İçeriğe atla

Ulusal Lejyoner Devleti

Türkçe: Ulusal Lejyoner Devleti
Rumence: Regatul României
1940-1941
bayrağı
Romanya bayrağı
Arma
1940- 1941 dönemi Romanya Haritası
1940- 1941 dönemi Romanya Haritası
BaşkentBükreş
Yaygın dil(ler)Rumence
HükûmetÜniter lejyoner
Tek parti
Anayasal bir monarşi altında totaliter diarşi
Kral 
• 1940–1941
Mihai
Başbakan & Conducător 
• 1940-1941
Ion Antonescu
Tarihçe 
• Kuruluşu
1940
• Kuruluş
14 Eylül 1940
• Ortadan kalkması
14 Şubat 1941
• Dağılışı
1941
Yüzölçümü
• Toplam
195,000 km2
Nüfus
• Sayılan
13.500,000
Öncüller
Ardıllar
Romanya Krallığı
Romanya Krallığı
Günümüzdeki durumuRomanya

Ulusal Lejyoner Devleti (Rumence: Statul Național Legionar), Romanya'yı 14 Eylül 1940'tan 14 Şubat 1941'de resmen dağılmasına kadar beş ay boyunca yöneten totaliter faşist bir rejimdi. Rejim, Rumen aşırı milliyetçi, antisemitik ve anti-komünist örgüt Demir Muhafızlarla ortaklaşa General Ion Antonescu tarafından yönetiliyordu. Demir Muhafızlar, 28 Haziran 1940'tan beri Romanya Hükûmeti'nde yer almasına rağmen, 14 Eylül'de egemenliği ele geçirerek Ulusal Lejyoner Devleti'nin ilanına yol açtı.[1]

27 Eylül 1940'ta Romanya, Küçük Antant'dan çekildi. 8 Ekim'de Alman birlikleri Romanya'ya geçmeye başladı ve kısa süre sonra sayıları 500.000'i aştı. 23 Kasım'da Romanya Mihver Devletlerine resmen katıldı. 27 Kasım'da Jilava Katliamı'nda 64 eski ileri gelen veya yetkili Demir Muhafızlar tarafından idam edildi. Halihazırda sert olan Yahudi karşıtı yasalar genişletildi ve 4 Ekim'de Yahudilere ait kırsal mülklerin kamulaştırıldı. Kamulaştırmaya 17 Kasım'da ormanlar ve son olarak 4 Aralık'ta nehir taşımacılığı da dahil edildi.[2]

20 Ocak 1941'de Demir Muhafızlar, Bükreş Yahudilerine karşı bir pogromla birlikte bir darbe girişiminde bulundu. Dört gün içinde Antonescu darbeyi başarıyla bastırdı ve Demir Muhafızlar hükûmetten atıldı.[] Sima ve diğer birçok Lejyoner Almanya'ya sığınırken diğerleri hapsedildi. Antonescu, 14 Şubat 1941'de Ulusal Lejyoner Devletini resmen sona erdirdi.

Öncüler

Demir Muhafızlar ilk olarak 1938'in başlarında, dönemin Başbakanı Octavian Goga Demir Muhafızların lideri Corneliu Zelea Codreanu ile 8 Şubat 1938'de sınırlı işbirliği için bir anlaşma imzaladığında, Romanya Hükûmeti ile bir ittifak kurmuştu. Ancak bu siyasi düzenleme, 11 Şubat'ta Goga'yı görevden alan ve yerine Patrik Miron Cristea'yı getiren Kral Carol'ı rahatsız etti.

