İçeriğe atla

Uluslararası Ateist Birliği

Uluslararası Ateist Birliği
SloganSeküler bir dünya için!
Kuruluş1991
TürVakıf
AmaçAteizmi ve özgür düşünceyi destekleme
MerkezWashington, ABD
LiderHoward Burman
Resmî sitewww.atheistalliance.org
Ateizm sembolü, 2007'de UAB'nin düzenlediği yarışmayı kazanan Diane Reed tarafından tasarlanmıştır.[1]

Uluslararası Ateist Birliği (UAB) (İngilizce: Atheist Alliance International, AAI), kamuoyunu ateizm, sekülerizm ve benzer konularda eğitmeyi amaçlayan çeşitli örgütlerin ve bireylerin bir araya geldiği bir federasyondur. UAB 1991 yılında kurulmuştur.

Tarihi

UAB 1991 yılında Atheist Allience (Ateist Birlik) adıyla yerel Amerikalı ateist grupların bir araya gelmesi için kurulmuştur. 2001 yılında Amerikalı gruplarla beraber uluslararası grupların da katılmasıyla ismini "Uluslararası Ateist Birliği" olarak değiştirmiştir. 2010 ve 2011 yıllarında federasyon stratejik nedenlerden dolayı Amerika Ateist Birliği ve uluslararası yasalara tabi Atheist Alliance International adı altında iki yapı halinde etkinliklerine devam etmiştir. Yeni yapılanma 3 Haziran 2011'de İrlanda'nın Dublin kentinde kararlaştırılmıştır.[2]

Richard Dawkins Ödülleri

Richard Dawkins ödülleri, UAB tarafından her sene yazılarıyla, sanatıyla, filmleriyle veya bilimsel araştırmaları ile ateizm konusunda ismini duyurmuş bireylere verilmektedir. Ödül verilen kişiler yıllara göre aşağıdaki listededir:

Organizasyon üyeleri

  • Afganistan Afganistan
    Afghans Atheists Organization
  • Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Cumhuriyeti
    Free Society Institute
  • Almanya Almanya
    Internationaler Bund der Konfessionslosen und Atheisten
  • Arjantin Arjantin
    ArgAtea - Asociación Civil de Ateos en Argentina
  • Avustralya Avustralya
    Atheist Foundation of Australia
    Progressive Atheists
  • Avusturya Avusturya
    Alliance for Humanism and Atheism
  • Brezilya Brezilya
    Liga Humanista Secular do Brasil
  • Kamerun Kamerun
    Le Libre Pensée Cameroun
  • Kanada Kanada
    BC Humanist Association
    Libres penseurs athées
    Kamloops Centre for Rational Thought
  • Kolombiya Kolombiya
    Organización Colombiana de Ateos
  • Danimarka Danimarka
    Ateistisk Selskab
  • İspanya İspanya
    Iniciativa Atea
  • Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
    Atheist Alliance of america (AAA)
    Atheists and Other Freethinkers (AOF)
    Freedom From Religion foundation
    Minnesota Atheists
  • Finlandiya Finlandiya
    Atheist Association of Finland
  • Gambiya Gambiya
    Gambia Secular Assembly
  • Yunanistan Yunanistan
    EΝΩΣΗ ΑΘΕΩΝ
  • Endonezya Endonezya
    Indonesian Atheists
  • İzlanda İzlanda
    Samfélag Trúlausra (SAMT)
  • İrlanda İrlanda
    Atheist Ireland
  • Hindistan Hindistan
    Atheist Centre
  • Lübnan Lübnan
    Freethought Lebanon
  • Malavi Malavi
    Secular Humanism Malawi
  • Malezya Malezya
    Society of Asian Freethinkers
  • Malta Malta
    Malta Humanist Association
  • Nijerya Nijerya
    Nigerian Humanist Movement
  • Norveç Norveç
    Hedningsamfunnet
  • Uganda Uganda
    Atheist Association of Uganda
  • Pakistan Pakistan
    Pakistani Atheists & Agnostics (PAA)
  • Hollanda Hollanda
    Atheïstisch Verbond
  • Filipinler Filipinler
    Philippine Atheists and Agnostics Society (PATAS)
  • Portekiz Porkekiz
    Portal Ateu – Movimento Ateísta Português (PAMAP)
  • Birleşik Krallık Birleşik Krallık
    Atheism UK
    Council of Ex-Muslims of Britain
  • Rusya Rusya Federasyonu
    Ассоциация Атеизма и Гуманизма России
  • Suriye Suriye
    شبكة الملحدين السوريين
  • Türkiye Türkiye
    Ateizm Derneği
  • AzerbaycanAzerbaycan
    Azərbaycan Ateistlər Assosiasiyası

