İçeriğe atla

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi

Bir UMKE aracı.
Bir UMKE ambulansı
UMKE aracı

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türkiye'de 2004 yılında kurulmuş bir arama-kurtarma örgütü.

Asil işinin yanısıra, yurt içi ve yurt dışında her türlü afet durumunda yaralılara sağlık hizmeti sunabilmek için olay yerine intikal edip medikal müdahale etmek üzere gönüllü olan ve bu konuda eğitim alan sağlık personelinden oluşur. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlıdır.

Türkiye'de afete maruz kalmış kişilere doğru ve çabuk müdahale ederek, ölü ve yaralı sayısını kabul edilebilir rakamlara indirgeme amacıyla 1999 Gölcük depremi sonrasında başlatılan çalışmalar kapsamında kurulmuştur.[1]

UMKE ekipleri, Elâzığ depreminden Afrin Harekâtı'na kadar birçok afette görev almışlardır.[2][3]

Tarihçe

UMKE ekipleri, Türkiye'de 1999 depreminde ve sonrasındaki afetlerde kurtarma tekniklerindeki eksiklikler ve müdahalede gecikme gibi nedenlere bağlı oluşan crush sendromu komplikasyonlarını en aza indirgeme arayışı sonucunda ortaya çıkmıştır.[1] Örgüt, Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi sonucu 2004 yılında kuruldu.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanlığına bağlı olarak 81 ilde örgütlenme oluşturuldu. Her yıl seçilen bir ilde yıllık UMKE tatbikatları düzenlenerek oluşum canlı tutulmaya çalışıldı.[1]

UMKE Personeli

UMKE personeli olmak için sağlık personeli olmak zorunludur. UMKE personeli olmak üzere başvuru yapan sağlık personeli içinden İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygun görülenler UMKE personeli olmak için temel eğitim alır. Temel eğitim ve tatbikatı başarıyla tamamlayanlar, görevlendirdikleri UMKE tatbikatlarında ve sahadaki müdahalelerde UMKE personeli olarak yer alır.

Sağlık hizmeti sınıfında olmayan Sağlık Bakanlığı personeli de UMKE'nin çalışmalarına destek vermek üzere “UMKE Gönüllüsü” olabilir.[4]

Görevleri

  • Afet veya olağandışı durumlarda olay yerine en hızlı şekilde intikal ederek yaralı kişilere uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak;
  • Kurtarılan kazazedelerin stabilizasyonunu sağlayarak en yakın sağlık kuruluşuna sevki için hazırlık yapmak ve ambulanslara nakletmek.[5]
  • Normal şartlarda sağlık ekiplerinin ulaşamadığı bölgelere intikal edip tıbbi destek sağlamak.
  • Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak
  • Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağla

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Günaydın, Mücahit; Tatlı, Özgür; Ersöz Genç, Esra (2017). "Arama kurtarma örgütleri ve ulusal medikal kurtarma ekipleri (UMKE)". Doğal Afetler ve Çevre Dergisi. 3 (1). 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  4. ^ "UMKE NEDİR ? KİMLER KATILABİLİR? UMKE BAŞVURU FORMU". www.umke.org. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">2005 Keşmir depremi</span>

Pakistan'da 8 Ekim 2005'te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye saati ile 07.50'de oldu ve 1 dakika, 19 saniye sürdü. Ölü sayısı resmî kayıtlarda yaklaşık 75 bin kişi olarak belirtilmiştir. Ölenlerin 73.338'i Pakistan'da, 1.400 kadarı da Hindistan'da bulunmaktadır. Merkez üssünün İslamabad'ın 95 kilometre kuzeydoğusundaki Keşmir bölgesi olduğu bildirilmiştir. Deprem, Hindistan ve Afganistan'da da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afet</span> önemli fiziksel hasara, yıkıma veya ölüme neden olan bir olaya neden olan tehlike

Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar ortaya çıkaran, insanın normal yaşantısını ve eylemlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı olaylara verilen genel bir isimdir. Büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen afetler, kitlesel bir can ve mal kaybına neden olur.

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Arama Kurtarma Derneği ; mağara, dağ gibi ulaşılması zor olabilecek yerlerde veya doğal afetlerde kaybolanların aranması ve bu koşullarda kaza geçirenlerin kurtarılması için etkinlik gösteren, Türkiye'nin arama kurtarma konusunda ilk sivil toplum örgütü olan dernek.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Savunma Genel Müdürlüğü</span>

Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, 28 Şubat 1958 tarihinde ve 7126 sayılı Kanunla İçişleri Bakanlığına bağlı olarak Sivil Savunma Teşkilatı adıyla kuruldu. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Sivil Savunma hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesiyle görevliydi.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye</span>

İtfaiye, yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü personele itfaiyeci denir. Bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır. Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Acil tıp</span> İnsan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti

Acil Tıp, insan sağlığının hayati derecede etkilenmesi ve bu durumdan en hızlı şekilde normale dönme adına yapılan tüm uygulamaları kapsayan acil sağlık hizmeti. Acil tıp hizmetleri hastanelerin acil servislerinde ve mobil ekipler vasıtasıyla hastane dışında verilir.

