Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.
Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.
Tek meclislilik, tek bir yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Tek meclisli ülkelerin çoğu küçük ve homojen üniter devletlerdir. Türkiye de tek meclisli ülkelere örnektir.
Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.
Avrupa Parlamentosu milletvekilliği, Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu üyeliğidir. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, kendi ülkelerindeki ulusal mecliste bulunan milletvekillerine denktir. Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz'de bu görev için daha çok temsilci sıfatı kullanılmaktadır.
Fransa'nın Beşinci Cumhuriyet'i temsili bir demokrasidir. Fransa'da yasama ve yürütme erkleri siyasetçiler vasıtasıyla seçimlerle, bazen de referandum vasıtasıyla Fransız yurttaşlarınca yürütülür.
Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.
Christiane Taubira ya da Christiane Taubira-Delannon 16 Mayıs 2012 tarihinde Fransa'nın Adalet Bakanı olarak atanmış Fransız siyasetçi.
Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.
Ulusal Meclis Saint Kitts ve Nevis'in yasama organı olan parlamentosu. Milletvekilleri beş yıllık bir dönem için seçilirler. 14 ya da 15 üyeden 11'i milletvekilidir. Kalan 4 üye senatördür. Senatörlerden üçü genel vali tarafından atanır.
'Danışmanlar Meclisi, Japonya Ulusal Dieti'nin üst meclisidir. 1947 yılında eski Akranlar Meclisinin yerini almıştır.
Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senatosu, Kazakistan Parlametosu'nun üst meclisidir. Senato, her il, cumhuriyetçi düzeyindeki kent (Almatı) ile başkentten (Astana), iki seçilmiş temsilci ile üye ile toplumun çeşitli ulusal ve kültürel bileşenleri için temsil sağlamak amacıyla Kazakistan devlet başkanı tarafından atanan yedi üye olmak üzere 50 üyeden oluşur.
Kuveyt Ulusal Meclisi, Kuveyt'in yasama organı. Üyeler doğrudan seçimlerle seçilir; ülke her ili temsil eden 10 üyeyle beş seçim bölgesine ayrılmıştır. Kuveyt'te resmi siyasi partiler bulunmadığından, adaylar seçimlere bağımsız girerler; kazandıktan sonra genelde resmi olmayan parlamento bloklarını oluştururlar. Ulusal Meclis 50 seçilmiş üyeden ve aynı zamanda görevde olan 15 kişiye kadar atanan hükûmet bakanlarından oluşur.
Hırvat Parlamentosu, Hırvatistan'ın tek meclisli yasama organı. Hırvat Anayasası hükümlerine göre parlamento halkı temsil ediyor ve yasama yetkisine sahip. Sabor, gizli oyla doğrudan, genel ve eşit oy kullanma yöntemiyle dört yıllık bir süre için seçilen 151 üyeden oluşur. Koltuklar Hırvat Parlamento seçim bölgelerine göre ayrılıyor: Parlamentonun 140 üyesi çok oturumlu seçim bölgelerinden, 8'i azınlıklardan ve 3 tanesi Hırvat diasporasından seçilir.
Lok Sabha, Hindistan'ın iki meclisli Parlamentosu'nun alt kanadı olup, üst kanat Rajya Sabha'dır. Lok Sabha üyeleri, yetişkinlerin genel oy hakkı ve kendi seçtikleri seçim bölgelerini temsil etmek için seçilirler ve sandalyelerini beş yıl boyunca veya mevcut bakanlar kurulunun tavsiyesi üzerine meclis başkan tarafından feshedilinceye kadar sürdürürler.
Karadağ Parlamentosu, Karadağ'ın tek meclisli yasama organıdır. Meclis'in şu anda dört yıllık bir süre için seçilen 81 üyesi vardır. 2006 bağımsızlık referandumunun ardından Parlamento, Karadağ'ın bağımsızlığını 3 Haziran 2006'da ilan etti ve onayladı. Yasama organının sitemi nispi temsil sitemidir.
Millet Meclisi, Cezayir Parlamentosu'nun üst meclisidir. 3'te 2'si endirekt seçimle ve 3'te 1'i cumhurbaşkanı tarafından atanan 144 üyeden oluşmaktadır.
Cezayir'de yasama yetkisi, çift meclisten oluşan yasama organı vasıtasıyla Ulusal Halk Meclisi ve Millet Konseyi tarafından kullanılır. Cezayir Anayasasının belirlenen hükûmetin (yürütmenin) kontrolü Halk Meclisi tarafından yerine getirilir. Meclisin bir bir üyesi, Parlamentodaki dokunulmazlığından feragat etmediği veya ilgili duruma bağlı olarak Halkın Millet Meclisi veya Millet Meclisi, üyelerinin çoğunluğunun parlamentodaki dokunulmazlığının kaldırılmasına karar vermediği sürece bir suç veya suçtan yargılanamaz.
Ulusal Halk Meclisi, kısaltması APN, Cezayir Parlamentosu'nun alt meclisidir. Doğrudan halk tarafından seçilen 407 üyeden oluşur. 407 koltuktan 8'i yurtdışında yaşayan Cezayirliler için ayrılmıştır. Ulusal Halk Meclisi üyeleri, çok üyeli bölgelerde nispi temsil yoluyla doğrudan seçilir ve her seferinde beş yıl süreyle görev yapar. Bu organ için son seçim 12 Haziran 2021'de yapıldı. Cezayir Parlamentosu; sınırlı yasama yetkileri, genel etkisizliği ve yetersiz temsili nedeniyle Cezayir halkının çıkarlarını temsil etmemektedir. Meclise seçilmek için asgari yaş 28'dir.
Ürdün Meclisi, Ürdün'ün ulusal parlamentosudur. Çift meclisli olup üst meclis konumundaki Ayan Meclisi 65, alt meclis konumundaki Vekiller Meclisi ise 130 üyeden oluşur. Ayan Meclisin üyeleri kral tarafından atanırken Vekiller Meclisi üyeleri ise ülkede yapılan genel seçimlerle belirlenmektedir. Her iki meclis dönemi de dörder yıllıktır.
Polonya Cumhuriyeti Parlamentosu, Polonya'nın ulusal yasama organıdır. İki meclisli bir yapıya sahip olup Sejm ve Senato'dan oluşmaktadır. Polonya Anayasası'nda bir organ olarak Parlamento'dan değil, yalnızca Sejm ve Senatodan söz edilir.