İçeriğe atla

Ulusal Nümismatik Koleksiyonu

Ulusal Nümismatik Koleksiyon, Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal madeni para kabinesidir. Koleksiyon, Smithsonian Enstitüsü'nün Ulusal Amerikan Tarihi Müzesinin bir parçasıdır.

Genel bakış

Numismatik Galerisi, Washington

Ulusal Nümismatik Koleksiyonu yaklaşık 1,6 milyon objeden oluşuyor ve dünyanın en büyük ve en çeşitli madeni para, kağıt para birimi, madalya, emtia para birimleri, finansal araçlar, ekzonumya ve ilgili kalem koleksiyonlarından biridir.[1] ABD para sistemi için kayıt koleksiyonu olarak ABD Darphanesi, Hazinesi ve Gravür ve Baskı Bürosu koleksiyonlarını elinde bulundurmaktadır. Ayrıca, Chase Manhattan Bank Money Museum koleksiyonu gibi bireysel koleksiyoncular ve özel kurumlar tarafından bağışlanan koleksiyonları da içerir.[2]

Tarih

2004 Yılına kadar Koleksiyona ev sahipliği yapan sergi, Smithsonian Enstitüsü'nün Ulusal Amerikan Tarihi Müzesinin 1964 tarihli orijinal düzenlemesinden kalan son sergiydi. 2004 yılının sonlarında, sergi kapatıldı ve nesneler Smithsonian'ın kasalarına iade edildi. 2015 yılında müze, Paranın Değeri başlıklı bir sergi ile yeni bir kalıcı Nümismatik Galerisi açtı.

Koleksiyonda dikkat çeken parçalar

  • İspanya'dan Ferdinand ve Isabella'nın 20 mükemmel altın madeni parası
  • Brasher yarım doblon[3]
  • 1804 dolarının üç türü de
  • 1849 Çift Kartal
  • İki altın 1877 yarım sendika
  • Dokuz 1909-1910 Washington nikeli
  • Bir 1913 Liberty Head nikeli
  • İki 1933 Çift Kartal
  • 1974 alüminyum cent

Ayrıca bakınız

  • Alaska parşömen yazısı
  • Amerika Birleşik Devletleri banknotlarında sanat ve gravür
  • Erken Amerikan para birimi
  • Federal Rezerv Banka Notu
  • Federal Rezerv Notu (Seri 1914 ve 1918)
  • kesirli para birimi
  • Altın sertifika
  • Greenback (1860'ların parası)
  • 1876'dan kalma ABD eyaletlerinin tarihi arması
  • Faiz getiren not
  • Amerika Birleşik Devletleri para biriminin büyük mezhepleri
  • Gümüş sertifika (Amerika Birleşik Devletleri)
  • Hazine Bonosu (1890–91)

Kaynakça

  1. ^ "The National Numismatic Collection". Smithsonian Institution. 22 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2011. 
  2. ^ "Chase Manhattan Bank Money Museum". numismatics.org. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2018. 
  3. ^ "Brasher Half Doubloon, United States, 1787". National Museum of American History. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Para</span> devletçe bastırılan, üzerinde değeri yazılı kâğıt veya metalden ödeme aracı, nakit

Para, mal ve hizmetlerin değiş-tokuşu için kullanılan araçlardan en yaygın olanı. Para sözcüğü ile genellikle madenî para ve banknotlar kastedilmekle birlikte; ekonomide, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Nümismatik</span> Paraları inceleyen dal

Nümismatik veya meskûkât, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu ve paraları inceleyen çalışma sahası. Sikkecilik olarak da adlandırılır. Bu alanda uzman kişilere "nümismat" adı verilir. Nümismatik; kaybolmuş uygarlıkların, kentlerin ve yerleşim yerlerinin kesin olarak belirlenmesine katkı sağlar, tarihsel süreç içinde yok olmuş anıt ve yapılara ilişkin kanıtları bizlere anlatır. İmparatorların saltanatlarının başlangıç tarihlerinin, almış oldukları unvanların, imparatorluk dönemleri boyunca yaptıkları işlerin, kazandıkları zaferlerin ya da yenilgilerin kesin biçimde belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nümizmatik Antik Sikke darbında kullanılan madenin türüne göre o toplumun, o dönemdeki ekonomik durumu konusunda ciddi ipuçları sağlamaktadır. Bir arkeoloğun kazı çalışmasında bulabileceği en iyi şeylerden biri Antik Sikkedir. Bulunmuş olan bir Antik Sikke yapılan arkeolojik çalışma katmanı için anında bir tarih sağlayabilir. Ek olarak Antik Sikkeler ticaret, ekonomi, sosyal organizasyon, mitoloji, ideolojiler, şahsiyetler, liderlik, askeri, önemli olayları anlatmaktadır. Antik Sikkelerin hangi devlet döneminde, hangi yıllarda, hangi İmparator adına darb edildiği gibi bulgular tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Madenî para</span> altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para

