İçeriğe atla

Ulusal Portre Galerisi (Londra)

Koordinatlar: 51°30′34″K 0°07′41″B / 51.50944°K 0.12806°B / 51.50944; -0.12806
Ulusal Portre Galerisi
National Portrait Gallery
Harita
Açılış1856
KonumLondra. Birleşik Krallık
Koordinatlar51°30′34″K 0°07′41″B / 51.50944°K 0.12806°B / 51.50944; -0.12806
TürGüzel Sanatlar Müzesi,
Koleksiyon boyutuTarihsel önemi olan ve tanınmış Britanyalı kişilerini portreleri
Ziyaretçi2.015 milyon ziyaret (2013)[1]
Resmî sitewww.npg.org.uk

Ulusal Portre Galerisi (İngilizce: National Portrait Gallery (NPG)), Birleşik Krallık başkenti Londra'nın merkezsel meydanı olan Trafalgar Meydanı yanındaki "St Martin's Place"'de girişi bulunan sanat müzesi. Tarihsel önemi olan ve tanınmış Britanyalı kişilerini portrelerinin koleksiyonunu yapmak ve bunları halka açık olarak sergilemek amacı ile 1896'da dünyada ilk portre resimleri galerisi olarak açılmıştır. Modern mevkiine 1896'da nakledilmiştir. O zamandan beri iki defa önemli renovasyon yapılıp genişletilmiştir.

Müzedeki koleksiyon ve sergilemelerde portre resimler, gravürler, eskizler, karikatürler, desenler, fotoğraflar ve portre heykeller bulunmaktadır ve dünyada en büyük portre koleksiyonunu ihtiva etmektedir. Sergileme galerileri üç kata bölünmüştür. Portre eserlerinin sergilenmesi Rönesans döneminden günümüz eserlerine kadar, hazırlanma kronolojisine göre sıralamaya göre yapılmaktadır. "Ulusal Portre Galerisi"'nin İngiltere'de Yorkshire'de Beningborough Hall malikanesi ve Güneybatı İngiltere'de Somerset'te bulunan "Montacuet House" malikanesinde bölgesel eklsergileme binaları bulunmaktadır. Bunlarla beraber Galerinin koleksiyonuna ait olan portre eserlerinden ancak yaklaşık 1,300 tanesi sergilenmektedir. Koleksiyonun gayet büyük bir oranda kısmı depolanmış olup sergilenememektedir.

Yönetim olarak galeri İngiltere hükûmetinin "Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı" tarafından sponsor edilen devlet dairesi olmayan bir kamu kurumu statüsü taşımaktadır. Edinburg'da bulunan İskoçya Ulusal Portre Galerisi (Scottish National Portrait Gallery) ile işlevleri benzer olmakla beraber, yönetim itibarıyla hiçbir bağlantı bulunmamaktadır.

Sergileme

Londra Ulusal Portre Galerisi'nde bir sergileme salonu

Tudor Dŏnemi gallerileri (İkinci kat)

  • Salon 1: İlk Tudor Hanedanı İngiltere Kralları, saray, devlet ve hükûmet efradi
  • Salon 2 ve 3: "Kraliçe I. Elizabeth ve saray, devlet ve hükûmet efradı

Önemli portre eserleri: Eser yapımcısı ve portre konusu kişi:

17. yüzyıl (İkinci kat)

  • Salon 4: Stuart Hanedanı ve saray halkı.
  • Salon 5: Kral I. Charles ve İngiliz İç Savaşı.
  • Salon 6: 17. yüzyıl bilim adamları ve entelektüeller.
  • Salon 7: Kral II. Charles ve kraliyet rejiminin restore edilmesi.
  • Salon 8: 17. yüzyıl sonları.

Önemli portre eserleri: Eser yapımcısı ve portre konusu kişi veya kişiler:

18. yüzyıl (İkinci kat)

  • Salon 9 ve 10: 18. yüzyıl başlangıcı
  • Salon 11, 12 ve 13: 18. yüzyılda güzel sanatlar
  • Salon 14: Büyük Britanya'nin dünya gücü olması.
  • Salon 17: 1793 ve 1815 arasında İngiltere 'nin katıldığı savaşlar.
  • Salon 18: Romantikler.
  • Salon 19: Bilim ve Sanayi Devrimi.
  • Salon 20: Reformlar Dönemi.

