İçeriğe atla

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

İşçi Filmleri Festivali
Resmi logo
Resmî adıUluslararası İşçi Filmleri Festivali
SloganEmeği Gören Kamera
TürüFilm festivali
SıklığıHer yıl
YeriTürkiye geneli
ÜlkeTürkiye
Aktif yıllar2006 - günümüz
KoordinatörÖnder Özdemir
SponsorSendika ve STK'lar
DiliUluslararası
Resmî sitehttp://www.iff.org.tr

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali veya İşçi Filmleri Festivali, Türkiye'de 2006 yılından itibaren her yıl, 1 Mayıs İşçi Bayramı'ndan başlayarak 8 Mayıs'a kadar devam eden bir film festivalidir.[1]

Festival her yıl, 1 - 8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da eş zamanlı başlar ve bu tarihlerden sonra da Türkiye'deki birçok il ve ilçeyi dolaşarak programındaki işçi filmlerini birçok noktaya ulaştırmaktadır.[2] Gösterim ve etkinliklerin tamamının ücretsiz olduğu festival, sinema salonları dışında sendikalarda, fabrikalarda ve mahallelerde gösterilmektedir.[3]

İşçi Filmleri Festivali, yarışmasız, biletsiz ve ücretsiz bir film festivalidir.[4] Ayrıca festivalde çeşitli sergiler de düzenlenmektedir.[5] İşçi Filmleri Festivali, 2006 yılından itibaren "festival maskotu" olarak tanıttığı Karagöz ve Şarlo figürlerini tüm afiş ve görsellerinde kullanmaktadır. Bu festival maskotları bazı eylemlerdeki pankartlara da ilham kaynağı olmuştur.[6]

Festival kapsamında ayrıca, "Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı" adında bir de uluslararası konferans düzenlenmektedir.[7]

Tarihi

1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali afişi

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, ilk olarak 2006 yılında İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı olarak düzenlenmiştir. Takip eden yıllarda bu programa İzmir ve Diyarbakır'da dahil edilmiştir.[1]

Festival, dünyanın diğer İşçi Filmleri Festivalleri ile birlikte ortak bir ağa sahiptir. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, dünyanın herhangi bir noktasında üretilen işçi filmlerini bu ortak ağ sayesinde arşivine katmakta, gerektiği durumlarda da bu arşivi diğer ülkelerin işçi filmleri festivalleriyle paylaşmaktadır. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 2006 yılından beri düzenli ve her geçen yıl katılım sayısını arttırarak büyümektedir. Bu büyüme festivali günümüzde en büyük, kapsamlı ve geniş film arşivli işçi filmleri festivali haline getirmiştir.

Günümüzde birçok ülkeden çeşitli organizasyonların katılımı ve işbirliği ile dünyanın farklı noktalarında işçi filmleri festivalleri gerçekleştirilmektedir. İşçi filmleri festivali Japonya'da Aralık ayında, Kore'de Kasım ayında ve Latin Amerika'da her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde organize edilmektedir.

Laborfest olarak isimlendirilen ABD'deki festival 1994 yılından bu yana her yıl 5 Temmuzda başlayan ve 1 ay süren bir işçi kültür ve film festivalidir. Festival tarihi olarak ABD'nin San Francisco kentinde, 5 Temmuz 1934'te Kanlı Perşembe olarak anılan ve liman işçilerinin grevini destekleyen 2 işçinin öldürüldüğü günün yıl dönümü seçilmiştir.

Laborfest Korea olarak isimlendirilen Kore'deki festival, 1997 yılında başlamış ve bugüne kadar 8 kez gerçekleştirilmiştir. 16-21 Kasım 2004 tarihlerinde gerçekleştirilen son festivalde 6 günde 10 ülkeden 26 film gösterilmiştir.

FELCO Latin Amerika İsçi Sınıfı Film ve Video Festivali'dir. İlk olarak, 2004 yılı Kasım ayında Arjantin'de gerçekleştirilmiştir. Bolivya, Uruguay, Şili, Meksika, ABD ve Kore'den onlarca film gösterilmiştir. 2005'te ise festivalin ikincisi FELCO-Bolivia adi ile Bolivya'da gerçekleştirilmiştir.