28 Haziran ve 4 Temmuz 1940 arasında Codreanu'nun ölümünden sonra Demir Muhafızların sözde lideri olan Horia Sima, Eğitim Bakanlığı'nda Devlet Müsteşarı olarak görev yaptı. Demir Muhafızlar, Sovyetler Birliği'nin Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı işgalinden sonra 4 Temmuz 1940'ta iktidara gelen Ion Gigurtu'nun kabinesine getirildi. Yeni hükûmete üç Muhafız atandı: Kamu Zenginliği Bakanı olarak Vasile Noveanu, Din ve Sanat Bakanı olarak Sima ve Maliye Bakanlığı Devlet Müsteşarı olarak Augustin Bideanu. Ancak Sima, 7 Temmuz'da tamamen Muhafız bir kabine fikri reddedildiği için istifa ederken, iki meslektaşı görevlerinde kaldı. Bir Demir Muhafız destekçisi ve ideolog olan Nichifor Crainic, Propaganda Bakanı oldu. Sima'nın 7 Temmuz'daki istifasının ardından, başka bir Muhafız olan Radu Budişteanu onun yerine geçti.

Bölge ve nüfus

Ulusal Lejyoner Devleti'nin toprakları kabaca 195.000 kilometrekareydi (ya da 75.000 mil karenin biraz üzerindeydi). İkinci Viyana Ödülü'nün ardından Macaristan'a bırakılan Kuzey Transilvanya dışında, günümüz Romanya'sıyla aynı topraklara sahipti. Ayrıca Tuna Deltası'ndaki birkaç adanın yanı sıra Karadeniz'deki Yılan Adası'na da sahipti. Bunlar 1948'den beri Ukrayna'nın bir parçası.

6 Nisan 1941'de bir Romanya nüfus sayımı yapıldı ve nüfus 13.535.757 olarak tespit edildi. Ulusal Lejyoner Devletinin dağılmasından yaklaşık iki ay sonra nüfus sayımı yapılmasına rağmen, Romanya'nın sınırları aynıydı.

Geçmiş

Ulusal Lejyoner Devletinin liderleri Ion Antonescu ve Horia Sima

Kral II. Carol, 6 Eylül 1940'ta tahttan çekilmek zorunda kaldı ve yerine 19 yaşındaki oğlu Mihai geçti. Yeni kralın ilk eylemi, General Ion Antonescu'ya Romanya'nın Şefi (lideri) olarak sınırsız güç vermek ve kendisini törensel bir role devretmek oldu.[3] 8 Eylül tarihli bir kararname, Antonescu'nun yetkilerini daha da arttırdı. Antonescu, ülkenin dümenindeki hakimiyetini sürdürmek ve aynı zamanda Demir Muhafızlarla ittifaklığını Kral Mihai'ye 14 Eylül'de bildirerek Romanya'yı Ulusal Lejyoner Devleti olarak ilan ettirdi. Lejyoner Hareketi/Demir Muhafız, "yeni devlette tanınan tek hareket" oldu ve Romanya'yı totaliter bir ülke yaptı.

Antonescu, lejyonun fahri lideri oldu ve Sima, Başbakan Yardımcısı oldu. Aralarında Prens Mihai Sturza (Dışişleri Bakanı) ve General Constantin Petrovicescu'nun (İçişleri Bakanı) bulunduğu diğer beş Muhafız bakan oldu. Lejyoner Valiler elli Rumen ilçesine atandı. Muhafızlara dört alan verildi: İçişleri, Eğitim, Dış İlişkiler ve Kültür. Ayrıca bakanlıklardaki daimi sekreter ve müdürlerin çoğu da Muhafızlardı. Baskın siyasi güç olarak Muhafızlar, basın ve propaganda servislerini de kontrol ediyordu.[]

6 Ekim 1940'ta Antonescu, Lejyoner üniforması giymiş bir Demir Muhafız mitingine katıldı. 8 Ekim'de Alman birlikleri Romanya'ya geçmeye başladı ve kısa süre sonra sayıları 500.000'i aştı. 23 Kasım'da Romanya Mihver güçlerine katıldı. 27 Kasım'da 64 eski ileri gelen veya yetkili, yargılanmayı beklerken Jilava Hapishanesinde Demir Muhafızlar tarafından idam edildi.[4] O günün ilerleyen saatlerinde, tarihçi ve eski başbakan Nicolae Iorga ve eski bir hükûmet bakanı olan ekonomist Virgil Madgearu suikasta kurban gitti. 1 Aralık'ta, Romanya ile Transilvanya Birliği'nin 22. yılını kutlamak için Alba Iulia'da bir başka Demir Muhafız mitingi düzenlendi. Antonescu mitinge katılarak bir konuşma yaptı.

