İçeriğe atla

Ulusal Saray (Haiti)

Koordinatlar: 18°32′35.2″K 072°20′19.9″B / 18.543111°K 72.338861°B / 18.543111; -72.338861
Haiti Ulusal Sarayı'nın 18 Nisan 2006'daki görüntüsü.
12 Ocak 2010 günü gerçekleşen 7,0 Mw büyüklüğündeki Haiti depreminde ağır hasar alan Haiti Ulusal Sarayı. Yaşanan bu doğal afet nedeniyle, iki katlı olan binanın giriş kısmı, ana merdivenleri ve ikinci katı tamamen çökmüştür.

Ulusal Saray, Haiti cumhurbaşkanının başkent Port-au-Prince'de bulunan resmî konutudur. Önde gelen Haitili mimarlardan Georges H. Baussan tarafından tasarlanan sarayın yapımı 1920'de tamamlanmıştır. Bina, 12 Ocak 2010 günü gerçekleşen Haiti depreminde ağır hasar almış; iki katlı olan binanın giriş kısmı, ana merdivenleri ve ikinci katı tamamen çökmüştür.

Wikimedia Commons'ta National Palace (Haiti) ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haiti</span> Karayip Denizinde bir ada ülkesi

Haiti ya da resmî adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısımdadır. Küba ve Jamaika'nın doğusunda Bahamalar'ın güneyinde bulunur. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülke Karayipler'in yüzölçümü en büyük üçüncü; 11 milyon nüfusu ile Karayipler bölgesinin en kalabalık nüfuslu ülkesi konumundadır. Başkenti Port-au-Prince'tir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Saray</span> ABD başkanının resmî konutu ve çalışma yeri

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri devlet başkanlarının Washington, DC'de bulunan resmî ikametgâhıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli</span> Osmanlı Devletinde sadrazam sarayı

Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul Valiliği valilik konağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feriye Sarayı</span>

Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları, İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semtiyle Ortaköy semti arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Saraylar günümüzde çeşitli kurumlar tarafından eğitim amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Whitehall Sarayı</span>

Whitehall Sarayı 1530 yılından 1689 yılına kadar İngiltere Kralları'nın ikâmetgâhı olan saraydır. Döneminde Avrupa'daki en büyük saray, 1.500 odası ile dünydadaki en büyük yapıydı. 1622 yılında çıkan bir yangında büyük bir bölümü zarar gören saray 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'ndan zarar görmeden çıkmıştır. Bu yangın döneminde tahtta bulunan II. Charles sarayda küçük değişiklikler yaptırmış ve babası gibi bu sarayda ölmüştür. Yerine geçen kardeşi II. James de dönemin tanınmış mimarı Christopher Wren'e verdiği emirler doğrultusunda, saraya aralarında bir şapel ve kraliçenin özel yaşamını sürdürebileceği daha geniş alanlar ekletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Versay Sarayı</span> Paris civarındaki Fransız sarayı

Versay Sarayı ya da Versailles Sarayı, tarihi bir Fransız şatosudur. Sarayın ilk binasının yapımına 1661'de başlanmıştır, daha sonra değişik zamanlarda genişletilmiştir. Saray, günümüzde müze olarak kullanılır. Versailles sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır. Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Saray</span> mimari yapı

Saray, hükümdarların veya dinî liderlerin ikâmet ettiği büyük ve gösterişli yapı. Günümüzde zaman zaman otel veya kamu hizmetinde kullanılan bazı büyük yapıları tanımlamakta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıkavak Kasrı</span> İstanbul, Beyoğlu’nda bulunan tarihi bir yapı

Aynalıkavak Kasrı, İstanbul'un Hasköy, Beyoğlu kıyısında bulunan kasır. İstanbul fethedildiğinde Okmeydanı yamaçlarında büyük bir koruluktu. Bu koruluk sahile doğru inmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Buckingham Sarayı</span>

Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgâhı. Westminster Şehri'nde bulunan saray sık sık devlet işlerinde ve yabancı devlet insanlarının ağırlanmasında kullanılır.

Beykoz "Mecidiye" Kasrı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan tarihi bir kasırdır. Yalıköy semtinde Hünkâr İskelesi olarak anılan alanın güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sadabad Sarayı</span>

Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi (Farsça: مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد), İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir saray.

<span class="mw-page-title-main">Gülistan Sarayı</span>

Gülistan Sarayı İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde, Erg Meydanı'nın yakınında eski Tahran surlarının sınırları içerisinde Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray.

<span class="mw-page-title-main">Eski Saray (Belgrad)</span>

Stari dvor anlamı Eski Saray olan Obrenović Hanedanı'nın ikamet ettiği saray. Bina günümüzde Belgrad Şehir Meclisine ev sahipliği yapar. Saray Kralja Milana ve Dragoslava Jovanovića caddelerinin kesişiminde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Chiyoda</span> Japonyada özel semt

Chiyoda, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 23 özel semtinden biridir. Yüzölçümü 11.66 km² olan semtin nüfusu 1 Mayıs 2015 tarihi itibarı ile 54,462'dir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Saraylar Resim Müzesi</span>

Millî Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Sans-Souci Sarayı</span>

Sans-Souci Sarayı, Haiti'de, Nord Bölgesi'ndeki Milot'ta, Laferrière Kalesi'nin yaklaşık 5 kilometre kuzeydoğusunda ve Three Bays Koruma Alanı'nın 13 kilometre doğusunda bulunan bir saraydır.

Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi, Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunmaktadır. Türkiye'nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi olan bu müze, 25 Aralık 2008 tarihinde açılmıştır. Müzenin bulunduğu bina, Bilkent'in ünlü Merik Konağı veya halk arasında bilinen adıyla Altın Köşk'tür. Müzenin denetimi, Etnografya Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akkale öreni</span> Erdemli"de bir ören yeri

Akkale Mersin ilinde bir ören topluluğudur.