Madenî para veya eski dilde sikke; altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para. İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icad edilmiştir. Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır. Günümüzde madenî paraları tanımlamak için bozuk para kavramı da kullanılır ancak bozuk para kavramı her zaman 'sadece' madenî paraları kapsamayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC</span> Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti

Washington, D.C. veya Türkçeleştirilmiş ismi ile Vaşington D.C., kısaca D.C. veya resmî ismiyle Kolumbiya Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti. Türkçe telaffuzu sebebiyle Vaşington olarak da bilinen şehir ismini, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk başkanı ve Kurucu Baba olan George Washington'dan almıştır. Washington, Amerikan Devrimi'nden sonra bağımsızlığını yeni kazanan Amerikalıların hükûmet merkezi olarak kuruldu. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, Dünya ülkelerinin büyükelçilikleri, kabine sekreterlikleri (bakanlıklar) gibi bütün federal kurumlar bu kentte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan doları</span> Amerika Birleşik Devletlerinin para birimi

Amerikan doları veya Birleşik Devletler doları, 1792 Para Yasası ile yürürlüğe girmiş, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. Dünya ticareti üzerinde en yaygın kullanılan para birimi olmasıyla da bilinir. Serbest dalgalanan bir para birimidir.

Merkez bankası, bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Henry</span>

Joseph Henry, Smithsonian Enstitüsü'nün ilk yazmanı olarak görev yapan Amerikalı bilim insanı. Smithsonian Enstitüsü'nün öncüsü olan Ulusal Bilimi Geliştirme Enstitüsü'nün yazmanıydı. Yaşamı boyunca çok saygı gördü. Elektromıknatıslar yaparken, Henry kendi kendine indüktansın elektromanyetik olayını keşfetti. Ayrıca Michael Faraday'dan bağımsız olarak karşılıklı indüktansı keşfetti, ancak keşfi yapan ve sonuçlarını yayınlayan ilk kişi Faraday oldu. Henry, elektromıknatısı kullanışlı bir aygıta dönüştürdü. Elektrikli kapı zili ve elektrik rölesi (1835) için bir öncü icat etti. Elektromanyetik röle üzerindeki çalışması, Samuel FB Morse ve Sir Charles Wheatstone tarafından ayrı ayrı geliştirilen kullanışlı elektrikli telgrafın temelini oluşturdu. Onun onuruna SI indüktans birimine henri adı verilir.

Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">J. Alden Weir</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1919)

Julian Alden Weir, Amerikalı izlenimci ressam. Weir, Greenwich, Connecticut yakınlarında kurulu olan Cos Cob Art Colony'nin üyesiydi. Ayrıca, profesyonel sanat kurumlarına karşı çıkmak için 1898'de bir araya gelen "Ten American Painters" grubunda yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Fitzwilliam Müzesi</span>

Fitzwilliam Müzesi, Birleşik Krallık, İngiltere ülkesinde bulunan Cambridge şehri merkezinde "Fizwilliam Sokağı"'nda konumlanan ve Cambridge Üniversitesi'ne bağlı olan bir arkeolojik eserler, antik çağlardan kalma eserler, uygulamalı sanatlar eserleri ve güzel sanatlar eserleri müzesidir. Müzeye giriş parasız olup yıllık olarak ziyaretçi yaklaşık 300.000'i aşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan doları tarihi</span> ABD para birimi

Amerika Birleşik Devletleri Dolarının tarihi, Amerika Birleşik Devletleri Kıta Kongresi'nin 1775'te Kıta Para Birimi'nin çıkarılmasına izin vermesinden bu yana 240 yıldan fazla bir süreye atıfta bulunmaktadır. 2 Nisan 1792'de Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, ülkenin standart para birimi olarak ABD dolarını yarattı. Dolar terimi ise İspanyollar tarafından, Yeni İspanya'da kullanılan sekiz gerçek madeni paraya atıfta bulunulduğu, sömürge döneminden beri zaten yaygın olarak kullanılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik para</span>

