İçeriğe atla

Ulusal Halk Ordusu Kara Kuvvetleri

Ulusal Halk Ordusu Kara Kuvvetleri
Kara ordusu amblemi, bu amblem birçok zırhlı araçta görülebilir.
Etkin1 Mart 1956–2 Ekim 1990
Ülke Doğu Almanya
BağlılıkKommando Landstreitkraefte (1972'de bağlandı) (önceden: Nationale Volksarmee)
TipiKara kuvvetleri
GöreviDoğu Almanya'yı kara saldırılarından korumak.
Büyüklük105.850 barış zamanında, 1990 394.350 savaş durumunda, 1990[1]
KarargâhSchwielowsee,Potsdam-Mittelmark
Marş
  • Präsentiermasrch nationalevolksarmee (Normal yürüyüş marşı)
  • Parademarsch № 1 der Nationalen Volksarmee (Geçit yürüyüşü marşı)

Ulusal Halk OrdusuKara Kuvvetleri  (Almanca : Landstreitkräfte der Nationalen Volksarmee - LaSK), Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleri olan Ulusal Halk Ordusu'na bağlı kara birliğiydi. Doğu Almanya'nın en büyük askerî birimiydi.

Kaynakça

  1. ^ Theodor Hoffmann: "Das letzte Kommando", Mittler, 1993, 3-8132-0420-0, p. 320

İlgili Araştırma Makaleleri

Korgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi kolordu komutanlığı olan ve tümgeneral ile orgeneral arasındaki askerî rütbedir. Görevi kolordu komutanlığı veya kuvvet komutanlığı kurmay başkanlığıdır. NATO kodu OF-8'dir. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı koramiraldir. Rütbe bekleme süreleri 4 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin bütün silahlı kuvvetlerinin birleşik olarak oluşturduğu yapıdır. ABD Ordusu ilk kez, yeni kurulan ulusu Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Büyük Britanya'ya karşı savunmak üzere 13 kurucu eyaletin oluşturduğu Kongre yönetimi sırasında kuruldu. Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD Deniz Piyadeleri ve ABD Deniz Kuvvetleri 1776'daki bağımsızlık bildirisinin açıklanacağı öngörüsüyle 1775'te oluşturuldu. Dünyadaki en büyük hava kuvvetlerinden birine sahip olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 1947'ye kadar bağımsız bir komutanlık haline getirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Braunschweig</span> Aşağı Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Braunschweig, 249.406 nüfusu ile Aşağı Saksonya'nın ikinci büyük şehri. Braunschweig'ta nüfusun %24'ü yabancı kökenli olup, % 10 civarı hala yabancı statüsüne sahiptir. Hintler, Araplar oluşturmaktadır. Bilim kenti niteliğine sahip olan kentte, birçok federal araştırma kurumu yanı sıra uçakların kara kutularının okunduğu bir araştırma havaalanı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuzey Kore'nin bayrağı 8 Eylül 1948 tarihinde çıkarılan yasa ile ülkenin resmî bayrak ve simgesi ilân edilmiştir. Beyaz çember içindeki kırmızı yıldız komünizmin sembolüdür. Bayrağın zeminindeki kırmızı renk devrimci vatanseverliği, mavi renkli şeritler bağımsızlık,barış ve kardeşlik idealleri için mücadele eden dünya halklarını, beyaz şeritler ise Kore ulusunun uzun tarihe yayılan kültürel bütünlüğünü simgeler.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ordusu</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD askerî örgütlenmesinin başlıca kollarından biri. Kökenleri Kıta Ordusu'na dayanmakla beraber Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski ulusal kurumudur. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın Birinci Maddesi, Sekizinci Paragrafı'nın Onikinci Bendi'nden anayasal meşruiyetini alır. Savunma Bakanlığı 'na bağlı üç depratmandan biri olan Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Dairesi'nin bir parçasıdır. Barış ve güvenliğin korunması ve ülke savunmasıyla görevlidir. Ayrıca çevre koruma ve geliştirmeye ilişkin federal programları yürütür, federal devlet, eyalet ve yerel yönetim kuruluşlarına askerî yardımda bulunur; doğal afetlerde yardım çalışmalarına katılır ve acil sağlık hizmetlerinde hava ulaşımını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bundeswehr</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin askerî gücü

Bundeswehr, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerine verilen addır. Ülke eyaletlerinin kendilerine ait bir ordusu yoktur ve ordu, doğrudan federal hükûmetin emri altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Kara Kuvvetleri (1935-1945)</span> Nazi Almanyası Kara Kuvvetleri

