İçeriğe atla

Ulusal Oşinografi Merkezi

Ulusal Oşinografi Merkezi
KısaltmaNOC
Kuruluş1 Nisan 2010
TürYönetim acentesi
AmaçOkyanus Araştırma ve Teknolojik Geliştirme
Hizmet bölgesiUK
ÜyelerSouthampton Üniversitesi, Liverpool Üniversitesi
LiderProfesör Sir David King
Ana organNOC Yönetim Kurulu
Ana kurumBIS
Resmî site[1]
Ulusal Oşinografi Merkezi, Southampton, İngiltere

Ulusal Oşinografi Merkezi (İngilizce: National Oceanography Centre, NOC); İngiltere'de Uluslararası Çevre Araştırma Kurulu (NERC) tarafından yürütülen, sahil bölgelerinden derin okyanuslara değin okyanus araştırma ve teknolojik geliştirme ile ilgilenmekle yükümlü bir okyanus bilim enstitüsüdür.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya</span> coğrafi bölge

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Okyanus</span> Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu

Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya, Antarktika ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Magellan, günler süren zorlu ve fırtınalı koşullar altında adını verdiği Macellan Boğazı'ndan geçip bu okyanusa açıldığında, fırtınaların dinmesinden ve kendisini sakin suların karşılamasından dolayı Portekizcede "sakin" anlamına gelen "Pasifico" sözcüğünden yola çıkarak bu adı vermiştir. 179,7 milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Neredeyse Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu'nun toplamı kadar yüzölçümü vardır. En derin yeri 11.034 metre ile Mariana Çukuru olup burası aynı zamanda Dünya'daki en derin noktadır. En kalabalık ada Tahiti'dir. Ayrıca Dünya'daki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bunun nedeni Büyük Okyanusun çok derin olmasıdır. 708.000.000 km³ hacmi vardır ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 metreden daha derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır. Üzerinde irili ufaklı yaklaşık 20.000 ada bulunmaktadır. Buna karşın toplam yüz ölçümünün yalnızca %1 kadarı karadır. Japonya, Endonezya ve Yeni Gine vb. volkanik adalarla çevrilmiştir. Bu adalara "ateş çemberi" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Beagle Kanalı</span>

Beagle Kanalı, Güney Amerika'da Ateş Toprakları'nın güneyinde doğal bir boğazdır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Okyanusu</span> Avrupa ve Afrikayı Amerikadan ayıran okyanus

Atlas Okyanusu veya Atlantik Okyanusu, 106.460.000 km2 yüzölçümü ile Dünya'nın en büyük ikinci okyanusudur. Dünya yüzeyinin yaklaşık %20'sini ve Dünya'nın su yüzeyinin yaklaşık %29'unu kaplar. Bir zamanlar tek parça olan ana kıtanın bölünmesiyle oluşmuştur. Avrupa ve Afrika'yı Amerika kıtalarını ayırır. Avrupalı bakış açısıyla "Eski Dünya"yı "Yeni Dünya"dan ayırdığı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanus</span> büyük miktarda tuzlu su

Okyanus, bir gezegenin hidrosferinin çoğunu oluşturan bir su kütlesidir. Dünya üzerinde bir okyanus, Dünya Okyanusunun ana geleneksel bölümlerinden biridir. Bunlar, bölgeye göre azalan sırada, Pasifik, Atlantik, Hint, Güney (Antarktika) ve Kuzey Kutbu Okyanuslarıdır. Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder. Genel bir terim olarak, "okyanus" çoğunlukla Amerikan İngilizcesinde "deniz" ile değiştirilebilir; ancak İngiliz İngilizcesinde değil. Açıkça söylemek gerekirse, deniz kısmen veya tamamen karayla çevrili bir su kütlesidir.

Beaufort Denizi, Alaska'nın kuzey kıyıları, Kuzeybatı Toprakları ve Kanada'nın kuzey adalarının arasında kalan, Kuzey Okyanusu'nun bir uzantısı olan oldukça geniş bir su kütlesidir. Denizin yüzölçümü yaklaşık olarak 450.000 km²dir. Denizin ismi, denizde birçok araştırma yapan İngiliz hidrograyfacı Francis Beaufort'tan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Çin Denizi</span> Çin ve Kore kıyılarında, Ryukyu ve Kyushu Adaları ile Büyük Okyanustan ayrılan, Büyük Okyanusun bir kolu

Doğu Çin Denizi, Çin ve Kore kıyılarında, Ryukyu ve Kyushu Adaları ile Büyük Okyanus'tan ayrılan, Büyük Okyanus'un bir kolu. 1,249,000 km² lik yüzölçümüne sahip olan deniz, Çincede Doğu Denizi olarak adlandırılır.

