İçeriğe atla

Ulusal Güvenlik Ajansı

Koordinatlar: 39°6′32″K 76°46′17″B / 39.10889°K 76.77139°B / 39.10889; -76.77139
Ulusal Güvenlik Dairesi
NSA
National Security Agency
NSA'in amblemi

NSA'in bayrağı
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi4 Kasım 1952 (71 yıl önce) (1952-11-04)[1]
Önceki kurum
  • Silahlı Kuvvetler Güvenlik Servisi (AFSA)
AdresFort Meade, Maryland,  ABD
39°6′32″K 76°46′17″B / 39.10889°K 76.77139°B / 39.10889; -76.77139
Personel sayısıGizli (tahmini 30.000-40.000)[2][3]
Yıllık bütçeGizli (tahmini $10.8 Milyar)[4][5]
Yönetici(ler)
  • Amiral Paul M. Nakasone, NSA başkanı
  • George C. Barnes, NSA başkan yardımcısı
Web sitesinsa.gov

Ulusal Güvenlik Dairesi (İngilizceNational Security Agency), kısaca NSA, ABD'nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı olduğu tahmin edilmektedir. Kriptoloji üzerine uzman olan bir teşkilattır. 4 Kasım 1952 tarihinde resmi olarak kurulmuştur. Yabancı ülkelerin iletişimlerini (telefon, e-posta vs.) dinleyerek bilgi toplarlar. Ayrıca Amerikan hükûmetinin iletişimini yabancı teşkilatlardan korumak da onların görevidir.

Çalışan sayısı net olarak açıklanmasa ve çok gizli tutulsa da 30.000 civarı olabileceği tahmin edilmektedir. Bunun büyük kısmını da matematikçilerin oluşturduğu ve NSA'in yeryüzündeki en çok matematikçiyi barındıran kurum olduğu söylenir.

Ayrıca bilgi toplamak için internet, telefon görüşmeleri ve e-postaları da izlerler. Yeryüzündeki en büyük telefon görüşmeleri arşivine bu teşkilat sahiptir. Yasa dışı olarak sivillerin telefon görüşmelerini kaydettikleri (ellerinde görüşmeleri kaydetmek için hiçbir yasal yetki, mahkeme emri olmaksızın) ve telekomünikasyon şirketlerinden telefon kayıtlarını istedikleri ortaya çıkmıştır.

NSA, 1990'lı yılların başlarında 96 ülkede yılda 3.000.000 görüşmeyi dinleyebilecek kapasiteye gelmiştir. Sovyetler Birliği'nin yıkılmasında önemli rol oynadığı ileri sürülmektedir.

NSA'in asıl kuruluş amacı hiçbir ülkenin bilimde ABD'den daha ileride olmamasını sağlamaktır.

Tarihi

Ulusal Güvenlik Dairesinin önceki kurumu 20 Mayıs 1949'da kurulan Silahlı Kuvvetler Güvenlik Servisi (AFSA) idi. Bu organizasyon asıl olarak Genelkurmayın komutası altında Amerika Savunma Bakanlığı'nda kuruldu.[6] AFSA Amerika askeri birimleri dışında, direkt olarak Savunma bakanlığı elektronik ulaşım ve iletişim daire başkanlığına bağlıydı.[7] AFSA iletişim istihbarat mekanizmasını sağlamada ve sivil acenteler (Dış işleri bakanlığı, CIA ve FBI vb.) ile paylaşılan bilgileri koordine etmede başarısızlık gösterdi.[7]

1951 Kasım'ında ABD başkanı Harry S. Truman, AFSA'nın başarısızlıklarını düzeltme için emir verdi. Altı ay sonra, dört üye çalışmayı bitirdi ve AFSA'nın eleştirildiği Brownell Raporu'nu sundu. Bunun sonucunda AFSA Ulusal Güvenlik Dairesi olarak tekrar düzenlendi.[8] Daire, Ulusal Güvenlik Konseyi İstihbarat Yönetimi (NSCID') adına Truman tarafından 24 Ekim 1952 muhtırası olarak yayınlandı.[9] Truman'ın üyeliğinin daha sonra gizliliği kaldırılmıştır.[10]

