İçeriğe atla

Ulusal Kurtuluş Cephesi (Suriye)

Ulusal Kurtuluş Cephesi
الجبهة الوطنية للتحرير
Al-Jabhat al-Wataniya lil-Tahrir
Ulusal Kurtuluş Cephesi bayrağı
Etkin28 Mayıs 2018 - günümüz
ÜlkeSuriye
BağlılıkSuriye muhalefeti Suriye Geçici Hükümeti
Suriye muhalefeti Suriye Millî Ordusu
TipiOrdu
Büyüklük70,000 (iddia edilen)[1][]
SavaşlarıSuriye İç Savaşı
Komutanlar
Komutan
  • Albay Fadlallah el-Hacı (Şam Lejyonu komutanı)
  • Ahmed Sarhan ("Ebu Satif")[2]
  • Valid el-Muşayil ("Ebu Haşim")[2]
  • Anad el-Darwiş[2]

Mayıs–Ağustos 2018:

  • Yarbay Suhaib Leouş[3]
  • Muhammed Mansur[3]

Ulusal Kurtuluş Cephesi (Arapça: الجبهة الوطنية للتحرير, Al-Jabhat al-Wataniya lil-Tahrir) Suriye Millî Ordusu'na (SMO) bağlı, Suriye İç Savaşı'nda mücadele eden bir isyancı koalisyondur. Oluşum, Mayıs 2018'de Suriye'nin kuzeybatısındaki 11 isyancı grubun birleşmesiyle kuruldu,[4] 28 Mayıs 2018'de resmi olarak ilan edildi ve 4 Ekim 2019'da SMO'ya katıldı. Oluşum, Türkiye tarafından desteklenmektedir.

Alt oluşumlar

  • Şam Lejyonu
    • İslam Şehitleri Tümeni
    • Merkez Bölüğü
  • Özgür İdlib Ordusu
  • 1. Kıyı Bölüğü
  • İkinci Ordu
  • 2. Kıyı Bölüğü
  • Elit Ordu
  • 1. Piyade Bölüğü
  • Zafer Ordusu
  • 23. Bölük
  • İslam Özgürlük Tümeni
  • Ahrar el-Şam
  • Suqour el-Şam Tümenleri
  • Jayş el-Ahrar
    • Hamza ibn Abdul Muttalib Taburları[5]
    • Başkenti Birleştirecek Tugaylar ve Taburlar
    • Miqdad ibn Amr Tugayı
  • Birim 82 SWAT Kuvvetleri[6]
  • Free Hayan Tugayı[7]
  • Özgür Kuzey Tümeni[8]

Kaynakça

  1. ^ "المعارضة المعتدلة.. القوة الأساسية في إدلب | هيومن فويس | عين على الحقيقة". هيومن فويس | عين على الحقيقة (Arapça). 11 Eylül 2018. 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2018. 
  2. ^ a b c "Meet the leading leaders of the "National Liberation Front"". Enab Baladi. 1 Ağustos 2018. 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024. 
  3. ^ a b "11 FSA Factions in New Command in of "National Front Liberation"". Syria Call. 28 Mayıs 2018. 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Many factions in the province of Idlib are moving to merge under the name "National Liberation Front"". Syria Call. 11 Mayıs 2018. 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  5. ^ "The assassination of a leader of Ahrar al-Sham north of Idlib, and the last escape of the west of Hama". STEP News Agency. 2 Şubat 2018. 14 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2018. 
  6. ^ @ (13 Ağustos 2018). "National Front for Liberation" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. ; Eksik ya da boş |kullanıcı= (yardım); Eksik ya da boş |numara= (yardım)
  7. ^ "Dozens of fighters form the brigade of northern Aleppo and declare joining the "National Front"". SMART News Agency. 14 Ağustos 2018. 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2018. 
  8. ^ الشامية, محرر الدرر (15 Ağustos 2018). ""الجبهة الوطنية للتحرير" تتوسّع بانضمام فصيل عسكري جديد". الدرر الشامية (Arapça). 25 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">El-Nusra Cephesi</span> Suriye İç Savaşında yer alan silahlı cihatçı Selefi örgüt

