İçeriğe atla

Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu

Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu
Bureau international des poids et mesures
KısaltmaBIPM
Kuruluş20 Mayıs 1875
TürUluslararası
Konum
  • Saint-Cloud, Fransa
ÜyelerAlmanya,

Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Denmark, Ekvador, Endonezya, Fas, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kolombiya, Litvanya, Macaristan, Malezya, Meksika, Mısır, Norveç, Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Şili, Singapore, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Suudi Arabistan, Tayland, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Uruguay, Yeni Zelanda,

Yunanistan,
Resmî dillerFransızca, İngilizce
Resmî sitebipm.org

Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu (Fransızca: Bureau international des poids et mesures), üye devletlerin ölçüm bilimi ve ölçüm standartları ile ilgili konularda (Uluslararası Ölçüm Sistemi gibi) birlikte hareket ettiği, Uluslararası Metre Kongresi'nde imzalanan Metre Anlaşması ile kurulmuş hükümetler arası bir kuruluştur.[1][2] Kurum, organizasyonun Fransızca isminin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle oluşan BIPM kısaltmasıyla ile anılmaktadır. BIPM'nin yönetim merkezi kurumun kurulduğu Saint-Cloud, Fransa'daki merkezinde bulunmakta olup resmi toplantıları burada gerçekleştirilmektedir.

BIPM, normalde iki yılda bir toplanan Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Komitesi (Fransızca: Comité international des poids et mesures, kısaca; CIPM) tarafından denetlenmekte olup, genelde dört yılda bir Paris, Fransa'da toplanan, üye devletlerin delegeleri ve Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı üye ülkelerinin gözlemcilerinden oluşan Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı (Fransızca: Conférence générale des poids et mesures, kısaca; CGPM) tarafından denetlenmektedir. Bu kurumlar, BIPM gibi genelde Fransızca isimlerinin baş harflerinden oluşan kısaltmalar ile anılmaktadırlar.

Tarih

BIPM, 20 Mayıs 1875'te, Uluslararası Metre Kongresi'inde bulunan on yedi üye devletin Metre Anlaşması'nı imzalamasının ardından Paris, Fransa'da kurulmuştur.

Merkez binası, 1876 yılında Fransız Hükûmeti'nin kuruma verdiği Saint-Cloud bölgesinde bulunan Pavillon de Breteuil binasıdır. 1969'dan beri kurumun yönetim merkezinin bulunduğu Pavillon de Breteuil binası ve onu çevreleyen bahçesi uluslararası bölge olarak kabul edilmekte olup, BIPM hükûmetler arası bir organizasyona tanınan tüm haklara ve ayrıcalıklara sahiptir.[3] Bu statüsü, 9 Eylül 1970 tarih ve 70-820 sayılı Fransız kararnamesi ile tamemen kesinleştirilmiştir.[4]

İşleyiş

Başkanlar

Pavillon de Breteuil binası, Saint-Cloud, Fransa

Kuruluşundan bu yana, BIPM'nin yöneticileri:[5][6]

İsim Ülke Yetki Notlar
Gilbert Govi İtalya1875–1877
J. Pernet İsviçre1877–1879 Vekil Başkan
Ole Jacob BrochNorveç1879–1889
J.-René Benoît Fransa1889–1915
Charles Édouard Guillaumeİsviçre1915–1936
Albert Pérard Fransa1936–1951
Charles Volet İsviçre 1951–1961
Jean Terrien Fransa 1962–1977
Pierre Giacomo Fransa 1978–1988
Terry J. Quinn Birleşik Krallık1988–2003 Onursal Başkan
Andrew J. Wallard Birleşik Krallık 2004–2010 Onursal Başkan
Michael Kühne Almanya2011–2012
Martin JT Milton Birleşik Krallık 2013-günümüz

