İçeriğe atla

Uluslararası Astronomi ve Astrofizik Olimpiyatı

IOAA'nın Resmî Logosu

Uluslararası Astronomi ve Astrofizik Olimpiyatı (IOAA), lise öğrencileri için yılda bir yapılan Astronomi ve Astrofizik yarışmasıdır. 13 uluslararası bilim

olimpiyatlarından biridir.[1]

Olimpiyat kapsamını artırmak için Uluslararası Astronomi Olimpiyatı organizasyonu tarafından kuruldu.

İlk IOAA, Kasım-Aralık 2007'de Tayland, Chiang Mai'de düzenlendi.

Tarih

IOAA 2012, Rio Planetaryum'da, Rio de Janeiro, Brezilya.

İlk olimpiyat, 30 Kasım - 9 Aralık 2007 tarihleri arasında Chiang Mai (Tayland) şehrinde düzenlendi. Ekip liderlerinden oluşan Uluslararası Konsey, beş yıllık bir dönem için bir başkan (Dr. Boonrucksar Soonthornthum, Tayland) ve bir genel sekreter (Dr. Chatief Kunjaya, Endonezya) seçti.[2]

İkinci Olimpiyat 2008'de 19-28 Ağustos tarihleri arasında Bandung (Endonezya) şehrinde düzenlendi. 22 ülkenin temsilcileri katıldı.

Üçüncü Olimpiyat, 17-27 Ekim 2009'da Tahran'da düzenlendi. Çölde gözlem gezisi yapıldı. Olimpiyatlara 20 ülkenin temsilcileri katıldı.

Dördüncü Olimpiyat, 12 Eylül - 21 Eylül tarihleri arasında Pekin'de 2010'da düzenlendi. Olimpiyatın 114 katılımcısı 23 ülkeden geldi.

Beşinci Olimpiyat 2011'de 25 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Polonya'nın Katowice, Chorzow ve Krakow şehirlerinde düzenlendi. Olimpiyat ilk kez Avrupa'da düzenlendi. Olimpiyatlara 26 ülkenin temsilcileri katıldı. Polonya'da, Uluslararası Konsey yeni bir başkan (Dr. Chatief Kunjaya, Endonezya) ve bir genel sekreter (Dr. Greg Stachowski, Polonya) seçti. Bölgesel koordinatörler de seçildi (Amerika için Dr. Thaís Mothé Diniz, Brezilya ve Asya için Dr. Aniket Sule, Hindistan).

Altıncı Olimpiyat 2012'de 4-13 Ağustos tarihleri arasında düzenlendi. Olimpiyat ilk kez Amerika'da Brezilya'nın Rio de Janeiro ve Vasoras şehirlerinde düzenlendi. Olimpiyatlara 28 ülkenin temsilcileri katıldı.

Yedinci Olimpiyat, 27 Temmuz - 4 Ağustos tarihleri arasında Yunanistan'ın Volos kentinde 2013 yılında düzenlendi. Yarışmaya ilk kez ABD, Yeni Zelanda, Kanada, Malezya, Ermenistan, Makedonya Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nden olmak üzere 35 ülkeden 39 takım katıldı.

Kaynakça

  1. ^ "About IOAA". www.ioaastrophysics.org (İngilizce). 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 
  2. ^ "IOAA History | Bangladesh Olympiad on Astronomy and Astrophysics (BDOAA)" (İngilizce). 23 Ocak 2019. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Oyunları</span> Akdenize kıyıdaş ülkeler arasaında dört yılda bir düzenlenen spor yarışmaları

Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği</span> Güneydoğu Asya ülkelerinde bir uluslararası örgüt

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği, 8 Ağustos 1967'de Vietnam Savaşı'ndan kaynaklanan komünist genişlemeye karşı olarak Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur arasında kurulan uluslararası örgüt. 2005 yılında örgütün toplam gayri safi yurt içi hasılası yaklaşık 884 milyar dolardır. Yılda %4'lük bir büyüme oranı yakalanmıştır. 2006'da GSYH 1,066 trilyona yükselmiştir.

2000 Yaz Olimpiyatları'nda halter müsabakaları, 16-26 Eylül 2000 tarihleri arasında Avustralya'nın Sidney kentindeki Sidney Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlendi.

2007 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 7 - 29 Temmuz 2007 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Endonezya, Malezya, Vietnam ve Tayland ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2007 Dünya Halter Şampiyonası, 17-26 Eylül 2007 tarihleri arasında Tayland'ın Chiang Mai şehrinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2007 Kadınlar Voleybol Dünya Kupası</span>

2007 Bayanlar Voleybol Dünya Kupası, 2- 16 Kasım tarihlerinde Japonya’da yapıldı. Kupaya 12 ülkenin ulusal takımları katıldı. Maçlar tek devreli lig usulü oynandı ve ilk üç sırayı alan İtalya, Brezilya ve ABD Pekin Olimpiyat Oyunları’na katılmaya hak kazandı.

Marina Vladimirovna Şainova, Rus halterci.

<span class="mw-page-title-main">2006 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2006 Dünya Halter Şampiyonası Dominik Cumhuriyeti 'nin başkenti Santo Domingo 'da 30 Eylül ve 7 Ekim 2006 tarihleri arasında düzenlendi. Şampiyonada en fazla madalyayı 11 madalya ile Çin aldı.

