İçeriğe atla

Ulusal Meclis (Sırp Cumhuriyeti)

Ulusal Meclis
Народна скупштина
Narodna skupština
Tür
Tür
Tek meclisli
Kuruluş24 October 1991
Başkanlık
Başkan
Nenad Stevandić, US
15 Kasım 2022 tarihinden beri
Yapı
Sandalye83
Siyasi gruplar
Hükümet (46)
  •   SNSD (29)
  •   SP (5)
  •   DEMOS (5)
  •   US (4)
  •   NPS (3)

Destek (11)

  •   DNS (4)
  •   SDP BiH (3)
  •   SPS (3)
  •   BHZ (1)

Muhalefet (26)

  •   SDS (13)
  •   PDP (8)
  •   ZPR (4)
  •   SDA (1)
Seçimler
Son seçim
2 Ekim 2022
Toplantı yeri
Dom Narodne Skupštine
2 Vuk Karadžić Sk.
Banja Luka
Website
narodnaskupstinars.net

Ulusal Meclis (Sırpça: Народна скупштина Републике Српске, Narodna skupština Republike Srpske) Bosna-Hersek'in iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. Meclis 83 milletvekilinden oluşuyor ve parlamento çoğunluğunu Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Demokratik Birlik ve Sosyalist Parti'den milletvekilleri oluşturuyor.

Tarihi

Halk Meclisi, 24 Ekim 1991'de Bosna-Hersek'te Sırp Halk Meclisi olarak kuruldu.[1] Savaşın sona ermesinden ve Dayton Antlaşması'nın imzalanmasından sonra Halk Meclisi gerekli reformları gerçekleştirmek ve Cumhuriyeti yeniden inşa etmek için sorumluluk üstlendi. 2002 yılına kadar Halk Meclisi milletvekilleri iki yıllık bir dönem için seçildi. 2002'den sonra mevzuattaki değişikliklere uygun olarak dört yıllığına seçilmeye başladılar.

2002'de Halk Meclisinin üst meclisi Halklar Meclisi kuruldu.[2] Meclis ve belediyelerin milletvekilleri tarafından ulusal bazda seçilen 28 milletvekilinden oluşur: Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar'dan 8 temsilci ve diğer ulusal azınlıklardan 4 milletvekili bulunur. Halklar Meclisi, halklardan birinin hayati çıkarlarını tehdit ettiğini düşünürse Halk Meclisi tarafından kabul edilen herhangi bir yasayı veto edebilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "РЕПУБЛИКА СРПСКА — РТРС". 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  2. ^ Энгельгардт Г. Н. Республика Сербская в Боснии и Герцеговине. Возникновение и эволюция (1990—2006 гг.). Диссертация на соискание ученой степени кандидата исторических наук. — М., 2015. — С. 206. Режим доступа: http://www.inslav.ru/sobytiya/zashhity-dissertaczij/2216-2015-engelgardt 16 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Энгельгардт Г. Н. Республика Сербская в Боснии и Герцеговине. Возникновение и эволюция (1990—2006 гг.). Диссертация на соискание ученой степени кандидата исторических наук. — М., 2015. — С. 223. Режим доступа: http://www.inslav.ru/sobytiya/zashhity-dissertaczij/2216-2015-engelgardt 16 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu Cumhuriyeti</span>

Uzak Doğu Cumhuriyeti Rus İç Savaşı döneminde merkezi Bolşevik yönetiminden bağımsız olarak kurulan tampon devlet. Başkenti Blagoveşçensk olan devlet Rusya Uzak Doğusu ile Sibirya’yı kapsamaktaydı. İç savaşa Beyaz Ordu lehine müdahale eden İtilaf Devletleri ve özellikle de Japon İmparatorluğu bölgeye yoğun asker çıkartarak Bolşevik denetimindeki topraklarla arada tampon görevi üstlenen bu cumhuriyeti destekleyecektir. İç savaşın Bolşeviklerin zaferiyle sona ermesinden sonra bölgedeki silahlı kuvvetler çekilince cumhuriyet 15 Kasım 1922 tarihli VtsIK kararıyla Sovyetler Birliği'ne katılır.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

Ukrayna alfabesi Ukrayna'nın resmî dili olan Ukraynacayı yazmak için kullanılan alfabedir. Kiril alfabesi'nin ulusal varyasyonlarından biridir.

