler amaç için kolaylaştırmak LU kimlik hız-uluslararası trafik hareketleri. Onlar uygun yarı römork, kasalar, silindir birimler üzerinde yüklü vagonları ve tehdit kombine taşımacılık.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ UIC, the worldwide high profile organisation 12 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at www.uic.org.
  2. ^ a b c UIC Overview 15 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. as at 12 March 2009.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  4. ^ "Transport Thesaurus". UIC. 1995. 6 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TIR</span>

TIR, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Nakliyat Birliği (IRU) tarafından 15 Ocak 1959 tarihinde Cenevre'de imzalanan bir anlaşma. Bu anlaşma 11 ülke arasında imzalanan birleşik taşımacılığına ve konteyner kullanılmasına izin veren bir sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Euro palet</span>

Euro palet, Avrupa Palet Birliği tarafından belirtilmiş standartlardaki paletler olup, 80x120cm, 100x120cm, 120x100cm ve 60x80cm tipleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kargo gemisi</span> bir limandan diğer bir limana kargo, mal ve malzeme taşıyan gemi

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukova tren kazası</span> 2004te Sakarya, Türkiyede gerçekleşen bir tren kazası

Pamukova tren kazası veya Pamukova faciası, 22 Temmuz 2004 günü Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen tren kazasıdır. Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkmış, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 89 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Kaza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde sürmekte olan özelleştirilme süreci ve yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmiştir. Yolcu sayısı olarak en yoğun hat olan Ankara-İstanbul tren hattı arasında hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen aceleyle yapılan geçiş yüzünden meydana gelen kazadan sonra kamuoyu tepki göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu hat açıklığı</span> demiryolu hattındaki raylar arasındaki boşluk

Demiryolu hat açıklığı, bir demiryolu hattını oluşturan yük taşıyan iki tren rayı arasındaki mesafeyi tanımlar. Dünyadaki demiryolu hatlarının %60'ı standart hat açıklığı olarak 1.435 mm mesafeyi kullanır. Farklı mesafelerdeki hat açıklıkları geniş veya dar olarak adlandırılır. İki farklı hat açıklığına sahip hatların buluştuğu yerlerde hat kesintiye uğrar. Bu yüzden bazı geçiş bölgelerinde farklı hat genişlikleri arasında kolayca geçiş yapılabilmesi için çok sayıda hat içeren kısımlar inşa edilmiştir. Hat açıklığı olmayan tek demiryolu türü monoray olarak adlandırılan hat yapısıdır. Bazı hafif yük taşıyan elektrikli demiryolu hatlarında üçüncü veya dördüncü hat bulunabilmektedir. Esas hattın dışında yer alan bu hat elektrik şebekesinin beslenmesi amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">TÜVASAŞ</span> şirket

Türkiye Vagon Sanayisi A.Ş. ya da kısaltmasıyla TÜVASAŞ, Adapazarı merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında KİT vagon üreticisi eski anonim şirket. TCDD'nin raylı araçların ve parçalarının imalâtı, onarımı ve bakımından sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Konteyner taşımacılığı</span>

Konteyner taşımacılığı, çeşitli konteyner türleri sayesinde yapılan taşımacılığı anlatır. Konteynerler standart ölçülerde üretildikleri için çok çeşitli şekilde yüklenebilir, farklı araçlara aktarılabilir, bu sayede verimli bir taşıma sağlarlar. Konteynerlerin açılmaksızın gemilere, kargo uçaklarına, trenlere veya karayolu taşımasına uygun araçlara yüklenebilmeleri uluslararası alanda yaygın olarak kullanılmalarını sağlamıştır.

Kazakistan Demir Yolları,, ayrıca Kazakistan Demir Yolu Ulusal Şirketi olarak bilinen Kazakistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık</span> Türkiye demiryollarının işletmecisi

TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Kars-Gümrü-Tiflis demiryolu</span> Türkiye, Ermenistan ve Gürcistanda bir demiryolu hattı

Kars – Gümrü – Tiflis demiryolu, Türkiye'nin Kars şehrinden başlayarak önce Ermenistan'ın Gümrü şehrine, oradan da Gürcistan'ın Tiflis şehrine giden demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Demiryolları</span>

Sloven Demiryolları 1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasından sonra kurulan Slovenya devlet demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık Yük Taşımacılığı</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan trenle yük taşımacılığı hizmeti

TCDD Taşımacılık Yük Taşımacılığı, TCDD'ye ait demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından yürütülen Yük Taşımacılığı Hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Trans-Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağı</span> 250 km/s ve üstü hızla uluslararası ulaşım bağlantıları seti

Trans-Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağı (TEN-R), Trans-Avrupa konvansiyonel demiryolu ağı ile birlikte, Avrupa Birliği'nin bir dizi Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı (TEN-T)'ndan bir parçası olan Trans-Avrupa demiryolu ağı'nı oluşturmaktadır. Bu ağlar 23 Temmuz 1996 tarih ve 96/48/EC sayılı Konsey Direktifi ile tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Şehirlerarası Filosu</span>

TCDD Şehirlerarası Filosu, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1970'lerden 2000'lerin başlarına kadar çoğu ekspres ve bölgesel trenlerde çalıştı. Bu vagonlar, Türk vagonlarını uluslararası standartlarda standart hale getirmek için TÜVASAŞ tarafından Adapazarı'ndaki fabrikasında Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) ile işbirliği içinde üretildiler.

Değişken demiryolu hat açıklığı, vagonun farklı hat açıklığına sahip iki demiryolu arasında seyahat etmesini sağlar. Vagonlar, değişken hat açıklığı aksları (VGA) içermektedir. Hat açıklığı, trenin göstergesine yerleştirilen ve tekerlekleri istenen hat açıklığı bariye hareket ettiren hat açıklığının değiştiriciden geçirilmesiyle değiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu yük taşımacılığı</span> Demiryolu taşımacılığı türü

Demiryolu yük taşımacılığı, yolcu taşımacılığının aksine yük taşımak için demiryolu ve trenlerin kullanılmasıdır.