Elektronik para, geleneksel kağıt para ya da madeni para gibi değerlilik, kabul edilirlik, ticaret, biriktirme ve borç verme işlerine yarayan ama gene de bazı farkları olan bir sayısal unsur, bir değişim aracı, bir döviz cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Houston Güzel Sanatlar Müzesi</span>

Houston'daki Houston Müzesi Bölgesi'nde bulunan Houston Güzel Sanatlar Müzesi (MFAH), Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük müzelerden biridir. Müzenin altı kıtadan yaklaşık 64.000 esere sahip daimi koleksiyonun toplanması 6.000 yıldan geniş bir tarihe yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Simon Canaşia Müzesi</span>

Simon Canaşia Müzesi, önceden bilinen adıyla Gürcistan Devlet Tarih Müzesi, Gürcistan'ın Tiflis kentindeki başlıca tarih müzelerinden biridir. Ülkede bulunan başlıca arkeolojik bulgular sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Masami Teraoka</span> Japon ressam

Masami Teraoka, Amerikalı çağdaş sanatçı. Çalışmaları Ukiyo-e sanatından etkilenen gravür baskılarından, sulu boya ve yağlı boya resimlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">100 Amerikan doları banknotu</span> Amerikan dolarının banknotu

100 Amerikan doları banknotu veya kısaca yüz dolar ($100), Birleşik Devletler para birimi olan Amerikan dolarının en çok kullanılan banknotudur. Bu değere sahip ilk Birleşik Devletler Senedi 1862'de yayımlandı ve Federal Rezerv Senedi versiyonu diğer kupürlerle birlikte ancak 1914'te piyasaya sürülebildi. Banknotun ön yüzünde 1914'ten beri, Amerikalı devlet adamı, mucit ve diplomat olan Benjamin Franklin; arka yüzünde ise 1929'den beri, Philadelphia şehrindeki Independence Hall yer alıyor. 500 dolarlık, 1.000 dolarlık, 5.000 dolarlık ve 10.000 dolarlık banknotların tedavülden kalktığı 13 Temmuz 1969'dan bu yana basılan ve dolaşıma giren en büyük banknot 100 dolarlık banknottur. Gravür ve Baskı Bürosu, dolaşımdaki 100 dolarlık bir banknotun ortalama ömrünün, aşınma ve yıpranma nedeniyle 90 ay olduğunu söylüyor.

<span class="mw-page-title-main">1 Amerikan doları banknotu</span>

1 Amerikan doları banknotu veya kısaca bir dolar ($1), Birleşik Devletler para birimi olan Amerikan dolarının en çok kullanılan ve en düşük değere sahip banknotlarından biridir. Banknotun ön yüzünde 1796'da Gilbert Stuart'ın resmettiği, ilk ABD Başkanı George Washington'un portresi; arka yüzünde ise Amerika Birleşik Devletleri Büyük Mührü yer alıyor. Bir dolarlık banknot, günümüzde aktif olan diğer ABD doları banknotlarına kıyasla en eski, genel tasarıma sahiptir. İlk defa 1955'te, yasa gerekçesi ile Tüm ABD para birimlerine "In God We Trust" sloganının eklenmesi gerekli kılındı ve 1957'de bir dolar banknotuna da eklendi.

<span class="mw-page-title-main">20 Amerikan doları banknotu</span>

20 Amerikan doları banknotu veya kısaca yirmi dolar ($20), Birleşik Devletler para birimi olan Amerikan dolarının banknotlarından biridir. Banknotun ön yüzünde 1928 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nin 7. Başkanı (1829-1837) Andrew Jackson'ın portresi ve arka yüzünde ise Beyaz Saray'ın 16. Cadde tarafında yer alan cephesi görülmektedir. 2013 yılı itibari ile 1996-2009 serisi banknotlar tedavüldedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim müzesi</span> bilime adanmış müze

Bir bilim müzesi, öncelikle bilime adanmış bir müzedir. Daha eski bilim müzeleri, doğa tarihi, paleontoloji, jeoloji, endüstri ve endüstriyel makineler vb. ile ilgili nesnelerin statik gösterimlerine odaklanma eğilimindeydi. Müzecilikteki modern eğilimler, konu yelpazesini genişletti ve birçok etkileşimli sergiyi tanıttı. Giderek 'bilim merkezleri' veya 'keşif merkezleri' olarak anılan modern bilim müzeleri teknolojiyi de içerir.