14 Eylül'de Ulusal Lejyoner Devleti ilan edildikten sonra, Lejyon iktidar partisi oldu ancak yürütme yetkisini Ordu ile paylaşmak zorunda kaldı. Yeni Lejyoner rejiminin, Muhafızların ölü lideri (Codreanu) ve diğer Lejyoner şehitlerinin kültüne dayanan bir ritüel temeli vardı. Lejyon "şehitlerinin" mezardan çıkarılması, halka açık gömülmesi ve rehabilitasyonu, geriye dönük olarak Sima tarafından Lejyon'un iktidara gelişini haklı çıkaran en önemli görev olarak görülüyordu.[] Codreanu'nun kalıntılarının mezardan çıkarılması ve ardından yeniden gömülmesi (21-23 Kasım), Condreanu'nun Lejyoner ideolojisinin temeli olarak kabul edildi. Codreanu'nun yeniden gömüldüğü gün, ana Lejyoner gazetesi Cuvântul (Söz) şunları yazdı: "Bugün Kaptan'ın diriliş günü. İncil'e göre söz verdiği gibi dirildi." Yirmili yaşlarındaki genç bir Emil Cioran, Codreanu'nun kültünü güçlü bir şekilde onayladı: "İsa dışında, yaşayanlar arasında başka hiçbir ölü varlık bu kadar mevcut olmamıştı. Hiç kimse onu unutmayı düşündü mü? Bu ölü adam, insanlığımızın üzerine bir sonsuzluk kokusu yaydı; gübre ve Romanya'nın üzerine gökyüzünü geri getirdi."[5] Ancak Codreanu'nun yeniden gömülmesinden kısa bir süre sonra, Lejyonlar Jilava Katliamını gerçekleştirerekti. Lejyon böylece hedeflerine ulaştı: Eski düzen çöktü ve Lejyon'un tüm düşmanları cezalandırıldı. Codreanu'nun cesedinin yeniden cenazesi 30 Kasım'da Antonescu, Sima, von Schirach, Bohle ve 100.000 Demir Muhafızın katılımıyla gerçekleşti.

14 Eylül'de Ulusal Lejyoner rejimini kuran kararname, Antonescu ve Sima'yı eşit bir zemine yerleştirdi. 28 Ekim'de Sima, Antonescu'yu demokratik partilerin çalışmasına izin vererek kararnameyi ihlal etmekle suçladı. Böyle bir siyasi çeşitliliğin totaliter bir devletin ilkelerine aykırı olduğunu iddia etti. Sima ayrıca, hepsini merkezi kontrol altına almak için Nazi ilkelerini Romanya ekonomisine uygulamak istedi. 16 Ekim'de Antonescu'ya bu anlamda bir mektup gönderdi, ancak Antonescu bu fikri reddetti. Antonescu ve Muhafızlar arasındaki ilişkiler, Jilava Katliamı'ndan sonra kırılma noktasına ulaştı. Artan gerginliğe rağmen, iki taraf bir an için bir ateşkes sağladı ve bu, bir Lejyoner'in Bükreş Polis Şefi görevini sürdürmesine izin verdi, ancak Jilava cinayetlerinin alenen kınanmasını sağladı.