Kaynakça

  1. ^ Sayfa 97.http://www.nsa.gov/public_info/_files/cryptologic_histories/origins_of_nsa.pdf
  2. ^ "60 Years of Defending Our Nation" (PDF). National Security Agency. 2012. s. 3. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2013.  "On November 4, 2012, the National Security Agency (NSA) celebrates its 60th anniversary of providing critical information to U.S. decision makers and Armed Forces personnel in defense of our Nation. NSA has evolved from a staff of approximately 7,600 military and civilian employees housed in 1952 in a vacated school in Arlington, VA, into a workforce of more than 30,000 demographically diverse men and women located at NSA headquarters in Ft. Meade, MD, in four national Cryptologic Centers, and at sites throughout the world."
  3. ^ Priest, Dana (21 Temmuz 2013). "NSA growth fueled by need to target terrorists". The Washington Post. 25 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2013.  "Since the attacks of Sept. 11, 2001, its civilian and military workforce has grown by one-third, to about 33,000, according to the NSA. Its budget has roughly doubled."
  4. ^ Gellman, Barton; Greg Miller (29 Ağustos 2013). "U.S. spy network's successes, failures and objectives detailed in 'black budget' summary". The Washington Post. s. 3. 10 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2013. 
  5. ^ Shane, Scott (29 Ağustos 2013). "New Leaked Document Outlines U.S. Spending On Intelligence Agencies". The New York Times. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2013. 
  6. ^ Burns, Thomas L. "The Origins of the National Security Agency 1940–1952 (U)" (PDF). National Security Agency. p. 60. Retrieved August 11, 2010.
  7. ^ a b Burns, Thomas L. "The Origins of the National Security Agency 1940–1952 (U)" (PDF). National Security Agency. p. 60. Retrieved August 11, 2010
  8. ^ "The Creation of NSA - Part 2 of 3: The Brownell Committee" (PDF). National Security Agency. Retrieved July 2, 2013.
  9. ^ Truman, Harry S. "Memorandum" (PDF). National Security Agency. Retrieved July 2, 2013
  10. ^ Truman, Harry S. "Memorandum" (PDF). National Security Agency. Retrieved July 2, 2013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harry S. Truman</span> 33. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1945–1953)

Harry S. Truman, Amerika Birleşik Devletleri'nin 33. başkanıdır. Göreve 1945 yılında o zamanki başkan olan Franklin D. Roosevelt'in görev başında ölmesi sonucu başkan yardımcısı iken gelmiştir. Başkanlığa geldiğinde II. Dünya Savaşı'nın son ayları yaşanıyordu.

Gizli İstihbarat Servisi veya yaygın adıyla MI6, Birleşik Krallık'ın dış istihbarat teşkilatıdır. Temel olarak, İngiltere'nin ulusal güvenliğini sağlamak için denizaşırı bilgilerin gizlice toplanması ve analizi ile görevlendirilmiştir. İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5 ile karıştırılmamalıdır. SIS, İngiliz istihbarat teşkilatlarının bir parçasıdır ve kurumun yöneticisi İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na karşı sorumludur.

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

Ulusal Güvenlik Müdürlüğü Afganistan Hükûmetinin iç istihbarat ve güvenlik servisiydi. Merkezi Kabil'deydi ve Afganistan'ın 34 ilinin tümünde saha ofisleri ve eğitim tesisleri vardı. Doğrudan başkana ve meclise karşı sorumluydu. Çoğunluğu ABD Department of Homeland Security tarafından ve geri kalanı NATO ülkeleri tarafından eğitilmiş, aktif olduğu dönemde tahmini olarak 15,000-30,000 personeli olduğu düşünülmüştür. Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerinin (ANSF) bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Keşif Ofisi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki 17 istihbarat ajansından biri olan kurum

Ulusal Keşif Ofisi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 17 istihbarat ajansından biri olan kurum. Savunma Bakanlığına bağlı olup; Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA), Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) ve Ulusal Jeouzamsal İstihbarat Ajansı (NGA) ile birlikte ülkedeki en büyük beş istihbarat ajansından biri konumundadır.

Birim 8200 sinyal istihbaratı toplamaktan (SIGINT) ve kod çözmeden sorumlu İsrail İstihbarat Kolordusu birimidir. Aynı zamanda askeri yayınlarda İstihbarat Kolordusu Merkez Derleme Birimi olarak görünür ve bazen de Israeli SIGINT National Unit (ISNU) olarak adlandırılır.

Ulusal Güvenlik Ajansı veya Ulusal Güvenlik Örgütleri ile ilişkili, ancak İçişleri Bakanlığı'na bağlı olmayan, Bahreyn'de resmen bir parçası olan bir soruşturma otoritesidir. Kral Hamad'ın Devlet Güvenlik Soruşturma Genel Müdürlüğünün yedeği olarak ilan edilen, 14'e 2002 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlamasından sonra UGA kuruldu. UGA'ya 2008 Kraliyet Kararnamesi ile tutuklama yapma yetkisi verildi ve Kraliyet Kararnamesi ile yine 2011 yılında bu gücünü kaybetmiştir.

Güvenlik ve Karşı İstihbarat İdaresi Başkanlığı, yaygın kısaltması UBK, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin iç karşı istihbarat ve güvenlik kuruluşudur. Genel merkezi Üsküp'te bulunan ajans Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı yargılama yetkisi altındadır.

