İçeriğe atla

Ulusal Kurtuluş Cephesi (Yunanistan)

Ulusal Kurtuluş Cephesi
Ethniko Apeleftherotiko Metopo
Kuruluş1941-1945
Kurucu(lar)Georgios Siantos
Aleksandros Svolos
Ilias Tsirimokos
AmaçAlmanya'nın Yunanistan'ı işgaline karşı direniş
Etkin bölgelerYunanistan
İdeolojiAntifaşist
SaldırılarII. Dünya Savaşı
Yunan İç Savaşı
Dimitris Glinos tarafından çıkarılan "Ulusal Kurtuluş Cephesi Nedir ve Ne istiyor?", 1944 baskısı

Ulusal Kurtuluş Cephesi (Yunanca: Ethniko Apeleftherotiko Metopo, kısaca EAM), 1941–1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Yunanistan'ı işgaline karşı oluşturulan antifaşist direniş örgütü. Önderleri arasında Georgios Siantos, Aleksandros Svolos ve Ilias Tsirimokos gibi isimler bulunmaktaydı.

1936–1941 yılları arasında hüküm süren İoannis Metaksas rejiminde Yunanistan Komünist Partisi üyeleri ağır işkencelerden geçirilmiş ve 2000'den fazla üyesi hapis edilmiş veya sürgün edilmişti. 1941 yılında başlayan Nazi Almanyası işgali nedeniyle komünist örgütler tekrar toparlanarak direniş hareketleri başlatmışlardır.

Yunanistan Komünist Partisi; aynı yıllarda kurulan diğer bir örgüt olan Yunan Halk Kurtuluş Ordusu'na, örgütün tamamı köylü nüfusundan oluşması sebebiyle ideolojik olarak destek vermemiş, yerine EAM'ı kurmuştur.[1]

Sosyalist vatanseverlik, cumhuriyetçilik, antifaşizm, sol milliyetçilik gibi düşüncelere sahip olan EAM, Yunan İç Savaşı'nda da yer almıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Mazower, Mark. Inside Hitler's Greece - The Experience of Occupation, 1941-44. New Haven, Conn.: Yale Üniversitesi Yayınları, 2001, ISBN 0-300-08923-6.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Komünist Partisi</span>

Yunanistan Komünist Partisi, daha çok kısaltma adıyla bilinir, ΚΚΕ, Yunanistan’daki komünist siyasi partidir. Yunanistan siyasetindeki en eski partidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Direnişi</span>

Yunan Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941-44 yılları arasında Mihver Devletleri işgali altında bulunan Yunanistan’da işgale karşı faaliyet gösteren silahlı ve silahsız farklı siyasi görüşlere sahip grupları içeren terimdir. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden az önce Almanların ülkeden atılmasının ardından direnişin farklı unsurları iktidarı almak için birbirleriyle mücadeleye girişmiş ve sonunda Yunan İç Savaşı patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar direniş hareketi</span>

Bulgar direniş hareketi, Bulgaristan'ın müttefiki Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ni işgal etmesine tepki gösteren komünistlerin oluşturduğu direniş hareketi. Bazı bölgelerde Rus göçmenlerde bu harekete katıldı.

ELAS, Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması üzerine Yunanistan'da komünist ilkelere bağlı bir direniş örgütü kurulma kararı aldı. ELAS'ın çoğu köylü nüfusundan oluşuyordu.

Halk ordusu şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Faşizme ölüm, halka hürriyet</span> Slogan

"Faşizme ölüm, halka hürriyet", II. Dünya Savaşı kapsamındaki Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı sırasında özellikle Yugoslav Partizanları olmak üzere Yugoslavya'daki tüm direniş hareketinin resmi sloganı olarak bilinen slogan. Bu slogan savaş sonrasında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde ve dünya komünist hareketi tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti</span>

Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti, Nazi Almanyası ve İtalya Krallığı liderliğinde Mihver Devletleri'nin Yunanistan'ı işgali kapsamında, Yunanistan Savaşı sırasında oluşan sürgün hükûmetidir. Sürgün hükûmetinin o dönem İngiliz sömürgesi olan Mısır'ın başkenti Kahire'de olmasından dolayı Kahire Hükûmeti olarak da anılmıştır.