Ulusal Lejyoner Devleti tarafından birkaç antisemitik kararname çıkarıldı. Yahudilere ait kırsal mülkler 4 Ekim'de kamulaştırıldı, ardından 17 Kasım'da ormanlar ve son olarak 4 Aralık'ta nehir taşımacılığı da kamulaştırıldı.[6]

10 Kasım 1940'ta Ulusal Lejyon Devleti, 65.000 evi yıkan büyük bir depremle karşı karşıya kaldı.

Dış gelişmeler

Posta pulu
Posta pulu
Posta pulu

Ekim 1940'ın başlarında, Alman savaş çabaları için gerekli olan Ploieşti'deki petrol rafinerilerini korumak için Romanya'ya 15.000 Alman askeri konuşlandırıldı. Hitler'in Mihver müttefiki ve Faşist İtalya'nın lideri Benito Mussolini'ye danışılmadan gerçekleştirilen bu tek taraflı Alman aksiyonuna karşılık Benito Mussolini Almanların karşı çıkışına rağmen Yunanistan'ı işgal etmeye başladı. Ardından gelen Yunan-İtalyan Savaşı, Yunanlılar karşı saldırıya geçip İtalyan yönetimindeki Arnavutluk'un bazı bölgelerini altı ay boyunca işgal ettiğinden, askeri bir faciayla sonuçlandı. Ancak Alman birliklerinin Romanya'ya girişi, Antonescu'nun onayıyla ve talebi gerçekleştiği için bir işgal değildi. Romanya daha sonra sırasıyla 23 Kasım ve 25 Kasım'da Üçlü Pakt ve Anti-Komintern Paktı'na katıldı. Almanya ile ilişkilerin bu şekilde sıkılaştırılmasına rağmen, Romanya'daki Alman azınlık (Romanya'nın toprak kayıplarından sonra sayıları 300.000'dir) Romanyalılaşma sürecinden tamamen kurtulamadı.[7] Banat ve Transilvanya'dan çok az Alman Reich'a geri gönderilirken, Güney Bukovina ve Dobruca'dan ülkelerine geri gönderilen etnik Almanların sayısı 76.500'ü buldu. Bu geri dönüşleri onaylayan Alman-Romen sözleşmesi 22 Ekim 1940'ta imzalandı. Sözleşmeye göre, Rumen devleti, Reich'a tazminat ödemesi karşılığında, geri gönderilen Almanların daha önce sahip olduğu gayrimenkulleri aldı. Yeni edinilen mülkler (arsalar ve evler), Romanya devleti tarafından Krayova Antlaşması sonrasında yerinden edilen Bulgaristan'dan gelen etnik Rumen mültecileri barındırmak için kullanılacaktı.[] 4 Aralık'ta Romanya ile Almanya arasında Romanya'nın "ekonomik olarak yeniden inşasını" sağlayan on yıllık bir ticaret anlaşması imzalandı.

27 Eylül 1940'ta Romanya, Küçük Antant'dan çekildi ancak aynı gün Pakt üyelerinden biri olan Türkiye ile bir ticaret anlaşması imzalandı. 19 Aralık'ta da Romanya ile Küçük Antant'ın bir diğer üyesi olan Yugoslavya arasında bir ticaret anlaşması imzaladı.[8] Ulusal Lejyoner Devletinin son günleri olan 10 ve 12 Şubat tarihlerinde İngiltere ve Belçika, Romanya ile ilişkilerini kesti.

Sovyetler Birliği ile sınır çatışmaları, Ulusal Lejyoner Devlet dönemi boyunca yayıldı. 1940 sonbaharında Sovyetler, Tuna Deltası'ndaki birkaç Rumen adasını işgal etti. Sınır olayları günlük olarak meydana geldi. Sovyet birlikleri Romanya sınırında yoğunlaştı, Sovyet uçakları Romanya hava sahasına aralıksız saldırılar düzenledi ve (Ocak 1941'de) Sovyet gemileri Romanya sularına zorla girmeye çalıştı.[9] Ocak 1941'de Sovyetler ültimatomla Tuna Deltası'nın kontrolünü talep ettiğinde gerilim doruk noktasına ulaştı. Rumenlerin Tuna Nehri'nde madencilik yaptıkları Galați (Covurlui İlçesi) yakınlarında sınır çatışmaları çıktı ve bu sırada her iki tarafta 26 ila 100 kişi öldü.