2008 Yaz Olimpiyatları, 8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında Çin'de düzenlenen 29. Yaz Olimpiyat Oyunları. 28 spor dalının yer aldığı organizasyonda, 302 karşılaşmada toplam 11.028 sporcu yarıştı. Müsabakaların büyük kısmı başkent Pekin'de gerçekleşirken, futbol ve yelkencilik gibi bazı branşlar başka şehirlerde de düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Rebeka Dremelj</span>

Rebeka Dremelj Sloven şarkıcı, manken, moda tasarımcısı. 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya'yı Vrag Naj Vzame adlı şarkı ile temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncak Ördek Olayı</span> Bilimsel araştırma konusu olan bir olay

Oyuncak ördek olayı, özel bir şirket tarafından Hong Kong'dan sipariş edilen plastik oyuncak ördek benzeri banyo oyuncaklarını içeren bir konteynerin Büyük Okyanusa düşmesi sonucu meydana gelen olaydır. Konteynerdeki 28 bin oyuncak okyanus akıntılarını gösterecek şekilde dağılmış ve bilimsel bir araştırma için önemli bir fırsat sunmuştur. Okyanus bilimcisi Curtis Ebbesmeyer, 1992 yılında yaşanan olaydan sonra okyanusa saçılan oyuncakları izleyerek önemli bilimsel çıkarımlarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi</span>

NOAA, Amerika Birleşik Devletleri'nin Dünya'daki hava ve deniz olaylarını araştırması amacıyla görevlendirilmiş bir kurumudur. 1807 yılında kurulmuş olan NOAA, hava, deniz ve gökyüzündeki tehlikeleri araştırıp, okyanus ve kıyı kaynaklarının korunması konusunda araştırma ve geliştirme yapmaktadır. 12,000 adet sivil ve 300 adet üniformalı çalışanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Avrupa Oyunları'nda güreş</span>

2015 Avrupa Oyunları'nda güreş müsabakaları, 13-20 Haziran'da Bakü'deki Haydar Aliyev Arena'da yapıldı. Madalya kazanan güreşçilere iki madalya veridi: Biri Avrupa şampiyonası için, diğeri de Avrupa Oyunları içindi.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Okyanusu</span> Dünyanın birbirine bağlı su sistemi

Dünya Okyanusu, %94.1'lik oranla hidrosferin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Burundi</span>

Burundi ilk olarak 1996 Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve o tarihten itibaren her oyununa yarışmacı göndermiştir. Diğer taraftan ülke, kış olimpiyat oyunlarına bugüne kadar sporcu göndermemiştir. Burundi Ulusal Olimpiyat Komitesi 1990 yılında kuruldu ve 1993 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Çad</span>

Çad, 1964 yılından başlayarak 1972 yılına kadar ve 1984'ten başlayarak 2020'ye kadar düzenlenen her yaz alimpiyat oyunlarına sporcu göndermiştir. Ancak ülke bugüne kadar hiçbir olimpiyat madalyası kazanmamıştır. Ayrıca ülke bugüne kadar hiçbir kış olimpiyat oyununa sporcu göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Ekvator Ginesi</span>

Ekvator Ginesi, ilk olarak 1984'te olimpiyat oyunlarına katılmış ve o tarihten beri her yaz olimpiyat oyunlarına yarışmacı göndermiştir. Ülke bugüne kadar hiçbir kış olimpiyatına sporcu göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Maldivler</span>

Maldivler 1988 yılından beri aralıksız olarak tüm olimpiyat oyunlarına sporcu göndermektedir. Bugüne kadar katıldıkları oyunlarda madalya alma başarısı gösteremeyen ülke, kış olimpiyat oyunlarına ise bugüne kadar sporcu göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Burkina Faso</span>

Burkina Faso 1988 yılından beri düzenli olarak her yaz olimpiyat oyunlarına katılmaktadır. Ülke ayrıca, 1972 Yaz Olimpiyatları'na Yukarı Volta unvanıyla katılım göstermiştir. Bugüne kadar katıldıkları 8 olimpiyat oyununda, 1 kere bronz madalya kazanma başarısı gösteren ülke, herhangi bir kış olimpiyat organizasyonuna katılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Malavi</span>

Malawi bugüne kadar toplamda 8 olimpiyat oyununa katılmıştır. İlk katıldıkları olimpiyatlar olan 1972 Yaz Olimpiyatları’ndan sonra, 1976 ve 1980 olimpiyatlarını, birçok Afrika ülkesi gibi boykot ederek katılmamıştır. Sonrasında yer alan tüm organizasyonlarda ise yer almışlardır.