İçeriğe atla

Uluslararası Beethoven Festivali

Uluslararası Beethoven Festivali'nin açış konseri Beethoven Konser Salonu'nda düzenlenmektedir

Uluslararası Beethoven Festivali (Internationale Beethovenfest Bonn) Almanya'nın Bonn kentinde her yıl organize edilen uluslararası klasik müzik festivali.

Dünya genelinde tanınmış sanatçıları ağırlayan, sonbaharda düzenlenen bir festivaldir. Toplam 4 hafta süren festival kapsamında, Bonn ve çevresinde 50'den fazla konser organize edilir.

Dünya genelinde genç piyanistleri teşvik amacıyla 2005 yılında ilk kez yapılan "Beethoven Yarışması" da Uluslararası Beethoven Festivali çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Festivalin merkezinde Beethoven'ın eserleri yer alsa da çağdaş müzik eserleri de festival kapsamında yer alır.[1]

Geçmişi

İlk festival, 1845'te Beethoven Anıtı'nın açılışı sırasında gerçekleştirilmişti.

Festival ilk defa Beethoven'in 75. doğum gününü kutlamak üzere, Beethoven Anıtı'nın açıldığı 1845 yılında Franz Liszt tarafından üç günlük bir müzik etkinliği olarak düzenlendi. İkincisi 1871 yılında, üçüncüsü 1931'de gerçekleştirildi. 1931'de her yıl düzenlenen bir festival haline getirildi. II. Dünya Savaşı sırasında ara verildikten sonra 1947 yılından itibaren festival bir yıl senfonik müzik, bir yıl oda müziği festivali olarak düzenlenmeye başladı.[1] 1959 yılında inşaatı tamamlanan Beethoven Konser Salonu, festivalin ana mekanlarından birisi oldu.[1]

1970 yılında tüm dünyada olduğu gibi Bonn şehrinde de Beethoven'in 200.doğumgünü kutlandı ve bu tarihten itibaren Beethoven Festivali, tüm dünyada tanındı, birçok tanınmış orkestra, solist ve orkestra şefi festivalde yer aldı. Bonn'un, Batı Almanya'nın başkenti olduğu dönemde, elçilik ve konsoloslukların da bu şehirde bulunması ve çalışanlarının festivale ilgi göstermesinin etkisiyle konserler uluslararası bir seyirci kitlesinin katılımı ile gerçekleşti.[1] Finansal sorunlar nedeniyle festival, 1974 yılından itibaren 3 yılda bir yapılmaya başladı. Batı ve Doğu Almanya'nın birleşip Berlin'in başkent olmasından sonra festivalin sona erdirilmesi gündeme geldi.[1]

1993 yılında, festivalin yeniden her yıl düzenlenmesi için bir sivil bir girişim başlatıldı. Beethoven'in 225. yıldönümünde Cuma'dan Pazar'a 53 saat süren bir Beethoven Maratonu yapıldı.[2] Bu etkinliğin başarısı üzerine Belediye, festivalin 1998 yılından sonra her yıl düzenlenmesine karar verdi. Şehir halkı ise beklemek yerine ertesi yıl 9 gün süren, 20 konserlik bir Beethoven Maratonu düzenledi.[2] 1997'de ise küçük bir festival düzenledi. 1998'de iki haftalık bir Beethoven Maratonu düzenlendi.[2] 1999 yılından itibaren her yıl sonbaharda Bonn ve çevresinde gerçekleştirilen, 4 hafta süren ve konserlerin yanı sıra dans gösterileri, sergiler, atölye çalışmaları gibi çeşitli etkinlikleri içeren bir uluslararası festival halini aldı.[2]

2005 yılından itibaren iki yılda bir, yarışmacılardan Beethoven'in eserlerini yorumlaması ve değişik müzik dönemleriyle ilişkilendirmesi beklenen Beethoven Yarışması, Uluslararası Bonn Festivali kapsamında düzenlenmeye başladı.

Festival Temaları

2006

31 Ağustos - 1 Ekim tarihleri arasında, "Rusya" ana temasıyla gerçekleşti.

2007

24 Ağustos - 23 Eylül tarihleri arasında öngörülen festival programının ana teması haz (İngilizce:Joy) olarak belirlendi. Festivalin konuk ülkesi ise İngiltere seçildi.

BBC Senfoni Orkestrası, Academy of St. Martin in the Fields ve Londra Filarmoni Orkestrası gibi İngiliz müziğinin önemli kuruluşlarının festival kapsamında Bonn'da konserler vermesi kararlaştırıldı.

2012

2012 yılında 7 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında "komedi" teması gerçekleşen Uluslararası Beethoven Festivali'ne Türkiye'den şef Cem Mansur yönetiminde Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası katıldı. Orkestra, 19 Eylül 2012 günü Beethovenhalle Bonn'da gerçekleştirdiği konserde klasik programının yanı sıra Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'nin genç Türk besteci Mehmet Erhan Tanman'a sipariş ettiği ve İstanbul trafiğini konu alan The Traffic adlı orkestra eserinin de prömiyerini gerçekleştirdi.