Ölüm

20 Ocak 1941'de Demir Muhafızlar, Bükreş Yahudilerine karşı bir pogromla birlikte bir darbe girişiminde bulundu. 22 Ocak'ta, İsyan'ın zirvesinde, Demir Muhafızlar, Bükreş mezbahasında 200 Yahudi'nin ritüel cinayetini gerçekleştirirken, Muhafızlar "Holokost tarihinde belki de benzersiz bir vahşet eylemi" olan Hristiyan ilahileri söylüyorlardı. Antonescu, dört gün içinde darbeyi başarıyla bastırdı.[10] Demir Muhafızlar hükûmetten atıldı. Sima ve diğer birçok lejyoner Almanya'ya sığınırken diğerleri hapsedildi. Antonescu, onun yerine Romanya'yı "Ulusal ve Sosyal Devlet" ilan ederek Ulusal Lejyoner Devletine son verdi.

İsyanın bastırılması, Demir Muhafızlar tarafından kullanılan askeri teçhizat hakkında veriler sağladı; yalnızca Bükreş'te 5.000 ateşli silah (tabancalar, tüfekler ve makineli tüfekler) ve çok sayıda el bombası Demir Muhafızların envanterindeydi. Lejyon ayrıca iki zırhlı polis arabası ve iki Malaxa UE zırhlı paletli taşıyıcıdan oluşan küçük bir zırhlı kuvvete sahipti. Yalnızca Bükreş'te, Lejyon yaklaşık 200 kamyona sahipti.

14 Şubat 1941'de Ulusal Lejyoner Devleti resmen kaldırıldı. Lejyoner İsyanı'na karışan 9.000'den fazla kişi daha sonra tutuklandı ve bunlardan yaklaşık 2.000'i (kesin olarak 1.842), birkaç aydan ömür boyu hapis cezasına kadar değişen çeşitli cezalara çarptırıldı.

Askeri üretim

Küçük kollar

1938 ile Haziran 1941 arasında Romanya 5.000'den fazla ZB vz üretti. 30 hafif makineli tüfek. Bu, aylık ortalama 120'den fazla makineli tüfek üretimi anlamına geliyor, yani Ulusal Lejyoner Devleti tarafından 4 aylık varlığı boyunca yaklaşık 500 makineli tüfek üretildi.

Topçu parçaları

1938 ile Mayıs 1941 arasında Romanya, 102 Rheinmetall 37 mm uçaksavar topu üretti. Bu, aylık ortalama 2,5 parça üretim anlamına gelir, yani 4 aylık Ulusal Lejyon Devleti döneminde yaklaşık 10 adet üretilmiştir.

1936 ile Temmuz 1941 arasında Romanya, 100 adet Vickers 75 mm uçaksavar topu üretti. Bu, aylık ortalama 1,5 parça üretim anlamına gelir; bu, Ulusal Lejyoner Devleti tarafından 4 aylık varlığı boyunca yaklaşık 6 adet üretildiği anlamına gelir.

Zırhlı araçlar

1939'un ikinci yarısı ile Mart 1941 arasında Romanya, 126 Malaxa zırhlı traktör üretti. Bu, aylık ortalama 6 traktörün biraz üzerinde üretim anlamına geliyor, yani 4 aylık Ulusal Lejyon Devleti döneminde yaklaşık 25 adet üretildi.

Uçak

Ulusal Lejyon Devleti sırasında, Ekim ve Aralık 1940 arasında, 20 IAR 39 hafif bombardıman uçağı hava kuvvetlerine teslim edildi. Nisan 1939 ile Mart 1943 arasında Romanya, 210 adet Fleet 10G eğitm uçağı üretti. Bu, aylık ortalama 4,5 uçak üretimi anlamına gelir; bu, Ulusal Lejyoner Devleti tarafından 4 aylık varlığı boyunca yaklaşık 17 adet üretildiği anlamına gelir.

