İçeriğe atla

Ulusal Kamu Güvenlik Komisyonu

Ulusal Kamu Güvenlik Komisyonu
国家公安委員会

Ulusal Kamu Güvenlik Komisyonu'nun bulunduğu Tokyo'daki İkinci Hükûmet Ofisi Kompleksi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1947
Üst kuruluşKabine Ofisi
AdresTokyo, Japonya
Yönetici(ler)
  • Satoshi Ninoyu, Başkan
Web sitesiwww.npsc.go.jp

Ulusal Kamu Güvenlik Komisyonu (NPSC) (Japonca国家公安委員会, romanize: Kokka Kōan Iinkai), Japonya'nın Kabine Ofisi'ne bağlı bir komisyondur. Komisyon, 1947 yılında kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde İkinci Hükûmet Ofisi Kompleksi'nde yer almaktadır.[1]

Komisyon, devlet bakanı rütbesine sahip bir başkan ve Ulusal Diyet'in her iki meclisinin de onayıyla başbakan tarafından atanan diğer beş üyeden oluşur. Komisyon, kabineden bağımsız olarak çalışır, ancak devlet bakanı aracılığıyla kabineyle koordinasyon sağlamaktadır.

Komisyonun işlevi, gücü siyasi baskıdan yalıtarak ve polis yönetiminde demokratik yöntemlerin sürdürülmesini sağlayarak polis sisteminin tarafsızlığını garanti etmektir. Komisyon, Ulusal Polis Ajansı'nı yönetir ve kıdemli polis memurlarını atama veya görevden alma yetkisine sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ "Index.pdf." (Archive) National Public Safety Commission. "〒100-8974 東京都千代田区霞が関2-1-2" 1 Mayıs 2023 tarihinde erişilmiştir. (Japonca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri bakanlığı</span> diplomasiden sorumlu hükümet bakanlığı

Dışişleri bakanlığı, devletin dış politika ve ilişkilerinden, diplomasi faaliyetlerinden, ikili ve çok taraflı ilişkilerden sorumlu olan hükûmet departmanıdır. Ayrıca, yurtdışında bulunan ülke vatandaşlarına destek sağlamak da görevleri arasındadır. Bu kurum genellikle bir dışişleri bakanı veya dışişleri bakanı tarafından yönetilir. Dışişleri bakanı genellikle hükûmetin başı olan yetkili kişiye rapor verir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başkanı</span> ABDnin devlet ve hükûmet başkanı

Amerika Birleşik Devletleri başkanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve ABD Hükûmeti'nin başıdır. Başkan adaylarının ABD'de doğmuş Amerikan vatandaşları olması gerekir. En az 35 yaşında ve en az 14 yıldır ABD'de oturuyor olmalıdırlar. Başkanın sorumlulukları arasında yürütmenin başı olması, antlaşma yapması, başkomutanlık ve devlet başkanlığı vardır. Uygulamada bu sorumluluklar, yasa önerisi hazırlamayı, dış politikanın oluşturulmasını, kişisel diplomasiyi de içine alacak biçimde genişlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

Kolluk kuruluşu, ülkelerdeki rejime göre değişmekle birlikte; genel anlamda, bir devlette emniyet ve asayiş ile ilgili yasaları uygulamaktan sorumlu genellikle silahlı devlet kuruluşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Devletler Gizli Servisi</span> Güvenlik Teşkilatı

United States Secret Service veya USSS ya da kısaca Gizli Servis Amerika Birleşik Devletleri Federal kolluk kuvvetlerinin bir parçası olan ABD Kamu Güvenlik Teşkilatının bir bölümüdür ve kuruluşudur başlıca görevi ABD Başkanı ve ailesini korumaktır. Bunun yanında ABD para birimi ve hazinesi ile ilgili finansal suçlar ile başkan adayları, üst düzey yabancı ziyaretçiler ile ilgilenmektir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi</span> Kanadanın başlıca ulusal istihbarat servisi

Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi Kanada'nın başlıca ulusal istihbarat servisidir. Bu toplama, analiz, raporlama ve Kanada'nın ulusal güvenliğine yönelik tehditler üzerine istihbarat yaygınlaştırılmasında ve yurt dışında Kanada ile ilgili gizli ve açık operasyonları, yürütmekle sorumludur. Aynı zamanda rapor veren ve milletin güvenliğini tehdit edici ulusal güvenlik konularında ve durumlarda Kanada hükûmetine bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Polis Ajansı (Japonya)</span>