Bu ülkelerin dışında, İtalya'daki, İngiltere'deki ve Kıbrıs'taki İşçi Filmleri Festivallerine, Türkiye'deki Uluslararası İşçi Filmleri Festivali doğrudan destek ve katkıda bulunmaktadır.

Festival komitesi

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

  1. ^ a b Prof. Dr. Funda Başaran (Nisan 2015). Özcan, Çiğdem (Ed.). İşçi Filmleri, Öteki "Sinemalar". ss. 10-11-12-326. ISBN 978-605-172-072-2. 
  2. ^ "Dünyanın bütün işçi filmleri birleşti". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 1 Mayıs 2008. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  3. ^ "İşçi Filmleri Festivali iş cinayetlerini görüyor, gösteriyor". NTV. ntv.com.tr. 1 Mayıs 2015. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  4. ^ "Genel Bilgiler". Uluslararası İşçi Filmleri Festivali. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2012. 
  5. ^ "Emek Sineması'ndan meydanlara 1 Mayıs". NTV. ntv.com.tr. AA. 29 Nisan 2010. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  6. ^ "Bir kez daha: Emek'i yıktırmıyoruz". NTV. ntv.com.tr. 3 Mayıs 2010. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  7. ^ "Şimdi 'özgürlük' zamanı". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 27 Nisan 2012. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 
  8. ^ a b c "İşçi Filmleri Festivali başlıyor". CNN Türk. cnnturk.com. 28 Nisan 2015. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ferzan Özpetek</span> Türk-İtalyan film yönetmeni

Ferzan Özpetek, Türk-İtalyan yönetmen, senarist, yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Akçatepe</span> Türk sinema sanatçısı (1938–2017)

Mustafa Halit Akçatepe, Türk sinema, dizi oyuncusu ve tiyatro sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nur Sürer</span> Türk oyuncu

Nur Sürer, Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Ali Atay</span> Türk oyuncu ve yönetmen

Dursun Ali Atay, Türk oyuncu, senarist, müzisyen ve film yönetmeni.

<i>Ana Yurdu</i>

Ana Yurdu, Senem Tüzen'in senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı, Esra Bezen Bilgin, Nihal G. Koldaş, Semih Aydın'ın başrollerini paylaştığı 2015 yapımı Türk-Yunan ortak yapımı film.

<i>İstanbul Kırmızısı</i> (film) 2017 yapımı Ferzan Özpetek filmi

İstanbul Kırmızısı (İtalyanca: Rosso Istanbul), 2016 yapımı Türk asıllı İtalyan yönetmen Ferzan Özpetek'in ilk Türk filmi. Çekimleri İstanbul'da yapılan film, 2 Mart 2017'de İtalya'da 200 salonda, 3 Mart 2017'de ise Türkiye'de 279 salonda gösterime girdi. Ferzan Özpetek'in aynı isimli kitabından sinemaya uyarladığı filmin başrollerinde Nejat İşler, Mehmet Günsür, Tuba Büyüküstün, Halit Ergenç, Serra Yılmaz gibi oyuncular yer alıyor. Filmde, Ferzan Özpetek'i, Deniz adındaki karakter ile Nejat İşler canlandırıyor. Mehmet Günsür ve Tuba Büyüküstün, Özpetek’in hayatındaki iki önemli karakteri, Yusuf ve Neval’i oynuyor. Halit Ergenç ise kitapta yer almayan Orhan adında yeni bir karakteri canlandırıyor. Filmin uluslararası tanıtımı ilk kez Roma Film Festivali'nde gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Merve Dizdar</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Merve Dizdar, Türk oyuncu. Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü başta olmak üzere çeşitli ödülleri bulunmaktadır.

Mehmet Can Mertoğlu,, film yönetmeni, senarist.

