İçeriğe atla

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (İngilizceInternational Consortium of Investigative Journalists, kısaca ICIJ), Washington, DC merkezli, bağımsız bir uluslararası ağdır. 1997'de Center for Public Integrity tarafından başlatılan[1] ve Şubat 2017'de tamamen bağımsız bir kuruluş haline getirilen ICIJ, "sınır ötesi suç, yolsuzluk ve gücün hesap verebilirliği" gibi konularda birlikte çalışan 70'ten fazla ülkede 200'ün üzerinde araştırmacı gazeteciden oluşmaktadır.[2]

ICIJ, 2000 ve 2001'de yayınladığı raporlarda Philip Morris International ve diğer çokuluslu tütün şirketlerinin Kolombiyalı uyuşturucu kartelleri, İtalyan mafyası ve Kuzey Amerika'daki motosiklet çeteleriyle birlikte çalışarak nasıl tütün kaçakçılığı yaptığını ortaya çıkardı.[3]

2016'da açıklanan Panama Belgeleri ile gazetecilik tarihinin en büyük araştırmasını yapan ve bu haberle Pulitzer Ödülü'ne değer görülen ICIJ, offshore yatırımların dünya genelinde suçluları ve yolsuzlukları nasıl gizlediğini kamuoyunun gündemine getirdi.[4][5] Bunu takiben 2017'de Paradise Belgelerini yayınladı.

Kaynakça

  1. ^ Michael S. Schmidt & Steven Lee Myers (3 Nisan 2016). "Panama Law Firm's Leaked Files Detail Offshore Accounts Tied to World Leaders". The New York Times. 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017.  (İngilizce)
  2. ^ "About the ICIJ". ICIJ. 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017.  (İngilizce)
  3. ^ "Big Tobacco Smuggling". ICIJ. 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017.  (İngilizce)
  4. ^ Greenberg, Andy (4 Nisan 2016). "How Reporters Pulled Off the Panama Papers, the Biggest Leak in Whistleblower History". Wired. 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017.  (İngilizce)
  5. ^ Luke Harding (11 Nisan 2017). "Panama Papers investigation wins Pulitzer prize". The Guardian. 16 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2017.  (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panama</span> Orta Amerikada bir ülke

Panama veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti, ülke ile aynı adı taşıyan Panama şehridir (Panamá). Panama, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiş olup 1821'e kadar bir İspanyol kolonisi olarak kalmıştır. 1821'de ise Kolombiya ile birleşmiş ancak 1903 yılında Kolombiya'dan ayrılarak ABD’nin desteği ile bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pulitzer Ödülü</span> Columbia Üniversitesi tarafından verilen prestijli ödül

Pulitzer Ödülü New York şehrinde, Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verilen saygın bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Gianni Infantino</span> İtalyan spor yöneticisi

Giovanni Vincenzo Infantino İtalyan-İsviçreli futbol yöneticisi ve Şubat 2016'dan beri FIFA başkanıdır. Haziran 2019'da ve Mart 2023'te yeniden seçildi. Ocak 2020'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeliğine de seçildi.

Bu sayfa güncel olarak operasyonel olan denizüstü rüzgâr tarlalarını deklare edilen kapasitesine göre listeler. Ocak 2020 itibarıyla, Birleşik Krallık'taki Hornsea 1, 1,218 MW kapasitesiyle dünyadaki en büyük denizüstü rüzgâr tarlasıdır.

<span class="mw-page-title-main">WikiLeaks</span> Sivil toplum kuruluşu

Wikileaks, anonim kaynaklara dayanarak hassas belgeler yayınlayan ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 2006-2016 arasındaki 10 yıllık süreçte 10 milyon belge yayınladığı belirtilen organizasyonun kurucusu ve yöneticisi Avustralyalı internet aktivisti Julian Assange’dır. Kristinn Hrafnsson, 2018 yılından beri sorumlu editörlüğünü yürütmektedir

<span class="mw-page-title-main">Offshore finans merkezi</span>

Offshore finans merkezi, kıyı ötesi finans merkezi veya denizaşırı finans merkezi, yerleşik olmayan offshore şirketlere kurumsal ve ticari hizmetler sunma ve offshore fonlarının yatırımı konusunda uzmanlaşmış, düşük vergi oranları olan küçük bölgelerdir. Bu terim 1980'lerde icat edildi. Uluslararası Para Fonu, offshore finans merkezini "iç ekonomisinin büyüklüğü ve finansı ile uyuşmayan bir ölçekte, yurt dışında yerleşik kişilere finansal hizmetler sağlayan bir ülke veya yasal bölge" olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Çalık (iş insanı)</span> Türk iş insanı

Ahmet Çalık, Türk iş insanı ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı.