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "PDF of the Secular Nation article "A Conventioneer's Delight! Pt 5 of 5"" (PDF). 21 Kasım 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2013. 
  2. ^ "New Atheist Alliance International Launched in Dublin, Ireland 3 June 2011". Atheist Alliance International. 3 Haziran 2011. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Agnostisizm</span> Tanrının varlığının bilinemeyeceğini savunan öğreti

Agnostisizm ya da bilinemezcilik, en yaygın ve bilinen tanımıyla, tanrı veya tanrısal varlıkların bilinemez veya varlığı ile birlikte yokluğunun da kanıtlanamaz olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Agnostik düşünce epistemolojik alanda yer alan bir felsefi görüş olmakla birlikte, zayıf agnostisizm, güçlü agnostisizm gibi alt türlere ayrılır. Bununla birlikte agnostik felsefe varsayımların, özellikle tanrı gibi daha yüksek bir otoritenin varlığına veya yokluğuna ilişkin teolojik varsayımların bilimsel olarak hiçbir zaman açıklanamayacağı görüşündedir. Bu fikir akımının destekçilerine agnostik denir. Agnostisizm kendi içinde de farklı görüşlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

Dinsizlik ya da din dışılık, din kavramının var olmaması, reddedilmesi veya dikkate alınmaması durumudur. Tanrının varlığı tartışmasından bağımsız olarak, ritüelleriyle, anlatılarıyla, temsilcileriyle ve yöneticileriyle birlikte bütün olarak din kurumunun kabul edilmemesidir.

Seküler hümanizm felsefesi veya hayat duruşu, ahlakın temeli ve karar verme açısında özellikle dinî dogma, doğaüstücülük, sözdebilim ve batıl inancı reddederken insanî neden, etik ve felsefî natüralizmi kucaklar.

<span class="mw-page-title-main">Devlet ateizmi</span>

Devlet ateizmi, katı ateizmin veya nonteizmin siyasi rejimlere dahil edilmesidir. Bir dereceye kadar genellikle ideolojik olarak dinsizlikle ve dinsizliğin teşvikiyle ilişkilendirilen bir din - devlet ilişkisini tanımlar. Devlet ateizmi, bir hükûmetin ruhban karşıtlığını teşvik etmesi anlamına gelebilir. Dinin vatandaşın günlük yaşamına dahil edilmesi de dahil olmak üzere, kamusal ve siyasi yaşamın her alanında dinin kurumsal güç ve nüfuzuna karşı çıkan bir anlayıştır.

Ateistlerin nüfus dağılımının saptanması oldukça zordur. Pek çok insan "ateizm" ve onunla alakalı olan terimleri yorumlama konusunda ayrıma düşmektedir. Bunun yanında ateizm, din karşıtı inançlar ve teizm karşıtı inançlar arasında kesin bir ayrım yapmak mümkün değildir. Üstelik pek çok ateist, bulundukları toplumun sosyal baskıları yüzünden kendi kimliklerini ifade edememektedir. Sayıca çok az olmalarına rağmen ateist yönetimlerde de tam tersi bir durum söz konusu olabilmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bir araştırmaya göre dünya nüfusunun %2.5'i kendini ateist, %12.7'si ise kendisini dinsiz olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ricky Gervais</span> İngiliz komedyen ve oyuncu