Çiğdem Selışık Onat, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">54. Uluslararası Antalya Film Festivali</span>

54. Uluslararası Antalya Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 54.'sü. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin, 21-27 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">36. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

36. Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından "Kaldır kafanı!" temasıyla 5 - 16 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen film festivalidir. Festival, İstanbul Maslak'taki TİM Show Center'da 4 Nisan 2017 tarihinde yapılan törenle açıldı. Sunuculuğunu Cem Davran'ın gerçekleştirdiği gecenin onur konuğu ise İngiliz oyuncu Ian McKellen oldu.

<span class="mw-page-title-main">24. Uluslararası Adana Film Festivali</span>

24. Uluslararası Adana Film Festivali, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 25 Eylül-1 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen Uluslararası Adana Film Festivali'nin 24'üncüsüdür. Festivalde bu yıl, 180 filmin seyirci ile buluşması beklenirken, 30 Eylül akşamı düzenlenen törende 5 ayrı kategoride 30 tane Altın Koza ödülü dağıtıldı. Ödül töreninde ayrıca "Yılmaz Güney Özel Ödülü" de takdim edildi. Önceki yıllarda sadece ulusal kategoride bulunan yarışmaların bir kısmı bu yıl uluslararası katılıma da açık hale getirildi. Festivalin yarışma bölümlerine başvurular 17 Mayıs 2017'de başladı.

<span class="mw-page-title-main">1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali</span>

1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1 - 7 Mayıs 2006 tarihleri arasında İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı olarak düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin ilkidir. "Neoliberalizme Karşı Direniş Öyküleri" temasıyla düzenlenen festivalde 20 farklı ülkeden 40 film gösterildi.

<i>Ayla</i> (film) 2017 yapımı Türkiye–Güney Kore ortak filmi

Ayla, yönetmenliğini Can Ulkay'ın, senaristliğini ise Yiğit Güralp'in gerçekleştirdiği, 2017 yılı çıkışlı Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı dram ve savaş türündeki bir sinema filmidir. 1950 yılında başlayan Kore Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmin çekimlerine 2016 yılında başlandı. Çekimler Türkiye'de ve Güney Kore'de gerçekleştirildi. Yapımcılığını Mustafa Uslu'nun üstlendiği filmin müzikleri ise Fahir Atakoğlu tarafından bestelenmiştir. 27 Ekim 2017 tarihinde Türkiye'de vizyona giren filmin başrollerinde İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Çetin Tekindor, Lee Kyung-Jin, Ali Atay ve Murat Yıldırım gibi oyuncular yer almaktadır. Kore Savaşı sırasında Astsubay Kıdemli Başçavuş Süleyman Dilbirliği ile Koreli Eunja Kim'in gerçek yaşananlardan esinlenerek sinemaya uyarlanan filmidir.

<i>Buğday</i> (film) 2017 yapımı Semih Kaplanoğlu filmi

Buğday, Semih Kaplanoğlu'nun yazıp yönettiği bilimkurgu türündeki siyah-beyaz sinema filmidir. Kuraklık, açlık, mülteciler ve genetik değişiklikleri ele alan filmin başrollerini Jean-Marc Barr, Ermin Bravo ve Grigoriy Dobrygin paylaşmaktadır. Yapımı 5 yıl süren ve özgün dili İngilizce olan Buğday'ın çekimleri ABD, Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. Dünya galasını 12 Ağustos'ta, 23. Saraybosna Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir. Filmin Türkiye galası ise 24. Uluslararası Adana Film Festivali'nin ulusal uzun metraj yarışma bölümünde 29 Eylül 2017'de gerçekleştirilmiştir.

<i>Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok</i>

Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok, yönetmenliğini Onur Ünlü'nün gerçekleştirdiği 2017 çıkışlı Türkiye yapımı sinema filmi. Filmin ilk gösterimi, 24. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında gerçekleştirildi.

<i>Taş</i> (film) 2017 yapımı Türk filmi

Taş, yönetmenliğini ve senaristliğini Orhan Eskiköy'ün gerçekleştirdiği 2017 çıkışlı siyah-beyaz sinema filmi. Filmin ilk gösterimi 12 Nisan 2017'de 36. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirilmiştir.

Altın Koza Uluslararası En İyi Film Ödülü, Türkiye'nin Adana şehrinde her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında jüri tarafından seçilen uluslararası bir filme verilen ödüldür.