Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
Evrimsel biyoloji; biyoloji konularını, canlıların evrimini göz önüne alarak inceleyen bilim dalıdır. Taksonomi biliminin temelinde evrimsel biyoloji yer almaktadır. Canlıları sistematik bir şekilde ayırmada, canlıların evrimsel akrabalıkları ve farklılıkları göz önüne alınır. Ayrıca birçok ekolojik ilişkinin açıklanmasında evrimsel biyoloji kullanılır. Moleküler biyolojide DNA ve RNA dizilerinin baz dizilişleri göz önüne alınarak canlıların hatta organellerin mikroorganizmalarla olan akrabalıkları incelenmekte ve bu incelemede evrimsel biyoloji temel alınmaktadır.
Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.
İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.
Uluslararası Basketbol Federasyonu ya da yaygın adıyla FIBA, dünya basketbolunun en üst düzey yönetim organıdır. Uluslararası basketbol yarışmalarını yönetim sorumluluğu FIBA’dadır. Daha önce bilindiği haliyle Fédération Internationale de Basketball Amateur, 1989 yılında resmi isminden Amatör kelimesini çıkartmış ancak kısaltmasını aynen korumuştur.
1932 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla X. Olimpiyat Oyunları, 1932 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Oyunların ev sahipliği için başvuran başka ülke olmamıştır. Büyük Bunalım döneminde yapılan mücadelelere, mali sebeplerle birçok atlet katılamamıştır. Katılımcı sayısı 1928 Yaz Olimpiyatları'na katılan sporcu sayısının yarısının da altında kalmıştır. Amerikan başkanı Herbert Hoover oyunlara katılmayarak, ülkesinde düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na katılım göstermeyen ilk ev sahibi ülke devlet başkanı olmuştur.
1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.
Uluslararası Felsefe Olimpiyatı, FISP tarafından organize edilip UNESCO tarafından desteklenen, katılımcı ülkelerden yalnızca belli sayıdaki seçilmiş liseli öğrencilere özel bir uluslararası felsefe yarışmasıdır. İlk kez 1993'te Bulgaristan, Romanya, Polonya, Türkiye ve Almanya'dan öğretmenlerin girişimleriyle gerçekleştirilmiştir.
2010 Kış Olimpiyatlarında artistik buz pateni yarışmaları 14 Şubat - 27 Şubat 2010 arasında Pacific Coliseum'da yapılacaktır. Artistik buz pateni 23. kez Olimpiyatlarda, 21. kez Kış Olimpiyat Oyunlarında yer almaktadır. Dört kategoride yarışmalar düzenlenecektir. Bunlar; kadınlar, erkekler, çiftler ve buz dansıdır.
Uluslararası Bilim Olimpiyatları (ISO), bilimin çeşitli alanlarda dünya çapında yapılan yıllık yarışmalardır. Ulusal Bilim Olimpiyatları ile seçilen her katılımcı ülkeden öğrenciler kendi bilim dallarında katılmaktadır. Bugüne kadar yapılan 13 ISO alanı vardır:
- Uluslararası Matematik Olimpiyatı (IMO)
- Uluslararası Fizik Olimpiyatı (IPho)
- Uluslararası Kimya Olimpiyatı (ICho)
- Uluslararası Bilişim Olimpiyatı (IOI)
- Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı (IBO)
- Uluslararası Felsefe Olimpiyatı (IPO)
- Uluslararası Astronomi Olimpiyatı (IAO)
- Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı (IGeO)
- Uluslararası Dilbilim Olimpiyatı (IOL)
- Uluslararası Gençler Bilim Olimpiyatı (IJSO)
- Uluslararası Astronomi ve Astrofizik Olimpiyatı (IOAA)
- Uluslararası Yer Bilimleri Olimpiyatı (IESO)
Halkların Uluslararası Mücadele Birliği, dünya üzerindeki anti emperyalist ve demokratik hareketleri koordine etmek amacıyla faaliyet gösteren bir uluslararası örgüttür.
Amerikan Samoası 5-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak 2016 Yaz Olimpiyat Oyunlarında 3 spor dalında 4 sporcuyla katılım göstermiştir.
Arnavutluk, 5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Yaz Olimpiyatları'na 3 sporda 6 sporcu ile katılım sağlamıştır. Bu, ülkenin 1972 Münih'ten bu yana Yaz Olimpiyatları'na sekizinci katılımıdır.
Antigua ve Barbuda, 2016 Yaz Olimpiyatları'na 2 sporda 9 sporcuyla katıldı.
Uluslararası Matematik Olimpiyatı (IMO), lise öğrencilerinin yarıştığı matematik olimpiyatıdır. Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nın en eski dalıdır. İlk olarak 1959'da Romanya'da düzenlenen olimpiyat, o günden beri Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi nedeniyle sadece 1980 yılında yapılmamıştır. Dünya nüfusunun %90'ından fazlasını oluşturan 100'den fazla ülkenin katıldığı olimpiyatlarda, ülkeler altı öğrenci, bir takım lideri, bir yardımcı lider ve gözlemcilerden oluşan bir takım gönderir.
Matematik yarışmaları veya matematik olimpiyatları, katılımcıların bir matematik testine girdiği rekabetçi etkinliklerdir. Bu testler, çoktan seçmeli yanıtlar, sayısal cevaplar, ayrıntılı yazılı bir çözüm veya kanıt gerektirebilir.
2032 Yaz Olimpiyatları veya resmî adıyla Games of the XXXV Olympiad, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilmesi beklenen etkinliktir.
Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı, lise öğrencilerinin yarıştığı bir bilgisayar olimpiyatıdır. İlk kez 1989 yılında Bulgaristan'ın Pravetz kentinde düzenlenen olimpiyat, şu anda ülke bazında en çok katılım gösterilen ikinci bilim olimpiyatıdır.
Avrupa Kızlar Metematik Olimpiyatı, 2012 yılında yapılmaya başlanan ve sadece kadınların
Uluslararası Gençler Bilim Olimpiyatı (IJSO), 15 yaşın altındaki öğrenciler için bir bilim yarışmasıdır. Uluslararası bilim olimpiyatlarından biridir ve fizik, kimya ve biyolojiyi aynı anda kapsayan tek uluslararası akademik yarışmadır. İlk IJSO, 2004 yılında Endonezya'nın Jakarta kentinde düzenlendi. Yaklaşık 70 ülke, üç ila altı öğrenciden oluşan takım ve bir ila üç takım lideri ve gözlemci gönderiyor.