<span class="mw-page-title-main">National Intelligence Coordinating Agency</span>

National Intelligence Coordinating Agency ya da kısaca NICA,, açık ve gizli istihbarat programlarını yürütmekle görevli, Filipin devletinin ana istihbarat toplama ve değerlendirme kurumudur. NICA, ulusal güvenlikle ilgili hem yabancı hem de yerli tüm istihbarat faaliyetlerini yönlendirir, düzenler, gerçekleştirir; ülkenin stratejik istihbarat gereksinimlerine odaklanarak ulusal hükûmetin en önemli istihbarat toplayıcısı olarak hizmet eder.

Başbakanlık Dairesi Araştırma Bölümü Malezya Başbakanının Bölümü içinde bir kurumdur. Wikileaks tarafından sızdırıldığı şekliyle 2006 öncesinde Amerika Birleşik Devletleri elçilikleri kablolamasına göre, Araştırma Bölümü, aslında Malezya Dış İstihbarat Teşkilatı (MEIO) olarak ülkenin ana dış istihbarat ajansının kamu adıdır. Datuk Hasanah Binti Abd Hamid şimdiki Genel Müdürü olmaktadır. Başkaca çok az kuruluşun yapısı, personeli ve operasyonları hakkında bilgiler bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu</span> ABD İstihbarat Topluluğu

Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış ilişkilerini ve ulusal güvenliğini desteklemek amaçlı istihbarat faaliyetlerini yürütmek üzere ayrı ayrı ve birlikte çalışan 16 ayrı devlet kurumunun oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluğa üye örgütleri arasında istihbarat teşkilatları, askerî istihbarat ile federal yönetim bakanlıklarına bağlı sivil istihbarat ve analiz büroları bulunmaktadır. İstihbarat Topluluğu'nun başında doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na karşı sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi</span> ABD Başkanına Ulusal Güvenlik konularında danışmanlık yapan konsey

'Amerika Birleşik Devletleri Millî Güvenlik Kurulu, Amerika Birleşik Devletleri'nde millî güvenlik ve dış politika konularını üst düzey millî güvenlik danışmanları ve bakanlar kurulu yetkilileri ile görüşmek için başkan tarafından kullanılan ve Başkanın Yürütme Ofisi'ne bağlı olan kuruldur. Kurul; Harry S. Truman'ın başkanlığı döneminde kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana; Kurul, işlevi gereği Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'na millî güvenlik ve dış politikalar konusunda tavsiyelerde bulunmak ve yardımcı olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Hizmeti</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Hizmeti, Azerbaycan'nın iç istihbarat teşkilatıdır. 2015 yılında eski Millî Güvenlik Bakanlığı'nın lağvedilip ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup iç istihbarat ve istihbarata karşı koyma görevlerinden sorumludur. Merkezi başkent Bakü'de Parlamento Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PRISM (gözetleme programı)</span> Uluslararası gözetleme programı

PRISM (açılımı: Planning Tool for Resource Integration, Synchronization, and Management, Türkçesi: Kaynak Entegrasyonu, Senkronizasyon ve Yönetim için Planlama Aracı), Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) çeşitli internet şirketlerinden internet iletişimlerini topladığı bir programın kod adıdır. PRISM, mahkeme tarafından onaylanan arama terimleriyle eşleşen tüm verileri teslim etmek için 2008 FISA Değişiklik Yasası'nın 702 Bölümü uyarınca Google LLC gibi internet şirketlerinden yapılan taleplere göre depolanan internet iletişimlerini toplar. NSA, bu PRISM taleplerini internet omurgasındaki şifrelenmiş iletişimleri toplamak, telekomünikasyon filtreleme sistemlerinin daha önce ayrıştırıp attığı depolanan verilere odaklanmak, ve daha kolay ele alınabilen verileri elde etmek için kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Küresel gözetleme</span>

Küresel kitle gözetimi, ulusal sınırlar boyunca tüm nüfusun kitlesel gözetimini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Güvenlik Servisi</span>

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Güvenlik Servisi, diğer ülkelerin askeri ses ve elektronik sinyallerini izlemek, toplamak ve tercüme etmekle görevli Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne bağlı gizli bir komutanlıktı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kriptoloji Müzesi</span>

Ulusal Kriptoloji Müzesi, Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) bağlı bir Amerikan kriptoloji tarihi müzesidir. 16 Aralık 1993'te açılan müze ABD İstihbarat Topluluğu'ndaki ilk kamu müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı</span>

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA), Japonya'nın ulusal İstihbarat teşkilatıdır. 21 Temmuz 1952 tarihinde kurulmuş olup Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve Japon ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı iç güvenlik ve casuslukla görevlendirilmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CIA Direktörü</span>

CIA Direktörü, Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu üyesi CIA'in en üst düzey yöneticisi ve yönetici ofisidir.