Ricky Dene Gervais, İngiliz komedyen, oyuncu, yazar, yapımcı, yönetmen ve müzisyen. Stephen Merchant ile birlikte The Office (2001-2003), Extras (2005-2007) ve Life's Too Short (2011-2013) adlı İngiliz televizyon sitcom'larını yarattı, birlikte yazdı ve oynadı. Ayrıca Derek (2012-2014) ve After Life (2019-2022) dizilerini yarattı, yazdı ve oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Seküler hümanistler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Hümanist olduğu bilinen kişiler listesi, ünlü seküler ve dini hümanistlerin kısmi bir listesidir.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

Ateistlere karşı ayrımcılık, diğer kişiler tarafından ateist olarak imlenerek zulüm görmek ve ayrımcılığa uğramaktır. 13 farklı ülkede ateist olanlar idam ile cezalandırılmaktadır.

Bu; ateizm, deizm, agnostisizm gibi düşüncelerden olduklarını veya yalnızca dinsiz veya nonteist olduğunu belirten tanınmış kişilerle ilgili listedir.

Yeni Ateizm, bazı yirmi birinci yüzyıl ateistleri tarafından ileri sürülen bir akımdır. Bu modern ateizm ve laiklik akımı, din eleştirmenleri olarak da bilinen, batıl inanç, din ve usdışılıkçılık gibi görüşlerin anlayışla karşılanmaması gerektiğini; tam tersine, özellikle de bunların etkilerinin devlet, eğitim ve politikada hissedildiği her dönemde bunlarla mücadele edilmesi, bunların eleştirilmesi ve yalanlarının açığa çıkarılması gerektiğini düşünen bir grup yazar ve düşünür tarafından savunulmaktadır. "Yeni Ateizm" terimi, Gary Wolf tarafından 2006 yılında Wired dergisinde yayımlanan bir makalede ilk defa kullanılmıştır.

Ateizme genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıdaki ana hatlar verilmiştir:

Türkiye'de dinsizlik, ülkedeki dini inancın eksikliği, ilgisizliği veya reddinin boyutunu ifade eder. Anketlere göre, deistlerin, ateistlerin, agnostiklerin ve diğer bağımsız kişilerin nüfus içindeki payına ilişkin kesin tahminler farklılık gösterse de, Türkiye'de İslam baskın inançtır ve dinsizler azınlık oluşturmaktadır.

Sherwin Theodore Wine, ABD'li hümanist, Yahudi din adamı.

Jim Herrick (d.1944) laiklik taraftarı bir İngiliz Hümanist. Cambridge Üniversitesi, Trinity College'da tarih ve İngiliz edebiyatı okudu ve ardından yedi yıl öğretmenlik yaptı. Hümanizm ile özgür düşünce tarihi üzerine birkaç kitap yazdı ve editörlük yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dinsiz nüfusa göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Dinsizlik; deizmi, agnostisizmi, ignostisizmi, din karşıtlığını, ateizmi, şüpheciliği, letsizmi, dindar olmayan spiritüalizmi, özgür düşünceyi, antiteizmi, apateizmi, inançsızlığı, pandeizmi, seküler hümanizmi, dindar olmayan teizmi, panteizmi, panenteizmi ve yeni çağı da kapsayabilecek çeşitliliktedir.

Ateizmin tarihi, ateizm düşüncesinin Antik Çağ'dan günümüze tarihini kapsayan süreçtir. Ateizm, Tanrı'nın veya tanrıların var olduğu iddiasının reddidir. Diğer bir deyişle, ateizm, Tanrı veya tanrıların var olmadığı görüşünü benimser ve bu iddiaya karşı yapılan herhangi bir iddianın yanlış olduğunu savunur.

Negatif ateizm veya zayıf ateizm, bir kişinin tanrıların var olduğuna inanmadığı ancak kesin olarak var olmadıklarını açıkça iddia etmediği bir bir ateizm türüdür. Pozitif ateizm veya güçlü ateizm ise hiçbir tanrının var olmadığını ileri süren ateizm türüdür.