Uraankay veya Uranhay - Çin ve Moğolistan'ın kuzey taraflarında ormanlık alanlarda yaşayan genel olarak Türk soyundan gelen uluslara denilen tarihi bir adlandırma. Evenki dilinde uraņkay denilen söz "kişi" diye çevrilmektedir. Saha dilince uraaņhay denilen söz de "kişi" diye çevrilmektedir. Tarihi kaynaklarda orman halkı anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kaşin</span>

Vladimir Kaşin - - Rus komünist siyasetçi. Rusya Federasyonu Komünist Partisi Merkez Komitesi Başkan Vekili ve Duma milletvekili. Profesör ve Rusya Tarım Bilimleri Akademisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

Salbık Kurganı, Hakasyada tarihi bir kurgandır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kalmukya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kalmukya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk cumhuriyet. Başkenti Elistadır. İlk kez 20 Ekim 1935'te özerk cumhuriyet statüsü kazandıysa da, 1943 yılında statüsünü kaybetti. 29 Temmuz 1958'de tekrar özerk cumhuriyet olması kararlaştırıldı ve Sovyetler Birliği'nin dağılması sürecine kadar varlığını sürdürdü. 1992'de Kalmukya'ya dönüştü.

Uluslar Halk Komiserliği veya Narkomnatlar SSCB'nin erken döneminde 1917'den 1924'e kadar Rus olmayan milletler konusunda faaliyet gösteren kuruluş. Jozef Stalin 1917-23 arasında Halk Komiserleri Kurulu'nun Uluslar Halk Komiseri görev yapmıştır.

Muhamet Hadisoviç Harrasov, Başkurt asıllı Rus fizikçi, matematik ve fizik doktoru, Başkurt Devlet Üniversitesi rektörü. Rusya (2008) ve Başkurdistan'ın Onursal Bilim Adamı (1997), Rusya Federasyonu Yüksek Öğretim Onursal Profesörü (2002), Rusya Federasyonu Eğitim Bakanlığı Onursal Üyesi (2003).

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri</span>

1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri, Büyük Temizlik döneminde Kızılı Ordu ve Sovyet Deniz Kuvvetleri içerisindeki komutan ve subaylara karşı yürütülen geniş çaplı siyasi baskı ve tasfiye dönemidir. Tasfiyeler aslında 1936'nın ikinci yarısında ufak çaplı başlamıştır, ancak 1937'den Mihail Tuhaçevski'nin tutuklanmasının ardından tasfiyeler büyüdü. Mayıs-Haziran 1937'de diğer yedi üst düzey asker tutuklandı 1938'de ise tasfiyeler geniş bir kapsama büründü. 1939-1941 arasında tasfiyelerde keskin bir düşüş yaşansa da düşük yoğunlukla devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Syarhey Rassadzin</span>

Syarhey Yauhenaviç Rassadzin ya da Rusça adı ile Sergey Yevgenyeviç Rassadin, - Beyaz Rus tarihçi, arkeolog, bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, profesör.

Umma Han ) Avar, takma adı "Büyük" veya "Deli" - Avar Nutsal, Avar Hanlığı'nın 1774'ten 1801'e hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Başkurt ayaklanmaları (VII-VIII. yüzyıllar)</span>

Başkurt ayaklanmaları, 17-18. yüzyıllarındaki bir dizi ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Yevsey Liberman</span>

Evsei Grigorievich Liberman, Harkiv, Ukrayna'da yaşamış bir Sovyet ekonomistidir.