İlyas Çirimokos Kısa bir süre Yunanistan'ın Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Temistoklis Sofulis</span> Yunanistan başbakanı (1860-1949; hd. 1924)

Temistoklis Sofulis, Liberal Parti'nin merkez sol kanadında olan ve Sisam Adası'ndan önemli bir merkezci Yunan politikacı. Uzun yıllar parti liderliğini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Damaskinos Papandreu</span> Atina ve Tüm Yunanistan Başpiskoposu, Yunan Politikacı

Başpiskopos Damaskinos Papandreou, 1941'den ölümüne kadar Atina'nın başpiskoposu ve Yunanistan başbakanı idi. Ayrıca, 1944'te Alman işgal kuvvetinin çekilmesi ile II. Dünya Savaşı'nın Yunanistan'a dönüşüyle 1946'da Yunanistan'ın naipliğini yapıyordu. Rolü, II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Alman işgalinden kurtuluşu ile Yunan İç Savaşı arasında idi.

Alexandros Svolos, Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Direniş temelli bir hükûmet olan Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi'nin başkanlığını yürüten tanınmış bir Yunan hukukçuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1878-1946; hd. 1943-1944)

Yannis Rallis, Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği</span>

Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği, II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali sırasında kurulan direniş güçlerinden biriydi. Örgüt, komünist olmayan en büyük direniş grubu olup askerî kanadı Yunan Gerillaları Ulusal Grupları olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">İlektra Apostolu</span>

İlektra Apostolu Yunan Direnişi mensubu Yunanistan Komünist Partisi üyesi komünist partizan, kadın hakları savunucu. Hellenic Gendarmerie'nin bir bölümü olan işbirlikçi Özel Güvenlik Müdürlüğü tarafından antifaşist faaliyeti nedeniyle idam edildi. Davranışlarının yanı sıra sorgulayıcısına verdiği yanıtlarla tanınır. Nazi sorgulayıcının "Nerelisiniz?" sorusuna "Ben Yunanistan'danım." yanıtını verir. Ardından şu diyalog geçer: "Nerede yaşıyorsun? Yunanistan'da. Adın ne? Yunan. Ortak çalışanların kimler? Yunanların hepsi. Ne iş yapıyorsun? Yunan halkı için çalışıyorum."

<span class="mw-page-title-main">Yunan Devleti (1941-44)</span>

Yunan Devleti, İtalya Krallığı ve Nazi Almanyası'nın 1941 yılında Yunanistan'ı işgalinden sonra kurduğu kukla devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Aris Veluhiotis</span>

Athanasios Klaras. kod adı Aris Velouchiotis., Yunan gazeteci, politikacı, Yunanistan Komünist Partisi üyesi. 1942-45 arasında Yunanistan İşgali'ne karşı Yunan Direnişi'nin en önemli gücü olan Yunan Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ELAS) ve onun askeri kolu Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (EAM) en önde gelen lideridir.

Georges Guingouin Fransız Komünist Partisi üyesi direnişçi. II. Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanyası işgaline karşı direniş mücadelesi veren Limousin bölgesi Maquis lideriydi. Kurtuluşun hemen ardından Limoges Belediye Başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Tyszelman</span> Fransız siyasetçi (1921 – 1941)

Samuel "Titi" Tyszelman Polonya asıllı Yahudi Fransız direnişçi. Fransız Komünist Partisi üyesiydi. Fransa Muharebesi sonrasında Nazi Almanyası'nın işgaline uğrayan Paris'te açıktan ilk Nazi karşıtı gösteriyi düzenleyenlerdendi. Tutuklandı ve Châtenay-Malabry'de kurşuna dizildi.