El-Nusra Cephesi, silahlı cihatçı Selefi örgüt. Amacı Suriye'de Beşşar Esad hükûmetini devirerek bölgede bir İslam devleti kurmaktır. Birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştır. 23 Ocak 2012'de İnternet'te yayınlanan bir videoyla kurulduğu duyuruldu. Nisan 2013'te el-Kaide'ye bağlılığını açıkladıysa da 28 Temmuz 2016 tarihinde el-Kaide'den ayrıldığını bildirerek yeni isimlerinin Şam Fethi Cephesi olarak değiştirdiğini açıkladı.

Ulusal İlerici Cephe, hükûmetin anti-emperyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve UİC'deki en büyük parti olan Arap Sosyalist Baas Partisi'nin "toplumdaki lider rolünü" kabul eden Suriye'deki partilerin siyasi ittifakıdır.

<span class="mw-page-title-main">Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi</span> Suriyede bir siyasi parti

Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi Suriye'de siyasi partilerden oluşan bir koalisyondur ve 2012-2016 yılları arasında devletin tek kamaralı parlamentosu olan Suriye Halk Meclisi içindeki resmi siyasi muhalefetin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ahrar uş-Şam</span> İslamcı Silahlı Sünni-Köktenci Militan örgüt

Ahrar uş-Şam ya da tam adıyla Şam'ın Hürleri İslami Hareketi, Suriye'de 2011 yılında Halep'te kurulan ve Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalif gruptur. Merkezleri İdlib'dedir. 2011 yılından bu yana aktif faaliyet göstermektedir. Sünni ve Selefi mücahidlerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İslam Cephesi</span> Suriyedeki çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü

Suriye İslam Cephesi, Suriye'de çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Bab el-Hava Sınır Kapısı</span>

Bab el-Hava Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasındaki uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısı. Sınırın Türkiye tarafında ise Cilvegözü Sınır Kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar, İskenderun ile Suriye'nin Halep kentleri arasında M45 Suriye Karayolu ve D827 Türk Karayolu üzerinde yer almakta ve kamyon ve otobüs uzun hatlarında kullanılan bir sınır geçiş noktasıdır. Sınırın Türk tarafında en yakın şehir Hatay İline bağlı Reyhanlı ilçesi ve Suriye tarafında en yakın yerleşim yeri olarak El-Dana ve Atarib kasabaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Halep</span> İslamcı ittifak

Fetih Halep, Halep'i rejimden kurtarmak için çeşitli muhalif gruplardan oluşmuş ortak bir operasyon gücüdür.

Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Halep'te muhalifler tarafından kurulmuş ortak operasyon gücüdür. Şam Cephesine mensup muhalif gruplar genelde Sünni İslamcı gruplar olmakla birlikte, hem ılımlı gruplar hem de Selefi çizgideki gruplar mevcuttur.

Halid bin Velid Ordusu, Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren cihatçı Selefi silahlı örgüt. Mayıs 2016'da; Yermük Şehitleri Tugayı ile İslami Müsenna Hareketi'nin birleşmesi ve sonrasında Ceyş el-Cihad'ın katılmasıyla kurulmuş olup, Irak ve Şam İslam Devleti'nin müttefiki olarak Suriye İç Savaşı'nda savaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Cund el-Aksa</span> İslamcı terör örgütü

Cund el-Aksa veya el-Aksa Askerleri, Suriye İç Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Suriye'de faaliyet gösteren cihatçı Selefi silahlı örgüt. 2013 başlarında, el-Nusra Cephesi'nden ayrılarak kuruldu. 9 Ekim 2016'da ise örgütün, Şam Fethi Cephesi'ne katıldığı açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Direnişi</span> Suriyenin kuzeybatısında etkin olan, hükûmet yanlısı paramiliter milis grubu

Suriye Direnişi eski adıyla İskenderun Sancağının Kurtuluşu için Halk Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısında faaliyet gösteren, hükûmet yanlısı paramiliter milis grubu. İdeolojisi anti emperyalizm, Guevarizm, laiklik, Marksizm-Leninizm, sol milliyetçilik ve sosyalist vatanseverliğe dayalıdır.