Ulusal Polis Örgütü Japonya'da Bakanlar Kurulu Bürosu, Ulusal Kamu Güvenliği Kurulu tarafından yönetilen bir örgüttür ve Japon polis sisteminin merkezi eşgüdümcü kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi</span> Hollanda gizli servisi

Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi (Felemenkçe: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Felemenkçe telaffuz: [ˈɑlɣəmeːnə ˈɪnlɪxtɪŋə ɛn ˈvɛi̯ləxɦɛi̯dzdinst], eskiden İç Güvenlik Servisi olan Hollanda gizli servisidir. Merkezi Zoetermeer'de bulunmaktadır. Ulusal Güvenlik Bürosu selefi olarak 1945-1947'de oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Polisi</span>

Yunan Polisi, Yunanistan'ın ulusal polis teşkilatıdır. 1 Kasım 1984 yılında 481/1-10-1984 sayılı yasa ile Jandarma ve Şehirler Polisi güçlerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Nothomb</span> Belçikalı siyasetçi (1805 – 1881)

Jean Baptiste, Baron Nothomb, Belçikalı devlet adamı ve diplomat, Belçika'nın altıncı başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Güvenlik Dairesi</span>

Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) ulusal güvenlik ve yüksek teknoloji ile ilgili konuları ele alan bir ABD Ticaret Bakanlığı dairesidir. ABD ihracatının büyümesini ilerletmekle birlikte dairenin esas amacı, kitle imha silahlarının yaygınlaşmasını durdurmaya yardım etmektir. Büro, Sanayi ve Güvenlik’ten sorumlu Ticaret Bakanlığı Müsteşarı tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Çin başbakanı</span> Çinin hükûmet başkanı

Çin Halk Cumhuriyeti başbakanı, hükûmetin başı olan ve kamu hizmetinde en yüksek rütbeye sahip olan Çin Devlet Konseyinin lideridir.

Türkbank skandalı, 1998'de gerçekleşen ve aynı yıl Başbakan Mesut Yılmaz ve kabinesinin düşmesine yol açan siyasi bir skandaldır. Olay, Türk Ticaret Bankası veya diğer adıyla Türkbank'ın özelleştirme sürecinde gerçekleştiği için bu adla anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devlet protokolü</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda yarı başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen KKTC'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag Yangın Kararnamesi</span>

Reichstag Yangın Kararnamesi, Halkın ve Devletin Korunması için Reich Başkanının Kararnamesi'nin genel adıdır. Kararname, (Almanya Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg tarafından Şansölye Adolf Hitler'in tavsiyesi üzerine 28 Şubat 1933'te Reichstag yangınına hemen yanıt olarak yayınlandı. Kararname, Alman vatandaşlarının temel sivil özgürlüklerinin çoğunu geçersiz kıldı. Naziler Alman hükûmetinde güçlü konumlardayken, kararname, Nazilere muhalif olduğu düşünülen herkesin hapsedilmesi ve Nazi davasına "dost" olarak kabul edilmeyen yayınların bastırılması için yasal dayanak olarak kullanıldı. Kararname tarihçiler tarafından Almanya'da tek partili bir Nazi devletinin kurulmasındaki kilit adımlardan biri olarak görülüyor.

<span class="mw-page-title-main">İçişleri Bakanlığı (Ukrayna)</span> Ukrayna Hükümetinde bir bakanlık

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Ukrayna hükûmetinde Ukrayna'nın içişlerini denetleyen bakanlıktır. Bakanlık, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik devlet politikasını yürütür, toplumun ve devletin çıkarlarına aykırı yasadışı eylemleri araştırır, suçla mücadele eder, sivil düzeni sağlar, sivil güvenliği ve trafik güvenliğini sağlar ve önemli kişilerin güvenliğini ve korunmasını garanti eder. İçişleri Bakanı tarafından yönetilen merkezi bir kurumdur. Bakanlık, Ukrayna Başsavcılığının ofisi ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Ukrayna Ulusal Polisi'ni (polis) ve Ukrayna Ulusal Muhafızları'nı (jandarma) denetler.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatı</span>

Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun polis teşkilatıdır. 1874 yılında kurulmuş olup tüm Tokyo metropolünün güvenliğinden sorumludur. Merkezi Chiyoda semtinde yer almaktadır.