Eski

İngiliz tarihçi Dennis Deletant'a göre: "Böylece Avrupa'daki Faşizm tarihinde benzersiz bir bölüm sona erdi. Muhafızlar, Avrupa'da Sağın Almanya veya İtalya'nın yardımı olmadan iktidara gelen tek radikal hareketti."

Ulusal Lejyoner Devlet, Romanya'nın Mihver üyeliğini ilk önce Alman Ordusunu ülkeye kabul ederek fiili olarak ve kısa süre sonra Üçlü ve Komintern Karşıtı Paktları imzalayarak de jure olarak başlattı. Ayrıca, Ocak 1941'de bastırılmadan ve ardından Şubat'ta resmen lağvedilmeden önce, Jilava katliamı sırasında Romanya'nın geleneksel siyasi sınıfının çoğunu ortadan kaldırdı. Antonescu ve Sima'nın ortak konuşması ve Muhafızların kurucusu Corneliu Zelea Codreanu'nun cenazesi gibi, Ulusal Lejyoner Devleti döneminden kalma, tarihi açıdan değerli birkaç konuşmanın görüntüleri günümüze ulaşmıştır.[11][12]

Kaynakça

  1. ^ Payne, Stanley G. (1995). A history of fascism, 1914-1945. Internet Archive. University of Wisconsin Press. ISBN 978-0-299-14870-6. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  5. ^ "Septembrie 1940: România la răscruce | Historia". web.archive.org. 2 Eylül 2013. 2 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 31 Mart 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yaş</span> Romanyada kent

Yaş, Romanya'nın en büyük ikinci şehri ve Yaş ili'nin merkezidir. Yaş, Romanya'nın sosyal, kültürel, akademik ve sanatsal yaşamının önde gelen merkezlerinden biridir. Şehir, 1564'ten 1859'a kadar Boğdan Prensliği'nin, 1859'dan 1862'ye kadar Romanya Prensliği'nin ve 1916'dan 1918'e kadar Romanya Krallığı'nın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Demir Muhafızlar</span>

Demir Muhafızlar, 1927'den II. Dünya Savaşı'nın erken dönemlerine kadar Romanya'daki aşırı milliyetçi, kökten dinci, aşırı sağcı, anti-semitist, faşist bir harekete ve de siyasi partiye verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Petre Dumitrescu</span> Rumen general

Petre Dumitrescu, II. Dünya Savaşı esnasında Doğu Cephesinde Sovyetler Birliği'ne karşı Romanya 3. Ordusuna komuta eden Rumen Üst-orgeneral.

Romanya tarihi bugünkü Romanya Devleti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ion Antonescu</span>

Ion Antonescu, Rumen asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Romanya Krallığı'nın mareşal, başbakan ve "Millî Şef"i olarak Nazi Almanyası yanlısı bir diktatörlük kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Krallığı</span>

Romanya Krallığı, 1881 ile 1947 yılları arası varlığını sürdürmüş eski bir parlamenter monarşik Rumen devletidir. Devlet 26 Mart 1881 tarihinde ilan edilmiştir. I. Carol da Romanya'nın ilk kralı olarak Sinaia Peleş Sarayında taç giymiştir. I. Carol ise Alman Hohenzollern Hanedanı'ndan gelmektedir ve önceki adı Prens Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig 'dir. Romanya Krallığı, 1913 yılında Bulgaristan'a karşı diğer Balkan ülkeleriyle birleşerek II. Balkan Savaşı'na katılmıştır. Sonuç olarak Güney Dobruca'yı Bulgaristan'dan almıştır. Ancak I. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya yenilmiş, Romanya toprakları işgal edilmiş ve Almanya ile barış imzalamak zorunda kalmıştır. Ancak savaşın sonunda Almanya, İtilaf Devletleri'ne yenilince Romanya'nın şansı tekrar değişmiş, Versailles Barış Antlaşması'nda Bukovina ve Transilvanya'yı elde etmiştir. II. Dünya Savaşı'nda Romanya, Ion Antonescu önderliğinde Mihverler'in yanında savaşa girdi. Bu seferki sonuç çok farklı oldu, Romanya savaşı kaybetti. Ion Antonescu'nun diktatörlüğü yıkıldı. 1947 yılında Sovyet güçlerinin de etkisiyle ve desteğiyle komünist yönetim başa geçti ve Romanya Halk Cumhuriyeti kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">2. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

