İçeriğe atla

Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi

Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi
Harita
SloganHer kim yürümeye devam ederse yolu bitirecektir.
Kuruluş1942
Eğitim dil(ler)iRusça
RektörMikhail Nikolaeviç Strikhanov
Doktora öğrencileri600
Akademik birimlerKimyasal Fizik

Malzeme Bilimi Molekül Fiziği Entelektüel Kontrol Sistemleri Bilgi Sistemleri ve Teknoloji Banka Sistemlerinin Bilgi Güvenliği Finansal Yönetim İş Projeleri Yönetimi Uygulamalı Süper iletkenlik Teorik Nükleer Fizik Muhasebe ve Denetim Uygulamalı Nükleer Fizik Sistem Analizi Bilgisayar Sistemleri ve Teknolojileri Bilgisayar Hukuku Yoğun Madde Fiziği Kriptoloji ve Ayrık Matematik Sibernetik Siber Güvenlik Yüksek Teknoloji Sistemlerin Tasarımı ve Mühendisliği Parçacık Fiziği Deneysel Nükleer Fizik ve Kozmo Fizik Mali Takip Sosyal Sistemlerde Bilgi Teknolojileri Nükleer Fizikte Enstrumantasyon Uluslararası İlişkiler Sistemlere Matematiksel Destek Katı Hal ve Nano Sistemler Fiziği Plazma Fiziği Stratejik Bilgi Araştırmaları Sistem Analizi Nükleer Reaktörlerin Teorik ve Deneysel Fiziği

Isı Fiziği
KonumMoskova
Web sitesiResmî site
Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi ana binasının girişi (2012)

Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi MEPhI (kısaca NRNU MEPHI), Moskova'da bulunan nükleer mühendislik alanında dünyaca ünlü devlet teknik üniversitesidir.

MEPhI ilk olarak 1942'de Moskova Mekanik Savaş Malzemeleri Enstitüsü adıyla kurulmuştur. 1945 yılında ismi Moskova Mekanik Enstitüsü olarak değiştirilmiştir. Enstitünün kuruluş amacı Sovyet ordusunda nükleer silahları kullanabilecek ve ya diğer nükleer araştırma programlarında faydalı olabilecek kalifiye personel yetiştirmekti. Daha sonra adı 1953'te tekrar değiştirilerek 2003'e kadar kullanılan Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhI) olmuş ve devlet teknik üniversitesi unvanına kavuşmuştur.

2009 yılında ise MEPhI, ulusal araştırma üniversitesi statüsünü elde ederek günümüzdeki ismi olan Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi MEPhI olarak adlandırılmıştır.

Üniversite kampüsü içerisinde havuz tipi 2,5 MW ısıl güçlü nükleer araştırma reaktörü mevcuttur. Üniversite aynı zamandan da Rus devlet nükleer enerji kuruluşu Rosatom ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile de yakın işbirliği içerisindedir. MEPHI aynı zamanda çeşitli bilimsel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinlikler arasında federal ve uluslararası düzeyde bilim olimpiyatları da vardır. MEPhI'i beş fakülte ve enstitüden oluşmaktadır:

  • Deneysel ve teorik fizik
  • Nükleer Fizik ve Teknoloji
  • Sibernetik ve Bilişim güvenliği
  • Otomasyon ve elektronik
  • Yüksek Teknoloji Yönetimi ve Ekonomi

Ünlü mezunlar

Nicolay Gennadiyevich Basov - Nobel Ödülü

Alexander Mikhajlovich Baldin

Anatoly Ivanovich Larkin

Alexander Balankin

Igor Tamm - Nobel Ödülü

Igor Kurchatov

Lev Gor'kov

Evgenii Feinberg

Ilya Frank - Nobel Ödülü

Isaak Pomeranchuk

Pavel Alekseyevich Cherenkov - Nobel Ödülü

Lev Okun

Sergei Avdeyev, uzayda geçirilen 747.59 gün

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Chalmers Teknik Üniversitesi</span>

Chalmers Teknik Üniversitesi, genellikle Chalmers olarak anılan, teknoloji, doğa bilimleri, mimarlık alanlarında araştırma ve eğitim üzerine yoğunlaşmış, İsveç'in Göteborg kentinde bulunan bir yükseköğrenim kurumudur. THES 2005 yılı sıralamasına göre; İsveç'in en iyi araştırma üniversitesi ve Avrupa'nın zirvedeki araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversitenin çevre bilimleri, nanoteknoloji, bilgi teknolojileri, endüstriyel tasarım, yönetim ve mimarlık alanlarında oldukça kaliteli bölümleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi</span> 1724 yılında kurulmuş Rusyanın en eski eğitim kurumlarından biri