Kuzey Demokratik Tugayı, Aleksander Khalil tarafından yönetilen askerî tugay. 2013 yılında Özgür Suriye Ordusu kapsamında İdlib'de kurulan tugay 2014 yılından itibaren Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ittifak kurdu, Kasım 2015 tarihinden itibaren ise SDG'nin bir bileşeni oldu. Özellikle Afrin Kantonu'nda YPG ve YPJ ile yakın ittifak halindedir.

Tahrir el-Şam veya Şam Kurtuluş Heyeti, kısaca HTŞ, Suriye İç Savaşı'na katılan aktif bir selefi cihad örgütüdür. Örgüt, 28 Ocak 2017'de Cebhe Fetih el-Şam, Ensaruddin Cephesi, Ceyşu's-Sünne, Liva El-Hak ve Nureddin Zengi Hareketi grupları arasında bir birleşmeyle kuruldu. Açıklamanın ardından ek gruplar ve kişiler katıldı. Birleştirilmiş grup şu anda Cebhe Fetih el-Şam ve eski Ahrar el-Şam liderleri tarafından yönetiliyor, ancak Yüksek Komuta diğer grup liderlerinden oluşuyor. Daha muhafazakâr ve selefi unsurları temsil eden pek çok grup ve kişi Ahrar el-Şam’dan ayrıldı. Hâlen, bazı analistler ve medya kuruluşları bu gruba önceki isimleri olan el-Nusra Cephesi veya Cebhe Fetih el-Şam demeye devam etmektedir. Tahrir el-Şam'ın Suriye'de el-Kaide'nin temsilcisi olarak görülmesi ve grubun üst düzey yöneticilerinin el-Kaide ile bağlantısı olduğu iddiası, özellikle Ebu Cabir'in de aynı şekilde aşırı görüşlere sahip olduğu iddiası sonrası Ensaruddin Cephesi ve Nureddin Zengi Hareketi HTŞ ile bütünlüğü bozdu, bağımsız hareket etmeye başladı. Bu iddialara karşın Tahrir el-Şam el-Kaide'nin Suriye şubesi olduğunu kabul etmemektedir ve örgüt kurulurken yapılan açıklamada, grubun "önceki kuruluşların veya hiziplerin bir uzantısı değil, bağımsız bir örgüt olduğunu" söylenmiştir. Ek olarak, birleşmenin bir parçası olan Nureddin Zengi gibi bazı hizipler bir zamanlar ABD tarafından desteklenmiştir. Rusya, Tahrir el-Şam'ın Suriye'yi el-Kaide'nin İslami bir emirlik hâline getirme hedefini sürdürdüğünü iddia ediyor. Tahrir el-Şam, İdlib ilinde varlık gösteren Suriye Kurtuluş Hükûmeti'ne bağlılık göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ensaruddin Cephesi</span> Suriye kökenli çeşitli örgütlerin toplandığı cihatçı ittifak

Ensaruddin Cephesi, 25 Temmuz 2014'te Suriye İç Savaşı sırasında ilan edilen cihatçı bir ittifaktır. İttifak, başka herhangi bir "parti" ile bağlantısı olmadığını beyan edan Şam el-İslam Hareketi ve Fecruşşam Hareketi gruplarından oluşuyor. el-Kadra Bölüğü de başlangıçta bir imzacıydı, ancak Ekim 2014 civarında Ceyş'ül-Muhacirin vel-Ensar'ın liderine bağlılık yemini etti ve bu fraksiyona entegre edildi. İttifak, IŞİD ve diğer gruplar arasındaki çatışmada tarafsızlığı korumaya çalışmıştı. 28 Ocak 2017'de çok sayıda başka grupla birleşerek Tahrir el-Şam'ı oluşturdu, ancak bazı bölümleri Şubat 2018'de HTŞ'den ayrıldı.

Fastakim Kama Umirt Birliği Suriye İç Savaşı sırasında aktif olan muhalif bir gruptur.