2. Yaş-Kişinev Taarruzu ya da Yaş-Kişinev Stratejik Taarruz Harekâtı, Doğu Romanya'daki Yaş ve Moldova'daki Kişinev gibi iki önemli kente yönelen Sovyet genel taarruzudur. Harekât, 20-29 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Sovyet 2. Ukrayna Cephesi ve 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman ve Rumen kuvvetlerce gücü biçimde tutulan Kuzey Ukrayna Ordular Grubu mevzilerine taarruz ettiler. Kızıl Ordu'nun operatif hedefleri, bölgedeki Alman ve Rumen kuvvetlerini imha etmek, Moldavya'yı geri almak ve Romanya ile Balkanlar'a taarruz için uygun dayanaklar oluşturmaktı.

Moldova'daki Yahudilerin tarihi yüzyıllar öncesine dayanır. Besarabya Yahudileri bir süredir bölgede yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nicolae Iorga</span> Rumen siyasetçi

Nicolae Iorga, Rumen tarihçi, akademisyen, yazar, şair ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Odessa Kuşatması (1941)</span>

Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.

<span class="mw-page-title-main">II. Carol</span> Romanya kralı

II. Carol veya II. Charles, 8 Haziran 1930'dan 6 Eylül 1940'ta zorla tahttan indirilmesine kadar görev yapmış Romanya kralı. Kral I. Carol'un ölümünün ardından babası I. Ferdinand'ın en büyük oğlu olarak veliaht prens oldu. Hohenzollern kökenli Romanya kralları arasında ilk kez Romanya'da büyüyüp, anadili Rumence olan ve Ortodoks inanca sahip olarak doğan ilk kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Direniş Hareketi</span>

Rumen Direniş Hareketi, Romanya'nın Mihver Devletler'e katılmasıyla başlamıştır. Amaç ülkeyi savaşa sokan Ion Antonescu hükûmetini devirerek ülkeyi savaştan çıkarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mihai</span> Romanya Kralı (1927-1930, 1940-1947)

I. Mihai, II. Dünya Savaşı sırasında Romanya kralı. 20 Temmuz 1927'den 8 Haziran 1930'a ve daha sonra 6 Eylül 1940'tan 30 Aralık 1947'de görevden alınma kararına kadar hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Transdinyester Valiliği</span> valilik

Transdinyester Valiliği, Dinyester ve Güney Bug nehirleri arasında, Mihver Devletleri tarafından Barbarossa Harekâtı sırasında Sovyetler Birliği'nden fethedilen ve Romanya tarafından yönetilen, 19 Ağustos 1941'den 29 Ocak 1944'e kadar işgal edilen bir bölgeydi. Batısında Dinyester nehri, doğusunda Güney Bug Nehri ve güneyinde Karadeniz vardır. Günümüzdeki Transdinyester bölgesini ve daha doğudaki bölgeleri kapsıyordu. II. Dünya Savaşı sırasında Transdinyester'in idari başkenti, Karadeniz'de bir liman kenti olan Odessa'ydı.

Romanya Krallığı, iki farklı parti tarafından yönetilen iki ayrı rejimden oluşan toplam altı ay boyunca Faşist yönetim altında kaldı. Önce Aralık 1937 ile Şubat 1938 arasında Ulusal Hristiyan Parti vardı, ardından Eylül 1940 ile Ocak 1941 arasında Demir Muhafızlar vardı. 1938'den 1940'a kadar tek yasal parti olan Ulusal Rönesans Cephesi de diktatör Ion gibi faşist olarak anıldı.