Sankt Peterburg Devlet Üniversitesi, Sankt Peterburg şehrinde 1724 yılında Çar Büyük Petro tarafından kurulmuş Rusya'nın en eski eğitim kurumlarından biridir. Bir "üniversite" olarak 1821-1914 arasında Sankt Peterburg İmparatorluk Üniversitesi, 1914-1918 arasında Petrograd İmparatorluk Üniversitesi, 1918-1924 arasında Petrograd Devlet Üniversitesi, 1924-1991 arasında Leningrad Devlet Üniversitesi adlarını taşıdı. 1991'de Sovyetler Birliği'nin tasfiyesinden sonra şimdiki adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hannover Üniversitesi</span>

Gottfried Wilhelm Leibniz Hannover Üniversitesi, Almanya'nın Hannover şehrinde bulunan resmi ismi Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover veya kısaca LUH olan yükseköğretim kurumudur. Özellikle temel bilimler ve mühendislik alanında Almanya ve Avrupa'da adı geçen köklü üniversitelerden biri olan Hannover Üniversitesi bilhassa makine mühendisliği ve mimarlik bölümlerinde Almanya´nin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilir. Üniversite 1831 yılında kurulmuş olup 9 fakülteden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Münih Teknik Üniversitesi</span> Münih ve civarındaki ilçelerde ayrıca Singapurda çeşitli kampüsleri bulunan Almanyada bulunan araştırma üniversitesi

Münih Teknik Üniversitesi, Münih ile civarındaki ilçelerde ve Singapur'da çeşitli kampüsleri bulunan Almanya'daki bir araştırma üniversitesi. İsmi TU München veya TUM olarak kısaltılmaktadır. Üniversite 1868 yılında kurulmuş olup, kamuya ait bir yükseköğretim kurumudur. 9.869 öğretim görevlisi, 528 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır. 39.081 öğrenci üniversitede eğitim alırken, öğrencilerin 2.548'i doktora aşamasındadır.

Teknik üniversite, daha çok çeşitli teknik konular hakkında eğitim, öğretim ve araştırma yapan üniversitelerdir. Çeşitli dillerde farklı karşılıkları vardır. Fransızcada école polytechnique, Almancada Technische Hochschule gibi karşılıklar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Teknoloji Üniversitesi</span>

Tallinn Teknoloji Üniversitesi (TalTech), Estonya'da bulunan tek teknik üniversite olup, ülkede önde gelen üç yükseköğretim kurumundan biridir. Ülkenin başkenti Tallinn'de bulunan üniversite, Tallinn Üniversitesi ile ilişkili değildir. Üniversitenin Tallinn, Kuressaare ve Kohtla-Järve'de binaları bulunmaktadır. Okul, Münih Teknik Üniversitesi, Danimarka Teknik Üniversitesi, École Polytechnique, Çek Teknik Üniversitesi ve Eindhoven Teknoloji Üniversitesi ile birlikte Avrupa Konseyi tarafından fonlanan EuroTeQ isimli teknik üniversite birliğinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü</span>

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT), Almanya'nın en büyük ve en prestijli araştırma ve eğitim kurumlarından birisidir. Bu kurum 1 Ekim 2009'da Karlsruhe Üniversitesi'nin ve Karlsruhe Araştırma Merkezi'nin birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Abrikosov</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1928 – 2017)

Aleksey Alekseyeviç Abrikosov, Moskova doğumlu Rus Teorik fizikçidir. 2003 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Landau</span> Sovyet teorik fizikçi (1908-1968)

Lev Davidovich Landau teorik fizik alanında pek çok katkı ve araştırma yapmış Bakü doğumlu Yahudi asıllı, Sovyet-Azerbaycanlı fizikçidir. Yoğun maddenin kuantum mekaniği hakkında çalışan Landau, süperakışkanlığı öngörmüş ve 1962 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır. Evgeny Mikhailowich Lifschitz ile çeşitli dillere çevirilen ve klasikleşen fizik kitapları serisini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Clinton Davisson</span> Amerikalı fizikçi (1881 – 1958)

Clinton Joseph Davisson, elektron kırınımı keşfi ile 1937 yılında Nobel Fizik Ödülünü alan Amerikalı fizikçidir. Davisson ödülü bağımsız olarak kendi ile aynı anda elektron kırınımını keşfeden George Paget Thomson ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi</span> Kazakistan, Astanada bir üniversite

L.N. Gumilev Avrasya Milli Universitesi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yer alan bir üniversite. Üniversite adını tarihçi – etnolog, Rus bilim adamı Lev Gumilev’den alır.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.