Kaynakça

  1. ^ Pellet, Alain (2009). Droit international public. LGDJ. s. 574. ISBN 978-2-275-02390-8. 
  2. ^ Schermers, Henry G. (2018). International Institutional Law. Brill. ss. 302-303. ISBN 978-90-04-38165-0. 
  3. ^ "History of the Pavillon de Breteuil". BIPM. 7 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  4. ^ Page, Chester H; Vigoureux, Paul, (Ed.) (20 Mayıs 1975). The International Bureau of Weights and Measures 1875–1975: NBS Special Publication 420. Washington, DC: National Bureau of Standards. ss. 26-27. 
  5. ^ "Directors of the BIPM since 1875". Bureau International des Poids et Mesures. 2018. 27 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  6. ^ "NPL Fellow, Dr Martin Milton, is new Director at foundation of world's measurement system". QMT News. Quality Manufacturing Today. Ağustos 2012. 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eşgüdümlü Evrensel Zaman</span> medeni ve bilimsel zaman

Eşgüdümlü Evrensel Zaman ya da özgün kısaltmasıyla UTC, dünya genelinde saatleri ve zamanı düzenlemek için kullanılan temel zaman standardıdır. Mevcut zaman için bir referans noktası oluşturarak günlük zaman ve zaman dilimlerinin temelini oluşturur. UTC, uluslararası iletişimi, navigasyonu, bilimsel araştırmaları ve ticareti kolaylaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Metre</span> uzunluğun temel birimi

Metre, Uluslararası Birimler Sistemi'nce uzunluğun temel birimi olarak belirlenmiştir. Genellikle kısaltması olan m harfi ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Kelvin</span> Termodinamik sıcaklığın SI birimi

Kelvin, Uluslararası Birim Sistemi'ne göre temel sıcaklık ölçüsü birimi. Sembolü K'dir. İsmini, termodinamikteki mutlak sıfır kavramını ilk defa gazlardan tüm maddelere uygulayan İskoç asıllı bilim insanı Lord Kelvin'den alır.

<span class="mw-page-title-main">Kardeş şehir</span> birbiriyle ilişkisi olan şehirler

Kardeş şehir, coğrafi olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin kültürel ve ticari alışveriş amacıyla oluşturdukları birlikteliktir. 1947'de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tasarlanan modern anlamdaki şehir eşleştirme kavramı, bir barış simgesi ve uzlaşma eylemi olarak görülmekte ve farklı kültürler arasında ve/veya eski düşmanlar arasında ticaret ve turizm alanlarında dostluğu geliştirmeyi amaçlamaktaydı. 2000'li yıllarda ise şehir eşleştirme uygulaması, şehirler arasında stratejik uluslararası ticari bağlantılar oluşturmak için giderek daha fazla kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kilogram</span> kütlenin temel birimi

Kilogram Uluslararası Birimler Sistemi'nde kütlenin temel birimidir. Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir. Adında bir SI öneki (k) içeren tek SI temel birimidir. Ayrıca, farklı laboratuvarlarda ölçülebilecek temel fiziksel bir özellik yerine, insan yapımı bir cisme dayandırılmış tek SI birimidir.

Metroloji, çalışma konusu ölçüm olan bilim dalı olup 20 Mayıs 1875'te Paris'te Metre Konvansiyonu'nun imzalanmasından sonra bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası kuruluş</span> hükûmetler arasında antlaşmayla kurulan kuruluş

Uluslararası organizasyon ya da uluslararası kuruluş veya uluslararası örgüt, uluslararası üyelere veya üyelik sistemine, kapsama ya da varlığa sahip kuruluşlar için kullanılan bir isim olup, uluslararası sivil toplum kuruluşu ve hükûmetler arası örgüt şeklinde iki ana türü bulunmaktadır.

Elektromanyetik birimler fiziğin elektromanyetik dalında kullanılan birimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kandela</span> ışık şiddeti birimi

Kandela, Işık şiddeti birimidir. Uluslararası SI sistemindeki 7 temel birimden biridir..

ABD geleneksel ölçü birimleri, ABD'de kullanılan ölçü birimleri. İngiliz İmparatorluğu'nda kullanılan birimlerden geliştirilen ABD sistemi 1824 yılında standartlaştırılmıştır. İngiliz Emperyal sisteminden birkaç sayısal farklılıkları mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Barış Bürosu</span>

Uluslararası Barış Bürosu, 1891 yılında kurulan dünyanın en eski barış örgütüdür. Barış konferansları için yapılan başvurular üzerinde çalışmak amacıyla, 13 Kasım 1891'de Roma'da yapılan 3. uluslararası Parlamentolar Arası Birlik konferansında kuruldu. Büronun yaptığı çalışmalar 1910 yılında Nobel Barış Ödülü ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Metrik sistem</span> Metre, metrekare, metreküp gibi kökü metreye dayanan ölçü sistemi

Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı, uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir. Yıllar içinde, metre ve kilogram tanımları revize edilmiş ve metrik sistem diğer birçok birimleri de içine alacak şekilde genişletilmiştir. Metrik sistemin on dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarında değişik varyantları görülmüş olsa da terim şimdi sıklıkla dünyanın hemen hemen her ülkesinde resmî ölçüm birimi olan "Uluslararası Birimler Sistemi" ("SI") ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Louis Essen İngiliz fizikçi. Kayda değer en önemli başarıları zamanı kesin bir şekilde ölçebilmiş olması ve ışık hızına karar verebilmiş olmasıdır. Ayrıca Albert Einstein'ın Özel Görelilik Teorisinin özellikle zaman genişlemesini ele alan kısmına karşı eleştirel bir yaklaşımı olmuştur.

Bir ölçü sistemi, ölçü birimleri ve onları birbirine bağlayan kuralların bir toplamıdır. Ölçü sistemi, tarihsel olarak öneme sahip olup bilim ve ticaret amaçları için tanımlanır ve düzenlenir. Kullanılan modern ölçü sisteminin örnekleri metre sistemi, İngiliz ölçü birimi ve Amerikalı geleneksel birimleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Vicky Ntetema</span>

Vicky Ntetema, Tanzanyalı gazeteci. Tanzanya ve Burundi'de albinolara yönelik cinayet olaylarına ilişkin yaptığı haberle tanınmış; konuyla ilgili duyarlılığı artırmak amacıyla Under the Same Sun adlı bir vakıf kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Etalon</span> bir ölçü biriminin düzenlemesi

Etalon ağırlık ve uzunluk ölçüleri için kabul edilmiş yasal ölçü modelidir. Kelimenin kökeni Fransızcada standart anlamına gelen étalon kelimesidir. Ancak daha dar anlamıyla etalon Uluslararası Birimler Sisteminde temel birimler için seçilen örneklere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Frankofoni Örgütü</span> Uluslararası organizasyon

Uluslararası Frankofoni Örgütü, Fransızcanın geçer dil olduğu, nüfusunun önemli bir bölümünün frankofon olduğu ya da Fransız kültürüne belli bir bağı olan ülkelerin ve bölgelerin temsil edildiği uluslararası bir örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Birimler Sistemi</span> metrik sistemin çağdaş biçimi

Milletlerarası Birimler Sistemi veya Uluslararası Birimler Sistemi, metrik sistemin günümüz dünyasına entegre edilmiş çağdaş biçimidir. Dünyanın hemen her ülkesinde kabul görmüş tek resmî ölçü sistemi konumundadır. Yedi temel birim ve özel adlar ve sembollerle türetilmiş 22 birim, diğer türetilmiş birimleri ifade etmek için kombinasyon hâlinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madde miktarı</span> kapsamlı fiziksel özellik

Madde miktarı, kimya alanında içindeki ayrı atomik ölçekli parçacıkların sayısının Avogadro sabiti NA'ya bölümü olarak tanımlanmaktadır. Özetle atomik görüşte, madde miktarı, maddeyi oluşturan parçacıkların sayısıdır. Parçacıklar veya maddeler, bağlama bağlı olarak moleküller, atomik, iyonik, elektron veya başka bir yapıda bulunabilmektedirler. Avogadro sabiti NA'nın değeri 6.02214076×1023 mol−1 olarak tanımlanmaktadır. Gerçek atomik görünümde, maddenin 1 molü, 6.02214076×1023 adet (Avogadro sayısı kadar) parçacık içermektedir. Madde miktarı, kimyasal miktar olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radikal ve Benzeri Demokratik Partilerin Uluslararası Birliği</span> radikal partilerin uluslararası ittifakı

Radikal Enternasyonal olarak da bilinen Radikal ve Benzeri Demokratik Partilerin Uluslararası Birliği, 1924'ten 1938'e kadar var olan, klasik radikal ve sol eğilimli liberal siyasi partilerden oluşan bir siyasi enternasyonaldi.