Polonya-Romen ittifakı, savaşlar arası dönemde İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Romanya Krallığı tarafından imzalanan bir dizi antlaşmaydı. Bunlardan ilki 1921'de imzalandı ve antlaşmalar birlikte iki ülke arasında 1939'da başlayan İkinci Dünya Savaşı'na kadar süren iyi dış ilişkilerin temelini oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı işgali</span>

Sovyetler Birliği'nin Besarabya ve Kuzey Bukovina'yı işgali, Sovyetler Birliği'nin 26 Haziran 1940'ta Romanya'ya güç kullanma tehdidinde bulunan bir ültimatomunun sonucu olarak 28 Haziran'dan 3 Temmuz 1940'a kadar gerçekleşti. Toplam alanı 50.762 km² ve nüfusu 3.776.309 olan bu bölgeler Sovyetler Birliği'ne dahil edildi. 26 Ekim 1940'ta, Tuna'nın Kili kolundaki 23,75 km² alana sahip altı Rumen adası da Sovyet Ordusu tarafından işgal edildi.

Neolejyonerlik, Romanya'da komünizmin çöküşünden sonra 1990'larda ortaya çıkan bir neo-faşist harekettir. Corneliu Zelea Codreanu tarafından 1927'de kurulan Demir Muhafız'ın halefleri olduklarını iddia eden bir dizi örgüt tarafından desteklenmektedir. Temel özellikleri arasında antisemitizm, Doğu Ortodoksluğu, etnik milliyetçilik ve mistisizm bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Armand Călinescu</span> Rumen siyasetçi

Armand Călinescu, Mart 1939'dan altı ay sonraki suikastına kadar 39. Başbakan olarak görev yapan Rumen ekonomist ve politikacıydı. Faşist Demir Muhafızların sert bir rakibiydi ve Kral II. Carol'ın diktatörlüğü sırasında tahtın arkasındaki gerçek güç olabilirdi. Birkaç suikast girişiminden sağ kurtuldu ama sonunda Almanların yardımıyla Demir Muhafız üyeleri tarafından öldürüldü.

Romanya'nın İkinci Dünya Savaşı'na katılımı, Romanya Krallığı'nın, Polonya hükûmetinin, hazinesinin ve kuvvetlerinin İngiliz mandası altında Mısır'a tahliyesine izin verdiği, ancak toprakları Nazi Almanyası'nın o zamanki müttefikleri olan SSCB'ye devrettiği bir yıldan fazla bir tarafsızlık döneminden sonra, Ion Antonescu'nun iktidara gelmesiyle Romanya'nın Ekim 1940'ta Mihver Devletleri ile resmen ittifak kurması ve SSCB'ye bırakılan bölgeleri geri alma bahanesiyle Haziran 1941'de SSCB'ye karşı savaşa girmesiyle gerçekleşmiştir. Bu dönemde Rumen ordusu Ukrayna bozkırlarından Kuzey Kafkasya'a kadar Alman kuvvetlerine destek vermiştir. 23 Ağustos 1944'te, Sovyet ordusu Mart ayından beri Moldova'nın kuzeyinde, Focșani Kapısında tutulurken, Kral I. Mihai, Müttefiklerle ateşkes imzalamayı reddeden Mareşal Antonescu'yu görevden almaya karar verir. Ion Antonescu'nun tutuklanmasının ardından Romanya, Müttefiklerin yanında yer aldı. Romanya için İkinci Dünya Savaşı'na katılımı, Besarabya, Kuzey Bukovina ve güney Doburca'nın kesin olarak kaybedildiği, ancak kuzey Transilvanya'nın kurtarıldığı Paris Barış Antlaşması'nın (1947) mağlup bir devlet olarak imzalanmasıyla sona erdi.