Önemli portre eserleri: Eser yapımcısı ve portre konusu kişi veya kişiler:

Kraliçe Victoria dönemi (Birinci kat)

  • Salonlar 21 - 27: Kraliçe Victoria dönemindeki önemli kişi ve kişiler
  • Salon 28 ve 29: Kraliçe Victoria döneminin son kesimindeki önemli kişi ve kişiler

Önemli portre eserleri: Eser yapımcısı ve portre konusu kişi veya kişiler:

20. yüzyıl (Birinci kat ve üçüncü kat)

  • Salon 30: Birinci Dünya Savaşı sırasında Büyük Britanya.
  • Salon 31: İkinci Dünya Savaşı sırasında Büyük Britanya.
  • Salon 32: (balkon galerisi): 1960-1990 döneminde Büyük Britanya.
  • Salon 33: Modern Kraliyet ailesi.
  • Salon 34 - 41: 1990'li yıllarda Büyük Britanya.

Önemli portre eserleri: Eser yapımcısı ve portre konusu kişi veya kişiler:

Bazı seçilmiş portre resimleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Bu madde kısmen "İngilizce Wikipedia", National Portrait Gallery, London maddesi kaynaklıdır. Online:[1] 10 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  • Bu madde kısmen "İtalyanca Wikipedia", National Portrait Gallery (Londra) maddesi kaynaklıdır. Online:[2] 23 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İtalyanca)
  1. ^ En buyuk 100 sanat muzesi ziyaret sayisi 16 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Art Newspaper, 2014, say. 15. (İngilizce) (Erișim:27.4.2017)

Dış kaynaklar

  • Saumarez Smith, Charles, (2010) The National Portrait Gallery, 2. rev. ed., Londra: National Portrait Gallery, ISBN 978-1855144330 (İngilizce)
  • Cannadine, David, (2007) National Portrait Gallery: a Brief History, Londra: National Portrait Gallery, ISBN 978-1855143876 (İngilizce)

Dış bağlantılar

  • Ulusal Portre Galerisi, Londra'nın resmi " npg.org.uk." adlı websitesi. Online:[3]25 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  • Ulusal Portre Galerisi, Londra'nın resmi arşivlenmiş eserler kataloğu: Online:[4] 23 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

John Minihan Dublin doğumlu fotoğrafçı. Henüz 12 yaşındayken Londra'ya gelmiş ve zaman içinde Daily Mail'de çırak bir fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamıştır. Fotoğrafçılık kariyerine daha sonra farklı kurumlarda devam etmiş, bugünse uzman bir serbest fotoğrafçı olarak hayatını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">National Gallery (Londra)</span>

National Gallery, Londra'da 1824 yılında kurulan, 2300'den fazla parçanın olduğu koleksiyona sahip müze. Binası Trafalgar Meydanı'nda bulunmaktadır. Müze, on üçüncü yüzyıl yirminci yüzyıl aralığında pek çok tabloya sahiptir. Koleksiyonun sahibi Birleşik Krallık halkıdır ve giriş serbesttir.

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

<span class="mw-page-title-main">Portre</span> yüz ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan sanat eseri

Portre, resim, fotoğraf, heykel ve benzeri sanat türlerinde bir kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesi ile oluşturulan eserdir. Bu eserlerin amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtmaktır. Bu sebeple fotoğrafçılıkta portreler enstantane olarak değil, belirli bir kompozisyon dahilinde kişinin poz vermesiyle çekilir. Portrelerde genelde, betimlenen kişi ressama ya da fotoğrafçıya doğru bakar ve bu sayede kişinin izleyiciye en başarılı şekilde aktarılması sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">II. Mary</span>

II. Mary 1689'dan 1694'teki ölümüne kadar eşi III. & II. William ile birlikte hüküm süren İngiltere, İskoçya ve İrlanda kraliçesi'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Tate Britain</span>