<span class="mw-page-title-main">Chiang Mai</span>

Chiang Mai, bazen "Chiengmai" veya "Chiangmai"), Kuzey Tayland'ın en büyük kentidir ve Tayland'ın ikinci büyük şehri. Tayland'ın en önemli kültürel merkezlerinden biri olan şehir, Chiang Mai Eyaleti'nin başkentidir. Bangkok'un 700 km kuzeyinde olan Chiang Mai'nin nüfusu 1,2 milyon (2022) ve ülkedeki en yüksek dağlara ev sahipliği yapar. Şehir, Bangkok'un da içerisinden geçen Chao Phraya Nehri'nin önemli bir kolu olan Ping Nehri kenarında kurulmuştur. Ping Nehri'ne yakınlığı ve stratejik ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle Chiang Mai tarihsel bir önem kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları</span>

2016 Yaz Olimpiyatları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da düzenlenmiş olan olimpiyat oyunlarıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) yönetiminde yapılacak olan organizasyon için pek çok kent aday olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2 Ekim 2009'da Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 121. toplantısında yapılan oylamalarda Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etmiştir. Müsabakaların çoğunluğu Barra da Tijuca merkezli tesislerde düzenlenecektir. Copacabana, Deodoro ve Maracanã bölgelerinde de bazı müsabakalar gerçekleşmiştir. Bu oyunlar Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yingluk Şinavatra</span> 28. Tayland başbakanı

Yingluk Şinavatra, , Taylandlı bir iş insanı ve politikacı. Pheu Thai Partisi üyesi ve 2011 genel seçimleri sonrasında 28. Tayland Başbakanı oldu. Yingluck Shinawatra Tayland'ın ilk kadın Başbakanı olmuştur. Chiang Mai ilinde doğan Yingluck Shinawatra, Chiang Mai Üniversitesi ve Kentucky Devlet Üniversitesi'nden kamu yönetimi master yaparak lisans derecesini aldı. Ağabeyi olan eski Tayland başbakanı Thaksin Shinawatra tarafından kurulan işletmelerin yöneticiliğini yaptı ve daha sonra emlak geliştiricisi olan SC Varlık ve Gelişmiş Bilgi Servisi müdürü başkanı oldu. Bu arada ağabeyi Thaksin Shinawatra görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle bir askerî darbeyle devrildi. Yingluck Shinawatra Mayıs 2011 genel seçimlerinde Başbakan adayı olarak adaylığı koydu. Genel seçimlerinin ardından Temsilciler Meclisi 5 Ağustos sabahı yeni bir Başbakan seçmek için ayrı bir oturum yaptı. Yingluck 9 Ağustos'ta Bakanlar Konseyini kurmuştur. Yingluck Shinawatra ve Bakanları 10 Ağustos'ta yemin ettiler.

<span class="mw-page-title-main">10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 30 Mayıs - 14 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye'de düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları. Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen ve 3 kategoride toplam 20 yarışmadan oluşan olimpiyatlara, 135 ülkeden toplam 1500 yarışmacı katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları'nda tekvando</span>

2004 Yaz Olimpiyatları'nda tekvando müsabakaları, Yunanistan'ın Atina kentindeki Faliro Kıyı Bölgesi Olimpiyat Kompleksinde 25-28 Ağustos 2004 tarihlerinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Bilim Olimpiyatları</span>

Uluslararası Bilim Olimpiyatları (ISO), bilimin çeşitli alanlarda dünya çapında yapılan yıllık yarışmalardır. Ulusal Bilim Olimpiyatları ile seçilen her katılımcı ülkeden öğrenciler kendi bilim dallarında katılmaktadır. Bugüne kadar yapılan 13 ISO alanı vardır:

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim</span>

2016 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim müsabakaları Brezilya Carioca Arena 3'te, 6 - 14 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmiştir. Müsabakalar 10 dalda yapılmıştır. Müsabakalara 47 ülke, 246 yarışmacı katılmıştır.

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yükseköğretim kurumlarının işbirliği ile 2012 yılında kurulmuş, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nın himayesinde faaliyet gösteren, üniversitelerin bir araya gelmesi ile oluşan herhangi bir afet anında hiçbir şekilde dil, din, ırk vb. farklılık gözetmeksizin insanların yardımına koşacak bir potansiyel oluşturmak ve insanları afetlere dirençli bir toplum oluşturma konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan bir sivil toplum örgütüdür. Konseyin toplam 20 ülkeden 40 adet üniversite veya kurum üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Dünya Badminton Şampiyonası</span>

2018 Dünya Badminton Şampiyonası, 30 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında Çin'in Nankin kentindeki Nankin Olimpik Spor Merkezi'nde düzenlenen bir badminton turnuvasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2017 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2017 Dünya Halter Şampiyonası, 28 Kasım - 5 Aralık 2017 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya kentinde düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2020 Yaz Olimpiyatları'nda masa tenisi</span>

2020 Yaz Olimpiyatları'ndaki masa tenisi etkinlikleri 6-17 Ağustos 2021 tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Japonya'nın Tokyo kentinde Tokyo Metropolitan Spor Salonunda düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda badminton</span>

2024 Yaz Olimpiyatları'nda badminton etkinlikleri 27 Temmuz-5 Ağustos 2024 tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Fransa'nın Paris kentindeki Porte de La Chapelle Arena'da düzenlenmiştir.