Heer, Mayıs 1935 yılında Alman Silahlı Kuvvetleri'nin (Wehrmacht) yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası'nın kara kuvvetleri ve ana kuvvetidir. Başlangıçta 21 tümenden oluşmasına rağmen 1935-1945 yılları arasında yüzlerce tümenlik bir büyüklüğe ulaştı. II. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 13 milyon asker görev yapıyordu. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Mayıs 1945'te Müttefikler'e teslim oldu, 1946 yılında ise resmi olarak kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nationale Volksarmee</span>

Nationale Volksarmee, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin 1956 yılında kurulup 1990 yılına kadar görev yapmış olan silahlı kuvvetleridir. 1945'te Nazi Almanyası savaşı kaybetmiş, 1949 yılında Almanya'nın ikiye bölünmesi sonucu Almanya'nın doğu kısmı Sovyet yönetimi altına girmişti. 1949'dan 1956'ya kadar 7 yıl boyunca Kızıl Ordu, Doğu Almanya'nın güvenliğini sağlamıştı. 1956 yılında Sovyet güdümündeki sosyalist Doğu Almanya hükümetinin kararıyla Nationale Volksarmee kuruldu. Kızıl Ordu'dan silah ve araç yardımı aldı. 1990 yılında Almanya'nın birleşmesi üzerine dağıldı ve Almanya Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerine (Bundeswehr) katıldı. Başlangıçta, Nationale Volksarmee, gönüllü bir orduydu, ancak 1962'de askerlik hizmeti tüm genç erkek Doğu Almanya vatandaşları için zorunlu hale geldi. O zamandan sonra, Halk Ordusu'nda 2,5 milyondan fazla asker görev yaptı. Temel askerlik hizmetinin süresi ise 18 aydı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Silahlı Kuvvetleri</span> Suriyenin silahlı birliklerinin genel adı

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Silahlı Kuvvetleri</span>

Avusturya Silahlı Kuvvetleri,, 1918 yılında kurulan, Avusturya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri</span>

Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri, Letonya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Letonya'nın savunma kavramı bir seferberlik tabanı ile profesyonel küçük bir askeri gruptan oluşan çevik kuvvete dayanır. Ulusal Silahlı Kuvvetleri; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Ulusal Muhafızlar ve diğer birimlerden oluşur. Letonya, 2005 yılında tamamen profesyonel orduya geçiş yapmıştır. 1 Ocak 2007'den itibaren Letonya Ordusu tamamen sözleşmeli askerlerden oluşmaktadır.

Halk Kurtuluş Ordusu aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Halk ordusu şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Cephesi</span>

Yugoslavya Cephesi, II. Dünya Savaşı'nın cephelerinden biridir. Cephe, Nisan 1941'de Yugoslavya'nın işgali ile açılmış ve bölgenin Partizanlarca geri alınmasıyla kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uganda-Tanzanya Savaşı</span>

Uganda-Tanzanya savaşı, Ekim 1978'den Haziran 1979'a kadar süren ve Uganda Devlet Başkanı Idi Amin'in devrilmesiyle sonuçlanan ve Tanzanya lehine sonuçlanmış bir savaştır. 1971'de Idi Amin'in dönemin Devlet Başkanı Milton Obote'yi devirmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı. Tanzanya Devlet Başkanı Julius Nyerere, Obote ile yakın ilişki içindeydi ve 1972'de Uganda'da Obote'nin isyan başlatma girişimini destekledi. Ufak çaplı bir çatışmaya yol açan bu isyan yine Tanzanya Devlet Başkanı'nın desteğiyle son buldu. İki lider arasında gerginlik devam ederken Idi Amin Tanzanya sınırları içerisindeki Kagera Salient'in Uganda'nın yetki alanına alınması gerektiğini iddia etmeye başladı. Sonraki yıllarda Amin rejimi şiddetli tasfiyeler, ekonomik sorunlar ve Uganda Ordusu içindeki memnuniyetsizlik nedeniyle istikrarsızlaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Halk Ordusu Hava Kuvvetleri</span>

Ulusal Halk Ordusu Hava Kuvvetleri, Doğu Almanya'nın Hava Kuvvetleri'ydi. Landstreitkräfte, Volksmarine ve Grenztruppen'da olduğu gibi, Ulusal Halk Ordusu'nun (NVA) askeri bir koluydu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Savunma Bakanlığı (Çin)</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Savunma Bakanlığı, Çin'de ulusal savunma politikalarından sorumlu bakanlıktır. İlk olarak 1949 yılında Merkezi Halk Hükûmeti bünyesinde kurulmuş olup 28 Eylül 1954 tarihinde günümüz adını almıştır. Bakanlık, Pekin'in Haidian semtinde 1 Ağustos Binası'nda yer almaktadır.