2018

2018 yılında festival 31 Ağustos 23 Eylül arasında "kader" (Schicksal) teması ile düzenlendi.[3]

2019

2019 yılında festivalin teması, Beethoven'ın Ayışığı Sonatı'ndan esinlenerek "Ay ışığı" olarak belirlendi, 6-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti.[4]

2020

2020 yılında Beethoven'ın doğumunun 200. yıldönümü nedeniyle ülke çapında Beethoven'ın yeniden keşfi mottosuyla etkinlikler planlandı. Şef Daniel Barenboim yönetiminde, Batı Doğu Divanı Orkestrası’nın, Beethoven’ın “3. Piyano Konçertosu” ve “5. Senfonisi”'ni seslendirdiği konser, Bonn Operası'nda gerçekleşti.[5] COVİD-19 pandemisi nedeniyle ara verilen kutlamaların Eylül 2021'e kadar devam etmesi planlandı.[6]

Dış bağlantılar

Uluslararası Beethoven Festivali

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Welle (www.dw.com), Deutsche. "The Beethovenfest through the decades | DW | 08.09.2016". DW.COM (İngilizce). 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b c d van Rey, Manfred (14 Temmuz 2021). "Beethoven, Bonn and its citizens" (PDF). 14 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "Bonn Beethoven festival 〓 Festival 2018 is over, next year's theme is "moonlight" | Around the Music Festival". m-festival.biz. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  4. ^ Welle (www.dw.com), Deutsche. "Beethoven's 'Moonlight Sonata': To the moon and back to Germany | DW | 06.09.2019". DW.COM (İngilizce). 10 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Beethoven'ın doğum yılı konseri Almanya'dan canlı yayınla TRT 2'de izlenecek". Cumhuriyet. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Beethoven in Bonn". English website (İngilizce). 14 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası</span>

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), Bursa'da yerleşik, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı senfoni orkestrasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Kutluer</span> Türk flüt sanatçısı

Şefika Kutluer, "Sihirli Flüt" lâkaplı Türk flüt virtüözü. 1998 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Aynı zamanda UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ya da kısaca BİFO, 1999 yılında Gürer Aykal yönetiminde Borusan Holding desteğiyle kurulan ve İstanbul’da faaliyet gösteren senfonik orkestradır.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Senfoni Orkestrası</span>

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Bilkent Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren senfoni orkestrası. Türkiye'nin ilk özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu olma özelliğini taşır. Müzik direktörlüğünü Klaus Weise'ın yaptığı orkestra, Türkiye ve yurt dışından, büyük bölümü aynı zamanda üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan 120 sanatçıdan oluşur. BSO 2009 yılından beri UNICEF iyi niyet elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası</span>

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 1972'den beri Kültür Bakanlığı bünyesinde İstanbul'da faaliyet gösteren senfonik orkestradır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Filarmoni Orkestrası</span>

Viyana Filarmoni Orkestrası, Avusturya'da bulunan ve dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen orkestradır.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Welle</span> Alman kamu yayıncısı

Deutsche Welle, Almanya'nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşudur. Radyo ve internet servisi Bonn'da bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sesi adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Beethoven Konser Salonu</span>

Beethoven Konser Salonu (Beethovenhalle), Almanya'nın Bonn kentinde konser salonu ve gösteri merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Beethoven Yarışması</span>

Uluslararası Beethoven Telekom Piyano Yarışması, Bonn, genç piyanistleri teşvik amacıyla besteci Ludwig van Beethoven'ın doğum yeri olan Bonn kentinde, Uluslararası Beethoven Festivali kapsamında 2005 yılından beri iki yılda bir düzenlenen yarışma.

<span class="mw-page-title-main">Herbert von Karajan</span> Avusturyalı orkestra şefi

Herbert von Karajan, 20. yüzyılın müzik dünyasının önde gelen kişiliklerinden, Avusturya doğumlu orkestra şefi. Kesin tavrı ve titiz yorumuyla orkestra yönetiminde mutlak bir otorite olarak belirmiş, 34 yıl süreyle Berlin Filarmoni Orkestrası'nın tarihinde yeni bir dönemi başlatmıştır.

Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Anadolu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren orkestra.

Hüseyin Sermet, Türk piyanist ve besteci.

Cem Mansur, Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi</span>

Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi , Azerbaycan'ın ulusal filarmoni orkestrasıdır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi, başkent Bakü'de bulunmaktadır. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi'nin repertuvarında Klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği'nin önemli eserleri sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erhan Tanman</span>

Mehmet Erhan Tanman,, Türk besteci ve akademisyendir.

Zeynep Gedizlioğlu, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.

Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO), Türkiye'de her yıl ülkenin konservatuvarlarından seçilen 16-22 yaş arası müzisyenlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan gençlik orkestrası.