Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.
Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.
Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, genellikle güvenlik ve asayiş ile iller idaresinden sorumlu olan bakanlık. Başında 2023 yılından beri Ali Yerlikaya bulunmaktadır.
Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.
Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.
Avrupa Jandarma Gücü, Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz ve İspanya tarafından Avrupa Birliği'nin (AB) beş üyesi arasında 2006 yılında bir anlaşma ile kuruldu. Romanya, 2009 yılında katılmış, Polonya ise 10 Ekim 2006'da Avrupa Jandarma Gücü'ne katılmak istediğini belirtmiş ve 2011 yılında katılmıştır. Diğer ülkelerinde gelecekte katılmasına izin verilecektir. Statüsü, 18 Ekim 2007 tarihli Velsen Antlaşması'nda yer almaktadır.
Arjantin Ulusal Jandarması, Arjantin'in iç güvenlik ve sınır güvenliğinden sorunlu askerî bir kolluk teşkilatıdır. 28 Temmuz 1938 tarihinde Arjantin Ulusal Kongresi tarafından çıkartılan kanun kurulmuş olup ulusal savunma ve Ulusal güvenlik sisteminde ara kuvvet özelliği taşıyan askeri statülü güvenlik kuvvetidir.
Kolluk kuruluşu, ülkelerdeki rejime göre değişmekle birlikte; genel anlamda, bir devlette emniyet ve asayiş ile ilgili yasaları uygulamaktan sorumlu genellikle silahlı devlet kuruluşlarıdır.
Brezilya İstihbarat Teşkilatı 1960'ların ortalarında Castello Branco hükûmeti sırasında oluşan Serviço Nacional de Informações (SNI) ya da Ulusal Bilgi Servisi halefi kuruluşudur.
İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri veya İran İslam Cumhuriyeti'nin Disiplin Kuvvetleri, NAJA olarak kısaltılır, İran'da üniformalı polis gücüdür. Kuvvet İran Shahrbani (Šahrbānī), Jandarma (Žāndārmerī) ve İslami Devrim Komiteleri birleştirerek 1992 yılında kuruldu, tek olarak yürürlüğe giren, bu 60.000'den fazla polis gücü sınır devriye kadrosu da dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Polis-110 birimi kentsel alanlarda hızlı müdahale faaliyetleri konusunda uzmanlaşmıştır ve dağıtıcı toplamalarda kamu düzenine göre tehlikeli kabul görür. Deniz polisinin 100 kıyı yakınında devriyesi ve 50 limanda tekneleri vardır. 2003 yılında, yaklaşık 400 kadın 1979 İran Devrimi'nden bu yana polisin ilk kadın üyeleri oldu.
Ulusal Jandarma, Fransa'da sivil nüfus üzerinde polislik hizmetlerini yerine getiren ve kamu güvenliğini sağlayan askerî bir kolluk teşkilatıdır. Ulusal Jandarma, 16 Şubat 1791 tarihinde kurulmuştur. Askeri açıdan Fransız Silahlı Kuvvetleri'nin bir kuvvet komutanlığı olup Savunma Bakanlığı'na bağlı iken, idari açıdan sivil bir kolluk teşkilatı olan Ulusal Polis ile birlikte İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Sorumluluk alanları arasında küçük kasabalar, kırsal ve banliyö bölgeleri yer almaktadır. Ulusal Jandarma ayrıca Deniz Jandarması, askerî polis gücü ile GIGN'i de içermektedir.
Cezayir Ulusal Jandarması, Cezayir'in ulusal jandarma teşkilatıdır. Ulusal Jandarma, 23 Ağustos 1962 tarihinde ülkenin bağımsızlığının ardından kurulmuş olup doğrudan Savunma Bakanlığı'na bağlıdır.
Romanya Jandarması, Romanya Devletinin özellikle yüksek riskli görevler tevdi edilen jandarma kuvvetidir. Romanya'daki iki kolluk kuvvetinden birisidir.
Ulusal Jandarma Servisi, Bulgaristan kolluk kuvvetlerine bağlı jandarma gücü.
Ulusal Jandarma, Burkina Faso kolluk kuvvetlerine bağlı jandarma gücü. Görev ve faaliyetleri Fransa Ulusal Jandarma örgütüne göre düzenlenmiştir. Sloganı "Vatan, Hukuk ve Onur" dur
Uluslararası Jandarmalar ve Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliği (FIEP), üye ülkelerdeki jandarma teşkilatlarının işbirliğini sağlamak amacıyla oluşturulan uluslararası bir kuruluştur.
Ulusal Polis, Fransa'nın polis teşkilatıdır. Ulusal Polis, Ulusal Jandarma ile birlikte ülkenin iki ana kolluk gücü olup İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır ve genel olarak şehirler ve büyük kasabalarda faaliyet göstermektedir.
Askerî örgüt, bir devletin silahlı kuvvetlerinin, ulusal askerî politikanın gerektirebileceği askerî yeteneği sağlayacak şekilde yapılandırılmasıdır. Bazı ülkelerde yarı askerî güçler askerî olarak görülmese de, bir ülkenin silahlı kuvvetlerine dahil edilir. Resmî askerî kuruluş hiyerarşik formları kullanma eğilimindeyken, isyancı kuvvetler gibi askerî veya paramiliter örgütlerin bir parçası olmayan silahlı kuvvetler, genellikle askerî örgütleri taklit eder veya ad hoc yapılar kullanır.
Polis taktik birimi (PTU), ilgili şiddet seviyesi - veya şiddet riski - nedeniyle sıradan kolluk kuvvetlerinin yeteneklerinin ötesindeki durumları ele almak için oluşturulmuş ve eğitilmiş özel bir polis birimidir. Bir polis taktik biriminin görevleri arasında, tehlikeli kişiler için tehlikeli arama, tutuklama emirleri ve tutuklama kararı uygulamak, tehlikeli veya akıl hastası silahlı kişileri tutuklamak veya etkisiz hale getirmek ve yüksek riskli durumlara müdahale etmek yer alabilir. silahlı çatışmalar, rehineler ve terör olaylarına müdahale ederler.
San Marino Silahlı Kuvvetleri, San Marino'nun silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler, dünyanın en küçük askeri güçlerinden biri olup başlıca görevi tören görevlerini yerine getirmek, sınır güvenliği, hükûmet binaları korumak ve büyük ceza davalarında polise yardım etmektir.