Tate Britain galerisi Büyük Britanya’nın başkenti Londra’da yer alan Britanya ulusal sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu sanat galerisi kamusal olarak idare edilen Tate Muzeler Kurumunun bir kısmı olup bu kuruma dahil olan diğer sanat galerileri şunlardir: Londra'da Tate Modern, Liverpool'da bulunan Tate Liverpool; güneybatı İngiltere'de Cornwall'da St. Ives kentinde bulunan Tate Saint Ives ve sanal alanda "online" bulunan Tate Online. "Tate Britain" Londra'da Thames Nehri yakınlarında Londra metrosunun "Pimlico" istasyonu yanında "Millbank" mevkiinde ve 2000'de Tate Modern sanat galerisi açılan kadar Britanya asıllı ve modern sanat galerisi olarak kullanılmış bir binada konumlanmıştır. "Tate" Müzeler Kurumunin en eski kısmı olup 1897'de "Britanya Güzel Sanatlari Millî Galerisi " adıyla açılmıştır ve sonradan bu galerinin hamii olan Sır Henry Tate anısına "Tate Galerisi" olarak isimlendirilmiştir. Ünlü Britanyalı ressam olan J.M.W. Turner (1775-1851) tarafından ülkeye miras bırakılan eserleri sergilemesi dolayısıyla çok ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eva Gonzalès</span> Fransız ressam (1849 – 1883)

Eva Gonzalès, Fransız İzlenimci ressam.

Sir Anthony van Dyck, Flaman ressam. Anversli bir tacirin oğlu olarak dünyaya geldi. Sanat yaşamı kısa; fakat göz kamaştırıcıdır. Prenslerin ve kralların gözdesiydi. İngiliz portre okulunu kurdu ve bir renge adını verdi. 1609'dan 1612'ye kadar Hendrick Van Balen'in yanında çıraklık yaptı. İhtiyar adlı bir resmi 1613 tarihini taşır. Jacop Jordaens ve Peter Paul Rubens ile çalıştı, 1618'de usta oldu. 1620'de koleksiyoncu Thomas Howard tarafından saraya sokuldu ve Howard'ın sayesinde Venedik resim sanatıyla tanıştı. 1622'den 1627'ye kadar İtalya'da oturdu; Roma'da Kardinal Bentivoglio'nun misafiri oldu, sonra Cenova'ya yerleşti ve özellikle portreler çizdi.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

Lemuel "Francis" Abbott, İngiliz portre ressamı.

Carl Frederik von Breda, İsveç Krallığı'nın ressamı olmadan önce, eğitimini ve çalışmalarının büyük bölümünü Büyük Britanya'da tamamlayan İsveçli ressam. Stockholm'da doğmuş, daha sonra Büyük Britanya'ya taşınmış ve burada Joshua Reynolds'un öğrencisi olmuştur. Breda özellikle portre çizimlerinde uzmanlaşmıştır. Bu sebepten ötürü "İsveçli van Dyck" şeklinde de adlandırılır. 1796'dan İsveç'e dönen Breda, burada sanatlar akademisinde profesör olarak görev yaptı. Öte yandan portre ve krallık ressamı olarak da çalıştı. 22 yaşında evlenen Breda'nın oğlu Johan Fredrik'de babası tarafından eğitildi ve bir ressam oldu. Breda 1818 yılında Stockholm'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">National Gallery (İskoçya)</span>

İskoçya Ulusal Galerisi, İskoçya'nın ulusal sanat galerisidir. Edinburgh'un merkezindeki The Mound'da, Princess Street yakınlarında yer almaktadır. Bina, William Henry Playfair tarafından neoklasik tarzda tasarlanmış ve ilk olarak 1859 yılında halka açılmıştır.

Sir Godfrey Kneller 17. yüzyılın sonlarında ve 18. yüzyılın başlarında İngiltere'nin önde gelen portre ressamıydı. Kneller, II. Charles'tan I. George'e kadar İngiliz hükümdarlarının saray ressamlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Phillips</span> İngiliz ressam

Thomas Phillips önde gelen bir İngiliz portre ressamıydı. Bilim adamları, sanatçılar, yazarlar, şairler ve kâşifler dâhil olmak üzere gününün büyük adamlarının çoğunu resmetti.

<span class="mw-page-title-main">John Collier (ressam)</span>

John Maler Collier İngiliz ressam ve yazardı. Ön Raffaeloculuk akımı tarzında resimler yaptı ve neslinin en önde gelen portre ressamlarından biriydi. Her iki evliliği de Thomas Henry Huxley'in kızlarıyla oldu. 1875'ten itibaren Paris'te Jean-Paul Laurens ile Münih Akademisi'nde resim eğitimi aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bertha Müller</span> Avusturyalı ressam

Bertha Müller (1848-1925), Avusturyalı bir ressamdı.

Nicholas Harding, İngiliz-Avustralyalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Eden Upton Eddis</span>

Eden Upton Eddis İngiliz portre sanatçısı.

Sör Henry Blount (1602–1682), 17. yüzyıl İngiliz toprak sahibi, gezgin ve yazardı.