Panama Belgeleri, Panama menşeli Mossack Fonseca adlı kurum tarafından 214 binden çok off-shore kurum için düzenlenmiş olan 11.5 milyon gizli belgeyi tanımlar. Belgelerde bu kurumların ortakları ve yöneticilerinin de isimleri geçmektedir. Adı geçen isimler arasında çok sayıda ülkenin varlıklı kişilerinin, siyasetçilerinin adı yer almaktadır. 1970'li yıllardan bu yana tutulan kayıtlar 2.6 Terabayt büyüklüğündedir. Belge Almanya'nın Süddeutsche Zeitung gazetesine ve ABD merkezli Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na iletilmiştir. Belgelere dair ilk haberler 3 Nisan 2016 tarihinde yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de yolsuzluk</span>

1949 sonrası Çin'de yolsuzluk; Çin'deki iktidar partisi olan Çin Komünist Partisi (ÇKP)'nin örgütsel yapısından oluşan sorunlarla ilişkilidir. Bu fenomen, Çin Komünist Partisi'nin politikaları, kuruluşları, normları ve Mao sonrası dönemde Deng Şiaoping tarafından başlatılan ekonomik liberalleşme reformlarının oluşturduğu ortam değişikliğine uyum gösterme başarısızlığı gibi unsurlar içerir. Eski Doğu Bloku ülkeleri ya da Orta Asya gibi ekonomik reformların uygulandığı diğer sosyalist ekonomilerde olduğu gibi, Çin de reformların uygulanmasının ardından artan seviyede yolsuzluğa maruz kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paradise Papers</span> Sızıntı belgeler

Paradise Belgeleri veya Cennet Belgeleri, Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'a sızdırılan offshore yatırımlarla ilgili yaklaşık 13,4 milyon gizli elektronik belgeler bütünüdür. Gazete, belgeleri Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile paylaştı ve bazı ayrıntılar 5 Kasım 2017'de kamuoyuna açıklandı. Offshore hukuk firması Appleby, kurumsal hizmet sağlayıcıları Estera ile Asiaciti Trust ve 19 vergi bölgesindeki işletme kayıtlarından kaynaklanan belgelerde Kraliçe II. Elizabeth, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Wilbur Ross dahil 120.000'den fazla kişi ve şirketin adı geçiyor. Boston Consulting Group'a göre, belgelerde yaklaşık 10 trilyon dolardan söz ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Offshore yatırım</span>

Offshore yatırım, yatırımcının ikamet ettiği ülkenin dışında bir yerde yaptığı yatırımdır. Bu tür yatırımlar özellikle olumlu vergi muamelesi yapan bölgelerde kaydedilir. Panama, Lüksemburg, Cayman Adaları, British Virgin Adaları ve Bahamalar gibi vergi cenneti sayılan ülkelerin genellikle bu tür faaliyetleri teşvik eden düşük vergi oranları ve daha serbest mali yönetmelikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pandora Belgeleri</span> finansal skandal

Pandora Belgeleri, 3 Ekim 2021'de Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından yayımlanan 11,9 milyon sızdırılmış belgedir. ICIJ'nin haber kuruluşları, belge sızıntısını Panama, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdeki 14 finansal hizmet şirketinden belgeler, resimler, e-postalar ve elektronik tablolar içeren ve önceki sızıntıları geride bırakan, şimdiye kadarki en kapsamlı finansal gizlilik ifşası olarak nitelendirdi. Belgelerin yayınlandığı tarihte, ICIJ, belgelerin kaynağını tanımlamadığını söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Maria Ressa</span> Filipinli gazeteci

Maria Angelita Ressa, Filipinli gazeteci. Yalan haberlere, dezenformasyona ve bağımsız medyanın susturulması çabalarına karşı mücadelesi ile tanınır. Rappler adlı çevrimiçi haber sitesinin kurucusudur. Rus gazeteci Dmitri Muratov ile birlikte 2021 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Ressa, bu ödülü kazanan ilk Filipinli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Muratov</span> Rus gazeteci ve televizyon sunucusu

Dmitri Andreyeviç Muratov, Rus gazeteci, Novaya Gazeta gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, "demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları" nedeniyle Maria Ressa ile birlikte aldı.

Canan Coşkun, Türk gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Mordaşov</span> Rus iş insanı

Aleksey Aleksandroviç Mordaşov, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Rusya'nın en büyük çelik ve madencilik şirketi olan Severstal'ın ana hissedarı ve yönetim kurulu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ramón Fonseca Mora</span>

Ramón Fonseca Mora, Panamalı hukukçu, siyasetçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Ünker</span>

Pelin Ünker, Türk gazeteci ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) üyesidir. 2010'ların sonunda Paradise Papers skandalının Türkiye boyutunu araştırmıştır.