Acil durum, hemen müdahale ya da reaksiyon gerektiren, beklenmeyen ve ciddi olay ya da durum. Tıpta yaygın olarak kullanılan bu terim, Türkçe afet yazınına 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra, Dünya Bankası'nın önerisi ile girmiştir. Türkçeye, İngilizce "emergency" sözcüğünün karşılığı olarak giren ve hemen müdahale gerektiren tüm durum ve haller karşılığı olarak kullanılan emercensi sözcüğü de özellikle kimi askeri kaynaklarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ambulans</span>

Ambulans ya da cankurtaran, acil sağlık hizmetleri yapmak, hastaneler arasında ya da hastaneye ulaştırmak amacıyla hasta veya yaralı taşımaya yarayan bir çeşit özel donanımlı motorlu panelvan türü araç.

Hastane Acil Kodları tüm dünyada çeşitli acil durumları ilgili hastane personeline iletebilmek için kullanılır. Acil Kodlar acil uzman müdahalesi gerektiren olaylarda uzmanlarınızın hızlı müdahalelerine imkân veren genel uyarı durumlarıdır. Bu acil kod durumlarının ana amacı olay anında en kısa sürede yapılması gerekenler için ortak bir kurum anlayışı sağlamaktır. Kod durumları olarak genellikle renk isimleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekim 2011 Van depremi</span> Türkiyenin Van şehrinde gerçekleşmiş bir deprem

Ekim 2011 Van depremi, 23 Ekim 2011 günü Türkiye saati ile 13.41'de Van'da meydana gelen ve 25 saniye süren bir depremdir. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6ML, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise Moment magnitüd ölçeğine göre 7.2 Mw olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi'nden daha sonra yapılan açıklamada depremin moment büyüklüğü 7.2 Mw olarak düzeltildi.

Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu, üye ülkelerin resmî afet müdahale kurumları ile arama kurtarma çalışmalarında yer alan sivil toplum kuruluşları ağı. Grubun amacı; üyelerinin, ihtiyaç olan bölgelere hızla ulaşmalarını ve verimli bir çalışma gerçekleştirmeleri için gereken koordinasyonu sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Acil Durum Yönetim Kurumu</span>

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu ; ilk olarak 1978 yılının birinci "Başkanlık Yeniden Yapılanma Planı" kapsamında ele alınan ve bir sonraki yıl, 1 Nisan 1979 tarihinde Başkanlık emriyle kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumu.

Afet ve acil durum yönetimi, afet yönetimi veya acil durum yönetimi, meydana gelen bir afet veya acil durumun etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların tümü.

<span class="mw-page-title-main">Paramedik</span> Acil tıbbi durumlarda çalışan sağlık profesyoneli

Paramedik acil tıp hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve Hastane Öncesi Acil Bakımın en önemli parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık profesyonelidir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Elazığ depremi</span> 24 Ocak 2020de Elazığda meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem

2020 Elazığ depremi, 24 Ocak 2020 tarihinde yerel saatle 20.55'te Türkiye'nin Elazığ ilinde meydana gelen ve başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan merkez üssü Elazığ'nın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan ve yaklaşık 22 saniye kadar süren deprem. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,5 Mw, USGS ise 6,7 Mw olarak açıkladı.

Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK), Marmara depreminden sonra TSK tarafından deprem, yangın, sel, çığ, toprak kaymaları, kaybolmalar, KBRN ve büyük kazalar gibi doğal olan veya olmayan her türlü afette yurt içinde ve yurt dışında arama ve kurtarma görevleri için Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı kurulmuştur. İlk olarak Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı olarak kurulan DAK Taburu daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Lojistik Komutanlığına bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Van çığ faciası</span> Şubat 2020de Bahçesarayda gerçekleşen iki çığ faciası.

2020 Van çığ faciası, 4-5 Şubat 2020 tarihlerinde meydana gelen ve 42 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki çığ düşmesi olayıdır. İlk çığın ardından olay yerine giden kurtarma ekibinin üzerine ikinci çığ düştü. İlk olayda 7, ikinci olayda 35 kişi öldü.

Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na bağlıdır. Görevi savaşta ve barışta personelin sağlık hizmetlerini planlamak,tanı koymak ve tedavi etmekle yükümlü "sıhhiye" sınıfı personel yetiştirmektir.

KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türkleri'nin can ve mal kaybını korumak amacı ile faaliyetlerine başlamış olup, Ağustos 1964'te Türk Cemaat Meclisine bağlı olarak “Sivil Savunma Komitesi” kurulmuştur.